Paella

Manselainen

Moi kaikille!

Ostin paella -pannun ja nyt tarvitsisin vähän kokeneiden neuvoja.

En ole aiemmin valmistanut ko ruokaa, jonka leikkisästi sanotaan olevan Espanjan pyttipannua.

Onko siis teillä arvon asiantuntijat kokemuksia rengaspolttimella olevalla pannulla tehdystä paellasta. Olen tietenkin itse maistanut, mutta kaipaisin muutamia vinkkejä:

Mitä pitää ehdottomasti olla, mitä pitää varoa? Minkälaisia esivalmisteluja suositte (riisi)? Onko ruoka helppo palamaan pohjaan, vai jääkö herkästi kylmäsi reunoilta?
Mitenkäs chilin käyttö?
Mitä mausteita?
Onko öljyllä suurta merkitystä
Valmistusaika n.?

Käytössäni on "tavallinen" rengaspoltin, mutta voin kyllä hankkia isompi kehäisen, mikäli sitä suosittelette. Lisäksi pystyn yhdistämään laiteisiin ns. korkeapaineventtiilin, jolla pannun saa TODELLA kuumaksi nopeasti!

Espanjalainen keittiö on minulle melkoisen harmaata aluetta kokonaisuudessaan, joten kuuntelen mielelläni muitakin asiota, jotka "ovat tärkeitä", mm. viinit, tapakset ym.

Kiitos mielenkiinnosta!

8

3709

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • El Matador

      En ehdi kaikkiin asioihin nyt puuttua, etenkään tuohon poltinpuoleen, kun en sitä tunne ollenkaan.

      Mutta itse paellasta:

      Kyllä öljyllä on merkitystä, käytä kernaasti hyvälaatuista espanjalaista oliiviöljyä, itse käytän extra vergineä.

      Paellassa pitäisi lihoina olla ainakin kanaa, possua sekä äyriäisiä. Itse käytän kanankoipia (jopa pelkkiä "nuijia"), porsaankaslerinsuikaleita/kuutioita, chorizo-makkaran kuutioita, jättikatkaravun sekä tavallisen katkaravun häntiä, muutama merirapu kokonaisina koristeena sekä pari kourallista sinisimpukoita kuorineen.

      Tärkeitä mausteita ovat aito sahrami ja valkosipuli. Paellan ei kuulu olla itsessään polttavan väkevää, joten jos haluaa käyttää chiliä, kannattaa chilirenkaat heittää mukaan ihan pari minuuttia ennen tarjoilua, jotta ne eivät väkevöitä koko sörsselia vaan toimivat ainoastaan potkua antavina "tulisina" sattumina syödessä.

      Vihanneksina käytän punaista paprikaa ja pakasteherneitä. Käytetäänhän sitten valmistuksen aikana myös tomaattia (murskanakin käy).

      Riisinvalinnan ratkaiskoon oma maku. Espanjalaiset käyttävät itse yleensä pyöreätä riisiä (avorio), mutta jos itse pitää enemmän "tavallisesta" pitkästä riisistä, onnistuu aivan yhtä hyvin silläkin.

      Tämä ei siis ole kokonainen resepti eikä teko-ohje. Googlaa jokin sopivalta ja luotettavalta tuntuva perusohje, ja sovella sitten ihan omien makumieltymyksiesi mukaan mitä lopultakin paellaasi laitat.

      Koristele sitruunalohkoilla.

      (PS. Jos jokin jäi epäselväksi, niin kysy, ja palaan ehtiessäni tarkentamaan.)

      • dardfafas

        paellaan ei kuulu mitään possua, se on alkuperäsen paellan suomalaistamista änkemällä joka ruokaan jotain punasta halpalihaa.. toi edellinen on aika kaukana perinteisestä paellasta.

        vinkki:

        pilko sipulit, paprikaa (tai muuten kasviksia mitä haluat laittaa/ohjeessasi on)
        kuullota öljyssä niin et sipulit on sopivan keltasia (tä paistamisaika on tärkee lopputuloksen kannalta)
        heitä sekaan viel pilkotut tomaatit ja katkaravut/kanat, kypsyttele, ja ihan paistumisen lopussa herneet/muut lyhyemmän valmistusajan omaavat kasvikset
        kun ne on sopivan paistuneita, kippaa riisi sekaan (tavallisesti ihan irtoriisiä, pitkä tai lyhytjyvästä, makuasia) ja rohkeen sopivasti vettä riisin valmistumiseen, riisin valmistuessa tulis välttää turhaa sekottamista

        vesi siis imeytetään riisiin ja taito piilee siinä et se otetaan viel hiukan raakana pois ja annetaan valmistuu hämmentyessään, muuten siitä tulee ylikypsää. ja veden ja riisin suhteen voi kattoo paketista ellei oo silmää.

        lopuks yleismaustaminen & maistaminen -> perinteiseen paellaan kuuluis helvetin kallista sahramia, jotain korvaavii tuotteita löytyy ja sitä pidetään tärkeenä paellalle, mut jollei sitä ikäväksi oo, voit maustaa perinteisemmillä mausteilla, ja tuoremausteet on bueno, esim tuorepersiljaa.

        muutenkin tuoreet tuotteet on paellassa the juttu, pakasteit vaan jollei sen enempiä kiinnosta. plussaa on oliivit ja kaikenmaailman spessut, paella ei oo sellanen ruoka johon pitäs olla tarkkoja reseptejä vaa maunmukaan ja logiikkaa kehiin, esim kanat on hyvä laittaa sipulien jälkeen johtuen pidemmästä paistoajasta jne.


        noi possut ei oo kyl ikinä kuulunu paellaan ja on espanjan rafloissakin vaan turistien takia jotka syö kyljystä kotona


    • kkkkkkkkkkkkkk

      googlettamalla löytänen lukuisia paella -ohjeita.

