Ispinä

paistos

Äiti teki kuivuneista leivistä leipäpaistia ja sen pinnalle " ispinöitä " ... jotain sian tai naudan ihraa tai läskiä ja käytti sen uunissa, että rasva suli ja pintaan tuli lievä rusketus.
Hyvää se oli..

Mitä on tuo entiaikojen ispinä.

...........................

Kuivuneista pullankannoista hän teki " nisumaitokeittoa ", tuon valmistuksen ymmärrän.

Pullan kannat liotettiin maidossa, keitettiin lämpimäksi, voi kokkare pintaa, tai oikeaa kermaa, siitä tuli sunnuntai ruokaa.

.....................................

Hyvin yleistä oli myös, että pullat kuivattiin korpuiksi. Näin ne saatiin säilymään, kesäisenä aikana homehtumatta.

...........................................

11

5899

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pohoojaalaista
      • sai kaikkialla

        Suomessa vielä kuusikymmentäkin luvulla, mutta sitten sen valmistus väheni ja viimein loppui, kaiketi Pekka Puskan intoilun takia. Ispinä nimeä en ole muistaakseni ennen kuullut, joten saattaa hyvinkin olla pohojalaasta perua. (Huom. Ei pohojaalaista). Yleisesti tuo rasva tunnettiin nimellä laardi, ja se oli suolatonta.
        Tuo pohojalaanen ispinä saattaa kuitenkin olla keitetystä sianihrasta muodostuva pehmeä rasva, jota kevyesti suolattuna levitettiin leivälle, tämä on tosin arvausta.


      • namiskukkelis
        sai kaikkialla kirjoitti:

        Suomessa vielä kuusikymmentäkin luvulla, mutta sitten sen valmistus väheni ja viimein loppui, kaiketi Pekka Puskan intoilun takia. Ispinä nimeä en ole muistaakseni ennen kuullut, joten saattaa hyvinkin olla pohojalaasta perua. (Huom. Ei pohojaalaista). Yleisesti tuo rasva tunnettiin nimellä laardi, ja se oli suolatonta.
        Tuo pohojalaanen ispinä saattaa kuitenkin olla keitetystä sianihrasta muodostuva pehmeä rasva, jota kevyesti suolattuna levitettiin leivälle, tämä on tosin arvausta.

        Itse hamstraan aina Saksassa käydessäni sikäläistä smaltsia koska moista ei Suomesta saa.
        Tosin sitä voi tehdä jonkinmoista itsekin.
        Hanhen rasvaa ja sian ihraa sulatettuna pannulla, siihen lisätään sipulia ja omenanlaohkoja mausteeksi. Sipuli pitää käristyä ihan ruskeaksi. Otetaan omenan lohkot pois ja suolataan sopivasti ja valutetaan lasipurkkiin hyytymään. Sitä sitten vedellään leivän päälle.
        Tosin ei tuo itse tehty vedä vertoja Sakujen alkuperäisille tuotteille.


      • namiskukkelis kirjoitti:

        Itse hamstraan aina Saksassa käydessäni sikäläistä smaltsia koska moista ei Suomesta saa.
        Tosin sitä voi tehdä jonkinmoista itsekin.
        Hanhen rasvaa ja sian ihraa sulatettuna pannulla, siihen lisätään sipulia ja omenanlaohkoja mausteeksi. Sipuli pitää käristyä ihan ruskeaksi. Otetaan omenan lohkot pois ja suolataan sopivasti ja valutetaan lasipurkkiin hyytymään. Sitä sitten vedellään leivän päälle.
        Tosin ei tuo itse tehty vedä vertoja Sakujen alkuperäisille tuotteille.

        Schmaltzia on saatavilla purkeissa sian-, hanhen-, ankan- tai jopa kananrasvasta tehtynä. Useimmiten se on puhdasta rasvaa, mutta saapi sitä myös maustettuna pippurilla, siankamaran paloilla, yrteillä yms. Puolassa sa purkeissa schmaltzia, missä on mukana pieniä kananpaloja sekä rapeita nahanroippeita ja on melkoisen hyvää.

        Käytetään ruoanlaittoon, leivän päälle - ja moneen muuhun.


