Kognitiivinen bias = poimitaan omasta kokemuksesta ja kaikesta informaatiosta vain se osuus mikä jo valmiiksi sopii omiin uskomuksiin ja torjutaan kaikki muu mikä ei sovi niihin uskomuksiin.
Jokaisella on jonkintasoista bias-ongelmaa vaikka se voi iän, kokemuksen ja viisauden karttuessa heikentyä mutta siitä ei varmaan koskaan silti pääse kokonaan eroon.
esim. skeptikko - ja debunkkaus yhteisöt jotka kuvittelevat vaalivansa tieteen oikeaoppisuutta ja joissa usein eniten huomiota kiinnitetään muodollisiin seikkoihin kuten kompetenssi , vertaisarviointi, arvovalta ja lähdekritiikki oletuksena että oikeaa ja luotettavaa tietoa voivat tarjota vain viralliset instituutiot jotka eivät koskaan voi olla väärässä (sama kaava kuin katolisella kirkolla Galileon aikana)
Kollektiivinen lauma-ajattelu = laumalla on oma terminologia mikä tehokkaasti estää vaihtoehtoisen tai valtavirrasta poikkeavan itsenäisen ajattelun jossa kokemuksien tulkinta ja perushahmotus voi olla erilainen kuin lauman omaksuma.
Esimerkkejä:
Jokaisella akateemisella tieteenalalla on oma jargoninsa joka ei avaudu maallikoille eikä aina edes muiden tieteenalojen tutkijoille kovin helposti eikä mahdollista muunlaisia hahmotuksia ja näkökulmia todellisuuteen.
Biologiatieteen keskittyminen pelkästään biokemian tasoon jolloin tutkimusten tulokset voidaan ilmaista vain kemian terminologialla ja geenit nähdään ainoana kausaliteetin tuottajana.
Neurologiassa, lääketieteeessä, psykologiassa ja psykiatriassa on samanlainen kemiaan redusoiva paradigma ja terminologia (placbo/nocebo anomaliana)
Kosmologia ja tähtitiede tulkitaan pelkästään Einsteinin GR:n viitekehyksessä ja terminologialla vähätellen samalla esim. sähkömagneettisia vaikutuksia ja plasmafysiikkaa.
...
Tieteen tulokset eivät välttämättä ole täysin vääriä oman erityistieteensä lokeron tulkinnan ja terminologian puitteissa vaikka usein voivat olla hyvin harhaanjohtavia kokonaisuuden hahmotuksen ja varsinkin inhimillisen suoran kokemuksen ja intuition kannalta
Tieteessä luotetaan liikaa muodollisiin mekaanis-algoritmisiin metodeihin (matematiikka, logiikka, kokeelliset ennusteet) ja sellaiseen maailmankuvaan jossa nämä metodit voisivat ylipäätänsä edes toimia luotettavasti (mekanistinen reduktionistinen fysikalismi)
...
Putkinäköinen kognitiivinen bias ja lauma-ajattelu voi silti olla hyödyllistä varsinkin nuoruudessa ja asioiden opetteluvaiheessa mutta voi kääntyä ongelmalliseksi myöhemmin kun olisi jo aika laajentaa omaa maailmankuvaa ja näkökulmaa jolloin voisi ehkä alkaa myös huomata ongelmia siinä suuntauksessa mihin oli itse aikaisemmin yksinomaan keskittynyt ja löytää joitakin positiivisia aspekteja myös niissä suuntauksissa jota on jyrkästi vastustanut aikaisemmin.
Jäykkä mustavalkoinen (hyvis-pahis, tiede vs huuhaa, oikeisto vs vasemmisto ,ateismi vs teismi, uskonto vs tiede yms. ) ajattelu ja äärimmäisyyksistä toiseen heilahtelu varsinkin kriisitilanteissa tuntuu olevan tyypillistä lähes kaikessa inhimillisessä ajattelussa ja siitä seuraa yleensä vain ongelmia koska ihmisen ego-taso on tyypillisesti aina täydellinen pölkkypää ja lähes aina väärässä koska ajattelee liiaan kaavamaisesti laumansa mukana jonkinlaisena formatoorisena apparaattina jolla ei ole valinnanmahdollisuutta koska on täysin syöteaineistonsa manipuloinnin orja.
Jonkinlaisen harmoonisen tasapainon löytäminen toisiinsa polarisoituneiden vastakkaisten suuntausten voisi olla hyödyllinen asennoituminen sen sijaan että jatkuvasti kilpavarustaudutaan ja kaivetaan entistä syvempiä poteroita omien uskomusjärjestelmien pönkittämiseksi.
Liiallinen dogmaattisuus voi helposti saada jopa fasistisia totalitäärisiä muotoja joissa pyritään tukahduttamaan kaikki muut vaihtoehtoiset suuntaukset vaikka jonkinlaisen vähän empaattisemman ja laajemman näkökulman puitteissa olisi ehkä mahdollista ymmärtää ainakin jossain määrin miksi vastustajiksi tai vihollisiksi tulkitut tahot ovat sellaisia kuin ovat esim. heidän asemansa ja pyrkimystensä takia ja heidän kantansa saattaa olla jopa yhtä oikeutettu kuin oman lauman kanta ja näin olisi ehkä myös mahdollista löytää joitakin yhteisiä etuja jolloin kaikki kiistojen osapuolet voisivat olla suht. tyytyväisiä neuvottelutuloksiin (win-win vs win-lose)
...
Inspiraationi lähde tällä kertaa oli tämä keskustelu joka liittyy myös ns. henkisten suuntausten ongelmiin (tässä aiheena Gurdjieffin 4. tie ja se pätee mielestäni myös Castanedan nagualismiin ja kaikkiin muihinkin sekä ns. henkisiin että myös sekulaareihin suuntauksiin yhtä hyvin )
Chatting with Anthony Blake
https://www.youtube.com/watch?v=sKHw_xFuWRw
B
Lauma-ajattelu ja kognitiivinen bias
7
90
Vastaukset
- Anonyymi
Yhden asian ja yhden uskon liike on ominaista testosteronille, mutta estrogeeni ja rakkaus saa avaramman mielen toimimaan.
Luin Intialaisesta veeda kirjasta että Viisauden Hengen tai voiman saa kun lukee Aristotelestä ääneen vaikka ei ymmärtäisi siitä mitään.
