Ruisleipä ei ole helppo leipä!

connoisseur

Suomen parhaat ruisleivät (esim. Padasjoen leipomon leipä) tehdään yksinomaan hiivatonta juurta käyttäen ja ERITTÄIN karkeista jauhoista. Tämä on ollut ratkaiseva tekijä suomalaisessa leivässä kautta aikojen. Vain näillä keinoin saadaa leipiä, jotka maistuvat erilaisilta eri pitäjissä. Ruisleivän leivonta ei ole helppoa, oikeastaan se on huippukarkeilla jauhoilla yhtä tuskaa! Tämähän on nykyleipomoille täysin mahdoton ajatus, joten on ajauduttu erittäin kauas perinteisestä, omaperäisestä ja absoluuttisen maukkaasta ruisleivästä (laitetaan vehnäjauhoja, hiivaa, perunahiutaleita yms roinaa ja viipaloidaan valmiiksi). Sen pituinen se.

9

1543

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ruisfani

      Siksi haenkin ruisleipäni Turun kauppahallista. Marketeista ei saa oikeaa ruisleipää, jotain ihme piraattipullia, hyi stana!

      Terveisiä vaan Ylhäisten leipämyyjälle!

    • täti

      Totta tosiaankin on, että nykyään saa hyvin harvassa kaupungissa kaupoista 100 % ruisleipää.
      Isot leipomot ilmoittaa n.s. ruisleivän nimisenä leipää jossa on tuoteselosteen mukaan VAAN 16 % ruista.
      Mikä ihmeen ruisleipä se muka on ?
      Täällä maalaisleipomot ( pari sellaista ) tekee vielä kauppoihin ruisleipää , mutta itse kun tekee leipänsä, ainakin tietää mitä se on.
      Nykyään vaan hyvin harvalla on siihen mahdollisuus ja ennenkaikkea taitoa puuttuu.

      Kyllä on mahtava makunautinto kun ottaa uunin arinalta kypsän 100 % ruisleivän ja vähän jäähtyneenä laittaa päälle VOITA !

      • kotona leivottu

        Syön itseleipomaani ruisleipää ainoastaan. Sen teen juureen ilman hiivaa.Lisään taikinaan auringonkukan- ja pellavansiemeniä,jotka antavat hyvan aromin ja ovat erittäin terveellisiä!
        Paistan leipäni kiertoilmauunissa,siis sähköuunissa.Ei ole vielä eteen tullut ihmistä,joka ei olisi kehunut leivän hyvää makua! Sitä syö aivan liian paljon kerralla.


    • Remontööri

      Olen harrastellut ruokakokeiluja sinkkuelämän rentouttavaksi ratoksi.Ei tule kauheita vahinkoja eikä mikään räjähdä vaikka menisi vikaankin.
      Kun sain käyttööni leivinuunin,kokeilin ruislimppujen tekoa ilman reseptejä muistiin kertyneiden tiedon murusten perusteella.Juurenkin käytin itse.

      Ja onnistumisen ilo olikin melkoinen jo eka kerralla.Aivan oikean ruislimpun näköisiä,rakenne hyvä,rapea kuori,sisältä pehmeä ja kuohkea.
      Todellakaan ei lämmin leipä tarvitse päällensä muuta kuin rasvaa.
      Vain suolan määrässä oli säätämistä.

      Tämä prosessi onnistuisi leipomossa varmaan tehokkaasti sarjatyönä,oletan.
      Mikähän siinä nyt kiikastaa ettei kunnollista leipää koskaan päädy kauppaan asti ?

      • sisään-

        se on raskasta leipää,kallista.
        Vehnäleipään saa kohottamalla ja vatkaamalla paljon ilmaa,se on kevyttä,mutta yhtä kallista kuin ruileipä.


    • Parasta ennen

      Padasjoen ennen niin mainio ruisleipä on mennyt nykyisin ihan höpöksi, tekisi mieli sanoa pilalle. Ennen leivässä oli paljon parempi maku ja leipä oli pehmeämpi kuin nykyinen "näkkileipä", johon ryynit ja jyvät on liimattu kiinni pintaan. Ennen irtojauhot antoivat tuotteelle viimeisen, makoisan silauksen. On todella harmi, että 49-vuotias leipomo alkoi hörhöillä 50-vuotisjuhlansa edellä. Palatkaa nopeasti takaisin takaisin vanhaan kunnon Padasjoen ruisleipää tai alamme etsiä ruisleipää muualta!

      • anne

        No minä olen täysin erimieltä. Tämä uusi leipä, paistettu/leivottu karkeammasta ruisjauhosta on mahtavan hyvää. Kesä kun päättyy täytyy jälleen tyytyä muihin leipiin.
        PADASJOEN "UUTTA" RUISLEIPÄÄ EI VOITA MIKÄÄN.
        Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, paikallisista ja lähikylien kaupoista sitä saa: PADASJOEN LEIPOMON LEIPURIEN KIVIARINALLA PAISTAMAA RUISLEIPÄÄ!!
        Rouheisella kohti 50 vuotisetappia, ja pysykää rouheisessa Vääksyn Myllyn jauhossa.
        Yks mökkiläinen Anne


      • åbobo

        Syön just nyt kyseistä leipää. Hyvää on.hyvää on naapurista myös Luopioisten kotileipomon ruisleipä.
        Turkulainen ruisleipä on puoliraakaa mutta paikalliset palvovat sitä. Isäni Tammelasta ei suostunut sitä syömään vaan söi Tarmolan limppua ja mökillä forssalaista.
        Huvittaa kun nämä terveysfasistit hinkuaa sitä lähiruokaa mutta sit laittaa vielä kuuman leivän päälle jotain ultrakevytbenecolia...kaatais rasvatonta maitoa.


    • En tiedä

      mikä arina on suurleipomoiten uunissa,mutta aina on kotonani ollut puulla lämmitettävässä uunissa arinana kivi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa

      En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod
      Ikävä
      30
      5740
    2. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      34
      5150
    3. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      29
      2944
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      34
      2424
    5. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2098
    6. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      15
      2048
    7. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      30
      1768
    8. En ole koskaan kokenut

      Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka
      Ikävä
      19
      1667
    9. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      12
      1661
    10. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1593
    Aihe