Maalaisliiton kovin "voimainponnistus" oli Mäntsälän kapina. Sen jälkeen kaikki onkin ollut pelkkää alamäkeä. Useat Lapuan liikkeen johtajat olivat Maalaisliittolaisia, kuten Kosolakin.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Vihtori_Kosola
Kepulaiset muistelee kaiholla Mäntsälän kapinaansa, sitä suurinta voimannäyttöään, jossa aseistautunutta kapinoitsijajoukkoa pidettiin laulattamalla "rauhallisena".
Voi Sianpää mitä sakkia: veisasivat Jumala ompi linnamme ja Kytösavun aukeilla, johtomiesten ryypätessä.
Mäntsälän kapinajohtajien suurin rikos näkyy olleen viinan juonti Kieltolain ollessa voimassa! Ensin tyhjeni apteekin konjakkivarasto ja sitten nimismiehen takavarikkopirtulla jatkettiin.
Siihen se kapinakin sammui yhdessä Kosolan ja Walleniuksen kanssa. Miten lienee käynyt Vuorimaalle...
Alkio pyöri tuoreessa haudassaan kapinan lässähtäessä alkumetreilleen johtosakin ryypätessä nimismiehen takavarikkopirtua päiväkaudet. Olihan Maalaisliiton ja Alkion runnoma Kieltolaki vielä tuolloin voimassa. Sekin oli eräs Alkion suurimpia saavutuksia, vapaan onkikalastuksen ohella.
Pian kapinan jälkeen Elmo Kailakin riemuitsi kolmen huutomerkin verran legendaarista 5.4.-32 klo 10 -hetkeä!
Jo pelkkä Talonpoikaismarssi 1930 kesällä lie ollut Alkiolle liikaa ja hän kuolikin parin viikon kuluttua.
Keitäpä muita ne Laihian profeetan seuraajat ja vuoden 1918 lahtarit olivat, kuin maalaisliittolaisia Kosolan tapaan ja siihen vielä rantaruottalaiset mukaan. Kelpasi Kosolan sittemmin leikkiä suurta vaskistia ja tanssia Mussolinin patsaan ympärillä "kukkonsa kanssa". Etelä-Pohjanmaan rosvojoukkohan oli aseisteittua sakkia Suojeluskuntien kalustolla.
Väitöskirja Lapuan liike ja kyyditykset käsittelee psykologisesta perspektiivistä 1930-luvun alkupuolen joukkoliikettä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Juha_Siltala
Siltalan kirja yhdessä Martti Ahdin Kaappaus? -kirjan kanssa antaa aika hyvän kuvan Maalaisliiton silloisesta "voimanponnistuksesta" eli Mäntsälän kapinasta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Mäntsälän_kapina
Kun Kekkosen konsteilla yritettiin lakkauttaa IKL ja sitä väitettiin Lapuan liikkeen seuraajaksi, niin mitä siitä olisi seurannut?
Mikko Uola: Sinimusta veljeskunta, Isänmaallinen kansanliike 1932-1944, Otava 1982
Luku XI Kekkosen konstit s. 339-357 1. Lakkautusyritys, 2. Konstien jälkeen ja 3. Lakkautusyrityksen motiivit
Sivulla 345 on eräs kohta jota esim. SDP kavahti: "Kares totesi edelleen, että jos lähdetään sille tielle, että katsotaan IKL:n olevan Lapuan liikkeen jatko, voi tulla aika, jolloin huomataan se tosiasia, että sosiaalidemokraattinen puolue on kapinan tehneen sosiaalidemokraattisen puolueen jatko."
Oliko kyseessä oikeiston vallankaappausyritys Mannerheimin nostamiseksi Suomen diktaattoriksi?
Yrityksiä oli esiintynyt jo aiemmin mm. Suojeluskuntaselkkauksena tunnetun tapahtumasarjan yhteydessä 1921 ja ns. Fasismin aave - tapahtuman yhteydessä 1927. Nyt Ohkolan työväentalon puhetilaiuuden lopettamisesta alkoi tapahtumasarja, jossa Andersson alias Mannerheim oli taustalla ja hänen vuoden 1918 päämajoitusmestarinsa "Sota-Hanneskin" katseli jo tiloja esikunnalle läheltä Mäntsälää.