Yleensä jos ei ymmärrä jotakin kirjaa niin sen heittää pois, mutta Intialaiset kehottaa tutustumaan sinnikkäästi vaikeatajuisiin tai vastenmielisiin kirjoihin.
Mulla oli ennen vaihdevuosia joka toi estrogeenia tarpeeksi tapana lukea vain omia uskomuksia tukevia kirjoja. Nykyisin pyrin valitsemaan korkeatasoisia tekstejä laidasta laitaan. Mutta ongelma on se että mikään keskinkertainen tai huono ei kelpaa lainkaan.
Estrogeeni on tyytymätön hormoni jolle vain paras kelpaa. Eli yhä vielä on paljon sokeita pisteitä vaikka luenkin muuta kuin omaa uskoa tukevia tekstejä.
Jotkut tekstit ovat liian vaikeita, mutta Intialaisten mielestä niitäkin pitää lukea ääneen läpi. Vaikka ei ymmärtäisi mitään.- Anonyymi
Tai sitten kyse on astrologiasta. Testosteronia tuottaa maskuliiniset merkit, kuten ilmamerkit, joita edustaa perättäisillä syntymäpäivillä Purra ja Trump.
Persuissa ei estrogeenia juuri ole. Riikalla on munaa, enemmän kuin miehillä. Trumppi alkaa siirtyä estrogeenien puolelle, siksi sekoilee eikä löydä mitään suuntaa;).
- AnonyymiUUSI
B:
"Kognitiivinen bias = poimitaan omasta kokemuksesta ja kaikesta informaatiosta vain se osuus mikä jo valmiiksi sopii omiin uskomuksiin ja torjutaan kaikki muu mikä ei sovi niihin uskomuksiin."
Tämä ei ole sanan kognitiivinen bias määritelmä. Jos et halunnut tehdä määritelmää, vaan merkitsemistapasi tarkoittaa kaikille biaksille yhteisen kausaalisen alkuperän löytämistä, niin tuskin olet onnistunut vielä.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases
Jotkut ovat esim. biaksia, jotka syntyvät reaaliajassa, eikä ole annettu mitään aikaa tehdä uskomuksia. Tai sitten uskomus ei vain ole aihe.
B:
"esim. skeptikko - ja debunkkaus yhteisöt jotka kuvittelevat vaalivansa tieteen oikeaoppisuutta ja joissa usein eniten huomiota kiinnitetään muodollisiin seikkoihin kuten kompetenssi , vertaisarviointi, arvovalta ja lähdekritiikki oletuksena että oikeaa ja luotettavaa tietoa voivat tarjota vain viralliset instituutiot jotka eivät koskaan voi olla väärässä (sama kaava kuin katolisella kirkolla Galileon aikana)"
Jotkut kolmevuotiaat eivät kiinnitä huomiota muuhun kuin siihen, että onko esittäjä laulanut ja tanssinut. Kannattaako asioiden mielipidettä sitten kysyä kolmevuotiaiden yhteisöltä, kun voisi kysyä myös niiltä, joilla on kompetenssi, ja jotka vertaisarvioivat olemalla vertaisia? Ideaalisesti voisit haluta kysyä jokaiselta ihmiseltä mielipidettä siihen asti kunnes vastaus muuttuu sellaiseksi, että se kertoo henkilön olevan vertaisarvioija. Mutta ihmisiä pystyisi rajaamaan potentiaalisiksi vertaisarvioijiksi myös heidän CV:nsä perusteella.
Galileo ei puhunut kirkolle sellaisia röyhtäisyjä, kuin että maailman terminologia on häntä vastaan. Kirkon perustelu Galileoa vastaan ei puolestaan ollut se, että kirkko oli instituutti ja että 'jotkut henkilöt ovat kirkossa ja toiset eivät'. Silloin oli jokaisen mielessä varmaan se, että jos Galileo voittaa, niin kirkon mielipide planeetoista muuttuu. Kun kirkko on melkein kaikki, mitä maaimassa on, niin tämä on Galileon päämäärä, jota sinun ei tarvitse kritisoida. Paitsi jos väittää, että kirkon vakuuttaminen ei ollut mitenkään edes oleellista hänelle. Näin voi väittää, kun käydään läpi keitä vastaan Galileo oikeasti oli ja millaisia he ovat. Ensin sanon historiasta sen, että Copernicus oli tavallaan paljon isompi nimi luomaan Galileon kannattamaa mallia, ja hän oli osaksi vain pelkkä toisten seuraaja. Maailmassa ei kuitenkaan Copernicuksen aikana ollut suurta reaktiota malliin, tai suuret kirkon vaikuttajat eivät ilmaisseet itseään vakavasti. Keskustelu vain eli jossain pienen ammattipiirin joukossa.
Galilein todelliset vastustajat olivat näitä tähtitieteen ja matematiikan osaajia. Tapaus on tai se sisältää siis todella hyvin vertauksen siihen, että ei olisi olemassa taidottomia skeptikkoja, vaan oikea vertaisten kritiikki. Oli näiden ammattimaisten henkilöiden kirjoitusten seurausta, että kirkon edustajat saivat tutustuttua aiheeseen ja kerättyä kasoittain tieteellisiä ja rationaalisia argumentteja asian ympäriltä. Historiallisesti sanottuna vasta näiden kaikkien oltua olemassa, kirkon taholta muodostui varma näkemys, että heliosentrismiä voi sanoa hyvällä syyllä vääräksi, ja ilman että näyttää esim. kiihkoilijalta, miltä he todella näyttävät halunneen välttyä. Tätä ennen oli myös olemassa keskustelua siitä, että raamatun mukaan maapallo on kaikkeuden keskus. Galileo oli kuitenkin itsekin henkilö, joka teki uskonnollisia argumentteja, tai hän otti vakavasti osaa tuohonkin keskusteluun siinä muodossa, että 'raamattua pitää lukea näin'. Hän ei ole siinäkään mielessä yhtään kenenkään yläpuolella rationaalisempana kuin nämä.
