ALUEET
Hae
LUETUIMMAT
UUSIMMAT
TOIMITUKSEN VALINNAT
Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk
Tilaa
Tutustu näköislehteen
Politiikka
8.1.2025 11:48 ・ Päivitetty: 8.1.2025 14:21
Työryhmä kokosi keinoja toimeentulotuen kiristämiseksi – hallitusohjelman mukaan säästöä pitäisi saada 70 miljoonan euroa
iStock
Hallitus haluaa lisätä toimeentulotuen velvoittavuutta ja aktivoida tuensaajia. Tavoitteena on löytää 70 miljoonan euron säästöt toimeentulotuen vuotuisista menoista ja puolittaa tuensaajien määrä nykyisestä. Toimeentulotukilain kokonaisuudistusta valmistelleen virkamiestyöryhmän loppumuistio julkaistiin keskiviikkona.
DEMOKRAATTI/STT
Demokraatti
Muistioon on koottu monenlaisia mahdollisia toimenpiteitä, jotka vahvistaisivat toimeentulotuen luonnetta viimesijaisena ja väliaikaisena etuutena. Työryhmä on arvioinut myös keinoja löytää tavoitellut vuotuiset säästöt.
- Hallitus voi näistä toimista katsoa, mitä se lopulliseen esitykseen valmisteltavaksi valitsee ja millä tavalla, työryhmän puheenjohtajana toiminut sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Liisa Siika-aho sanoi taustatilaisuudessa.
Muistiota on tarkoitus hyödyntää toimeentulotuen kokonaisuudistuksen valmistelussa. Sen sisältöä ei ole käsitelty poliittisesti.
Lakiuudistuksen sisällön on määrä varmistua hallituksen kevään puoliväliriiheen mennessä. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä.
ENSISIJAISTEN etuuksien, kuten työttömyysturvan ja opintotuen, hakematta jättäminen voisi jatkossa olla peruste alentaa tuen perusosaa.
Velvoite ilmoittautua työvoimaviranomaiselle voitaisiin kohdistaa kokoaikatyön hakemiseen, jolloin se olisi velvoittavaa myös silloin, kun työkykyinen työllinen ei työskentele täysipäiväisesti, yritystoiminta ei ole kannattavaa tai opintoihin ei ole mahdollista saada opintotukea.
Ehdotuksen mukaan toimeentulotuen perusosaa alennettaisiin 50 prosenttia esimerkiksi, jos henkilö ei kehotuksesta huolimatta olisi ilmoittautunut kokoaikatyötä hakevaksi työnhakijaksi.
- Olennaista on, että ihmisellä on mahdollista omalla toiminnallaan vaikuttaa kokonaisuuteen. Tässä ei ole vielä kyse siitä, että kokoaikatyötä tarvitsisi saada, vaan sitä täytyy hakea, Siika-aho sanoo.
Työryhmän sihteerinä työskennelleen STM:n erityisasiantuntija Ritva Liukosen mukaan yksin asuvalla toimeentulotuen perusosa on hieman alle 600 euroa, jolloin leikkaus tarkoittaisi perusosan pienenemistä 300 eurolla.
Työryhmä arvioi, että lainsäädäntöä voisi muuttaa siten, että toimeentulotuen perusosan alentaminen olisi mahdollista myös käytännössä kertaluonteisten laiminlyöntien tilanteissa.
Velvoittavuuden kiristämisellä voisi työryhmän mielestä myös olla säästövaikutuksia tukikausien lyhentyessä. Perusosan alentamiseen liittyvän lainsäädännön tarkentaminen toisi muistion mukaan toimeentulotuen säästöjä arviolta 24 miljoonaa euroa. Laskelmat ovat vasta alustavia.
Toimeentulotuen hakijalla on aina mahdollisuus välttää sanktiot hakemalla ensisijaisia etuuksia tai osallistumalla työvoimapalveluihin.
Istun sitten hermot kireällä työtoiminnassa
Anonyymi-ap
2
113
Vastaukset
- Anonyymi
Ja kuten viimeisestä lauseesta selviää, niin leikkaukset ovat ihan oma valinta, jos kohdalle sattuu. Turha valittaa.
- Anonyymi
Kyllä ni osallistuu työvoiman järjestämiin toimintoihin tai lähtee kursseille.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 477685
- 334263
- 573735
- 503200
- 172886
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons652601- 612474
- 512398
- 402349
- 162296