Miksi teoreettiset fyysikot pohtivat tosissaan boltzman aivoja .eikö se oli aika naurettava teoria?
Boltzmannin aivot eivät ole niinkään "naurettava teoria" kuin mielenkiintoinen ajatuskoe, joka liittyy tilastolliseen mekaniikkaan ja kosmologisiin kysymyksiin. Tämä idea syntyi Ludwig Boltzmannin työhön perustuvasta pohdinnasta, jossa tutkittiin todennäköisyyksiä järjestyneiden rakenteiden muodostumiselle kaoottisessa universumissa.
Mikä Boltzmannin aivo on?
Boltzmannin aivot ovat hypoteettisia tietoisuuksia, jotka syntyvät spontaanisti termodynaamisen fluktuaation kautta. Toisin sanoen, kvanttimekaniikan ja termodynamiikan lainalaisuuksien mukaan on periaatteessa mahdollista, että satunnainen järjestys tuo hetkellisesti esiin tietoisen mielen ilman tarvetta normaalille biologiselle kehitykselle. Tämä on kuitenkin äärimmäisen epätodennäköistä, mutta ei mahdotonta äärettömässä universumissa tai äärettömän ajan kuluessa.
Miksi teoreettiset fyysikot pohtivat tätä?
1. Kosmologinen konteksti: Boltzmannin aivot liittyvät keskusteluihin universumin luonteesta, termodynamiikasta ja entropiasta. Jos universumimme on äärettömän vanha tai äärettömän suuri, ja jos siinä esiintyy satunnaisia fluktuaatioita, järjestyneiden rakenteiden syntyminen ilman perinteistä syytä tulee teoriassa mahdolliseksi.
2. Todellisuuden luotettavuus: Ajatus Boltzmannin aivoista nostaa esiin filosofisen kysymyksen: kuinka voimme olla varmoja siitä, että olemme "oikeassa" universumissa emmekä vain satunnaisesti syntynyt tietoisuus (Boltzmannin aivo)? Tämä haaste liittyy tietoteoriaan ja siihen, miten voimme perustella havaintomme todellisuudesta.
3. Paradoksit ja rajoitukset: Boltzmannin aivoja käytetään usein osoittamaan tiettyjen kosmologisten mallien ongelmia. Jos maailmankaikkeus olisi järjestäytyneitä fluktuaatioita täynnä, Boltzmannin aivojen pitäisi olla yleisempiä kuin kokonaisia universumeja. Koska kuitenkin elämme järjestäytyneessä maailmassa, tämä viittaa siihen, että jotkin teoriat voivat olla epätäydellisiä.
Onko se uskottava teoria?
Boltzmannin aivot eivät ole ehdotus siitä, miten maailmankaikkeus toimii, vaan tapa testata ja haastaa kosmologisia ja filosofisia käsityksiä. Se on enemmänkin ääriesimerkki, joka auttaa tarkastelemaan tilastollisia ja fysikaalisia lakeja. Vaikka se saattaa kuulostaa absurdiolta, se on arvokas työkalu ajattelun ja tieteen rajojen tutkimisessa.
Boltzmannin aivot
11
341
Vastaukset
- Anonyymi
Tuo yksi sekavimmista ja typerimmistä teorioista mitä on. Kaikkeen pätee vanha viisaus. yksinkertaisin teoria on lähes aina se oikea teoria.
- Anonyymi
"Tuo yksi sekavimmista ja typerimmistä teorioista mitä on."
Olen samaa mieltä!
Siitä huolimatta se mainitaan aika usein.
- Anonyymi
Aivo ja mielen tietoisuus on tässä vaan kansantajuisesti termeillä selostettu tieteen popularisaation tapa kuvata fysiikan teoriaa.
Kyseinen termi aivot ja tietoinen mieli ei sinällään fysiikassa tieteenä tarkoita yhtään mitään
Sillä vaan yritetään yleislehdissä, EI tieteellisissä julkaisuissa, jonkun fysiikasta mitään ymmärrämättämän perustoimittajan tavalla kuvata fysiikassa esiintyvää ilmiötä, aivot ja tietoisuus tarkemmin tässä tarkoituksessa tarkoittaa eri kappaleiden välillä tapahtuvaa ei-biologista vuorovaikutusta.
Esim kitka voitaisiin kansantajuisesti selittää kuinka kaksi kappaletta "keskustelee" kohdatessa toisensa - Anonyymi
Jos luette boltzmannin aivoista tieteellisiä julkaisuja ei yleislehtien kirjoituksia, niin harva ihminen Suomessa edes ymmärtää, mitä kyseisissä tieteellisissä julkaisuissa kuvataan ja tarkoitetaan, koska teoreettinen fysiikka tasoa merkityksellinen kansainvälinen teoria tulee jossain ihan eri tason ymmärryksessä kuin vaikkapa perusfysiikka lukiossa tai edes yliopiston maisteriopinnoissa vastaan.
- Anonyymi
Keksisitkö yhden lyhyen tapausesimerkin Missä teoreettisessa fysiikassa käytetään boltsman aivot ajatusta
Yksi klassinen esimerkki Boltzmannin aivojen käytöstä teoreettisessa fysiikassa on kosmologisten inflaatiomallien arviointi.