1- AnonyymiUUSI
Enimmäkseen keskustelu Galileota vastaan ei siis perustu mihinkään järjen ja uskomusten vastakkainasetteluun. Vaikka esim. voidaan väittää, että joillakin tässä asiassa on kokoajan motiiveja, kuten suojella yhtä raamatun tulkintaa. Sellainen voisi häiritä jotenkin minkään tuloksen saamista. Siinä kirkkoa voisi myös pitää yleisönä, joka kuuntelee argumentteja, joista se tietää jotain, mutta mistä se ei voi tehdä päätöksiä, koska mikään ei ole definitiivistä, tai koska se tekee vinoutuneen päätöksen, johon sillä on motiivi. Seuraavassa ajattelussa olisi aivan toisin ja pidettäisiin kirkkoa ja sen raamattuasiaa pääjäsenenä keskustelussa, ja pääargumentin asemassa on raamattu. Tätä keskustelua voisi kuvailla siten, että kirkolla oli ties kuinka monessa päässä muodostunut idea ja väite, että tieto planeetoista tulee heidän kirjastaan. Raamattu ja tulkinta siitä olisi heille kuin dataa, koska dataan sitä verrattaisiin. Tästä ideasta ja Galileosta ei ollut olemassa kompromissia (*). Olisi outoa odottaa, että tämä keskustelu päättyisi hyvin, ja jos vertaat itseäsi tähän, niin haluat väittää, että mennessäsi skeptikoille, sinulla on jotain, mikä on ristiriidassa kaiken sen kanssa, mitä he tietävät (jos tietävät) ja että he ovat niitä, joiden pitää heittää kaikki pois vääränä datana. Joka ei tullut mistään tai jolla on huono alkuperä tms. kuten raamatulla ja raamatun tulkinnalla. Jos ajatellaan kirkon luovuttaneen tänä päivänä, niin se liittyy siihen, että he lukevat raamatun uudella tavalla, ja ovat siten kokonaan lakanneet saamasta tietoa noista asioista sitä kautta.
(*) Sen sijaan oli vielä satoja vuosia olemassa - ei kompromissi vaan yhdenmukaisuus - kirkon ja planeettahavaintojen välillä.
Kirkkoon liittyi myös elimistö nimeltä inkvisitio, ja kirkolla oli valtaa käskeä Galileota olemaan kirjoittamasta tai opettamasta mitään, koska sen oli seuraavaksi päätetty olevan raamatunvastaista ja tämän käskyn arvoista. Kaiken edellisen mukaan tätä valtaa ja päätöstä ei pidä yksinään verrata siihen, millaista on olla Galilei ja esittää ideoitaan toisille tuon ajan maailmassa. Vallan vasaran putoaminen on aivan eri asia, kuin mitä sitä ennen on keskusteltu (ja on ihan erikoista, jos sitä ennen keskusteltiin ja kauan) ja millä tavalla toisiin oli reagoitu. Skeptikoilla taas ei edes ole valtaa (mutta he eivät myöskään lainaa sinulle korvaansa vuosikymmeniksi, joten he eivät ole yhtä mukaviakaan kuin kirkko), ja vaikka sanoisi että esim. vertaisarvioijilla on valtaa sen yli mitä tapahtuu tiettyjen julkaisijoiden maissa, niin olisit aina tervetullut protestanttisiin maihin. Lisäksi vaikka tällainen vallan käyttö oli ja sitä päätettiin käyttää, niin jos skeptikot olisivat tämän päivän inkvisitiot, niin ei sinulla historiasta viisastuneena tarvitsisi olla mitään itkemisen aihetta sen takia, koska historia on osoittanut, ettei inkvisitio-sensuurilla päätetä mitään, mitä tulevaisuudessa kannatetaan.
Lisäksi seuraavalla kerralla, kun kerrot asioita hisoriasta joko argumentteina tai vertauskuvallisina argumentteina, niin ota huomioon sellainen vasta-argumentti, joka olisi muotoa: 'sinun historian tulkintasi ei ole tietoon verrattavissa, vaan pelkkä uskomus'. En tarkoita tällä sitä, että historia ei voisi olla tarkkaa tietoa, ja että se olisi aina kuin raamatun tulkinnan arvoista. Väitän kuitenkin että joillekin meistä historia ei ole sitä, mitä se tarkasti on, vaan se on saattanut sekaantua jopa muita faktoja sisältävään suulliseen perimätietoon, jonka todenperäisyyttä ei ole edes itse arvioitu.
B:
"Kollektiivinen lauma-ajattelu = laumalla on oma terminologia mikä tehokkaasti estää vaihtoehtoisen tai valtavirrasta poikkeavan itsenäisen ajattelun jossa kokemuksien tulkinta ja perushahmotus voi olla erilainen kuin lauman omaksuma."
Jotkut laumat, joita asuu kaupungeissa ja maaseudulla, pitävät laumaa kasassa myös jos terminologiaa syntyy ulkopuolelta lisää tai se käsitetään itse ristiriitaisesti. Heidän laumansa tarina saatetaan nimittäin voida kertoa usealla tavalla. Minkä lisäksi ehkä paljon oleellisempaa on se, että ei ole väliä, mitä termiä käyttää, kun vastustaa toisten tarinoita. Tosin jokin suurlauma jossain on päättänyt esim. sen, että jos sinua kutsutaan termillä kognitiivisesti vinoutunut, niin sen pitäisi olla jokin huono asia. Mutta terminologia on hyvin vapaa, kun sanoo, 'ideologian X asia Y on kognitiivisesti vinoutuneille'. Ei ole edes paljon väliä, osasiko kukaan määritellä Y:tä samalla tavalla laumassa.
Jos sinulla on ongelma skeptikko-yhteisön kanssa, niin sen syynä voi olla useita ongelmia, joihin kaikkiin tulisi syventyä. Tai ongelmat voivat jatkua vielä pitkään yhden ongelman korjaamisen jälkeen.
2 - AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
Enimmäkseen keskustelu Galileota vastaan ei siis perustu mihinkään järjen ja uskomusten vastakkainasetteluun. Vaikka esim. voidaan väittää, että joillakin tässä asiassa on kokoajan motiiveja, kuten suojella yhtä raamatun tulkintaa. Sellainen voisi häiritä jotenkin minkään tuloksen saamista. Siinä kirkkoa voisi myös pitää yleisönä, joka kuuntelee argumentteja, joista se tietää jotain, mutta mistä se ei voi tehdä päätöksiä, koska mikään ei ole definitiivistä, tai koska se tekee vinoutuneen päätöksen, johon sillä on motiivi. Seuraavassa ajattelussa olisi aivan toisin ja pidettäisiin kirkkoa ja sen raamattuasiaa pääjäsenenä keskustelussa, ja pääargumentin asemassa on raamattu. Tätä keskustelua voisi kuvailla siten, että kirkolla oli ties kuinka monessa päässä muodostunut idea ja väite, että tieto planeetoista tulee heidän kirjastaan. Raamattu ja tulkinta siitä olisi heille kuin dataa, koska dataan sitä verrattaisiin. Tästä ideasta ja Galileosta ei ollut olemassa kompromissia (*). Olisi outoa odottaa, että tämä keskustelu päättyisi hyvin, ja jos vertaat itseäsi tähän, niin haluat väittää, että mennessäsi skeptikoille, sinulla on jotain, mikä on ristiriidassa kaiken sen kanssa, mitä he tietävät (jos tietävät) ja että he ovat niitä, joiden pitää heittää kaikki pois vääränä datana. Joka ei tullut mistään tai jolla on huono alkuperä tms. kuten raamatulla ja raamatun tulkinnalla. Jos ajatellaan kirkon luovuttaneen tänä päivänä, niin se liittyy siihen, että he lukevat raamatun uudella tavalla, ja ovat siten kokonaan lakanneet saamasta tietoa noista asioista sitä kautta.
