Oletko aina leiponut pullan väärin?

Anonyymi-ap

5

348

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Artikkelissa on paljon puhetta, vähän villoja.

      1. Artikkeli kehottaa olemaan välittämättä nesteen lämpötilasta ja sen sijaan tekemään raskin edellisenä iltana. No, tämähän on paljon monimutkaisempaa. Kädenlämpöiseen nesteeseen hiivan sekoittamisella on tavoitteena nopeuttaa leivontaa.

      2. Artikkeli vähättelee taikinan vatkaamista. No ei kai sitä varsinaisesti vaahdoksi vatkata, mutta kuitenkin sen verran, että neste ja kuiva-aineet sekoittuvat. Kai nyt se on minimi.

      3. Artikkeli vähättelee sitä, että voi pitää lisätä lopussa kun sen voisi kuippuleipureiden mukaan lisätä missä vaiheessa tahansa kun yleiskoneet on niin tehokkaita, ettei sillä ole merkitystä. Koska on tehokkaat yleiskoneet niin voin lisääminen onnistuu helposti myös lopussa. Tässäkään narinassa ei ole mitään järkeä.

      4. Seuraavaksi naristaan pitkää kohotusaikaa. No kai se pitkä kohotusaika parantaa lopputulosta kun samat huippuleipurit veuhkaavat juuritaikinan kohotuksesta jopa vuorokausia jääkaapissa. Jos juuritaikinaa kohotetaan vuorokausia niin miksei pullataikinaa edes paria tuntia?

      5. Vedoton paikka. No shit Sherlock. Ohjeen tarkoituksena on taas varmistaa, että kohoaminen on nopeaa, leipominen on nopeaa ja turha hössöttäminen jää minimiin.

      Artikkelin huippuleipurit hössöttävät vaikeista ohjeista ja lopputuloksena antavat vielä vaikeampia ohjeita. Ei jatkoon.

      • Anonyymi

        Minä olen sotkenut hiivan tilkkaan sokerivettä. Kun alkaa näkymään elämisen merkkejä niin kippaan systeemiin.

        Vedoton paikka on pyyhkeellä peitetty taikinakippo. Voihan sen vaikka mikroaaltouuniin nakata pois pöytätilaa viemästä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Minä olen sotkenut hiivan tilkkaan sokerivettä. Kun alkaa näkymään elämisen merkkejä niin kippaan systeemiin.

        Vedoton paikka on pyyhkeellä peitetty taikinakippo. Voihan sen vaikka mikroaaltouuniin nakata pois pöytätilaa viemästä.

        Minä en käytä mitään pyyhkeitä leipoessani, kun käytössä on tupperwaren kannellinen leivonta astia, jossa kansi aukeaa itsestään, kun taikina on tarpeeksi kohonnut. Sokeriakaan en laita pullataikinaan vaan steviaa. Voin tai margariinin laitan heti alussa sulatettuna sillä sen sulatan ensin ja siihen sulanneeseen rasvaan lisään maidon lämpenemään. Ei ole yleiskonetta, jokaa taikinan tekisi vaan ihan itse on tehtävä.


      • Anonyymi
        xJx kirjoitti:

        Minä en käytä mitään pyyhkeitä leipoessani, kun käytössä on tupperwaren kannellinen leivonta astia, jossa kansi aukeaa itsestään, kun taikina on tarpeeksi kohonnut. Sokeriakaan en laita pullataikinaan vaan steviaa. Voin tai margariinin laitan heti alussa sulatettuna sillä sen sulatan ensin ja siihen sulanneeseen rasvaan lisään maidon lämpenemään. Ei ole yleiskonetta, jokaa taikinan tekisi vaan ihan itse on tehtävä.

        Rasva hidastaa käymistä jos sekoitat hiivan siihen, mutta sekoittuuhan se vaivatessa kuitenkin.

        "Taikinan viileys kannattaa pitää mielessä myös pullaa leivottaessa. Pullataikina sisältää rasvaa ja rasva hidastaa hiivan käymistä.

        Hagelberg suosittelee vähentämään käytettävän leivinhiivan määrää pullataikinassa. Se tosin vaatii malttia taikinan nostattamiseen.

        – Jos malttaa antaa paljon aikaa, vaikka koko päivän, niin silloin voi käyttää myös pullanleivonnassa pieniä hiivamääriä. Se on myös ystävällisempää vatsalle."

        Kuivahiivoja mainostavat joka tapauksessa nopeiksi.


    • Anonyymi

      Fiksuja ohjeita, vaikkei joku tapansa mukaan ymmärräkään ja kylmää taikinaa on helpompi esim letittää. Luotan leipomoiden kokemukseen tässäkin asiassa.

      "Fazerin leipurimestari Kari Hagelbergilla on takana 30 vuoden ura leipurina ja hiiva on tuttuakin tutumpi osa vehnäleipomista. Vehnäleivonnan saloista kerrottaessa esiin nousee hämmästyttävä kommentti: tuorehiivaa ei pidäkään laittaa kädenlämpöiseen veteen.

      Mutta juuri näinhän meille on opetettu yläasteen kotitalouden tunneilta lähtien? Toimiiko hiiva muka jääkylmässä vedessä? Entäs se kuivahiiva sitten?

      – Kädenlämpöinen vesi on vanha tapa leipomisessa. Se tulee ajatuksesta ”hiiva edellä” ja siitä, missä lämpöasteessa hiiva käy. Todellisuudessa kädenlämpöinen vesi on 30–35 asteen lämpöistä. Siitä syntyy aivan liian lämmin taikina, kun työstät siihen sitkon, Hagelberg kertoo.

      Lämpötila nousee leipomisen aikana liian korkeaksi ja se voi alkaa työstäessä tuhoamaan rakennetta. Taikina menettää kaasun pidätyskykyä ja valmis tuote murustuu helposti.

      Ideaali lämpötila on viileä vesi. Taikinaan voi käyttää niin viileää vettä kuin hanasta tulee, joskus lisätä mukaan jopa jäitä.

      – On hyvä, jos taikina olisi viileää tai jopa kylmää. Siinä vaiheessa, kun taikina on valmis, se ei saisi ylittää 26 asteen lämpötilaa, tiivistää Hagelberg.

      Ideaali veden lämpötila oliskin noin 10–15 astetta, mutta leivonnassa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Esimerkiksi jauhojen lämpötilalla voi olla merkitystä lopputulokseen."
      https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/voi-hiivatti-leipurimestari-kari-tyrmaa-yleisen-harhaluulon-johon-sinakin-olet-uskonut/7528498

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa

      En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod
      Ikävä
      22
      4074
    2. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      18
      3116
    3. Seiska: Anne Kukkohovi myy pikkuhousujaan ja antaa penisarvioita

      Melko hupaisaa: https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ex-huippumalli-anne-kukkohovin-amerikan-valloitus-vastatuulessa-myy
      Maailman menoa
      390
      2201
    4. Nainen, sellaista tässä ajattelin

      Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost
      Ikävä
      239
      1929
    5. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      27
      1881
    6. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      31
      1777
    7. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      32
      1629
    8. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      14
      1397
    9. Kulujen jako parisuhteessa

      Hei, miten teillä jaetaan kulut parisuhteessa? Työttömyyttä ja opiskelua tulee omalla kohdalla jatkumaan vielä jonkin ai
      Parisuhde
      68
      1250
    10. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      12
      1211
    Aihe