Ispinä

paistos

Äiti teki kuivuneista leivistä leipäpaistia ja sen pinnalle " ispinöitä " ... jotain sian tai naudan ihraa tai läskiä ja käytti sen uunissa, että rasva suli ja pintaan tuli lievä rusketus.
Hyvää se oli..

Mitä on tuo entiaikojen ispinä.

...........................

Kuivuneista pullankannoista hän teki " nisumaitokeittoa ", tuon valmistuksen ymmärrän.

Pullan kannat liotettiin maidossa, keitettiin lämpimäksi, voi kokkare pintaa, tai oikeaa kermaa, siitä tuli sunnuntai ruokaa.

.....................................

Hyvin yleistä oli myös, että pullat kuivattiin korpuiksi. Näin ne saatiin säilymään, kesäisenä aikana homehtumatta.

...........................................

11

5805

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pohoojaalaista
      • sai kaikkialla

        Suomessa vielä kuusikymmentäkin luvulla, mutta sitten sen valmistus väheni ja viimein loppui, kaiketi Pekka Puskan intoilun takia. Ispinä nimeä en ole muistaakseni ennen kuullut, joten saattaa hyvinkin olla pohojalaasta perua. (Huom. Ei pohojaalaista). Yleisesti tuo rasva tunnettiin nimellä laardi, ja se oli suolatonta.
        Tuo pohojalaanen ispinä saattaa kuitenkin olla keitetystä sianihrasta muodostuva pehmeä rasva, jota kevyesti suolattuna levitettiin leivälle, tämä on tosin arvausta.


      • namiskukkelis
        sai kaikkialla kirjoitti:

        Suomessa vielä kuusikymmentäkin luvulla, mutta sitten sen valmistus väheni ja viimein loppui, kaiketi Pekka Puskan intoilun takia. Ispinä nimeä en ole muistaakseni ennen kuullut, joten saattaa hyvinkin olla pohojalaasta perua. (Huom. Ei pohojaalaista). Yleisesti tuo rasva tunnettiin nimellä laardi, ja se oli suolatonta.
        Tuo pohojalaanen ispinä saattaa kuitenkin olla keitetystä sianihrasta muodostuva pehmeä rasva, jota kevyesti suolattuna levitettiin leivälle, tämä on tosin arvausta.

        Itse hamstraan aina Saksassa käydessäni sikäläistä smaltsia koska moista ei Suomesta saa.
        Tosin sitä voi tehdä jonkinmoista itsekin.
        Hanhen rasvaa ja sian ihraa sulatettuna pannulla, siihen lisätään sipulia ja omenanlaohkoja mausteeksi. Sipuli pitää käristyä ihan ruskeaksi. Otetaan omenan lohkot pois ja suolataan sopivasti ja valutetaan lasipurkkiin hyytymään. Sitä sitten vedellään leivän päälle.
        Tosin ei tuo itse tehty vedä vertoja Sakujen alkuperäisille tuotteille.


      • namiskukkelis kirjoitti:

        Itse hamstraan aina Saksassa käydessäni sikäläistä smaltsia koska moista ei Suomesta saa.
        Tosin sitä voi tehdä jonkinmoista itsekin.
        Hanhen rasvaa ja sian ihraa sulatettuna pannulla, siihen lisätään sipulia ja omenanlaohkoja mausteeksi. Sipuli pitää käristyä ihan ruskeaksi. Otetaan omenan lohkot pois ja suolataan sopivasti ja valutetaan lasipurkkiin hyytymään. Sitä sitten vedellään leivän päälle.
        Tosin ei tuo itse tehty vedä vertoja Sakujen alkuperäisille tuotteille.

        Schmaltzia on saatavilla purkeissa sian-, hanhen-, ankan- tai jopa kananrasvasta tehtynä. Useimmiten se on puhdasta rasvaa, mutta saapi sitä myös maustettuna pippurilla, siankamaran paloilla, yrteillä yms. Puolassa sa purkeissa schmaltzia, missä on mukana pieniä kananpaloja sekä rapeita nahanroippeita ja on melkoisen hyvää.

        Käytetään ruoanlaittoon, leivän päälle - ja moneen muuhun.


      • namiskukkelis
        crudo kirjoitti:

        Schmaltzia on saatavilla purkeissa sian-, hanhen-, ankan- tai jopa kananrasvasta tehtynä. Useimmiten se on puhdasta rasvaa, mutta saapi sitä myös maustettuna pippurilla, siankamaran paloilla, yrteillä yms. Puolassa sa purkeissa schmaltzia, missä on mukana pieniä kananpaloja sekä rapeita nahanroippeita ja on melkoisen hyvää.

        Käytetään ruoanlaittoon, leivän päälle - ja moneen muuhun.

        etupäässä syömiseen kuitenkin. On se vaan sääli ettei meiltä saa smaltsia mistään, aikanaan luulin sen rantautuvan tämän Lidlin mukana, mutta väärässä olin. Luulisi että Suomessa missä sydän-ja verisuonitaudit kulkevat kansantaudin nimellä, saisi samltsia monenlaista. Vaan tuote on täällä tuntematon herkku. Onneksi Saksan sukulaiset sitä lähettävät jouluksi, ja omilta reissuilta mukana kulkee senverta että pakkasesta aina löytyy.