(*) Sen sijaan oli vielä satoja vuosia olemassa - ei kompromissi vaan yhdenmukaisuus - kirkon ja planeettahavaintojen välillä.
Kirkkoon liittyi myös elimistö nimeltä inkvisitio, ja kirkolla oli valtaa käskeä Galileota olemaan kirjoittamasta tai opettamasta mitään, koska sen oli seuraavaksi päätetty olevan raamatunvastaista ja tämän käskyn arvoista. Kaiken edellisen mukaan tätä valtaa ja päätöstä ei pidä yksinään verrata siihen, millaista on olla Galilei ja esittää ideoitaan toisille tuon ajan maailmassa. Vallan vasaran putoaminen on aivan eri asia, kuin mitä sitä ennen on keskusteltu (ja on ihan erikoista, jos sitä ennen keskusteltiin ja kauan) ja millä tavalla toisiin oli reagoitu. Skeptikoilla taas ei edes ole valtaa (mutta he eivät myöskään lainaa sinulle korvaansa vuosikymmeniksi, joten he eivät ole yhtä mukaviakaan kuin kirkko), ja vaikka sanoisi että esim. vertaisarvioijilla on valtaa sen yli mitä tapahtuu tiettyjen julkaisijoiden maissa, niin olisit aina tervetullut protestanttisiin maihin. Lisäksi vaikka tällainen vallan käyttö oli ja sitä päätettiin käyttää, niin jos skeptikot olisivat tämän päivän inkvisitiot, niin ei sinulla historiasta viisastuneena tarvitsisi olla mitään itkemisen aihetta sen takia, koska historia on osoittanut, ettei inkvisitio-sensuurilla päätetä mitään, mitä tulevaisuudessa kannatetaan.
Lisäksi seuraavalla kerralla, kun kerrot asioita hisoriasta joko argumentteina tai vertauskuvallisina argumentteina, niin ota huomioon sellainen vasta-argumentti, joka olisi muotoa: 'sinun historian tulkintasi ei ole tietoon verrattavissa, vaan pelkkä uskomus'. En tarkoita tällä sitä, että historia ei voisi olla tarkkaa tietoa, ja että se olisi aina kuin raamatun tulkinnan arvoista. Väitän kuitenkin että joillekin meistä historia ei ole sitä, mitä se tarkasti on, vaan se on saattanut sekaantua jopa muita faktoja sisältävään suulliseen perimätietoon, jonka todenperäisyyttä ei ole edes itse arvioitu.
B:
"Kollektiivinen lauma-ajattelu = laumalla on oma terminologia mikä tehokkaasti estää vaihtoehtoisen tai valtavirrasta poikkeavan itsenäisen ajattelun jossa kokemuksien tulkinta ja perushahmotus voi olla erilainen kuin lauman omaksuma."
Jotkut laumat, joita asuu kaupungeissa ja maaseudulla, pitävät laumaa kasassa myös jos terminologiaa syntyy ulkopuolelta lisää tai se käsitetään itse ristiriitaisesti. Heidän laumansa tarina saatetaan nimittäin voida kertoa usealla tavalla. Minkä lisäksi ehkä paljon oleellisempaa on se, että ei ole väliä, mitä termiä käyttää, kun vastustaa toisten tarinoita. Tosin jokin suurlauma jossain on päättänyt esim. sen, että jos sinua kutsutaan termillä kognitiivisesti vinoutunut, niin sen pitäisi olla jokin huono asia. Mutta terminologia on hyvin vapaa, kun sanoo, 'ideologian X asia Y on kognitiivisesti vinoutuneille'. Ei ole edes paljon väliä, osasiko kukaan määritellä Y:tä samalla tavalla laumassa.
Jos sinulla on ongelma skeptikko-yhteisön kanssa, niin sen syynä voi olla useita ongelmia, joihin kaikkiin tulisi syventyä. Tai ongelmat voivat jatkua vielä pitkään yhden ongelman korjaamisen jälkeen.
2Eikö ongelman todellinen olemus tai vakavin muoto voi olla se, että he ovat liian tyhmiä ottaakseen selvää siitä, mitä sinä tiedät? Heitä ei voi opettaa ja heille on mahdotonta perustella, että he ovat väärässä? Termeistä puhuminen on voinut olla heidän kommenttinsa sinulle, mutta sen ongelmahan on, että se ei ole oikeaa palautetta, ja oikeampi kysymys on, miksi ei ole oikeaa palautetta. Ei sitä ole välttämättä saavutettavissa sillä, että termit olisivat jotain muuta. Eikä kyseessä ole termistössä pysyminen, joka tekee heistä sellaisia, että he eivät kuuntelisi sinua edes translaattorin läpi.
Äskeinen yhteisö ei muutu paremmaksi seuraavan avulla, mutta jos sinulla on ongelmia termien kanssa kaikissa pätevissä yhteisöissä, niin eikö ongelman oikea olemus silloin ole se, että sinä et ole tehnyt terminologiaa itsellesi ja kertonut muille, mikä se on? Pätevintäkään ihmisryhnää tai esim. sitä laumaa, minkä koet itselläsi olevan jo, ei tule yliarvioida niin paljon, että jokainen olisi kyvykäs olemaan sinun haamukirjoittajasi. Tuossa tuo lauman olemassaolo ja ylipäänsä lauman tärkeys koko ihmiskunnassa on todennäköisesti kaiken ihmisten välillä olevan koheesion yliarvioimista alunperinkin.
