𝐌𝐞𝐡𝐢𝐥𝐚̈𝐢𝐬𝐞𝐭 𝐩𝐚̈𝐢𝐡𝐢𝐭𝐭𝐚̈𝐯𝐚̈𝐭 𝐬𝐮𝐩𝐞𝐫𝐭𝐢𝐞𝐭𝐨𝐤𝐨𝐧𝐞𝐞𝐭.
Yksi viheliäisimmän monimutkaisista matemaattisista laskentatehtävistä on niin sanottu ”Matkustavan kauppamiehen ongelma”. Tehtävänä on löytää lyhin kulkureitti annettujen paikkojen (esimerkiksi kaupunkien) välillä, joiden etäisyydet toisiinsa tunnetaan, ja joissa jokaisessa on käytävä, mutta vain yhden kerran. Kun sijaintipaikkojen lukumäärä kasvaa kourallista suuremmaksi, ongelman monimutkaisuus lisääntyy dramaattisesti, tyrmistyttäviin mittasuhteisiin.
Sellaiset laskutehtävät ”pitävät supertietokoneet kiireisinä päiväkausia”, sanoo Lontoon yliopiston professori Lars Chittka. Kuitenkin tuon yliopiston tiedemiehet ovat tietokoneella luotujen keinotekoisten kukkien avulla todenneet, että mehiläiset oppivat ratkaisemaan sellaisia ongelmia tehokkaasti ja äärimmäisen nopeasti. Ne ovat ensimmäisiä eläimiä, joilla on todettu tämä kyky – ja ne ratkaisevat tehtävän, vaikka sijaintipaikkoja on satoja.
Chittka sanoo, että mehiläiset kykenevät ”liittämään yhteen satoja kukkia tavalla, joka minimoi matkaetäisyyden, ja löytämään sitten luotettavasti tiensä kotiin – ei vähäpätöinen saavutus, jos aivosi ovat nuppineulan pään kokoiset!” Keinotekoisia tietokoneen ohjaamia kukkia käyttäen tutkijat havaitsivat, että mehiläiset kykenevät tähän, ”vaikka ne toteavat kukkien olevan erilaisessa järjestyksessä”.
Dr Mathieu Lihoreau, yksi tutkimuksen kirjoittajista, sanoo tämän osoittavan, että huolimatta aivojen hermosolujen rajallisesta määrästä, mehiläisillä selvästi on ”edistyneitä kognitiivisia ominaisuuksia”.
Tutkijat toivovat, että jonakin päivänä olisi mahdollista ymmärtää, kuinka niin hämmästyttävät käsittelyominaisuudet saadaan aikaan näennäisesti niin vähäisellä ”laitteistolla”.
Parhaat tietokoneiden laiteinsinöörit ja ohjelmoijat eivät toistaiseksi ole pystyneet suunnittelemaan supertietokonetta, joka olisi mehiläisen ”edistyneen” laskentatehokkuuden veroinen, sen aivojen tilavuustehokkuudesta puhumattakaan. Mitä tämä kertoo mehiläisen suunnittelijasta? Tämän ymmärtämiseen ei tarvita kummoisiakaan matemaattisia laskutaitoja (Room. 1:20).
Mehiläiset päihittävät supertietokoneet
3
53
Vastaukset
- Anonyymi
Tekoäly ohittaa ihmisälyn jossain vaiheessa. Vaikka tekoäly on kehittynyt paljon ja siitä puhutaan paljon, on se vieläkin aika alkeellista. Sitten kun koneoppiminen ohittaa ihmisen kyvyt, on luvassa kylmää kyytiä ihmiskunnalle.
Kvanttitietokoneet tulevat päihittämään mehiläiset.
- Anonyymi
Kyllähän kvanttitietokoneet tulevat aiheuttamaan sekosortoa. Pidän kuitenkin suurimpana esteenä vahvan tekoälyn saavuttamisessa keinotekoisen hermosolun kehityksen vaikeutta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod224024- 183056
Seiska: Anne Kukkohovi myy pikkuhousujaan ja antaa penisarvioita
Melko hupaisaa: https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ex-huippumalli-anne-kukkohovin-amerikan-valloitus-vastatuulessa-myy3892179Nainen, sellaista tässä ajattelin
Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost2391919- 271871
- 311747
- 321629
- 141387
Kulujen jako parisuhteessa
Hei, miten teillä jaetaan kulut parisuhteessa? Työttömyyttä ja opiskelua tulee omalla kohdalla jatkumaan vielä jonkin ai681240- 121201