Kun Arto täällä aina laittaa mormonismiin liittymättömiä aloituksia ja mollaa kasvissyöntiä, laitetaanpa tänne mormonismia jotenkin sivuava (Viisauden sanan mukaan lihaa ei pitäisi syödä) aihe.
Runsaasti punaista lihaa syövät ihmiset ovat alttiimpia kognitiivisen heikkenemisen ja dementian riskille verrattuna niihin, jotka syövät hyvin vähän punaista lihaa. Tämä koskee erityisesti prosessoitua lihaa, kuten pekonia ja makkaraa. Asia käy ilmi Neurology-tiedelehdessä julkaistusta tutkimuksesta.
”Punainen liha sisältää runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, ja sen on aikaisemmissa tutkimuksissa osoitettu lisäävän tyypin 2 diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä, jotka molemmat liittyvät heikentyneeseen aivoterveyteen”, kertoo tutkimuksen pääkirjoittaja Dong Wang bostonilaisesta Bringham and Women’s Hospitalista tutkimuksen julkaisseen American Academy of Neurologyn tiedotteessa.
”Tutkimuksessamme havaittiin, että käsitelty punainen liha voi lisätä kognitiivisen heikkenemisen ja dementian riskiä, mutta hyvä uutinen on myös se, että sen korvaaminen terveellisemmillä vaihtoehdoilla, kuten pähkinöillä, kalalla ja siipikarjalla, voi vähentää riskiä.”
Tutkimukseen osallistui 133 771 henkilöä, joiden keski-ikä oli 49 vuotta, eikä kenelläkään ollut dementiaa tutkimuksen alussa. Heitä seurattiin enimmillään jopa 43 vuoden ajan, ja tänä aikana 11 173 henkilöä sairastui dementiaan.
Osallistujat pitivät ruokailupäiväkirjaa kahden–neljän vuoden välein, kirjaten ylös, mitä he söivät ja kuinka usein. Prosessoiduksi punaiseksi lihaksi määriteltiin pekoni, makkarat, salamimakkarat, bologna-leikkelemakkara ja muut prosessoidut lihatuotteet. Prosessoimattomaksi punaiseksi lihaksi luokiteltiin naudanliha, porsaanliha, lampaanliha ja hampurilaispihvit.
Tutkijat jakavat prosessoitua punaista lihaa syövät osallistujat kolmeen ryhmään. Vähiten syönyt ryhmä söi alle 0,10 annosta päivässä, keskivertoryhmä 0,10–0,24 annosta, ja eniten syönyt ryhmä 0,25 tai enemmän.
Kun tuloksissa huomioitiin muun muassa ikä, sukupuoli ja muut kognitiivisen heikkenemisen riskitekijät, havaittiin, että paljon prosessoitua punaista lihaa syöneillä oli 13 prosenttia suurempi riski sairastua dementiaan verrattuna vähiten syöneisiin.
Prosessoimattoman punaisen lihan kohdalla tutkijat vertasivat alle puoli annosta päivässä syöviä niihin, jotka söivät yhden tai useamman annoksen päivässä, eikä riskissä havaittu eroja.
Subjektiivista kognitiivista heikkenemistä arvioitiin toisessa ryhmässä, johon kuului 43 966 osallistujaa keski-iän ollessa 78 vuotta. He vastasivat muistia ja ajattelutoimintoja mittaavaan kyselyyn kahdesti tutkimusjakson aikana. Subjektiivinen kognitiivinen heikkeneminen viittaa henkilön omiin muisti- ja ajattelutoimintojen ongelmiin, jotka eivät vielä näy standarditestien tuloksissa.
Tässä ryhmässä havaittiin, että 0,25 annosta tai enemmän prosessoitua punaista lihaa päivässä syöneillä oli 14 prosenttia suurempi riski subjektiiviseen kognitiiviseen heikkenemiseen verrattuna alle 0,10 annosta syöneisiin.
Yksi tai useampi annos prosessoimatonta punaista lihaa päivässä puolestaan lisäsi subjektiivisen kognitiivisen heikkenemisen riskiä 16 prosenttia verrattuna niihin, jotka söivät vähemmän kuin puoli annosta päivässä.
Tutkimuksessa tarkasteltiin myös objektiivista kognitiivista toimintaa, jota arvioitiin 17 458 naisen ryhmässä, jonka keski-ikä oli 74 vuotta. He suorittivat muisti- ja ajattelutestejä neljä kertaa tutkimuksen aikana. Objektiivinen kognitiivinen toiminta tarkoittaa sitä, miten hyvin aivojen muisti-, ajattelu- ja ongelmanratkaisutoiminnot toimivat.
Prosessoidun punaisen lihan korkea kulutus liittyi nopeampaan aivojen ikääntymiseen, joka vastasi 1,61:tä vuotta globaaleissa kognitiivisissa kyvyissä ja 1,69:ää vuotta verbaalisessa muistissa jokaisen päivittäisen lisäannoksen myötä.
Valoisampana seikkana havaittiin, että korvaamalla yhden annoksen prosessoitua punaista lihaa päivässä yhdellä annoksella pähkinöitä ja palkokasveja, dementiaan liittyvä riski pieneni 19 prosenttia, ja kognitiivinen ikääntyminen väheni 1,37:llä vuodella. Vastaava korvaaminen kalalla liittyi 28 prosenttia pienempään riskiin ja kanan osalta 16 prosenttia pienempään riskiin.
”Ihmisen syömän punaisen lihan vähentäminen ja sen korvaaminen muilla proteiinilähteillä ja kasviperäisillä vaihtoehdoilla voitaisiin sisällyttää ruokavaliosuosituksiin kognitiivisen terveyden edistämiseksi”, Wang sanoo.
Lihansyönti vanhentaa aivoja
Anonyymi-ap
0
106
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 406933
- 323918
- 453290
- 382880
- 162672
- 372228
- 162176
- 412123
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons482057- 391990