      • namiskukkelis
        crudo kirjoitti:

        Schmaltzia on saatavilla purkeissa sian-, hanhen-, ankan- tai jopa kananrasvasta tehtynä. Useimmiten se on puhdasta rasvaa, mutta saapi sitä myös maustettuna pippurilla, siankamaran paloilla, yrteillä yms. Puolassa sa purkeissa schmaltzia, missä on mukana pieniä kananpaloja sekä rapeita nahanroippeita ja on melkoisen hyvää.

        Käytetään ruoanlaittoon, leivän päälle - ja moneen muuhun.

        etupäässä syömiseen kuitenkin. On se vaan sääli ettei meiltä saa smaltsia mistään, aikanaan luulin sen rantautuvan tämän Lidlin mukana, mutta väärässä olin. Luulisi että Suomessa missä sydän-ja verisuonitaudit kulkevat kansantaudin nimellä, saisi samltsia monenlaista. Vaan tuote on täällä tuntematon herkku. Onneksi Saksan sukulaiset sitä lähettävät jouluksi, ja omilta reissuilta mukana kulkee senverta että pakkasesta aina löytyy.


      • Sankoin joukoin
        namiskukkelis kirjoitti:

        etupäässä syömiseen kuitenkin. On se vaan sääli ettei meiltä saa smaltsia mistään, aikanaan luulin sen rantautuvan tämän Lidlin mukana, mutta väärässä olin. Luulisi että Suomessa missä sydän-ja verisuonitaudit kulkevat kansantaudin nimellä, saisi samltsia monenlaista. Vaan tuote on täällä tuntematon herkku. Onneksi Saksan sukulaiset sitä lähettävät jouluksi, ja omilta reissuilta mukana kulkee senverta että pakkasesta aina löytyy.

        Esittämään kukin paikkakuntamme Lidliin toivomuksen
        tuon "smaltsin" saamiseksi valikoimiin, mikäli suomen terveystohtorit sen sallivat. Siis toimeen vain ja delegoikaa ystävillenne ympäri maan, että esittävät toiveen Lidlin paikallispäälliköille, lähinnä kai myymälä vastaaville. Eiköhän ala kuulua, mutta jos ei sitä osteta riittävästi, se poistuu myös nopeasti valikoimista.
        Minä ainakin aloitan täältä varsinais-suomesta agiteerauksen heti. Tulkaa tekin mukaan.


    • On muuten kiva nimi tuo "ispinä". Mistähän mahtaa tulla ja onkohan sillä jotain muutakin merkitystä?

    • 5552paavo

      1950 luvulla kun ei ollut meillä marketteja olemassa ja lähikauppakin oli jossain sadan kilometrin päässä (luit oikeen ) tulva aikaan eli jäiden lähdön aikaan saatto mennä kolmekin viikkoa ettei päästy edes naapuria tervehtimään .Matkaa linnuntietä pitkin ei olis ollut kuin kaksi kilometriä.NIINPÄ . .Sitä ennenkin jouduttiin käyttään kaikki mitä teuras eläimistä sai :: Eli lampaastakin NAHKAN JA LIHAN VÄLISSÄ OLEVA IHRAKERROS OTETTIIN TALTEEN JA SIITÄ VALMISTETTIIN SE NIIN SANUTTU ISPINÄKEITTO !! ELI PIKKUSEN KÄRISTETTIIN JA LISÄTTIIN POTTUJEJEN SEKAAN JA SUURUSTETTIIN ja OLIPAHAN HYYVÄÄ .Että semmosta !!

      • Anonyymi

        Tällainen oli mummoni keittämä velli myös.


    • karjalaiset tekivät

      samanlaista keittoa ruskistettiin sianlihaa ja sipuli,kuoritaan perunat ja tehtiin paistorasvaan jauhoista kastike ja kaadettiin kattilaan sianlihan ja perunoitteen joukkoon

    • Anonyymi

      Ispinä tehtiin lampaan ihrasta, ei sian eikä naudan. Ihra laitettiin pyttyyn ja laitettiin ankarasti karkeaa suolaa. Sitten lämpimään paikkaan muhimaan muutamaksi päiväksi. Käytettiin rössyyn ja keitosten höystöksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      40
      7003
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      32
      3948
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      46
      3357
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      40
      2949
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2726
    6. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2238
    7. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2196
    8. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      41
      2153
    9. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      47
      2097
    10. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      40
      2058
    Aihe