päiväkodin ruokahuolto Palmialle

raikki

Haluaisin herättää keskustelun päiväkotien ruokahuollon siirtymisestä Palmialle.
Miksi taas tehdään säästöjä heikompien kustannuksella..kuinka monen työpaikka on taas
vaakalaudalla..
Nykyinen joustava yhteistyö on mennyttä,koska ruokahuolto eriytyy täysin muusta henkilökunnasta.
Se lisää ME-TE-henkeä työpaikalla ja ilmapiiri huononee,mikä voi myös vaikuttaa hoidossa oleviin lapsiin.
Myös valmisruoka tulee tilata paljon aikaisemmin ja silloin ei vielä tiedetä paljonko lapsia paikalla.Paljon ruokaa roskiin ja erityisruokavalioiden kanssa erityisesti.Annosrasiat kalliita ja jos ei ole paikalla..roskiin
Perustelut ruoan tasalaatuisuudella ei riitä.
Ja se miten ruokahuolto ei päiväkodeissa osallistu enää mitenkään muuhun kuin ruoan lämmittämiseen.
Säästöjä tehdään taas väärästäpäästä.Johtajia kyllä riittää.

7

1965

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kysyn vaan

      Onko päiväkotien ruoanvalmistajilla aina voimassaoleva hygieniapassi? Eipä taida olla.

      Tiedoksi, että sellainen pitää olla - myös sijaisella vaikka se olisi sairastapauksen vuoksi joku "lastenhoitajatäti".

      Tätä olen joskus miettinyt itsekseni, koska tiedän ettei ammatillisuus ole ollut kovin hyvissä kantimissa päiväkotien ruokahuollossa aina.

      Helsingin sanomissa joku kotitalousopettajaksi itseään kutsuva puhui tämän Palmiaan siirtymisen vastaisesti. Hän esitti käsittämättömän kommentin; Palmian myötä lapset eivät enää saisi elämystä ja kokemusta leipomisesta päiväkodissa.

      Mitä ihmettä! Kotitalousopettajako ei tiedä alkeellisimmistakaan laitoskeittiöitä koskevista hygieniamääräyksistä??

      Päiväkodin keittiö on LAITOSKEITTIÖ JOUKKORUOKAILUN VALMISTAMISEEN. Eikä todellakaan mikään opetuskeittiö, johon kaikki nenää ja ties mitä paikkojaan kaivelevat tenavat voivat levitellä kaikille kosketuspinnoille bakteerejaan ja mikrobejaan. Sellaisestahan kaikki joukkosairastumiset saavat alkunsa.

      Eipä ihme, että päiväkodeissa jylläävät tautiepidemiat toisensa perään.

      Olen todella huolissani päiväkotien keittiöhenkilöstön hygieniakäsityksistä. Ymmärrän hyvin ettei kymmenen vuotta työssä ollut keittiöhenkilö henno kieltää muun henkilökunnan ja lasten pääsyä laitoskeittiöön varsinkin jollei hänellä ole ammattitaitoista esimiestä valvomassa ja ohjaamassa lain määräysten noudattamista.

      Tekee ymmärrettävästi mieli laittaa kuumennettu syömätön ruoka takaisin jääkaappiin vaikka keittiöissä ei olekaan jääähdytyslaitteistoa, jolla ruoka pitää ensin jäähdyttää. Oikea tapa on silloin heittää syömätön kuumennettu ruoka pois! Kuten ammattitaitoinen henkilökunta tekisi. Huoneenlämmössä jäähdyttäminen tuottaa jo alle 60 asteiseen ruokaan riittävästi mikrobeja pilaamaan ruoan eikä sitä enää syömäkelpoiseksi saa. Mutta täti ei tietenkään heitä ruokaa "hukkaan" vaan laittaa sen pöydälle jäähtymään eli pilaantumaan nopeasti ja sitten pilaantunut ruoka jääkaappiin (sehän näyttää ihan hyvältä!) ja seuraavana päivänä pahaa aavistamattomille lapsille täti syöttää säästäväisyydessään säästämänsä sotkun!

      Olisi todellakin syytä tehdä hygieniaosaamisratsia päiväkotien keittiöhenkilökunnalle.

      Onko päiväkotien keittiöpalveluja tuottavalla taholla ulkopuolelta saatu laatusertifikaatti? (= todistus). EI OLE.

      Onko Palmialla sellainen? ON!

      Mikä siis mättää? Tunteet. Järjellä ei tässä ole paljoakaan tekemistä.

      • kotitalousop. opiskelija

        päiväkodissa olleena voin todeta, että ainakaan siinä kohteessa ei ollut minkäänlaista hygieniaosaamista.

