Todistakaa kiljun vaarallisuus!

eisentäänkiljuttelija

Nyt on aika selvittää miksi kilju on (muka) vaarallista!
Eli, katsotaan vesi sokeri-hiiva-kiljua. Kaikki tarvittavat aineet ja välineet ovat puhtaita. Vesi-sokeri seos käytetään pikahiivalla. Mikä siis tekee kiljusta vaarallista? Mitä huomattavan vaarallista sinne syntyy? Miten vain vedestä, sokerista ja hiivasta voi syntyä tappava myrkky (ei kiitos viisasteluille etanolista), kyllähän esim. viinissä ja oluessakin käytetään täysin samoja aineita, plus että niissä on vielä paljon enemmän niitä!
Nyt rationaalisia vastauksia perusteluineen!

16

22906

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kiljuva biologi

      Kaikessa hiivalla tapahtuvassa mikrobiologisessa prosessissa syntyy myös etyylialkoholin lisäksi metanolia ja sehän on myrkky. Varsinkin sokerin melassi auttaa metanolin syntymistä. Metanolin "vastalääke" on etyylialkoholi eli kiljuseos ikäänkuin itse parantaa itseään. Asetonia saattaa myös kehittyä, tosin hyvin pieniä määriä (muutamia mikrogrammoja litraan). Viinatehtailla nämä myrkyt yleensä poistetaan aktiivihiilisuodattimilla ja niin tekevät jopa jotkut pontikankeittäjät, jolloin myös maku paranee. Tappavia määriä tuskin yhdestä kiljukanisterista saa, mutta säännöllisesti nautittuna voi aiheuttaa maksan ja munuaisten vähäisiä vaurioita, eli on hiipivä kuolema; kiljun käyttäjät kun muutoinkaan tuskin huolehtivat terveellisistä ravitsemustavoista. Tällöin henkilön virallinen kuolinsyy ei ole kilju, vaan sisäelinten vajaatoiminta ja vaikkapa munuaissairaus.

      Joten viisainta on heittää naamaansa vain koskenkorva-snapseja.

      • jos

        jos litkii porkkanamehua yliannoksen, piileekö sama vaara


      • tota....

        eikö sama ongelma ole, jos tekee kotiviiniä? Eikö se ole täysin samaa kuin kilju paitsi marjoilla maustettua?


      • vastatkaas tähän.
        tota.... kirjoitti:

        eikö sama ongelma ole, jos tekee kotiviiniä? Eikö se ole täysin samaa kuin kilju paitsi marjoilla maustettua?

        Ja sitäpaitsi,KAIKKI alkoholi on vaarallista, eihän "terveellistä" alkoholia olekaan. Kaikkea kohtuudella: läskiä, alkoholia, sokeria, sukupuolisuhteita.
        En halua puolustella liika alkoholin käyttöä, mutta tunnen kyllä pitkäikäisiä kiljuttelijoita samoin kuin Remy Martinia nauttineita nuorena kuolleita. Tuo kemiallinen info kiljusta sinänsä oli kiintoisaa.


      • niin korjatkaa:

        Viinin metanolipitoisuudesta on EU:ssa (ja varmasti muuallakin) maksimirajat. Viiniin metanolia muodostuu käymisen aikana pieniä määriä. Viinihiiva on "erikoistunut" rypälesokerin käyttämiseen alkoholiksi, mutta joukossa on muutakin: siemeniä, terttujen puisevia varsia, kuoria, joista käsittääkseni metanoli on valtaosin lähtöisin.

        Jos tehdään brandyä ja viini tislataan, metanoli poistuu tislauksen alkuvaiheessa. Tisleen keskiosa otetaan talteen ja loppujuoksu tislauksen viimeisessä vaiheessa erotetaan, muttei heitetä pois vaan se voidaan laittaa tislauspannuun seuraavia eriä tislattaessa, koska siinä on mukana vielä paljon etyylialkoholia, joka halutaan yleensä talteen, ja mahdollisesti aromiaineita.

        Käymisteitse valmistetuissa juomissa etanoli ei taida kumota metanolin vaikutusta. Olen kuullut, että etanolimyrkytyksissä on potilaalle annettu etanolia ikäänkuin vastamyrkyksi, jolloin potilas saattaa pelastua tai selvitä vähemmin elinvaurioin.


      • sanoa
        niin korjatkaa: kirjoitti:

        Viinin metanolipitoisuudesta on EU:ssa (ja varmasti muuallakin) maksimirajat. Viiniin metanolia muodostuu käymisen aikana pieniä määriä. Viinihiiva on "erikoistunut" rypälesokerin käyttämiseen alkoholiksi, mutta joukossa on muutakin: siemeniä, terttujen puisevia varsia, kuoria, joista käsittääkseni metanoli on valtaosin lähtöisin.

