Säteilytetty

ruoka

Lainsäädäntö sallii joidenkin elintarvikkeiden säilymisen parantamisen säteilyttämällä.
Tällaisia lienee mausteet, mutta kuuluuko siihen ryhmään lisäksi esim. rusinat ja pähkinät.
Millä ne on säteilytetty ja voiko lapsille syottää suuriakin määriä tällaisia tuotteita.

Kerronpa vielä kauhujutun.
Suomessa käytettiin vielä 70- luvulla amitrooli nimistä kaiken tappavaa rikkaruohomyrkkyä.
Jotkut kasvit sitä kesti pienen määrän ja annosta muuntelemalla voitiin valikoida, mitä sillä haluttiin hävittää.
Amitrooli on nyt suomessa täysin kielletty, sitä ei saa käyttää.
Meren takana jenkkilässä sitä on käytetty näihin päiviin asti kauppaperunan säilöntään.
Elikkä peruna on tapettu, jotta se ei itäisi kaupan varastoissa.

Viisasta,,, mitäpä kauppamiehet ei tekisi asikkaittensa hyväksei.

5

1158

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ---

      Kemiallisten aineiden vertaaminen säteilytykseen (jossa siis tapetaan mikrobit) ei liene kovin viisasta. Ei se ruoka siinä prosessissa miksikään muutu tai aktivoidu.

      Ihmisillä on muutenkin ihme säteilypelko. Valmisruokien säteilyttäminen lopetettiin suomessa vain sen takia, että sillä on niin huono kaiku ihmisten korvissa. Käytännössähän tuo oli hyvin kätevä tapa taata ruokien puhtaus ilman haittatekijöitä.

      Nykyään säteilytetään enää mausteita ja hygieniatarvikkeita.

      • Rande

        Joo, oikeassa olet. Suomen kansa syö mielummin epämääräisiä lisäaineita uskomattomia määriä, tietämättä niiden haittavaikutuksista mitään. Mutta jos säteilyttämällä voitaisiin luopua edes osasta lisäaineita, niin se ei käy, sillä säteilystähän kuulemma voi saada syövän.
        Kansan valistaminen olisi kait tässä paikallaan, mutta media mielummin herkuttelee ihmisten peloilla kuin kertoo faktaa.Faktat kun eivät myy lehtiä :)


      • fyysikko

        Millä säteilyllä niitä ruokia yleensä säteilytetään? (Minulle sanoo paljon sekin, jos kerrot taajuuksia tai aallonpituuksia, mutta tämän lukee varmasti moni, joka ei tiedä edes sitä, että valo on säteilyä, joten kannattaa kertoa vähän "kansantajuisemminkin".)


      • ---
        fyysikko kirjoitti:

        Millä säteilyllä niitä ruokia yleensä säteilytetään? (Minulle sanoo paljon sekin, jos kerrot taajuuksia tai aallonpituuksia, mutta tämän lukee varmasti moni, joka ei tiedä edes sitä, että valo on säteilyä, joten kannattaa kertoa vähän "kansantajuisemminkin".)

        Tuohon ei ole tarkempaa tietoa, mutta suomen suurin lähde, joka muuten myytiin ulkomaille, oli beta-lähde ja sitä käytettiin hygieniatuotteiden sterilointiin.

        Jos veikata pitäisi niin luulisin että tuo beta riittää muutenkin aika moneen käyttöön. Ei tarvitse ainakaan rakentaa kovin paksuja suojarakenteita.

        Kansantajuisesti? Beta-säteily on elektroneja ja niiden läpitunkevuus säteilytettävään aineeseen riippuu niiden energiasta eli nopeudesta. Aihe menee kyllä tässä vaiheessa jo aika paljon ruoka-ryhmän ulkopuolelle.

        Jostain luin, että tuo säteilyttämisen kieltäminen ruokatarvikkeilta johtui kaikkein eniten siitä, että sillä pystytään peittämään ruoan pilaantuneisuus. Eli kun mikrobit tapetaan niin liha ei haise nenään, vaikka viimeinen käyttöpäivä on mennyt jo ajat sitten.


      • Agronoomi
        --- kirjoitti:

        Tuohon ei ole tarkempaa tietoa, mutta suomen suurin lähde, joka muuten myytiin ulkomaille, oli beta-lähde ja sitä käytettiin hygieniatuotteiden sterilointiin.

        Jos veikata pitäisi niin luulisin että tuo beta riittää muutenkin aika moneen käyttöön. Ei tarvitse ainakaan rakentaa kovin paksuja suojarakenteita.

        Kansantajuisesti? Beta-säteily on elektroneja ja niiden läpitunkevuus säteilytettävään aineeseen riippuu niiden energiasta eli nopeudesta. Aihe menee kyllä tässä vaiheessa jo aika paljon ruoka-ryhmän ulkopuolelle.

        Jostain luin, että tuo säteilyttämisen kieltäminen ruokatarvikkeilta johtui kaikkein eniten siitä, että sillä pystytään peittämään ruoan pilaantuneisuus. Eli kun mikrobit tapetaan niin liha ei haise nenään, vaikka viimeinen käyttöpäivä on mennyt jo ajat sitten.

        Mikrobien tappamisessa ja vihannesten säteilytyksessä käytetään kyllä ihan UV-säteilyäkin.

        Muitakin säteilytyyppejä voi toki olla käytössä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      40
      6983
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      32
      3948
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      45
      3330
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      40
      2939
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2716
    6. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2238
    7. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2196
    8. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      41
      2143
    9. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      48
      2077
    10. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      40
      2048
    Aihe