Sain kaverilta vanhan lintujen katseluun soveltuvan kaukoputken.
Kun Juppiter sattui olemaan hyvin hollilla iltayöstä silloin, päätin vilkaista, että näkyykö sen kuut todella.
Näkyihän ne, ja kun niitä on niin monta, niin rupesi kiinnostamaan niiden nimet.
Niinpä imuroin sellaisen tähtiohjelman missä oli animoituna melkein kaikki mitä silmällä ja kiikarilla voi nähdä, ja kuut rupesivat tulemaan tutuiksi, Niiden aikataulut kun olivat hyvin tidossa ja seurattavissa.
(ohjelman nimeä en muista, joku "star" se oli, mutta tästä on aikaa)
Mutta heti huomasin, että siinä ohjelmassa kaikki kirersi päinvastaiseen suuntaan kuin minun kaukoputkessani, ja siitä ilmiöstä sain selville, että
lintukaukoputken okulaarissa on jokin ylimääräinen linnssi tai peili, mitä tähtikaukoputkeen ei asenneta liankaan, koska se syö osansa valovoimasta.
Sattuneesta syystä kiinnostuin taas kaukoputkien optiikasta, ja tänä aikana on ilmaantunut hurjan paljon uutta tietoa mm Wikipediaan. Onhan siellä sekäettä kiikareista kaukoputkista hyviä havainnekuvia, mutta en oikein löytänyt sellaista missä olisi kuvattuna tuo ero lintuputken ja tähtiputken okulaarien välillä.
Ymmärtääkseni lintuputkessa kova vempautetaan kerran ympäri jotta se näkyy silmälle "oikein päin" mutta tähtiputkessa tämä ei ole tarpeen, riittää kun katselija tietää, miten päin se todellisuudessa on.
Voisiko joku selittää,
()() ()
() () Jotenkin näinkö?
Mutta miksi sitten ne okulaarit eivät edes näytä linsseiltä, vaan mutkikkaalta ryppäältä lasia, jossa kerrotaan olevan niitä ja näitä ominaisuuksia.
Olisi kiva tietää ainakin millä nimellä niitä kumpaakin kutsutaan
Tähtikaukoputken anatomia
4
237
Vastaukset
- Anonyymi
Jotkut putket voivat näyttää suoraan "oikeinpäin", mutta jotkut toiset jotenkin peilikuvana tai ylösalaisin. Pälkähään voi olla saatavina tai putken mukana saattaa tulla lisäpalikoita kuten nk. diagonaali. Sellaisten lisäpalikan läpi katsottuna kuva tyypillisesti näyttää olevan korjautunut "oikeinpäin".
Se miksi joissain ei lisälaitteita ole valmiiksi mukana, vaan vaikka erikseen hankittavana, voi johtua siitä, että kaikki optiikka heikentää tarkastellun kohteen valovoimaa, eli lisäoptiikka heikentää valovoimaa. Varsinkin kovasti suurentavissa laitteissa, vaikka linssit ja peilit ovat nekin suuria maksimivalon keräämiseen.
Ja kun vaan tietää onko se peilikuva vai miten, ja jos valovoima on hyvä, sen "väärinpäin olemisen" ei katsota aina olevan haitta.
Tuo on kuitenkin melko yleinen yllätys putkenhankinnan jälkeen, jos myyjä ei asiasta maininnut tai ostaja ei ole aiheeseen aiemmin törmännyt. Moni voi äkkiä tulkita putken olevan rikki.
--Planeetta- Anonyymi
Tule --- planeetta taas joskus vierailemaan filosofia palstallakin!
- Anonyymi
Yksi paikka jossa on kerrottu tarkemmin (Linkki: https://astrorover.com/why-is-my-telescope-upside-down/ )
- Anonyymi
Oisko Stellarium? Voi käyttää selaimen kauttakin.
https://stellarium-web.org/
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 477745
- 334293
- 573775
- 503220
- 172916
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons692656- 682550
- 582479
- 402349
- 162306