Jo kauan ennen Trumpia, USA halusi suojella teollisuuttaan tullein. Eteläosien puuvillan viljelijät eivät halunneet tulleja, koska muut valtiot vastaisivat niihin asettamalla muun muassa puuvillalle tuontitulleja.
Siksi eteläiset osavaltiot halusivat erota Yhdysvaltain liittovaltiosta, mikä johti tunnetusti sotaan, koska ahneet jenkit eivät hyväksyneet niiden eroa.
Orjakysymys ei ollut sisällissodan syy, minkä presidentti Lincolnkin totesi puheessaan myöhemmin. Koska kuitenkin jenkkien värvääminen epäsusittuun sotaan hiipui, jenkkien hallinto ryhtyi markkinoimaan orjuuden poistamista syyksi puolustaa "oikeita arvoja". Ja se toimi!
Nykyisinkin joissakin virallisissa tarinoissa orjuuden kuvitellaan olleen jokin syy USA:n sisällissodalle, vaikka ulkomaankauppaan liittyvät erimielisyydet olivat juurisyy sodalle.
USA:n protektionismi aiheutti sisällissodan
17
308
Vastaukset
- Anonyymi
Miksi ei jatketa siinä edellisessä ketjussa vai onko siellä jotain, mitä et halua enää nähtävän?
https://keskustelu.suomi24.fi/t/18844206/yhdysvaltain-sisallissota-voittajien-historian-kirjoitusta
"Siksi eteläiset osavaltiot halusivat erota Yhdysvaltain liittovaltiosta, mikä johti tunnetusti sotaan, koska ahneet jenkit eivät hyväksyneet niiden eroa."
Sepä hauskaa, mutta sinulla on taas kronologia väärinpäin yrityksessä saada kenkää sopimaan. Ns. "Morrillin tariffi" ei astunut voimaan ennen kuin vasta maaliskuussa -61, jolloin seitsemän osavaltiota oli jo irtautunut liittovaltiosta, vetäen vastustuksessa olevat senaattorinsa ulos kongressista ja sillä tavalla siis raivaten pois vastustuksen tariffin hyväksynnältä.
Eli siis kaukana siitä, että kapinalliset olisivat eronneet uuden tariffin vuoksi, osavaltioiden kapina oli nimenomaan syy tariffin onnistuneelle läpiviennille ;)
///MeAgaln- Anonyymi
Vääristelet asiaa. Niin kuin aina. Tietenkin tullit olivat syy sotaan.
Jenkkien olisi vain pitänyt hyväksyä eteläisten osavaltioden ero, niin sota olisi vältetty. Niin jenkit eivät tehneet. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Vääristelet asiaa. Niin kuin aina. Tietenkin tullit olivat syy sotaan.
Jenkkien olisi vain pitänyt hyväksyä eteläisten osavaltioden ero, niin sota olisi vältetty. Niin jenkit eivät tehneet."Vääristelet asiaa. Niin kuin aina."
Niinkö? Testaanpa sitten teoriaasi heti paikalla >
"Tietenkin tullit olivat syy sotaan."
Mutta kun julistit kapinallisten eronneen joulukuussa 1860 alkaen liittovaltiosta vastauksena vasta maaliskuussa 1861 hyväksyttyyn Morrillin tariffiin:
"Eteläosien puuvillan viljelijät eivät halunneet tulleja, koska muut valtiot vastaisivat niihin asettamalla muun muassa puuvillalle tuontitulleja.
SIKSI eteläiset osavaltiot halusivat EROTA Yhdysvaltain liittovaltiosta..."
Kannattaisiko sinun vähän miettiä tätä skeemaa uusiksi ;)
"Jenkkien olisi vain pitänyt hyväksyä eteläisten osavaltioden ero..."
Jos sinua uskotaan, kapinallisten nimenomaan olisi pitänyt pysyä liittovaltiossa estääkseen sen tariffin, jonka hyväksynnän väität eron aiheuttaneen. Tarkoittaako tämä nyt, että torjut itsekin oman argumenttisi kantavan teeman? Ei minulla ole sen kanssa ongelmaa ;)
///MeAgaln
- Anonyymi
Onkohan tämä protektionismin syyttäminen sisällissodasta perua tiettyjen laissez-faire-markkinaideologien hötöistä?