Jos esimerkiksi universumi on äärettömästi laajeneva ja täynnä satunnaisia kvanttifluktuaatioita, Boltzmannin aivojen syntymisen pitäisi olla todennäköisempää kuin koko maailmankaikkeuden synnyn kaltaisten monimutkaisten rakenteiden muodostuminen. Tämä johtaa paradoksiin: miksi havaitsemme kokonaisen järjestäytyneen universumin emmekä ole vain yksinäisiä tietoisuuksia satunnaisessa tilassa?
Tätä paradoksia käytetään testaamaan inflaatioteorioita: mikä tahansa malli, joka johtaa Boltzmannin aivojen ylivallitsevuuteen, voidaan todennäköisesti hylätä, koska se ei vastaa havaintojamme. Näin Boltzmannin aivot auttavat suodattamaan epäuskottavia kosmologisia malleja. - Anonyymi
Tämä mainitaan myös usein:
Laplacen demoni on ajatuskoe, jonka esitti Pierre-Simon Laplace 1800-luvulla. Se kuvaa hypoteettista olentoa, joka tietää kaiken maailmankaikkeuden hiukkasten nykyisestä tilasta (sijainnit ja liikemäärät) ja hallitsee kaikki luonnonlait. Tällaisen täydellisen tiedon avulla demoni voisi laskennallisesti ennustaa kaiken tulevan ja selittää kaiken menneen.
Laplacen demoni on esimerkki determinismistä, eli ajatuksesta, että jos kaikki luonnonlait ja alkuehdot tunnetaan, kaikki tapahtumat ovat ennalta määrättyjä. Moderni kvanttimekaniikka, joka tuo esiin satunnaisuuden ja epätarkkuusperiaatteen, asettaa kuitenkin rajoituksia tälle näkemykselle. - Anonyymi
Onko otettu huomioon että Boltzmanin aivot tai tietoisuuden sijaintipaikka voi olla äärimmäisen pienet ja yksinkertaiset. Riisinjyvää 10000x kertaa pienemmät. Mikä on aivojen toimintaperiaate? Mistä ajatukset tulevat? Tiedostamattomastako?
Jopa kärpäsillä on jonkinlaiset aivot ja kaikenlaisia kykyjä. Eräskin leikki kanssani lentämällä hetken takaperin. Ja Eräs teki itsarin lentämällä suoraan kynttilän liekkiin.
Ovatko tietoisuus ja ajattelukyky korkeinta mitä on ? Vai ovatko ne peruskauraa? Simppeleintä mitä voi olla?- Anonyymi
Hyönteisiä syntyy vuosittain yli 100 miljardia kertaa enemmän kuin ihmisvauvoja. Käytännössä ei pitäisi olla mahdollista syntyä ihmiseksi eikä hyönteiseksi, jos hyönteisillä olisi tietoisuus. Jos kokeilee kerran lotota, todennäköisyys voittaa päävoitto on 100 000 kertaa suurempi kuin todennäköisyys syntyä ihmiseksi hyönteisen sijaan.
- Anonyymi
Tästäkin puhutaan aika usein:
Maxwellin demoni on ajatuskoe, joka esiteltiin fysiikan historian tunnetuimmassa teoksessa, James Clerk Maxwells kirjoituksessa vuonna 1867. Tämä koe havainnollistaa toista lämpötilalakia ja termodynamiikan toista pääsääntöä
Kuvittele, että suljetussa astiassa on kahta eri lämpötilaa: kuumia ja kylmiä molekyylejä. Maxwellin demoni on kuvitteellinen olento, joka pystyy näkemään molekyylit ja avaamaan ja sulkemaan portin, joka erottaa kaksi tilaa. Demonin avulla kuumat molekyylit voisivat siirtyä yhteen puoleen ja kylmät toiseen, mikä johtaisi tilanteeseen, jossa yksi puoli olisi kuumempi kuin toinen ilman ulkoista energiansyöttöä
Tämä ajatuskoe herättää kysymyksiä energian ja entropian käsitteistä, sillä se vaikuttaa siltä, että se rikkoo termodynamiikan toista pääsääntöä, joka sanoo, että järjestelmän entropia ei voi laskea. Maxwellin demonin keskustelu on auttanut ymmärtämään entropian ja informaation välistä suhdetta, ja se on edelleen merkittävä aihe modernissa fysiikassa ja informaatioteoriassa. - Anonyymi
Kyllähän teoreettiset fyysikot pohtivat myös aikamatkustusta, mutta veikkaisin että eivät tieteellisissä julkaisuissa.
- Anonyymi
Se ei ole pelkästään teoreettista fysiikkaa, vaan myös kokeellisesti aikamatkustuksen mahdollistavaa käänteistä kausaliteettia on tutkittu 90-luvulta lähtien lomittuneiden fotonien tutkimuksissa.
Esim. tässä on melko uusi tutkimus (2018) joka osoittaa aikamatkustuksen olevan periaatteessa mahdollista:
https://www.dr.hut-verlag.de/9783843938334.html
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod225234- 254398
- 282541
- 342264
- 372008
- 151928
En ole koskaan kokenut
Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka191617- 121541
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons211277Kerranki asiat oikein
Ilkka ja muut pienpuolueeet...teitte hyvän työn kun valitsitte pätevän henkilön virkaan eikä kepulle passelia!! Jatkakaa101194