        Ruokatähteitä tarjoiltiin seuraavana päivänä ja erikoisruokavaliot oli hukassa, maitoallergia ja laktoositon sotkettiin toisiinsa. Siivous oli hukassa. Keittiössä "rätit" käytössä joilla sitten pöydät, lattiat ym. lääpittiin.

        Astianpesukoneessa pestiin kaikkien lasten hammasharjat ja sitten ne jaettiin uudestaan käyttöön. Harjat vaihtoi näin joka viikko omistajaa. Lapset sai juosta keittiössä ja osallistua keittiötyöhän esim. salaatin valmistus ja leipominen. Henkilökunta juoksi ulkojalkineilla milloin syömässä valipalaa tai hakemassa kahvia.

        Arviointiin vaikutti opiskelijan ihmettely hygieniaosaamisesta ja dieteistä. Opiskelijat kun kuvittelevat kaikkea turhaa niin kyllä se käytäntö opettaa luopumaan turhista töistä ja nipotukseta. Siinä oli emännän ohje joka oli koulutuksensa näytöllä suorittanut kokki.


      • Palmialle!!
        kotitalousop. opiskelija kirjoitti:

        päiväkodissa olleena voin todeta, että ainakaan siinä kohteessa ei ollut minkäänlaista hygieniaosaamista.

        Ruokatähteitä tarjoiltiin seuraavana päivänä ja erikoisruokavaliot oli hukassa, maitoallergia ja laktoositon sotkettiin toisiinsa. Siivous oli hukassa. Keittiössä "rätit" käytössä joilla sitten pöydät, lattiat ym. lääpittiin.

        Astianpesukoneessa pestiin kaikkien lasten hammasharjat ja sitten ne jaettiin uudestaan käyttöön. Harjat vaihtoi näin joka viikko omistajaa. Lapset sai juosta keittiössä ja osallistua keittiötyöhän esim. salaatin valmistus ja leipominen. Henkilökunta juoksi ulkojalkineilla milloin syömässä valipalaa tai hakemassa kahvia.

        Arviointiin vaikutti opiskelijan ihmettely hygieniaosaamisesta ja dieteistä. Opiskelijat kun kuvittelevat kaikkea turhaa niin kyllä se käytäntö opettaa luopumaan turhista töistä ja nipotukseta. Siinä oli emännän ohje joka oli koulutuksensa näytöllä suorittanut kokki.

        Tai muulle keittiöhygienian ja ruoanlaiton ammattilaiselle. Nämä lapsia "puolustavat" tahot, jotka vastustavat ammattitaidottomin argumentein jopa lehtien palstoilla ruokahuollon siirtämistä Palmialle, ovat itse asiassa lapsia ja heidän terveyttään vastaa. Tuon taivaallista eivät välitä millaiset pöpöt keittiössä jylläävät ajaessaan lapsia leipomispuuhiin laitoskeittiöön! Puolustavat ilmeisesti suurelta osin ammattitaidotonta keittiönväkeä, jolla ei liene hygieniapassia - osaahan nyt nainen ruokaa laittaa. Sitähän se keittiön täti tekee kotonaankin!!! Voi hyvä luoja sentään -en muuta sano!

        Tuleeko mielen ajatella mitä se keittiöntäti sallii köökissään tapahtuvan? Räkänokkaiset tenavat lääppivät koko keittiön täyteen bakteeripesäkkeitä! Tädit ovat myös "säästäväisiä" - tarjottua ja kuumennettua ruokaa ei tietenkään heitetä pois vaikka ei jäähdytydlaitteistoa olekaan. Ei- ruokaa pidetään huoneenlämmössä "jäähtymässä" ja keräämässä mikrobikasvustoa. Huoneenlämpö on siihen paras valinta. Sitten pilaantunut ruoka jäähtyneenä jääkappiin ja taas säästettiin!

        Pilaantunutta ruokaa kun ei kuumentamalla enää hyväksi saa. Mutta tulipahan säästettyä kun ruokaa nyt vaan ei kerta kaikkiaan saa heittää pois - tädin mielestä.

        Onko ihme, jos päiväkotilapsilla on sairauskierteitä?