- Anonyymi
USA:n sisällissota käytiin taloudellisista syistä, joita ansiokkaasti on kommenteissa kerrattu. Orjuuskysymys nousi esiin sodan syynä vasta kauan sodan jälkeen.
- Anonyymi
"USA:n sisällissota käytiin taloudellisista syistä..."
Näin on, kuten Mississippin kapinalliset julistivat ylpeinä perustellessaan irtautumistaan:
"Meidän asemamme on täysin samaistuva orjuuden instituution kanssa - maailman suurimman aineellisen edun kanssa. Sen työvoima toimittaa tuotteen, joka muodostaa ylivoimaisesti suurimman ja tärkeimmän osan maapallon kaupasta."
Täyttä talousasiaa siellä alusta loppuun ja osavaltion oikeus oli ensisijaisena huolenaiheena - oikeus orjien omistamiseen.
"... joita ansiokkaasti on kommenteissa kerrattu."
Kiitosta vain. Pyrin aina tietenkin parhaani mukaan infoamaan konfederaation apologisteja Morrillin tariffin oikeista syistä seurauksineen ja tuollaista positiivista palautetta on niin kiva lukea.
"Orjuuskysymys nousi esiin sodan syynä vasta kauan sodan jälkeen."
Ei hätää, koska voin auttaa tässäkin asiassa. Jo ensimmäinen kapinallinen osavaltio, Etelä-Carolina, teki omassa irtautumisjulistuksessaan selväksi syyt tuohon toimenpiteeseen:
"Mutta ei-orjuusvaltioiden lisääntyvä vihamielisyys orjuuden instituutiota kohtaan on johtanut niiden velvollisuuksien laiminlyöntiin, ja yleisen hallituksen lait ovat lakanneet vaikuttamasta perustuslain tavoitteisiin."
Ja lisäksi:
"Vahvistamme, että nämä tavoitteet, joita varten tämä hallitus perustettiin, on tyrehtynyt, ja hallitus itse on tehnyt ne tuhoiseksi ei-orjavaltioiden toiminnan vuoksi. Nämä valtiot ovat ottaneet oikeuden päättää kotimaisten instituutioiden sopivuudesta; ja ovat kieltäneet 15 osavaltiossa vahvistetut ja perustuslaissa tunnustetut omistusoikeudet; he ovat tuominneet orjuuden instituution syntiseksi; he ovat sallineet sellaisten seurojen avoimen perustamisen, joiden julistettu tarkoitus on häiritä rauhaa ja alistaa muiden valtioiden kansalaisten omaisuutta. He ovat rohkaisseet ja auttaneet tuhansia orjiamme lähtemään kodeistaan; ja ne, jotka jäävät, ovat lähettiläiden, kirjojen ja kuvien yllyttämiä orjalliseen kapinaan."
Rehellisyys ja avoimuus on kyllä hienoa. Pystyisivätpä kaikki olemaan näin rehellisiä ja avoimia tavoitteistaan, eikö vain? Varmasti olet samaa mieltä.
///MeAgaln
- Anonyymi
Kalifornia on nyt samanlaisessa tilanteessa kuin konfederaatioon kuuluneet osavaltiot 1800-luvulla. Kalifornia on kuitenkin ryhtynyt oikeustoimiin Trumpin hallintoa vastaan sen asettaessa tulleja. Kalifornialle tulee valtavia tappioita tullien takia, joten se voisi hyvin erota USA:sta.
Mielenkiintoista seurata, voiko oikeustoimin estää uuden sisällissodan, jollei Kalifornian anneta erota.- Anonyymi
"Kalifornia on kuitenkin ryhtynyt oikeustoimiin Trumpin hallintoa vastaan sen asettaessa tulleja."
Kalifornia ei ole siis vetänyt senaattoreitaan kongressista ja avannut tykkitulta liittovaltion sotilastukikohtiin, kuten kapinalliset tekivät 1860-luvulla? Vau, kuulostaa tosi radikaalilta ;)
///MeAgaln - Anonyymi
Trumpin hallinto ei varmaan ryhdy sotatoimiin Kaliforniaa vastaan, vaikka se päättäisi erota USA:sta. kaliformian anntettaisiin erota ja sen kanssa tehtäisiin reilu kauppa- ja tullisopimus.