        Jos tehdään brandyä ja viini tislataan, metanoli poistuu tislauksen alkuvaiheessa. Tisleen keskiosa otetaan talteen ja loppujuoksu tislauksen viimeisessä vaiheessa erotetaan, muttei heitetä pois vaan se voidaan laittaa tislauspannuun seuraavia eriä tislattaessa, koska siinä on mukana vielä paljon etyylialkoholia, joka halutaan yleensä talteen, ja mahdollisesti aromiaineita.

        Käymisteitse valmistetuissa juomissa etanoli ei taida kumota metanolin vaikutusta. Olen kuullut, että etanolimyrkytyksissä on potilaalle annettu etanolia ikäänkuin vastamyrkyksi, jolloin potilas saattaa pelastua tai selvitä vähemmin elinvaurioin.

        "metanolimyrkytyksissä on annettu etanolia"...


      • Anonyymi
        jos kirjoitti:

        jos litkii porkkanamehua yliannoksen, piileekö sama vaara

        Mitä helvettiä


    • Luulisin näin

      Luulisin näin, että kiljun vaarallisuus perustuu siihen, että se on halpaa ja sitä on helppo tehdä, joten sitä tulee myös juotua enemmän. Kiljun ei pitäisi olla vaarallisempaa, kuin muut alkoholijuomat, kunhan nauttii kohtuudella.

      • Jotain tiedän ryyppäämisestä.

        Kiljun suurin vaarallisuus piilee siinä, että juodaan keskenkäynyttä, eikä käytetä selkeytysainetta, jolloin hiivat alkavat mellastaa ruuansulatuselimistössä. Käytännössä siis kunnon ripuli, mutta jos toistaa saman virheen riittävän usein, niin ripulista tulee krooninen, ja siitä onkin sitten temppu päästä eroon, jos pitää myös dokata.
        Siinä vaiheessa lähes mikä vaan alkoholijuoma ylläpitää ja pahentaa sitä ripulia.


    • EeroTapio1

      KOTIVIINIANALYYSI (tiivistetty versio)

      Vesi: Helsingin vesi. Ns. viinipakkaus kaupasta. Emme voi tietää mistä sen kuivatut hedelmät, marjat, kasvien lehdet jne.
      ovat kotoisin, millä aineilla myrkyttyneet. Pelätään pahinta, toivotaan parasta. Omista marjoista saanee oikeasti puhtainta. Puu-Käpylän korttelipihan kirsikat, kesämökin puna/mustaherukat, Someron omat omput, Suomi-metsän mustikat jne., kirkonmäen aroniat, saaneet Suomen taivaalta sadevettä (mitä siinä sitten lienee), ei ainakaan paljon lannoitteita tai hyönteismyrkkyjä.
      Sokeri: Yleinen sokeri eli rypälesokeri eli glukoosi, C6H12O6. Suomalainen Bror Wahlroosin EU-tuella kasvatetuista juurikkaista tehty valkoinen on puhdas!? peltotuote mitä nyt sitten jäämiä lannoitteista ja tuholaismyrkyistä? Ota selvää. Kotisokerin pakkausmerkintä: -Ainesosat: Sokeri. Alkuperämaa: Suomi. Eikä mitään muita mainintoja, siis lisäaineista. Kyllä viljelyssä tuhohyönteisiä vastaan käytetään aineita. Lista on pitkä. Entä lannoitus? Tarvitsee muita viljelylajeja enemmän lannoitusta. Typpi, fosfori, kalium, natrium, mangaani, boori.
      Mitä jäämiä valkaistuun kidesokeriin jää? Läh. 30.5.11 Dansukkerille sp-kysymys jäämistä. Vastaus:
      Hyvää päivää! Kiitos yhteydenotosta ja pahoittelut vastauksen viipymisestä.
      Suomessa, kuten muuallakin EU:ssa on tarkkaan listattu sallitut torjunta-aineet, joita käytetään rikkakasveja, sieniä tai hyönteisiä vastaan. Teetämme ulkopuolisessa laboratoriossa tutkimukset torjunta-ainejäämistä. Näytteistä tutkitaan yli 170 kemiallisen yhdisteen pitoisuudet. Näille yhdisteille on määritelty ns. enimmäispitoisuusrajat vaihdellen 0,005–0,2 mg/kg aineesta riippuen. Rajojen ylityksiä ei näissä tutkimuksissa ole todettu. Sokerijuurikkaassa olevat epäpuhtaudet ja mahdolliset lannoite- ja torjunta-ainejäämät erottuvat lähes kokonaan pois sokerin erotus- ja kiteytysprosessissa. Hyvää kesää toivottaen 26.6.2011 Suomen Sokeri Oy, Kuluttajapalvelu, Tiina Palomäki. ELI siis jäämiä on, tosin noin vähän.
      Ns. panimosokeri eli dekstroosi. Glukoosin yksi alaryhmä on D, josta nimi dekstroosi. Viinihiiva hajoittaa sen alemmassa lämpötilassa ja nopeammin kuin tavallisen koti- kidesokerin.Viinihiiva on ihan luonnollinen orgaaninen otus.
      Erikoisravintosuola on diammoniumortofosfaattia, ei E-koodia pakkauksessa. On fosforihapon suola. Jos tiamiinia käymisen edistämiseen, se on B1-vitamiini.
      Pektolaasi, jota on marjoissa itsessäänkin, on entsyymi joka hajoittaa hedelmissä ja marjoissa olevaa pektiiniä. Estää epäedullisten alkoholien syntyä käymisessä.
      Sitruunahappo: sitä on sitrushedelmissä luonnostaan. E 330. Katalysaattorina auttaa viinihiivaa hajottamaan sokerin alkoholiksi.
      Käymisen pysäyttäjä: erilaisia sulfiitteja E221 – 228 väliltä, rikkidioksidi E220. Niiden jäämistä johtuu se EU:n ”Sisältää rikkiä ” tai ...sulfiitteja-ilmoitus pakko, näkyy nimeltä, E-numero ei riitä.
      Ammoniumsulfaatti, tai -sulfiitti, di- ts. ammoniumbisulfiitti; ne ovat siis rikkejä.
      Bentoniitti, kirkastusaine on luonnon savea, kuitenkin koodattu E558. Harrastelijan tärkein kirkaste.
      Kirkastamiseen käytetty gelatiini on eläinperäistä proteiinia = eli liivatetta, E441, aineen nimi oltava näkyvissä.
      ”Superselvike” on piihappoliuos. Piihappoja on muutamaa lajia. Sitä on ihmisen sidekudoksissa ja mm. mahalaukun kalvo. Kotiviinihommissa kirkastusaineena käytetty kitosaani on äyriäisten kuorista peräisin, kitiiniä.
      Kaliumsorbaatti, säilöntä- ja homeenestoaine, E 202. Valion sivujen mukaan ”esiintyy luonnossa runsaasti mm. pihlajanmarjoissa”.




