Pinaatista ja yrteistä

Anonyymi-ap

Aamulla tein lumitöitä.
Sitten kauppakierros.
Ostin Lidlistä 500 g Pinaattia.
Nyt riittää pinaattia lautaselle ja muutama keittoannoskin
Alkukesä on parasta aikaa luonnon vihasnneksille.
Nokkosia ja koivun lehtisilmuja, sitten voikukan lehtiä ja suolaheinää.
Yrtit tottakai, kaikki mitä luonnosta löytyy ja omista kylvöksistä valmistuu.
Yrttitee, tänään raparperia ja minttua.
Olen yrttihullu, jopa jäkälää käytän teehen.
Yrteissä on paljon lääkekasveja ja ne on hyvä tuntea.
Onko samaan hurantaneita.

terv. ()Ano

12

192

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä käytän yrttejä. Useimmiten kaupasta ostettuna tai itse jonkun verran kasvattaen. Olen huono luonnonyrttejä löytämään ja käyttämään. Nokkonen on varmin. Mäkimeiramia joskus löytänyt. Voikukkaa en ole oppinut käyttämään, en edes lehtiä. Ei kyllä puhdasta kasvupaikkaakaan lähellä.

      Babypinaattia olen ostanut aika usein. Harmikseni pari kertaa pääsi osa menemään pahaksi. Olisi pitänyt pakastaa heti osa.

      • Anonyymi

        Voikukan lehdet ovat hyviä salaatissa.
        Niitä voi "hyötää", eli estää kitkeryyttä peittämällä kasvun alussa olevat lehdet valolta suojaan. Käytän oman pihan suojaisessa paikassa peittona pahvia tai sanomalehtiä, kukista irrotan terälehtiä salaattiin. Niistäkin tehdään jopa viiniä ja joku jopa lisää niitä marjahilloon.
        Voikukan lehdistä miedoimpia, eli parempia salaatissa, ovat pyöreämuotiset, ehyt reunaiset lehdet. Lehtiruodin kova osa kannattaa ottaa pois,


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voikukan lehdet ovat hyviä salaatissa.
        Niitä voi "hyötää", eli estää kitkeryyttä peittämällä kasvun alussa olevat lehdet valolta suojaan. Käytän oman pihan suojaisessa paikassa peittona pahvia tai sanomalehtiä, kukista irrotan terälehtiä salaattiin. Niistäkin tehdään jopa viiniä ja joku jopa lisää niitä marjahilloon.
        Voikukan lehdistä miedoimpia, eli parempia salaatissa, ovat pyöreämuotiset, ehyt reunaiset lehdet. Lehtiruodin kova osa kannattaa ottaa pois,

        Kiitos vinkistä tuon kitkeryyden poistamiseen. Lapsena käytettiin leikkiessä niin lehdet kuin kukinnot voikukista. Siitä seurasi mustat kädet maitiaisnesteestä. Ei me oikeasti syöty keitoksia,mutta jostain se kitkerän maun muisto on tullut.
        Otankin tulevan kasvukauden yhdeksi tehtäväksi tutustua voikukanlehtiin ja niiden käyttöön.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voikukan lehdet ovat hyviä salaatissa.
        Niitä voi "hyötää", eli estää kitkeryyttä peittämällä kasvun alussa olevat lehdet valolta suojaan. Käytän oman pihan suojaisessa paikassa peittona pahvia tai sanomalehtiä, kukista irrotan terälehtiä salaattiin. Niistäkin tehdään jopa viiniä ja joku jopa lisää niitä marjahilloon.
        Voikukan lehdistä miedoimpia, eli parempia salaatissa, ovat pyöreämuotiset, ehyt reunaiset lehdet. Lehtiruodin kova osa kannattaa ottaa pois,

        Voikukka on lääke kasvi. Luonnossa on kaikki sairaudet parantavia kasveja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voikukka on lääke kasvi. Luonnossa on kaikki sairaudet parantavia kasveja.

