Ruisjauho & leipäkone

Mörkki-Örkki

Tuli ostettua tarjouksesta leipäkone. Nyt sillä on leivottu parin kuukauden aikana aika monta leipää ja olen ollut siihen hyvin tyytyväinen. Mutta ongelma on että jos lisää taikinaan ruisjauhoja vaikkapa vain 1dl:n niin leipä aluksi nousee aivan kuin pitääkin, mutta sitten paistettaessa lässähtää U:n muotoiseksi, mikä tämän aiheuttaa? Kaikki muut jauhot, tai hiutaleet mm. hirssi- tai tattarihiutaleet, ja leipä onnistuu oikein hyvin. Mutta tavallinen ruisjauho ja lässähdys, miksi?

8

8929

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Leipoja

      Minullakin oli ennen leipäkone. Muistelen, että joskus minullakin lässähti paistettu leipä. Oletko laittanut jo tuota 1dl:aa ennen ruisjauhoja? Ettei niitä ole tullut vaan liikaa? Muistaakseni vehnäjauhoja piti olla noin puolet jauhojen määrästä.

      Yksi ohje:
      Ruisleipä

      300g(5 dl) erikoisruisjauhoja
      50g (1 dl) ruisjauhoja
      2 dl vettä
      1 rkl sokeria
      1 tl suolaa
      1 rkl voita
      1,5 tl kuivahiivaa


      Nykyään teen hapanruisleipätaikanan yleiskoneella ja paistan sähköuunissa. Uunissa on tulikiviarina. Siis kaksi tulikivilaattaa uunin pohjalla. Uunia lämmitän ensin puolituntia, että tulikivikin kuumenee. Teen kaikki leivät itse: hapanleivät, rieskat, sämpylät ja pullat. Välillä vaihdan rieskan hapanhiivaleipään.

      Yksi vihje: Hiivaa ei tarvitse käyttää koko palaa, jos ohjeessa niin sanotaan. Litran sämpylätaikinaan laitan 25 g tuorehiivaa.

      Terv. Mies v48

      • Leipoja

        Tuota hiivavihjeen tarkoitin tietenkin, jos tekee taikinan käsin tai yleiskoneella. Leipäkoneella kun leipoo, pitää hiivan määrän olla muistaakseni tarkasti ohjeen mukainen.


      • Mörkki-Örkki
        Leipoja kirjoitti:

        Tuota hiivavihjeen tarkoitin tietenkin, jos tekee taikinan käsin tai yleiskoneella. Leipäkoneella kun leipoo, pitää hiivan määrän olla muistaakseni tarkasti ohjeen mukainen.

        En usko että ongelma on hiivassa, koska taikina yleensä nousee niin hyvin että se on joinain kertoina jopa koskettanut koneen kantta, ennenkuin lässähdys tapahtuu. Tarkoitin kai kysymyksellä sitä että, jos käyttää ruisjauhoja leipäkoneessa pitääkö niitä esim turvottaa ensin, tai jotain vastaavaa, jotta saisi onnistuneen lopputuloksen. Olen käyttänyt 1-2dl ruisjauhoja taikinassa jossa kuivia aines-osia on noin 10dl.


      • Leipoja
        Mörkki-Örkki kirjoitti:

        En usko että ongelma on hiivassa, koska taikina yleensä nousee niin hyvin että se on joinain kertoina jopa koskettanut koneen kantta, ennenkuin lässähdys tapahtuu. Tarkoitin kai kysymyksellä sitä että, jos käyttää ruisjauhoja leipäkoneessa pitääkö niitä esim turvottaa ensin, tai jotain vastaavaa, jotta saisi onnistuneen lopputuloksen. Olen käyttänyt 1-2dl ruisjauhoja taikinassa jossa kuivia aines-osia on noin 10dl.

        En tarkoittanut, että vika olisi hiivassa. Ruisjauhoja lähinnä tarkoitin, mutta et näköjään niitäkään liikaa laita. Kun minä aikoinaan tein leipäkoneella leipää, ja jos laitoin liikaa ruisjauhoja, saattoi leipä jäädä hyvin matalaksi. Ei niitä ruisjauhoja tarvitse ainakaan turvottaa. Niin ja kun minä tein leipäkoneella ruisleipää, tein siihen myös juuren.