      .

      • Anonyymi

        EeroTapio1....Kirjoituksestasi voisi painattaa ohjevihkosen Marttojen yms. Puhtaiden luomutuotteiden, perinneruokien ja juomien valmistusohjeeseen..
        Esimerkkinä kotiolut jota valmistin aikanaan näistä kaupan kotikaljamaltaista,,,
        Niistä sai käytettyä n.10% `sta juomaa jonka maku ei edes vivahtanut viinaan kuten alkon vahvimmat oluet tekevät.
        Vein näitä tuotteitani parille työkaverilleni näytteeksi joilla oli tapana kaljotella iltapäivisin työaikana.
        Heidän ylistys-sanoista ei menannut tulla loppua kun he huomasivat että tämä kotikaljani ei haissut hengityksessä kuten jo yksi keppanapullo teki.
        Toinen huomio oli ettei se aiheuttanut krapulaa suurempienkaan määrien nauttimisesta.
        Kaupan oluissa ja viineissä käytetään kemiallisia prosessin kiihdyttäjiä ja selkeytysaineita jotka vastaavat lakan ja liiman yhdisteitä. Se myös aiheuttaa vastenmielisen hajun hengitykseen mahahappojen ja sisäelinten yrittäessä tehdä selvää näistä myrkyistä.


    • töyukko22

      ette kuole ettekä sokeudu kiljusta pahimmas tapauksessa vietätte illan jatkot huussissa.

    • Anonyymi

      Minä Join noin 1tl kiljua voiko lähteä näkö

      • Anonyymi

        Ei, koska se ei sisällä metanolia


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei, koska se ei sisällä metanolia

        Sisältääkö kilju syöpävaarallista asetaldehydia ?!

        Ja oikeastaan mitä muuta "hyvin laskeutunut" vesi-sokeri-turbohiiva -kilju sisältää

        ku ETANOLIA n. 10-16 % ja loput n. 90-84 % VETTÄ ????!!!!!

        Eipä kai sen kummemmin ainakaan mitään myrkkyjä ?!


    • Anonyymi

      Kiljussa ei synny metanolia vaarallisia määriä missään kohtaan. Metanoli olisi vaaraksi sinulle vasta kun olet tislaamassa juomia etkä käyttämässä niitä

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      44
      7256
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      32
      4028
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      56
      3549
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      46
      3062
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2786
    6. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2258
    7. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      48
      2236
    8. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      43
      2228
    9. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2226
    10. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      46
      2191
    Aihe