        Muistin aamulla että eräs naapurini keräsi meidänkin pihalta kaikki poimulehdet ja sanoi niiden olevan hyviä tulehduslääkkeitä.
        Virtsatulehdusta sanoi aina hoitaneensa nokkosesta ja poimulehdestä tekemällään teellä, jonka hän maustoi aniksella ja hunajalla.
        En ole kokeillut ja olin jo ihan unohtanut kun katsoin pihalta otettuja valokuvia ja niissä oli poimulehtiä.
        Nokkonen onkin hyvä vitamiinilähdekin.

        Pitää alkaa tutkimaan mitä uutta pihasta ja pientareilta voi kerätä jo tuttujen lisäksi. Paitsi, että on mielenkiintoista, kaikesta on hyötyäkin, terveellisyys ja puhtaus, ei myrkkyjä.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Minä ostin, ilman mitään Kipparikalleja, ja söin jo melkoisen annoksen valkosipulin kanssa.


    • Villiyrttien ja villivihannesten keruu kuulostaa kiehtovalta, mutta minulla se supistuu lähinnä kevään ensi nokkosiin ja saariston kallionkoloista löytyvään ruohosipuliin. Kasvatan itse jonkin verran yrttejä, osa monivuotisia. Mäkimeirami, minttu, timjami, sitruunamelissa, salvia ja joskus rosmariinikin säilyy talven yli. Kylvän keväällä tilliä, persiljaa ja lehtisalaattia, joskus pinaattia ja ikkunalaudalla on lähes koko vuoden läpi ainakin basilikaa ruukussa ja kevätpuoleen versotan vaikkapa herneitä tai vihannskrassia.

      Pinaattia on aina pakasteessa, pieneksi pilkottua kuutioina, joista syntyy helposti pinaattikeitto, pinaattiletut tai kalan kastike. Herkulliseen feta-pinaattipiirakkaan käytän yleensä tuoreita baby-pinaatin lehtiä ja lisään vielä kirsikkatomaatteja.

      Erilaisia Suomen luonnosta kerättyjä teelaatuja kiinnostaisi itsekin kokeilla tehdä, mutta en hallitse tekniikoita, minun teeni voisi maistua käytetyltä saunavihdalta.
      Joskus metsässä kulkiessani nyppäisen suuhuni pieniä koivun hiirenkorvia tai pehmeitä kuusenkerkkiä. Nuoria horsmanvarsia olen saanut parsan tapaan valmistettuina ja ihan hyviä olivat.

      • Anonyymi

        Kun kuljet metsissä, nappaa joskus ketunleipiä, ovat kiva lisä salaatissa.
        Mustaherukan lehdistä saa hyvää juomaa, kuivattuina ovat teesekoituksissa maukas lisä, raparperi myös, teetä tuore, tai kuivattu.

        Ylen sivulla oli joskus Strömsön ohjeita yrttien kuivaamiseen, se on helppoa, kuivuri, uuni, verkkopussit, ym. sopivat kuivaamiseen. Minulla on kuivuri, jolla kuivatan sieniä, marjoja, omenia, jne.
        Etsin ja löysin. Tässä se sivu jossa ohjeita ja enemmänkin tietoa yrteistä.
        https://yle.fi/a/20-10005400
        ""Näin otat yrtit parhaiten talteen – toiset voi kuivata, toisten maku säilyy parhaiten pakastamalla"". . .


    • Anonyymi

      Muista, että maito estää pinaatin imeytymisen.
      Pinaatti maitopohjaisessa keitossa on raudan kannalta
      yhtä tyhjän kanssa.

      • Anonyymi

        KORJAUS: Maito estää siis pinaatin raudan imeytymisen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        KORJAUS: Maito estää siis pinaatin raudan imeytymisen.

        Ei kai kukaan pelkän raudan saannin vuoksi pinaattia osta ja syö.
        Minä syön 100mg rautatabletin joka päivä, maito ei estä mitään, se , kuten kahvikin, hidastaa raudan imeytymistä.
        Ferritiini arvo ei tahdo pysyä normissa, joten rautapilleri 3kk joka päivä, sitten taukoa ja sama rumba.
        Pinaatissa sitä on niin vähän kerta annoksessa, että ei suurta merkitystä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      45
      7342
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      32
      4068
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      57
      3585
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      50
      3120
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2796
    6. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      49
      2289
    7. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      51
      2275
    8. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2258
    9. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      43
      2248
    10. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2236
    Aihe