        Kuuntelin ihan äskettäin vanhempaa äänikasettia, jossa jonkinlainen "marttakerho" leipoi hapanta ruisleipää. Siinä yksi emäntä sanoi, että kaupan jauhoista ei koskaan tiedä etukäteen, miten ne käyttäytyy. Hän oli edellisenä päivänä leiponut ruisleipää luomujauhoista, ja oli turvonnut niin paljon, että "män pilalle", niinkuin hän murteella sanoi. Mutta kyllä minä leipäkoneella sain onnistumaan myös happaman ruisleivän. Jauhomääriä en vaan enää oikein muista. Ei kait siinä ole muuta vaihtoehtoa, kuin kokeilla ja kokeilla eri konsteja. Entä jos niissä kuiva-aineissa olisi jokin aine, joka olisi vieras leivälle?


      • täälläkin
        Mörkki-Örkki kirjoitti:

        En usko että ongelma on hiivassa, koska taikina yleensä nousee niin hyvin että se on joinain kertoina jopa koskettanut koneen kantta, ennenkuin lässähdys tapahtuu. Tarkoitin kai kysymyksellä sitä että, jos käyttää ruisjauhoja leipäkoneessa pitääkö niitä esim turvottaa ensin, tai jotain vastaavaa, jotta saisi onnistuneen lopputuloksen. Olen käyttänyt 1-2dl ruisjauhoja taikinassa jossa kuivia aines-osia on noin 10dl.

        Meillä sama juttu, pelkillä vehnäjauhoilla "ranskanleipä" on leipäkoneen kannessa kiinni, ja pienellä ruisjauhomäärällä ( 1 dl ruis/kokonaisjauhomäärä 5 dl) tulee se kuoppa leivän pintaan. Ei ole auttanut esim. sokerin tai siirapin määrän muuttaminen, tai mikään muukaan konsti. Ehkä se leipäkone on vaan niin tehoton muille kuin vehnäleiville. Maku on kuitenkin semmoinen, että kyllä ne kuoppaleivän reunatkin menee alas, ja siitä saa helpommin ohuita viipaleita kuin vehnäleivästä.


      • Leipoja
        täälläkin kirjoitti:

        Meillä sama juttu, pelkillä vehnäjauhoilla "ranskanleipä" on leipäkoneen kannessa kiinni, ja pienellä ruisjauhomäärällä ( 1 dl ruis/kokonaisjauhomäärä 5 dl) tulee se kuoppa leivän pintaan. Ei ole auttanut esim. sokerin tai siirapin määrän muuttaminen, tai mikään muukaan konsti. Ehkä se leipäkone on vaan niin tehoton muille kuin vehnäleiville. Maku on kuitenkin semmoinen, että kyllä ne kuoppaleivän reunatkin menee alas, ja siitä saa helpommin ohuita viipaleita kuin vehnäleivästä.

        http://www.elisanet.fi/puutteenpera/leipakone.html
        http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/reseptihaku/?q=leip%E4kone&submit.x=0&submit.y=0

        Kun selailin Suomi24:sen keskustelusivuja, löysin nuo ohjesivut. Tuossa alhaalla vielä käsinleivontaan yksi sivu, vaikka olettekin leipäkoneihmisiä.

        http://ugly.blerp.org/~oh6kxl/ruisleipa.html

        Tuli vielä tuosta lätsähtämisestä mieleen, kun itsekin ennen leipäkoneella tein leipää, että tosiaan minullakin joskus tuli ruisleivästä lievästi "Uun" muotoinen pinta. Mutta usein se onnistui, leivästä tuli kuitenkin matalampi.


      • Leipoja kirjoitti:

        http://www.elisanet.fi/puutteenpera/leipakone.html
        http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/reseptihaku/?q=leip%E4kone&submit.x=0&submit.y=0

        Kun selailin Suomi24:sen keskustelusivuja, löysin nuo ohjesivut. Tuossa alhaalla vielä käsinleivontaan yksi sivu, vaikka olettekin leipäkoneihmisiä.

        http://ugly.blerp.org/~oh6kxl/ruisleipa.html

        Tuli vielä tuosta lätsähtämisestä mieleen, kun itsekin ennen leipäkoneella tein leipää, että tosiaan minullakin joskus tuli ruisleivästä lievästi "Uun" muotoinen pinta. Mutta usein se onnistui, leivästä tuli kuitenkin matalampi.

        liian hieno ruisjauho on kuin liisteriä kostuessaan ja lässäyttää leivän. oikeestaan pitäs käyttää karkeampaa, muuta kuin teollista jauhoa.


    • Anonyymi

      Onko joku onnistunut tekemään juureen leipää pelkistä ruisjauhoista leipäkoneella?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      46
      7475
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      33
      4123
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      57
      3645
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      50
      3150
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2826
    6. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      53
      2399
    7. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      53
      2327
    8. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      38
      2281
    9. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      43
      2278
    10. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2256
    Aihe