Se millä skeptikkojen yhteisö varmaan muuttuisi paremmaksi, olisi koulutus? Eikö koulussakin opeteta ihmiselle täysin tuntemattomia terminologioita? Ja jotain sellaista kuin miten ottaa kantaa asioihin tavalla, joka ei ole omalla paremmuudella tai termeillä perusteltua?
B:
"Jokaisella akateemisella tieteenalalla on oma jargoninsa joka ei avaudu maallikoille eikä aina edes muiden tieteenalojen tutkijoille kovin helposti eikä mahdollista muunlaisia hahmotuksia ja näkökulmia todellisuuteen."
Tiede ei ole kovin helppoa. Muunlainen hahmottaminen ei ole kovin helppoa. Se että odottaa toisten antavan mahdollisuuksia, ja maailman olevan täynnä mahdollisuuksia sitä varten, että olisit kuunneltu tieteen mullistaja, ei helpota yhtään, vaan saman vaikean asian joutuu silti tekemään.
Jos jargoni on liian vaikea sille henkilölle, joka on avainasemassa kertomassa skeptikoille jotain, niin syy miksi tällä ei ole omaa terminologiaa opetettuna muille on varmaan se, että hän ei ole tajunnut ettei tajua jargonia. Näistä terminologia-ongelmista on myös olemassa sellainen teoria, että tämän tajuaminen on, mutta se ei haittaa henkilöä, joka on huijari ja tietää, että oikean ja väärän jargonin välillä ei ole mitään eroa, kun ne ovat tarpeeksi vaikeita hänelle maksavalle yleisölle. Huijarit eivät ole niitä, jotka pyrkivät olemaan hyötyä tuottavassa yhteydessä mihinkään erimieliseen yhteisöön. Jos skeptikko-yhteisö löytää huijarin, niin sitä ei voi lakaista maton alle, ja olen sitä mieltä, että jos huijari ei olisi sitä, niin hän voisi parhaiten väittää olevansa ei-huijari, jos tämä puhuisi sen jälkeen 5 minuuuttia putkeen ei-huijauksia ja korjaisi itseään eli tilannetta sellaiseksi, ettei hän halua olevan enää äskeistä tilannetta, mikä johti siihen, että häntä pidettiin huijarina jonkun toimesta. Se että ei kuin välitä siitä, että toinen lauma pitää sinua huijarina on laumautumista. Mikä on polarisointia ja pyrkii toimimaan siten. että kaikki lopputuloksena pitävät toisiaan huijareina nyt ja ikuisesti. Mitä selkeämmin laumoja pyritään luomaan, niin sitä enemmän varmaan on ongelmia, että tulevaisuudessa ajattelu perustuu laumoilla perusteltuihin ajatuksiin.
B:
"Biologiatieteen keskittyminen pelkästään biokemian tasoon jolloin tutkimusten tulokset voidaan ilmaista vain kemian terminologialla ja geenit nähdään ainoana kausaliteetin tuottajana."
Mistä tutkimuksen tuloksesta on kyse? Oliko siinä tutkittu kemiaa? Onko sinulla oma termi jollekin asialle, kuten pH-luku?
Biologiassa on varmasti paljon fysiikan termejä nykyään, ja voisit mainita, onko se parantanut tilanteen täysin.
Missään tieteessä ei ole sanottu, että kausaliteetti tuotetaan, ja että sen tuottaja on objekti. Biologiassa geenit ovat objekteja, joilla on yhtä paljon merkitystä biologialle, kuin on sillä, että missä meressä solu ui. Meri on eri objekti kuin geeni, joten olen todistanut (jotain tarkoittaneen) lauseesi vääräksi. Voitko ryhytä sellaiseksi laumaksi, joka ei pidä biologi-laumaa geenin tarinana?
Muuta yhteistä näillä esimerkeillä ei ole otsikkosi kanssa. Et edes pyri osoittamaan ketään kognitiivisesti vinoutuneeksi. Et ole kertonut missään, että biologit olisivat lauma, jolle olisi kerrottu jostain jotain, mutta he eivät kuunnelleet. Meillä ei ole siitä kuunnelmasta mitään pöytäkirjaa tai edes sen aihetta. Mieluiten oikea osoitus biaksisuudesta olisi esim., että kerrot ihmisten psykologisten testien tulokset, (missä ei oltaisi puhumassa herkästä aiheesta, mihin vastaaminen tuntuu muokkaavan kaikkien näkemyksiä toistensa aivotoiminnoista kuin itsestään).
3 - AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
Eikö ongelman todellinen olemus tai vakavin muoto voi olla se, että he ovat liian tyhmiä ottaakseen selvää siitä, mitä sinä tiedät? Heitä ei voi opettaa ja heille on mahdotonta perustella, että he ovat väärässä? Termeistä puhuminen on voinut olla heidän kommenttinsa sinulle, mutta sen ongelmahan on, että se ei ole oikeaa palautetta, ja oikeampi kysymys on, miksi ei ole oikeaa palautetta. Ei sitä ole välttämättä saavutettavissa sillä, että termit olisivat jotain muuta. Eikä kyseessä ole termistössä pysyminen, joka tekee heistä sellaisia, että he eivät kuuntelisi sinua edes translaattorin läpi.
Äskeinen yhteisö ei muutu paremmaksi seuraavan avulla, mutta jos sinulla on ongelmia termien kanssa kaikissa pätevissä yhteisöissä, niin eikö ongelman oikea olemus silloin ole se, että sinä et ole tehnyt terminologiaa itsellesi ja kertonut muille, mikä se on? Pätevintäkään ihmisryhnää tai esim. sitä laumaa, minkä koet itselläsi olevan jo, ei tule yliarvioida niin paljon, että jokainen olisi kyvykäs olemaan sinun haamukirjoittajasi. Tuossa tuo lauman olemassaolo ja ylipäänsä lauman tärkeys koko ihmiskunnassa on todennäköisesti kaiken ihmisten välillä olevan koheesion yliarvioimista alunperinkin.
Se millä skeptikkojen yhteisö varmaan muuttuisi paremmaksi, olisi koulutus? Eikö koulussakin opeteta ihmiselle täysin tuntemattomia terminologioita? Ja jotain sellaista kuin miten ottaa kantaa asioihin tavalla, joka ei ole omalla paremmuudella tai termeillä perusteltua?