      • Ammattilainen

        Suomessa tunnetaan kaikki arvioitavan papereilla eikä ammattitaidolla. Hygieniapassi on yksi turhimmista asioista sitten omavalvonnan. Jokainen ammattinsa osaava kokki tietää mikä on hyvää ja mikä ei. Myöskään ruokaa tai siivousta ei suoriteta paperilla vaan järjellä. Kyseinen passikoe menisi läpi vaikka apinalta, eikä takaa mitään hygienisyyttä. Minä en halua lapseni syövät tunnistamatonta bulkkiraaka-aineista tehtyä ruokaa joka toimitetaan styroksilaatikoissa paikalle. Hevosen kakkakin on parempaa koska tietää sentään mistä se tulee! Palmian ruoan hinnoilla ei paljon kotimaista tai laadukasta ruokaa tarjota, Vaan einesruokaa joka kyllästetty lisäaineilla. Suomalainen kuluttajahan syö lisäaineita noin 6kg vuodessa...
        Mutta jos rätinheiluttelu ja lattiankiillotus on tärkeämpää kuin aito ruoka niin palmialle ruokailu vaan. Toivottavasti kotikeittiössänne saa lapset käydä kysymässä mitä valmistat...
        ruoanvalmistus ja syöminen on luonnollinen asia, ei laboratorio olosuhteissa tehtyä papereiden ja sertifikaattien avulla suoritettua toimintoa.


    • argumentteja, kiitos!

      "..kuinka monen työpaikka on taas
      vaakalaudalla.." Pelkkiä tunteita! Onko jo kerrottu varmasti että työpaikat menevät? Kukas ne ruoat tarjoilee sitten? Tiesitkö ettei niille vanhoille tädeille ole enää Helsingin seudulla työn jatkajaa. Et? Kannattaisi seurata aikaansa.

      "Nykyinen joustava yhteistyö on mennyttä,koska ruokahuolto eriytyy täysin muusta henkilökunnasta. " MITÄ? Missä tämä on määrätty (paitsi omassa mielikuvituksessasi?) Asiallista faktaa pöytään, kiitos!

      "...ilmapiiri huononee,mikä voi myös vaikuttaa hoidossa oleviin lapsiin. " Mistä tiedät jo nyt varmasti että ilmapiiri huononee? Entäs jos se paranee, kun on ammattilainen asialla (tai nykyisestä keittiön tädistä koulutetaan sellainen).

      "...ruokaa roskiin ja erityisruokavalioiden kanssa erityisesti." Jos mitään laitoskeittiötyöstä ymmärrät niin olet tyytyväinen ettei niitä tämänpäivän tähteitä makuuteta "jäähtymässä" huoneenlämmössä. Siinä ne pilaantuvat ja sitten on lasten sairastumiskierre valmis.

      "...ruokahuolto ei päiväkodeissa osallistu enää mitenkään muuhun kuin ruoan lämmittämiseen." Puolivalmisteita käytetään paljon nykyisin - jos ymmärrät mistä puhun. Mihin sen ruoan valmistajan sitten pitäisi osallistua? Eikö ruoan turvallisuus ja monipuolisuus ole pääasia. Pienillä lapsilla on myös erittäin paljon ruoka-aineallergioita. Niissä riittää tekemistä keittiöalan ammattilaisella. Ne on huomioitava tarkasti eikä siihen pysty kunnolla kuin keittiöalan ammattihenkilö, joka saa jatkuvasti alan koulutusta.
      Kysyn vaan paljonko sosiaalivirasto antaa koulutusta omille keittiötädeilleen.

      Terveisin nimim päiväkotilapsen isä, ravintolatyöntekijä, sivusta välillä touhua kauhulla seuranneena.

      • Mitä te tuosta hygieenia passista vouhotatte.... Työskentelin hygieeniapassin tulon aikoihin isossa elintarviketehtaassa kymmenettä vuotta. Kun kysyimme asiasta johdolta vastaus oli että ette te tarvitse sitä passia kun olette olleet niin kauan töissä alalla.... että se siitä passista.


      • Järkeviä argumentteja

        Onko jo kerrottu varmasti että työpaikat menevät?

        Palmian käytöllä ruokahuollossa haetaan lukemani perusteella 40 työntekijän ja vajaan kahden miljoonan säästöä. Selvästi vähemmällä väellä / resurssilla on tarkoitus pärjätä vastaisuudessa.

        "Nykyinen joustava yhteistyö on mennyttä,koska ruokahuolto eriytyy täysin muusta henkilökunnasta. " MITÄ? Missä tämä on määrätty (paitsi omassa mielikuvituksessasi?) Asiallista faktaa pöytään, kiitos!:

        Kun siirretään jokin toiminto erilliselle hankkijalle, siitä seuraa lisää byrokratiaa ja jäykkyyttä toimintoihin. Henkilöstön järjestely eri organisaatioihin ja liikelaitoksiin ei ainakaan yhrteistyötä paranna


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      40
      6973
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      32
      3938
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      45
      3320
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      40
      2929
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2706
    6. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2238
    7. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2196
    8. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      41
      2143
    9. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      48
      2067
    10. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      39
      2010
    Aihe