Kapina kuivui kirjaimellisesti johtajien kostukkeisiin. Kapinoitsijat pääsivät naurettavan olemattomilla tuomioilla, vaikka osa johtajista pelkäsi vuoden 1918 kapinassa jaettuja nappitomioita ja ankaria vankeustuomioita.
Artturi Vuorimaan rooli oli mm. puheiden kirjoittajana. Hän laati sen kapinajulistuksen presidentille. Sotien aikana hän natsahti kansallissosialistiksi.
Vuorimaa osallistui 1940-luvun alussa Suomen Kansallissosialistisen Työjärjestön, SKT, toimintaan.
Myöhemmin Vuorimaa työskenteli Maalaisliiton tehtävissä erityisesti Pohjois-Suomessa.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Artturi_Vuorimaa
Laki on sama kaikille, vain tuomiot vaihtelee!
1918 kapinasta piti vangita ja tappaa rivimiehetkin ja tapettiinkin lähes 30 000. Mäntsälän kapinasta ei rangaistu edes johtajia muuten kuin nimellisesti. Erilaista on lain tulkinta riippuen siitä kuka tekee kolttosen.
Svinhuvud eli Sianpääkin sanoi että joitain on tukistettava. Eipä tukistanut omaa poikaansa, joka oli 1918 Hennalan pahin lahtari, vaan sääti yleisen armahduslain kaikille valkoisille lahtareille ja ketään ei tuomittu tuhansista murhista.
Akka-Pekaksi kutsuivat sen jälkeen.
Lukekaa pojat niin saatte lisää vettä puromyllyynne.
Kirjallisuutta:
Artturi Vuorimaa:
Kolme kuukautta Kosolassa: Lapuan liikkeen pesässä nähtyä, kuultua ja kuvitettua. Tarkastanut ja hyväksynyt Vihtori Kosola. 1931
Kokenut kaikki tietää... Muistelmiani seitsemältä vuosikymmeneltä. WSOY 1967
Kapina - Talonpoikaismarssista Mäntsälään: Pirhonen Pentti. Karisto 1982
Saarikoski Vesa: Mäntsälän kapina eräiden aikalaisten muistelmissa. Turun yo. 1986
Korjus Jaakko: Vihtori Kosola, legenda jo eläessään. WSOY 1976
Ahti Martti:
Salaliiton ääriviivat - Oikeistoradikalismi ja hyökkäävä idän politiikka 1918-1919
WG 1987
Kaappaus?
Otava 1990
Elmo Kaila - ryssänvihassa
Wsoy 1999
Mäntsälän kapina päättyi päivälleen 93 vuotta sitten
12
206
Vastaukset
- Anonyymi
IKL oli hyvä järjestö ja sitä tarvittaisiin vieläkin. Kosola oli itsenäisyysaktivisti, sekös punikkeja kyrpii. Kosola järjesti jääkärikoulutukseen Saksaan nuoria miehiä, punikkejakin lähti n. satakunta. Reitti kulki pitkin Pohjanmaan rannikkoa päätyen Tukholmaan.
Tiedoksi turvansoittajalle, Il Duse, eli Mussolini järjesti Suomelle aseita Talvisotaan, hankki jopa hävittäjiä. Mussolini oli mies paikallaan toisin kuin aloittaja.- Anonyymi
Tosin niistä Mussulaisen aseista ei ollut Suomen Talvisodassa hyötyä,koska Hitleri halusi nuoleskella uutta kaveriaan Stalinia ja pysäytti asekuljetukset Suur-Saksan läpi!
Sellaista on kovan tason valtapolitiikka,jota Suomemme maa on jälleen,nerokkaan johtajansa Aleksanteri 1. Stubbin johdolla, lähtenyt ajamaan! - Anonyymi
No mikäs vähäpoikaa estää perustamasta uudelleen sitä IKL: ää?
Kirjassaan Viimeistä Piirtoa Myöten Vihtori Kosola nostaa itsensä jalustalle, kehumalla estoitta itseään joka käänteessä, mikä epäilemättä vähäpojan kaltaisiin tyyppeihin vetoaa tänäkin päivänä. - Anonyymi
Mihin IKL:ä nykyään tarvittaisiin? Rahaahan syydetään korvetteihin jo muutenkin, mutta dronet jätetään hankkimatta, kuten tavallista.