B:
"Jokaisella akateemisella tieteenalalla on oma jargoninsa joka ei avaudu maallikoille eikä aina edes muiden tieteenalojen tutkijoille kovin helposti eikä mahdollista muunlaisia hahmotuksia ja näkökulmia todellisuuteen."
Tiede ei ole kovin helppoa. Muunlainen hahmottaminen ei ole kovin helppoa. Se että odottaa toisten antavan mahdollisuuksia, ja maailman olevan täynnä mahdollisuuksia sitä varten, että olisit kuunneltu tieteen mullistaja, ei helpota yhtään, vaan saman vaikean asian joutuu silti tekemään.
Jos jargoni on liian vaikea sille henkilölle, joka on avainasemassa kertomassa skeptikoille jotain, niin syy miksi tällä ei ole omaa terminologiaa opetettuna muille on varmaan se, että hän ei ole tajunnut ettei tajua jargonia. Näistä terminologia-ongelmista on myös olemassa sellainen teoria, että tämän tajuaminen on, mutta se ei haittaa henkilöä, joka on huijari ja tietää, että oikean ja väärän jargonin välillä ei ole mitään eroa, kun ne ovat tarpeeksi vaikeita hänelle maksavalle yleisölle. Huijarit eivät ole niitä, jotka pyrkivät olemaan hyötyä tuottavassa yhteydessä mihinkään erimieliseen yhteisöön. Jos skeptikko-yhteisö löytää huijarin, niin sitä ei voi lakaista maton alle, ja olen sitä mieltä, että jos huijari ei olisi sitä, niin hän voisi parhaiten väittää olevansa ei-huijari, jos tämä puhuisi sen jälkeen 5 minuuuttia putkeen ei-huijauksia ja korjaisi itseään eli tilannetta sellaiseksi, ettei hän halua olevan enää äskeistä tilannetta, mikä johti siihen, että häntä pidettiin huijarina jonkun toimesta. Se että ei kuin välitä siitä, että toinen lauma pitää sinua huijarina on laumautumista. Mikä on polarisointia ja pyrkii toimimaan siten. että kaikki lopputuloksena pitävät toisiaan huijareina nyt ja ikuisesti. Mitä selkeämmin laumoja pyritään luomaan, niin sitä enemmän varmaan on ongelmia, että tulevaisuudessa ajattelu perustuu laumoilla perusteltuihin ajatuksiin.
B:
"Biologiatieteen keskittyminen pelkästään biokemian tasoon jolloin tutkimusten tulokset voidaan ilmaista vain kemian terminologialla ja geenit nähdään ainoana kausaliteetin tuottajana."
Mistä tutkimuksen tuloksesta on kyse? Oliko siinä tutkittu kemiaa? Onko sinulla oma termi jollekin asialle, kuten pH-luku?
Biologiassa on varmasti paljon fysiikan termejä nykyään, ja voisit mainita, onko se parantanut tilanteen täysin.
Missään tieteessä ei ole sanottu, että kausaliteetti tuotetaan, ja että sen tuottaja on objekti. Biologiassa geenit ovat objekteja, joilla on yhtä paljon merkitystä biologialle, kuin on sillä, että missä meressä solu ui. Meri on eri objekti kuin geeni, joten olen todistanut (jotain tarkoittaneen) lauseesi vääräksi. Voitko ryhytä sellaiseksi laumaksi, joka ei pidä biologi-laumaa geenin tarinana?
Muuta yhteistä näillä esimerkeillä ei ole otsikkosi kanssa. Et edes pyri osoittamaan ketään kognitiivisesti vinoutuneeksi. Et ole kertonut missään, että biologit olisivat lauma, jolle olisi kerrottu jostain jotain, mutta he eivät kuunnelleet. Meillä ei ole siitä kuunnelmasta mitään pöytäkirjaa tai edes sen aihetta. Mieluiten oikea osoitus biaksisuudesta olisi esim., että kerrot ihmisten psykologisten testien tulokset, (missä ei oltaisi puhumassa herkästä aiheesta, mihin vastaaminen tuntuu muokkaavan kaikkien näkemyksiä toistensa aivotoiminnoista kuin itsestään).
3Jos esim. sanon sinulle ilmoituksena, että Ruotsi voitti jääkiekon MM-kisat 95 (ja älä keskity mihinkään ns. Suomen voittoon), niin oletko sitä mieltä, että sinulla ei ole mitään mahdollisuutta osallistua mihinkään kuunnelmaan, missä vastaustasi minulle ei tultaisi tuomitsemaan kaikkien ja myös itsesi toimesta kognitiiviseksi vinoumaksi ja oman jargonisi käytöksi? Miksi sitten biologien jokaisen vastauksen jokaiseen asiaan uskottaisiin olevan vain tätä?
B:
"Neurologiassa, lääketieteeessä, psykologiassa ja psykiatriassa on samanlainen kemiaan redusoiva paradigma ja terminologia (placbo/nocebo anomaliana) "
Placebolla on erittäin pitkälle vietyjä fyysisiä selityksiä nykyään:
https://en.wikipedia.org/wiki/Placebo#Brain_and_body
Tässä terveys tapahtuu enimmäkseen kehon ennestään sisältämillä fyysisillä objekteilla. Jos lääkeobjekti on vain niiden esiinauttaja, ja tietyllä tavalla mutkikas, niin muut esiinautot saattavat olla olemassa myös, ja toimia ilman varsinaista lääkettäkin, mutta kuitenkin jostain kehoituksesta.
B:
"Kosmologia ja tähtitiede tulkitaan pelkästään Einsteinin GR:n viitekehyksessä ja terminologialla vähätellen samalla esim. sähkömagneettisia vaikutuksia ja plasmafysiikkaa."
Nyt jäit kiinni siitä, mikä oli esitetty kyseiselle tieteelle. SM:ssä ja plasmafysiikassa on 100 % sama terminologia, kuin mitä on tieteessä käytetty. Puhuit siis yllä väärin sanoin ja nyt voit poistua.
B:
"Tieteessä luotetaan liikaa muodollisiin mekaanis-algoritmisiin metodeihin (matematiikka, logiikka, kokeelliset ennusteet) ja sellaiseen maailmankuvaan jossa nämä metodit voisivat ylipäätänsä edes toimia luotettavasti (mekanistinen reduktionistinen fysikalismi)"
Tämän kappaleen ajatus ei toimi luotettavasti. Mitä tarkoittaa 'tiede luottamassa maailmankuvaan'? Tai 'maailmankuvan (hoenta) käyttämällä muodollisia metodeja'? Tiede ja sen metodi on hyvin sama asia kuin käyttäisi vasaraa nauloihin. Miten siinä pitäisi luottaa mihinkään? Entä mitkä kaikki maailmankuvat kutsuvat muodollisia metodeja, kun siitä päätetään. Eivät fysikalismi ja realismikaan ole vetoamuksia mihinkään metodiin.