      Mutta ilmankin selviää:

      Ensin ruskistat pitkään kypsytettävät raakaaineet, kuten kanan palat (yleensä luineen ja nahkoineen), sitten pannuur IRTO riisiä, nion kourallinen annosta kohden ja vähitellen lisäilst kanalientä, sekoittele ja lisää lientä kun entinen on haihtunut jatka kunnes riisi on melkein kypsää.
      Lisää makkarat, esikypsytetyt tai pakastevihanneksit ja sen jälkeen tuoreet simpukat, sekoittele KOKO AJAN hyvin, jotta simpukat kypsyy (vain avonaiset ovat kypsyneet, kiinni jääneet HEITÄ VEX), lopuksi vielä ravumpyrstöt tms. pannuun ja siinä se sitten onkin.
      Ai niin, ne mausteet laitetaan yhdessä ensimmäisen ENNEN nestettä riisin joukossa.

      Mitään tarkkaa ohjettahan ei paellalla ole, siihen voi käyttää melkein mitä vaan; yleensä riisiä, vihannekisa, mereneläviä, makkaraa ( ei lenkkiä vaan kunnollista hyvin maustettua kuorellista makkaraa).

      Hyvä siit tulee, rohkeasti vaan kokeilemaan.
      Hyvää ruokahalua ja kesää Sinulle

      • Manselainen

        Kiitos teille molemmille hyvistä vinkeistä. Halusinkin nimen omaan sellaisilta ihmisiltä vastauksia, jotka ovat jo kerran kokeilleet.

        Osaatteko vielä heittää jotain arviota valmistumisajoista? Muistaakseni joissain ravintoloissa kerrotaan valvistuksen kestävän jopa 50 minuuttia ja tilaajia pitää olla vähintään kaksi. Lisäksi kysyn vielä tuosta kanaliemestä. Onko se tavallista "pussilientä", vai jotain fondi -tyyppistä?

        Hyvää grillaus- kokkauskesää kaikille!


      • vanha kokki
        Manselainen kirjoitti:

        Kiitos teille molemmille hyvistä vinkeistä. Halusinkin nimen omaan sellaisilta ihmisiltä vastauksia, jotka ovat jo kerran kokeilleet.

        Osaatteko vielä heittää jotain arviota valmistumisajoista? Muistaakseni joissain ravintoloissa kerrotaan valvistuksen kestävän jopa 50 minuuttia ja tilaajia pitää olla vähintään kaksi. Lisäksi kysyn vielä tuosta kanaliemestä. Onko se tavallista "pussilientä", vai jotain fondi -tyyppistä?

        Hyvää grillaus- kokkauskesää kaikille!

        Pääosin annetut ohjeet ovat toimivia, yksi tärkeä pointti jäi neuvoissa mainitsematta. Kun laitat riisin pannulle, oljyn joukkoon kuullottaaksesi sen se tuppaa palamaan kiinni pohjaan, mutta ei huolta. Aidossa paellassa riisin kuuluukin ottaa pohjaan. Espanjassa käytetään paljon myös väriainetta nimeltään Carmen colorante, kalliin saframin sijasta.
        Olipa muuten vekkuli nimimerkki ensimmäisellä kirjoittajalla " El Matador" Suomeksihan se on tappaja.
        Ravintolat eivät mielellään tee kyseistä ruokaa vain yhdelle, koska sen valmistus on suht. aikaa vievää ja paellapannuja ei muistaakseni ole yhtä annosta varten. Valmistusaika on oikeastikin 40-50 minuuttia,kunhan kokeilet niin huomaat.


      • Matadori*
        vanha kokki kirjoitti:

        Pääosin annetut ohjeet ovat toimivia, yksi tärkeä pointti jäi neuvoissa mainitsematta. Kun laitat riisin pannulle, oljyn joukkoon kuullottaaksesi sen se tuppaa palamaan kiinni pohjaan, mutta ei huolta. Aidossa paellassa riisin kuuluukin ottaa pohjaan. Espanjassa käytetään paljon myös väriainetta nimeltään Carmen colorante, kalliin saframin sijasta.
        Olipa muuten vekkuli nimimerkki ensimmäisellä kirjoittajalla " El Matador" Suomeksihan se on tappaja.
        Ravintolat eivät mielellään tee kyseistä ruokaa vain yhdelle, koska sen valmistus on suht. aikaa vievää ja paellapannuja ei muistaakseni ole yhtä annosta varten. Valmistusaika on oikeastikin 40-50 minuuttia,kunhan kokeilet niin huomaat.

        Toki el matador on sananmukaisesti "tappaja" mutta myös härkätaistelun keskushenkilö, matadori.


    • M.D.

      Tuossapa tuo oleellinen tulikin jo. Simpukat laittaisin kyllä vasta viimeisenä jos pannussa on kansi. Kypsyvät höyryssä 3-5 minuutissa. Kannattaa kokeilla nesteeksi kana-, kala- tai erilaisia äryäisliemiä (jos käyttää valmiiksi kypsennettyjä äyriäisiä, kannattaa heittää niiden liemet mukaan).

      Itse käytin aiemmin sähkögrillin päällä ohutta WOK/Paellapannua, mutta nyt kaasugrillin sivupolttimella paloi auttamatta riisit kiinni vaikka kuinka pienelle laittoi. Täytyisi hommata paksumpireunainen pannu.

      • vanha kokki

        ei ole kantta, eikä sitä siinä tarvita.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      40
      6973
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      32
      3938
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      45
      3320
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      40
      2929
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2706
    6. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2238
    7. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2186
    8. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      41
      2133
    9. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      48
      2067
    10. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      39
      2010
    Aihe