Aloittaja lienee tyypillinen rapajuoppo kommunisti, kun piti raittiusaatekin haukkua. Viinan voimallahan ne on Suomessa kaikki suurteot tehty. Niin punakapina kuin Mäntsälä kapina. Viinahuurussa upseeristo johti sodankin ja tappiot suhteessa väestömäärään olivat sodan suurimpia.
Maalaisliiton haukkuminen on sekin aika outoa. Ei tainnut se puolue virallisesti tukea Mäntsälän kapinaa, kun taas päätös punakapinasta tehtiin SDP:n virallisissa puolue-elimissä 1918 ja puolueen ylin johto lähes kokonaan oli sen takana, jonka takia joutui pakenemaan maasta kapinan jälkeen.
Sitten tuli oikeistodemari Lipponen, joka ei saanut millään päätettyä, kannattaako Natoa vai ei. Nykyään hän yrittää puolustaa kokoomuslaista venäjänbroileria pääministeriä kokoomuslaista presidenttiä vastaan, ehkä samasta syystä kuin lobbasi kaasuputkeakin, jossa hommassa nato-kantakin muuttui vähintään epäileväksi. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No mikäs vähäpoikaa estää perustamasta uudelleen sitä IKL: ää?
Kirjassaan Viimeistä Piirtoa Myöten Vihtori Kosola nostaa itsensä jalustalle, kehumalla estoitta itseään joka käänteessä, mikä epäilemättä vähäpojan kaltaisiin tyyppeihin vetoaa tänäkin päivänä.Kehuiko senkin, miten paljon kesti juoda viinaa?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tosin niistä Mussulaisen aseista ei ollut Suomen Talvisodassa hyötyä,koska Hitleri halusi nuoleskella uutta kaveriaan Stalinia ja pysäytti asekuljetukset Suur-Saksan läpi!
Sellaista on kovan tason valtapolitiikka,jota Suomemme maa on jälleen,nerokkaan johtajansa Aleksanteri 1. Stubbin johdolla, lähtenyt ajamaan!Väärin !
Erityisen vähän on tiedetty Italian suhtautumisesta Suomeen. Kuitenkin jo syyskuun 1939 puolivälissä, kun suursodan syttyminen oli entisestään vaikeuttanut Suomen perushankintaohjelmaa, Suomi sai Italialta lupauksen materiaalitoimituksista.
Italia toimitti hävittäjiä, aseita ja muuta sotamateriaalia. Italian toimitusten kokonaisarvo, 790 miljoonaa markkaa, nousi lopulta Ruotsin jälkeen toiseksi suurimmaksi.
Mussolini tuki Suomea salaa Saksalta Italiaa pidettiin muodollisesti puolueettomana sen jälkeen, kun Mussolini jättäytyi Hitlerin rinnalta sodan syttyessä ja ryhtyi ajamaan rauhaa Eurooppaan. Suhteet Saksaan olivat kiristyneet äärimmilleen: Italian näkökulmasta hyökkäys Puolaan ja eräät muut seikat merkitsivät, että Saksa rikkoi Terässopimuksen ehtoja. Fasistihallinnon saksalaisvastainen ryhmä olisikin halunnut johdattaa Italian pysyvän puolueettomuuden tielle. Mussolini päätti kuitenkin säilyttää kaikki mahdollisuudet avoimina Euroopan tulevissa tapahtumissa. Mussolinin valitsema varovainen linja pakotti Italian auttamaan Suomea salaa saksalaisilta. Aseiden lisäksi Italia lupasi sotilaallista asiantuntija-apua, mutta ei sallinut 5000 vapaaehtoisen lähtöä Suomeen. Suomen avun taustalta löytyy epäilemättä Mussolinin huoli Euroopan kohtalosta. Olisiko Italian vuoro seuraavaksi? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mihin IKL:ä nykyään tarvittaisiin? Rahaahan syydetään korvetteihin jo muutenkin, mutta dronet jätetään hankkimatta, kuten tavallista.
Aloittaja lienee tyypillinen rapajuoppo kommunisti, kun piti raittiusaatekin haukkua. Viinan voimallahan ne on Suomessa kaikki suurteot tehty. Niin punakapina kuin Mäntsälä kapina. Viinahuurussa upseeristo johti sodankin ja tappiot suhteessa väestömäärään olivat sodan suurimpia.