      • Sankoin joukoin
        namiskukkelis kirjoitti:

        etupäässä syömiseen kuitenkin. On se vaan sääli ettei meiltä saa smaltsia mistään, aikanaan luulin sen rantautuvan tämän Lidlin mukana, mutta väärässä olin. Luulisi että Suomessa missä sydän-ja verisuonitaudit kulkevat kansantaudin nimellä, saisi samltsia monenlaista. Vaan tuote on täällä tuntematon herkku. Onneksi Saksan sukulaiset sitä lähettävät jouluksi, ja omilta reissuilta mukana kulkee senverta että pakkasesta aina löytyy.

        Esittämään kukin paikkakuntamme Lidliin toivomuksen
        tuon "smaltsin" saamiseksi valikoimiin, mikäli suomen terveystohtorit sen sallivat. Siis toimeen vain ja delegoikaa ystävillenne ympäri maan, että esittävät toiveen Lidlin paikallispäälliköille, lähinnä kai myymälä vastaaville. Eiköhän ala kuulua, mutta jos ei sitä osteta riittävästi, se poistuu myös nopeasti valikoimista.
        Minä ainakin aloitan täältä varsinais-suomesta agiteerauksen heti. Tulkaa tekin mukaan.


    • On muuten kiva nimi tuo "ispinä". Mistähän mahtaa tulla ja onkohan sillä jotain muutakin merkitystä?

    • 5552paavo

      1950 luvulla kun ei ollut meillä marketteja olemassa ja lähikauppakin oli jossain sadan kilometrin päässä (luit oikeen ) tulva aikaan eli jäiden lähdön aikaan saatto mennä kolmekin viikkoa ettei päästy edes naapuria tervehtimään .Matkaa linnuntietä pitkin ei olis ollut kuin kaksi kilometriä.NIINPÄ . .Sitä ennenkin jouduttiin käyttään kaikki mitä teuras eläimistä sai :: Eli lampaastakin NAHKAN JA LIHAN VÄLISSÄ OLEVA IHRAKERROS OTETTIIN TALTEEN JA SIITÄ VALMISTETTIIN SE NIIN SANUTTU ISPINÄKEITTO !! ELI PIKKUSEN KÄRISTETTIIN JA LISÄTTIIN POTTUJEJEN SEKAAN JA SUURUSTETTIIN ja OLIPAHAN HYYVÄÄ .Että semmosta !!

      • Anonyymi

        Tällainen oli mummoni keittämä velli myös.


    • karjalaiset tekivät

      samanlaista keittoa ruskistettiin sianlihaa ja sipuli,kuoritaan perunat ja tehtiin paistorasvaan jauhoista kastike ja kaadettiin kattilaan sianlihan ja perunoitteen joukkoon

    • Anonyymi

      Ispinä tehtiin lampaan ihrasta, ei sian eikä naudan. Ihra laitettiin pyttyyn ja laitettiin ankarasti karkeaa suolaa. Sitten lämpimään paikkaan muhimaan muutamaksi päiväksi. Käytettiin rössyyn ja keitosten höystöksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En voi jutella kanssasi

      tietenkään, mutta täällä voin sanoa sinulle, että se sinun hiljaisuutesi ja herkkyytesi eivät ole heikkoutta. Ne ovat ih
      Tunteet
      46
      5307
    2. Trump ja Vance murskasivat ja nolasivat Zelenskyn tiedotusvälineiden edessä Valkoisessa talossa.

      Jopa oli uskomaton tilaisuus Valkoisessa talossa. Zelensky jäi täydelliseksi lehdellä soittelijaksi suhteessa Trumpiin j
      Maailman menoa
      542
      1848
    3. Kokoomus haluaa hoitaa flussat yksityisellä, jotta säästettäisiin rahaa ja aikaa

      Mies hakeutui Terveystalo Kamppiin flunssaoireiden takia helmikuisena sunnuntai-iltana. Diagnoosiksi kirjattiin influens
      Maailman menoa
      77
      1110
    4. Rakkaus ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee yhdessä TOTUUDEN kanssa.

      Tajuatteko, että jotkut ihmiset pitävät siitä, kun toiset kaatuvat? He nauttivat siitä, kun toiset mokaavat tai käyttävä
      Idän uskonnot
      359
      1018
    5. Koska olet rakastellut

      Kaivattusi kanssa viimeksi?
      Ikävä
      77
      963
    6. Anteeksi Pekka -vedätys

      Apuna Ry:n somessa levinnyt Anteeksi Pakka -kampanja saa aina vaan kummallisempia piirteitä. ”Mä pyydän anteeksi. Mä
      Maailman menoa
      53
      941
    7. Kumpi tästä

      Teidän tilanteesta teki vaikeaa? Sivusta
      Ikävä
      59
      870
    8. Kaikkia ei voi miellyttää

      Eikä ole tarviskaan. Hyvää huomenta ja mukavaa perjantaita. 😊❄️⚜️✌🏼❤️
      Ikävä
      228
      824
    9. Mikä on kaivattusi ärsyttävin piirre?

      Mun kaivattu on erittäin vastahakoinen puhumaan itsestä. Kääntää puheenaiheen aina muuhun kun hänestä tulee puhetta.
      Ikävä
      50
      813
    10. Päivi Ollila on tehnyt kunnallisvalituksen saadakseen pidettyä Tarja Pirkkalaisen virassa

      Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Päivi Ollila on tehnyt kunnallisvalituksen kaupungin johtamisjärjestelyiden muutokses
      Haapavesi
      58
      748
    Aihe