Mistään orjuudesta Trump, kuten ei Lincolnkaan tehnyt, ryhtyisi julistamaan syytä sisällissodalle, jos siihen ajauduttaisiin. Trump ymmärtäisi, että nyt taisteltaisiin taloudellisista intresseistä niin kuin hänkin ymmärtää USA:n sisällissodassakin talouden olleen sodan ytimessä, sanoisinko juurisyynä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Trumpin hallinto ei varmaan ryhdy sotatoimiin Kaliforniaa vastaan, vaikka se päättäisi erota USA:sta. kaliformian anntettaisiin erota ja sen kanssa tehtäisiin reilu kauppa- ja tullisopimus.
Mistään orjuudesta Trump, kuten ei Lincolnkaan tehnyt, ryhtyisi julistamaan syytä sisällissodalle, jos siihen ajauduttaisiin. Trump ymmärtäisi, että nyt taisteltaisiin taloudellisista intresseistä niin kuin hänkin ymmärtää USA:n sisällissodassakin talouden olleen sodan ytimessä, sanoisinko juurisyynä."Trumpin hallinto ei varmaan ryhdy sotatoimiin Kaliforniaa vastaan, vaikka se päättäisi erota USA:sta."
Niin, eihän Lincolnkaan ryhtynyt.
"Mistään orjuudesta Trump, kuten ei Lincolnkaan tehnyt, ryhtyisi julistamaan syytä sisällissodalle, jos siihen ajauduttaisiin."
Ja siihenhän ajauduttiin vasta kun kapinalliset avasivat tulen liittovaltion joukkoja vastaan.
"Trump ymmärtäisi, että nyt taisteltaisiin taloudellisista intresseistä..."
Kuten ymmärsivät Mississippin kapinalliset irtautumisjulistuksessaan 1861:
"Meidän asemamme on täysin samaistuva orjuuden instituution kanssa - maailman suurimman aineellisen edun kanssa."
Nämä tyypit tiesivät orjuuden tuoman aineellisen etunsa ja halusivat käydä sotaa sen puolesta.
"...sanoisinko juurisyynä."
Sano vain orjatalous ja olet ottanut sen viimeisen askeleen perille.
///MeAgaln
- Anonyymi
Kalifornia tulisi erota USA:ta. Niin kuin aikanaan halusivat erota ns. konfederaation valtiot. Sen kuitenkin jenkit estivät ja USA ajautui sisällissotaan.
On jännä, miten joissakin tarinoissa edelleen orjuuskysymystä asetellaan sodan syyksi, vaikka siihen johti taloudelliset ristiriidat osavaltioden kesken.- Anonyymi
"Kalifornia tulisi erota USA:ta. Niin kuin aikanaan halusivat erota ns. konfederaation valtiot."
Eli aloittaa pommittamaan tykistöllä liitovaltion tukikohtia, hävitä sota ja yrittää kääntää historiaa päälaelleen seuraavat 150 vuotta?
"Sen kuitenkin jenkit estivät ja USA ajautui sisällissotaan."
Oikeastaan seitsemän kapinallista osavaltiota oli irtautunut "jenkkien" estämättä kuukausia ennen kuin kapinalliset edes aloittivat suorat sotatoimet.
"On jännä, miten joissakin tarinoissa edelleen orjuuskysymystä asetellaan sodan syyksi,..."
Erityisen jännää on, että nämä tarinat ovat jopa lähtöisin kapinallisten omista irtautumisjulistuksista, kuten Mississippin kapinalliset ylpeinä sanoivat:
"Meidän asemamme on täysin samaistuva orjuuden instituution kanssa..."
"...vaikka siihen johti taloudelliset ristiriidat osavaltioden kesken."
Eivätkä he näytä samalla tavalla unohtaneen, minkä järjestelmän ympärillä kapinallisten osavaltioiden talous pyöri:
"...maailman suurimman aineellisen edun kanssa. Sen [orjuuden] työvoima toimittaa tuotteen, joka muodostaa ylivoimaisesti suurimman ja tärkeimmän osan maapallon kaupasta."
Mutta vanhassa vara parempi. Alkuperäisten konfederaattien muisti lienee vain ollut parempi kuin uusintapainoksien ;)
PS. Seuraavaksi pitäisi olla vuorossa tarina "osavaltioiden oikeudesta" sodan syynä ja sitä taas seuraa täydellinen kyvyttömyys täsmentää, minkälainen oikeus lienee ollut kyseessä...