Jos et luota johonkin, niin mitä tekisit ensimmäisenä tekonasi, ellet muka tiedettä? Tai sanoisi että luottamus ei kuulu tuon asian terminologiaan, koska aihe on niin filosofinen.
Matematiikkaan voi luottaa, vaikka reduktionismia ei ole olemassa. Tämän tietää siitä, että moni matematiikka on todella emergentin tason kuvaus. MItä tahansa atematiikkaa voi käyttää käyttää samoin sillä periaatteella, että kerran käytetty matematiikka heitetään pois, vaikka kohdesysteemi ei poistu. Silloin ei väitä, että systeemillä olisi mitään omiaisuuksia itsellään, että se olisi matemaattinen. Olin aika varma, että epäreduktionisit perustelivat itselleen jokaisen maailman tämän hetken täysin orjallisen matematiikan käyttönsä tällä. Realismin ja matematiikan tapaus on melko selvä.
Tässä kappaleessa on jotenkin jäänyt kauas taakse se, että olisi olemassa ryhmiä, jotka puhuvat toisilleen. Tai sitten voin väittää, että jos toinen ryhmä ei halua muodollisuutta ja metodeja, niin ei heillä varmaan ole tarvetta puhua mistään termeistäkään, joita näissä olisi.
B:
"Jäykkä mustavalkoinen (hyvis-pahis, tiede vs huuhaa, oikeisto vs vasemmisto ,ateismi vs teismi, uskonto vs tiede yms. ) ajattelu"
Mikä on lempitapauksesi harmaatieteestä? Tässä terminologiassa vaaditaan, että tiede on sitä, missä on matematiikkaa ja logiikkaa, eli sinun tulisi samoin löytää mustaatiedettä, jossa näitä on. Voit kertoa erikseen, mikä on harmaata matematiikkaa, joka on matematiikkaa vain osaksi, ja jonka toinen ääripää on matematiikatonta. Jos sanot, että matematiikattomuus on aina huuhaa ja toisinpäin, niin et ole pystynyt hahmottamaan sellaisia huuhaa-juttuja, mitkä ovat täysin matemaattisia. Minkä lisäksi et ole pystynyt hahmottamaan mitään muuta kuin matematiikkaa positiivisessa valossa. Jotkut yksinkertaistetut harmausmallit eivät siis ole oikeasti toivottavia, vaan tulisi olla moniulotteista ajattelua.
B:
"äärimmäisyyksistä toiseen heilahtelu varsinkin kriisitilanteissa tuntuu olevan tyypillistä lähes kaikessa inhimillisessä ajattelussa ja siitä seuraa yleensä vain ongelmia koska ihmisen ego-taso on tyypillisesti aina täydellinen pölkkypää ja lähes aina väärässä koska ajattelee liiaan kaavamaisesti laumansa mukana jonkinlaisena formatoorisena apparaattina jolla ei ole valinnanmahdollisuutta koska on täysin syöteaineistonsa manipuloinnin orja."
Kuka on heilahtanut tieteestä huuhaaseen? Uskooko kukaan sille sellaista puolustusta, että se oli vain kriisi? Kuka on heilahtanut huuhaasta tieteeseen, ja mikset kysy tältä, miten terminologian ja muun kanssa kannattaa tehdä? Kun sanot 'kaikessa inhimillisessä ajattelussa' et kuitenkaan tainnut siis tarkoittaa 'kaikkien inhimmillisessä ajattelussa'? Pitääkö tästä päätellä, että tieteilijät ja huuhaat ovat avaruusolioita?
4 - AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
Jos esim. sanon sinulle ilmoituksena, että Ruotsi voitti jääkiekon MM-kisat 95 (ja älä keskity mihinkään ns. Suomen voittoon), niin oletko sitä mieltä, että sinulla ei ole mitään mahdollisuutta osallistua mihinkään kuunnelmaan, missä vastaustasi minulle ei tultaisi tuomitsemaan kaikkien ja myös itsesi toimesta kognitiiviseksi vinoumaksi ja oman jargonisi käytöksi? Miksi sitten biologien jokaisen vastauksen jokaiseen asiaan uskottaisiin olevan vain tätä?
B:
"Neurologiassa, lääketieteeessä, psykologiassa ja psykiatriassa on samanlainen kemiaan redusoiva paradigma ja terminologia (placbo/nocebo anomaliana) "
Placebolla on erittäin pitkälle vietyjä fyysisiä selityksiä nykyään:
https://en.wikipedia.org/wiki/Placebo#Brain_and_body
Tässä terveys tapahtuu enimmäkseen kehon ennestään sisältämillä fyysisillä objekteilla. Jos lääkeobjekti on vain niiden esiinauttaja, ja tietyllä tavalla mutkikas, niin muut esiinautot saattavat olla olemassa myös, ja toimia ilman varsinaista lääkettäkin, mutta kuitenkin jostain kehoituksesta.
B:
"Kosmologia ja tähtitiede tulkitaan pelkästään Einsteinin GR:n viitekehyksessä ja terminologialla vähätellen samalla esim. sähkömagneettisia vaikutuksia ja plasmafysiikkaa."
Nyt jäit kiinni siitä, mikä oli esitetty kyseiselle tieteelle. SM:ssä ja plasmafysiikassa on 100 % sama terminologia, kuin mitä on tieteessä käytetty. Puhuit siis yllä väärin sanoin ja nyt voit poistua.
B:
"Tieteessä luotetaan liikaa muodollisiin mekaanis-algoritmisiin metodeihin (matematiikka, logiikka, kokeelliset ennusteet) ja sellaiseen maailmankuvaan jossa nämä metodit voisivat ylipäätänsä edes toimia luotettavasti (mekanistinen reduktionistinen fysikalismi)"
Tämän kappaleen ajatus ei toimi luotettavasti. Mitä tarkoittaa 'tiede luottamassa maailmankuvaan'? Tai 'maailmankuvan (hoenta) käyttämällä muodollisia metodeja'? Tiede ja sen metodi on hyvin sama asia kuin käyttäisi vasaraa nauloihin. Miten siinä pitäisi luottaa mihinkään? Entä mitkä kaikki maailmankuvat kutsuvat muodollisia metodeja, kun siitä päätetään. Eivät fysikalismi ja realismikaan ole vetoamuksia mihinkään metodiin.