Maalaisliiton haukkuminen on sekin aika outoa. Ei tainnut se puolue virallisesti tukea Mäntsälän kapinaa, kun taas päätös punakapinasta tehtiin SDP:n virallisissa puolue-elimissä 1918 ja puolueen ylin johto lähes kokonaan oli sen takana, jonka takia joutui pakenemaan maasta kapinan jälkeen.
Sitten tuli oikeistodemari Lipponen, joka ei saanut millään päätettyä, kannattaako Natoa vai ei. Nykyään hän yrittää puolustaa kokoomuslaista venäjänbroileria pääministeriä kokoomuslaista presidenttiä vastaan, ehkä samasta syystä kuin lobbasi kaasuputkeakin, jossa hommassa nato-kantakin muuttui vähintään epäileväksi."Maalaisliiton haukkuminen on sekin aika outoa. Ei tainnut se puolue virallisesti tukea Mäntsälän kapinaa"
Maalaisliitto ei virallisesti tukenut Mäntsälän kapinaa, mutta Kokoomus puolueena tuki:
Aamuyöllä 1. maaliskuuta 1932 hallitus yritti vangita Hämeenlinnan kaupunginhotellissa kapinan johtoa pitäneen Lapuan liikkeen johtajiston, joka kuitenkin varoitusten ansiosta pääsi pakenemaan. Lapualaisten pettymys oli kova, kun lapuanliikettä tukenut ja lapuanliikkeen tukema Svinhufvud asettuikin heitä vastaan. Myöhemmin päivällä kokoomuksen ministerit K. E. Kilpeläinen, Kyösti Järvinen ja Niilo Solja asettuivat tukemaan Lapuan liikkeen vaatimuksia ja erosivat hallituksesta. Järvinen kuitenkin perui eroanomuksensa harkinnan jälkeen. Tämä oli heidän vastalauseensa pidätysyrityksille, jotka heidän mukaansa kärjistivät tilannetta, varsinkin kun tasavallan suojelulaki asetettiin voimaan. Koko kokoomuksen eduskuntaryhmä asettui tukemaan kapinallisia, mutta hallitus ei kaatunut. Lapuan liikkeen ehdokas uudeksi hallitusmuodostajaksi olisi ollut Mannerheimin tukema kenraali Rudolf Walden.
- Anonyymi
Oli aika surkea kapina. Miksi kapinoitiin jossain Mäntsälässä, muutaman asukkaan syrjäkylässä? Kapina täytyy aloittaa pääkaupungissa, vallata hallintokeskukset ja tiedonvälitys.
- Anonyymi
Oli näyte Mannerheimin strategisesta kyvyttömyydestä, josta sitten sodassa maksettiin kallis hinta. Hänhän ei ollut saanut muuta koulutusta kuin teini-iässä nuoremman komppaniaupseerin koulutuksen.
- Anonyymi
Kyllä siihen varauduttiin, että kapinalliset yrittävät marssia Helsinkiin. Poliittiseen keskustaan kuulunut sotalaitoksen komentaja Sihvo siirsi joukkoja väliin estämään sellaista, jota Mäntsälän kapinalliset eivät sitten edes yrittäneet.
Sihvo sai niskaansa hirveän vihan ja hänen uransa ajautui sivuraiteelle.
Kiljunatsit onneksi tekevät usein itse itsestään yhteiskunnallisesti vaarattomia. Niin kuin nuokin idiootit:
https://yle.fi/a/20-100956
- Anonyymi
Onpa vaikea seurata ajatuksenkulkua.
- Anonyymi
>>Kelpasi Kosolan sittemmin leikkiä suurta vaskistia ja tanssia Mussolinin patsaan ympärillä "kukkonsa kanssa". <<
Hieno lause!
Kosola kyseli kännipäissään, että mikä se on semmoinen tiktaattori ja tarvitseeko sen noudattaa lakia.
Wikipediassa on virhe Vuorimaan saaman tuomion osalta. Hän istui pitkään vankilassa kansanedustajien muilutuksesta ja Mäntsälän kapinasta saamiaan vankilatuomioita. Hän itse kertoo tämän muistelmissaan "Kokenut kaiken tietää..."
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Artturi_Vuorimaa
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne1117181Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista594777- 954731
Kyllä se taitaa olla nyt näin
Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee493899- 513838
- 2173807
Odotan että sanot
Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san263383- 512741
- 382721
- 392317