///MeAgaln
- Anonyymi
Kuka oikeasti on niin idiootti, että puolustelee orjuutta?
- Anonyymi
Suomessa? Korkeintaan yksi tai kaksi hölmöä, jotka on lukeneet jotain p**kaa 8-bittistä nettisaittia. Konfederaatio tai sen statuksen kasvattaminen ei isossa kuvassa merkitse täällä päin maailmaa yhtään mitään ja (juuri) ketään ei edes kiinnosta.
Yhdysvalloissa sen sijaan on ollut 150 vuoden ajan ihan oma teollisuuden ala keksiä väistelyitä sille, minkä puolesta konfederaatio soti. Useimmiten ne on suunnattu kylkiäisenä kaikille liittovaltiota vastustaville ryhmille, joten markkinoilla riittää kysyntää jatkossakin.
///MeAgaln - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Suomessa? Korkeintaan yksi tai kaksi hölmöä, jotka on lukeneet jotain p**kaa 8-bittistä nettisaittia. Konfederaatio tai sen statuksen kasvattaminen ei isossa kuvassa merkitse täällä päin maailmaa yhtään mitään ja (juuri) ketään ei edes kiinnosta.
Yhdysvalloissa sen sijaan on ollut 150 vuoden ajan ihan oma teollisuuden ala keksiä väistelyitä sille, minkä puolesta konfederaatio soti. Useimmiten ne on suunnattu kylkiäisenä kaikille liittovaltiota vastustaville ryhmille, joten markkinoilla riittää kysyntää jatkossakin.
///MeAgalnMiksi se Yhdysvalloissa menee läpi? Vai meneekö mitä vain läpi laissez-fairen ja vapaamarkkinatalouden nimissä?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Miksi se Yhdysvalloissa menee läpi? Vai meneekö mitä vain läpi laissez-fairen ja vapaamarkkinatalouden nimissä?
Tavallaanhan selostin jo. Isossa maassa on isot alakulttuurit ja ne ovat myös isoa bisnestä sellaiselle, joka osaa hyödyntää. Yhdysvalloissa keskusvallan vastaisilla miliisi- ja laitajärjestöillä on pitkä historia ja he mielellään kuulevat historiallisia perusteluita "osavaltioiden oikeuksien" retoriikalle.
Tässä keississä tosin vain on tärkeää kätkeä, mikä se täsmällinen konfederaation ajama oikeus oli, koska suosio uppoaisi melko nopeasti ihmisten oivaltaessa näiden laulavan ylistyslauluja orjanomistukselle. Se ei välttämättä ole ihan linjassa myöskään samojen piirien suosiman yksilönvapaus-teeman kanssa ;)
///MeAgaln - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tavallaanhan selostin jo. Isossa maassa on isot alakulttuurit ja ne ovat myös isoa bisnestä sellaiselle, joka osaa hyödyntää. Yhdysvalloissa keskusvallan vastaisilla miliisi- ja laitajärjestöillä on pitkä historia ja he mielellään kuulevat historiallisia perusteluita "osavaltioiden oikeuksien" retoriikalle.
Tässä keississä tosin vain on tärkeää kätkeä, mikä se täsmällinen konfederaation ajama oikeus oli, koska suosio uppoaisi melko nopeasti ihmisten oivaltaessa näiden laulavan ylistyslauluja orjanomistukselle. Se ei välttämättä ole ihan linjassa myöskään samojen piirien suosiman yksilönvapaus-teeman kanssa ;)
///MeAgaln"suosio uppoaisi melko nopeasti ihmisten oivaltaessa näiden laulavan ylistyslauluja orjanomistukselle. Se ei välttämättä ole ihan linjassa myöskään samojen piirien suosiman yksilönvapaus-teeman kanssa"
Nämä "keskusvallan vastaiset" miliisi- ja laitajärjestöt mielellään myös puolustelevat ja valkopesevät suuryrityksiä myötäilevää keskusvaltiovaltamallia, joka fasisminakin tunnetaan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 406933
- 323918
- 453290
- 362862
- 162672
- 372228
- 162176
- 412113
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons482057- 391980