Modernismi ja funkis

A.Lanmies

Otsikko on senverran laaja että raapaisen tässä vain pintaa, mutta teen sen siksi kun näitä käsitteitä käytellään täällä miten sattuu.

Modernismi ei alunperin ollut tyyli vaan ajattelutapa, mielikuva tulevaisuudesta, utopia. Modernismi halusi päästä eroon kaikesta vanhasta ja luoda sen tilalle uljaan uuden maailman.

Funkis eli funktionalismi sensijaan on, ainakin arkkitehtuurissa selkeä tyylisuunta, joka syntyi osin USA:ssa, osin Saksassa. Funkis oli osa modernistista liikettä. Funkis tavoitteli rakenteiden rehellisyyttä (tässä meni lapsi pesuveden mukana eli koristeet hylättiin). Teräsbetonin yleistyminen rakentamisessa salli julkisivun irroittamisen kantavista rakenteista ja tästä syntyi mm. nauhaikkuna. Funkiksen keskeisiä tavotteita oli valoisuus, tästä tulivat vaaleat,usein valkoiset pinnat sekä julkisivuihin että sisätiloihin.

Vähitellen modernismi ja funkis yhdistyivät "moderniksi tyyliksi". Funkiksen kapeahko keinovalikoima laajeni. Vaaleus hylättiin, aukkoikkunoita sai taas piirtää. Sivujuonteena kaikessa tässä oli (ainakin Suomessa) "ikuisen julkisivumateriaalin" löytäminen. Erilaisten peltien ja mineriittien jälkeen on löydetty lasi. Kuten kaikki voivat kaupungilla kävellessään todeta.

8

1726

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...että...

      ...arkkitehtuuri elää omaa elämäänsä ja sitä eivät ihmisten toiveet hetkauta puoleen eikä toiseen. Jos näin on niin ompa kummallista. Kuulostaa suorastaan diktatuurilta että pieni joukko piirtelisi talot itselleen ja toisilleen ja suuri enemmistö joutuisi alistumaan tähän ilman äänivaltaa asiassa.

      • oikein!

        "pieni joukko piirtelisi talot itselleen ja toisilleen ja suuri enemmistö joutuisi alistumaan tähän ilman äänivaltaa asiassa."

        tai hieman toisin muotoiltuna:

        pieni joukko rakennuttaa talot itselleen ja suuri enemmistö joutuu alistumaan tähän ilman äänivaltaa talojen ulkonäöstä.

        Nykyajan tynkätehti tekee mitä rakennuttaja/urakoitsija/markkinat sanelee. Suuresta enemmistöstä nyt sitten puhumattakaan.

        .


      • Sandra*

        et ei pitäs lintsata kuviksen tunnilta, ni vois piirtää itte omannäköisensä mökin, eikä kukaan estäis, paitti se piirustustaito... ;)
        *miettii millasii taloja tuliskaan kolmevuotiatten piirtämien rakennusten mukaan, oisivat ainakin omalaatuisia* :D


    • Funkista rakastava.

      30-luvun funkiksessa oli linjoja ja muotoja, mutta "moderneiksi" rakennetut 1960-2000 lukujen talot eivät omaa juuri mielikuvitusta.

      Toki tyylit ja trendit tekevät aaltoliikettä, mutta mitä "modernia" on rakentaa pueblokyliä kuten tuhat vuotta sitten?
      Entäs Meksikon satoja vuosia vanhat "modernit" kivitalot?
      Nykytrendin mukainen kaupunkilaistyyli (l."moderni-tyyli") on heikkolahjaisen ikeasukupolven 60-luvun sotalapsien perintö lapsillemme.

      Kiasmassa on onneksi tyyliä, toisin kuin lasipalatseissa. Keisarille on kuitenkin myytävä uudet vaatteet...

    • Sandra*

      sitten aika funkkis tyyppi, mut luvatkaa ettette keri liian tiukalle rullalle, jos valot sammuu siinä puolenyön jälkee... :))

      *varaa ajan solariumiin, hälyttää meripelastuksen tonavan rannikolle, nappaa lisää rautatabletteja, tarkistaa kansalaisuutensa passistaan ja varmuuden vuoks ikuistaa itsensä vielä digille...*

    • -modern man-

      Modernihan tarkoittaa nykyaikaista eli modernismi on tämän ajan tyyli. Modernismi ei siis vanhene eikä tule vanhanaikaiseksi. Askel modernismista eteenpäin olisi futurismi. Jotain pientä futurismia on joskus kokeiltukin, lähinnä scifi-hengessä, mutta taakse ovat nekin yritykset jääneet.

      Onko arkkitehtuuri tullut tiensä päähän?

      • kunniaan!

        Modernismi on kylläkin 1900-luvun alun taidetta.


      • A.Lanmies

        1980-lukua uskaltaisin kutsua post-moderniksi kaudeksi suomalaisessa arkkitehtuurissa vaikka "possun" omaksuneita arkkitehtejä oli melko vähän. "Possun" vaikutteet tulivat ennenkaikkea USAsta ja uutta ajattelutapaa opetti ansiokkaasti Reima Pietälä Oulun arkkitehtiosastolla, "Oulun koulussa". Juhani Pallasmaa kutsui amerikkalaisia postmodern-arkkitehtejä Suomeen. Mutta, kuten olen aiemminkin todennut, 90-luvun lama kaatoi uuden tyylin ja palattiin laatikkolinjalle.

        Postmoderniin saatetaan kuitenkin vielä palata.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa

      En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod
      Ikävä
      22
      4594
    2. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      20
      3745
    3. Seiska: Anne Kukkohovi myy pikkuhousujaan ja antaa penisarvioita

      Melko hupaisaa: https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ex-huippumalli-anne-kukkohovin-amerikan-valloitus-vastatuulessa-myy
      Maailman menoa
      407
      2449
    4. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      27
      2181
    5. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      34
      2034
    6. Nainen, sellaista tässä ajattelin

      Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost
      Ikävä
      239
      1969
    7. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      36
      1809
    8. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      15
      1738
    9. En ole koskaan kokenut

      Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka
      Ikävä
      19
      1507
    10. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      12
      1371
    Aihe