Jos et luota johonkin, niin mitä tekisit ensimmäisenä tekonasi, ellet muka tiedettä? Tai sanoisi että luottamus ei kuulu tuon asian terminologiaan, koska aihe on niin filosofinen.
Matematiikkaan voi luottaa, vaikka reduktionismia ei ole olemassa. Tämän tietää siitä, että moni matematiikka on todella emergentin tason kuvaus. MItä tahansa atematiikkaa voi käyttää käyttää samoin sillä periaatteella, että kerran käytetty matematiikka heitetään pois, vaikka kohdesysteemi ei poistu. Silloin ei väitä, että systeemillä olisi mitään omiaisuuksia itsellään, että se olisi matemaattinen. Olin aika varma, että epäreduktionisit perustelivat itselleen jokaisen maailman tämän hetken täysin orjallisen matematiikan käyttönsä tällä. Realismin ja matematiikan tapaus on melko selvä.
Tässä kappaleessa on jotenkin jäänyt kauas taakse se, että olisi olemassa ryhmiä, jotka puhuvat toisilleen. Tai sitten voin väittää, että jos toinen ryhmä ei halua muodollisuutta ja metodeja, niin ei heillä varmaan ole tarvetta puhua mistään termeistäkään, joita näissä olisi.
B:
"Jäykkä mustavalkoinen (hyvis-pahis, tiede vs huuhaa, oikeisto vs vasemmisto ,ateismi vs teismi, uskonto vs tiede yms. ) ajattelu"
Mikä on lempitapauksesi harmaatieteestä? Tässä terminologiassa vaaditaan, että tiede on sitä, missä on matematiikkaa ja logiikkaa, eli sinun tulisi samoin löytää mustaatiedettä, jossa näitä on. Voit kertoa erikseen, mikä on harmaata matematiikkaa, joka on matematiikkaa vain osaksi, ja jonka toinen ääripää on matematiikatonta. Jos sanot, että matematiikattomuus on aina huuhaa ja toisinpäin, niin et ole pystynyt hahmottamaan sellaisia huuhaa-juttuja, mitkä ovat täysin matemaattisia. Minkä lisäksi et ole pystynyt hahmottamaan mitään muuta kuin matematiikkaa positiivisessa valossa. Jotkut yksinkertaistetut harmausmallit eivät siis ole oikeasti toivottavia, vaan tulisi olla moniulotteista ajattelua.
B:
"äärimmäisyyksistä toiseen heilahtelu varsinkin kriisitilanteissa tuntuu olevan tyypillistä lähes kaikessa inhimillisessä ajattelussa ja siitä seuraa yleensä vain ongelmia koska ihmisen ego-taso on tyypillisesti aina täydellinen pölkkypää ja lähes aina väärässä koska ajattelee liiaan kaavamaisesti laumansa mukana jonkinlaisena formatoorisena apparaattina jolla ei ole valinnanmahdollisuutta koska on täysin syöteaineistonsa manipuloinnin orja."
Kuka on heilahtanut tieteestä huuhaaseen? Uskooko kukaan sille sellaista puolustusta, että se oli vain kriisi? Kuka on heilahtanut huuhaasta tieteeseen, ja mikset kysy tältä, miten terminologian ja muun kanssa kannattaa tehdä? Kun sanot 'kaikessa inhimillisessä ajattelussa' et kuitenkaan tainnut siis tarkoittaa 'kaikkien inhimmillisessä ajattelussa'? Pitääkö tästä päätellä, että tieteilijät ja huuhaat ovat avaruusolioita?
4Tiesitkö että musta ja valkoinen on kaksi eri asiaa, joiden välillä voi valita? Jos väität ettei valinta ole normaalia, ja että sitä ei tule, niin mitä hyötyä tuon mukaan olisi tehdä harmaita syöteaineistoja? Mitä hyötyä olisi myöskään olla harmautta, jos harmauden läpi heilahtaa yhtä nopeasti kuin kaikesta muustakin? Se että pidät jotain keksimääsi sellaisena, että kaikki vetäytyisivät siihen, on vähän sama kuin ajattelisit, että se, mitä haluat sanoa, on kaikkien haamukirjoitettavissa.
B:
"Jonkinlaisen harmoonisen tasapainon löytäminen toisiinsa polarisoituneiden vastakkaisten suuntausten voisi olla hyödyllinen asennoituminen sen sijaan että jatkuvasti kilpavarustaudutaan ja kaivetaan entistä syvempiä poteroita omien uskomusjärjestelmien pönkittämiseksi."
Voitko selittää vielä, mikä oli hyöty siitä, että unohtaa olevansa tieteellinen? Äskeinen kappaleesi yrittää piilottaa sellaisen väitteen, että joillekin hyöty on se, että heistä ei silloin tule 100 % huuhata jossain heilurissa, missä he ovat. Mutta tämä kappale ei ole tarkoitettu samoille ihmisille, vaan tässä uskotaan omaan valintaan?
B:
"Liiallinen dogmaattisuus voi helposti saada jopa fasistisia totalitäärisiä muotoja joissa pyritään tukahduttamaan kaikki muut vaihtoehtoiset suuntaukset"
Yhden hengen dogmaattisuus ei muutu vallankumouspolitiikan jälkeiseksi maaksi, jos maassa on vakaa poliittinen järjestelmä, joka pitää ihan eri linjasta kiinni. Esim. paavi on tosi dogmaattinen henkilö, mutta ei hänkään päätä ihmisten kohtalosta.
B:
"jonkinlaisen vähän empaattisemman ja laajemman näkökulman puitteissa olisi ehkä mahdollista ymmärtää ainakin jossain määrin miksi vastustajiksi tai vihollisiksi tulkitut tahot ovat sellaisia kuin ovat esim. heidän asemansa ja pyrkimystensä takia"
Tällaiseksi kutsut kaikkia salaliittoteorioita, mitä olet kirjoittanut? Salaliittoteoria on reitti harmonisempaan maailmaan?
5
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod305740- 345203
- 292954
- 342424
- 372108
- 152058
- 351842
En ole koskaan kokenut
Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka191677- 121661
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons351594