Kotikaljasta

yksi kysymys

Vaikka kysymys on jonkun mielestä tyhmä, niin arvostaisin suuresti jos joku antaisi asiallisen vastauksen... Kiitos siitä etukäteen.

Laitoin kotikaljaa tulemaan, mutta aloin pohtia niitä prosentteja... miten kotikaljan käymisen voisi pysäyttää? Ajattelin kokeilla siten, että siinä vaiheessa, kun käyminen on tapahtunut ja kalja pitäisi pullottaa, niin jos kuumentaisi sen kaljan tuonne 70-80 asteiseksi ja sitten vasta pullottaisi, kun on jäähtynyt.

Järkeilin tätä siten, että kun sen kuumentaa, niin käyttämäni kuivahiiva tuhoutuu ja käyminen lakkaa varmasti... onko kukaan kokeillut ja jos on, vaikuttaako makuun?

17

9842

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mallaspussin

      kyljestä.Kylmässä yleensä käyminen loppuu.

      • mutta kun

        siinä vain tahtoo käydä sillä tavoin, että ei lopu. Eli kun pullon avaa, niin kuohuu vallan mahdottomasti, eikä ole lopettanut käymistä.

        Täytyy nyt vain katsoa ja maistella, että mikä on kaljan kunto, arvaako tarjota autolieville vai ei.


      • Anonyymi

        Itse teen kotikaljan uutteesta.

        Ohjeenmukaisilla määrillä kalja saa käydä kunnes se ei ole makeaa.

        Pullotan sen Ruskeisiin muovisiin kotikaljapulloihin, sekaan kaksi sokeripalaa.
        Pollot kylmään ja kun mieli tekee juomaan.
        Viikolla löysin kahverista viimevuotisen pullon joka oli aika piukka, varovasti paine laskemalla pullosta tuli kermamaisesti vaahtoavaa kotikaljaa.
        Kalja on "kuivaa " ja maukasta.


    • turhuudenjumala

      eihän siihen tarvii sitä sokeria laittaa kuin kiljuun... n.1.5 kg riittää n. 40 litraan nestettä ihan mainiosti. eikä tollanen sokerimäärä nosta siinä määrässä alkoholimäärää kovinkaan korkeaksi. ei sitä nyt lämmittelee kannata ruveta, jäähdyttää vaan hyvin ennen ku pulloihin laittaa...

      • vaikeampaa tosin

        kuin sokeriliemen teko, mutta kannattaa opetella se konsti. Tosin (koti)kaljassa on usempien mielestä oltava yhtä paljon sokeria kuin limsassa, mutta ei siinä tarvitse olla. Meistä ainakin ilman sokeria tehty kalja on parasta.


      • Annabelliina
        vaikeampaa tosin kirjoitti:

        kuin sokeriliemen teko, mutta kannattaa opetella se konsti. Tosin (koti)kaljassa on usempien mielestä oltava yhtä paljon sokeria kuin limsassa, mutta ei siinä tarvitse olla. Meistä ainakin ilman sokeria tehty kalja on parasta.

        Hei, saisinko ohjeen tuon sokerittoman kotikaljan tekoon?

        Kiitti etukäteen.


    • Ei ohjeen mukaisilla sokerimäärillä saa kotikaljaan milloinkaan mainittavampia prosentteja. Voin kertoa tämän useamman vuoden kokemuksella.

      Kylmyys lopettaa sen vähäisenkin käymisen, mitä olet saanut aikaan.

      Toinen asia on tietysti, jos olet sotkenut kaljan ja kiljun reseptit keskenään.

      • Anteeksi Turhuudenjumala - taisin toistaa asiallisen tekstisi pääkohdat. Lupaan jatkossa lukea kaikkien kommentit ennenkuin itse vastailen.


      • turhuudenjumala
        crudo kirjoitti:

        Anteeksi Turhuudenjumala - taisin toistaa asiallisen tekstisi pääkohdat. Lupaan jatkossa lukea kaikkien kommentit ennenkuin itse vastailen.

        taitaa kertaus olla se opintojen äiti :)


    • vastauksista

      mutta ei taida minusta panimomestaria tulla - ei tullut sellaista kivan kirpakkaa vaan aika platkua litkua... juomatta jää.

      Ja tein muuten täsmälleen mallaspussin ohjeen mukaan eli siinä oli 2 desiä sokeria 5:een litraan vettä, mittarin kanssa mittailin lämpötilat, ennen kuivahiivan (1/4 tl) lisäämistä mutta ei vaan onnistunut.

      Täytyy kokeilla toisen kerran paremmalla onnella.

      Mukavaa joulunodotusta kaikille!

      • kantapään kautta

        Kolme vikamahdollisuutta: Olet pannut hiivan liian kuumaan nesteeseen. Olet peittänyt alkukäymisastian hiivan lisäyksen jälkeen liian tiiviillä kannella. (vain pyyheliina). Pullo tai kanisteri, jossa olet vienyt kaljan viileään ei ole ollut tiiviskorkkinen. ( voit kuitenkin löysätä painetta joskus, ettei pullo tai kanisteri poksahda) . Jätä tarjoilukannu hieman vajaaksi ja ripsauta vähän sokeria niin kirpeys säilyy pidempään. Varo kuohumista. Älä säilytä pitkään avoimessa astiassa. Nämä ohjeet puuttuvat pussin kyljestä. Panen yleensä myös vähän suositusta enemmän maltaita. Tulee täyteläisempi maku.


    • Ruokajuomana

      Join mallaspussin ohjeen mukaisesti tehtyä hyvin käynyttä kotikaljaa vajaan puoli litraa, ja puhalsin virallisesti kalibroituun alkometriin välittömästi. Viisari värähti hieman. Tuulettelin mittarin testikelpoiseksi ja puhalsin 15 minuutin kuluttua uudelleen. Ei näkynyt yhtään mitään.

    • kaljaaaa

      Kotikaljan kuohuminen johtuu hiilidioksidista, joka antaa raikkautta kaljaan. Jos keittää kaljan, tulee kaasutonta litkua, kuten testaaja totesikin. Simahan tehdään samaan tapaan, eikä siitäkään kyllä känniin tule. Mitäs jos kysyisit maltaan valmistajalta kaljan alkoholipitoisuutta.

    • Anonyymi

      Tämä on vanha ketju, mutta kiinnostaa nyt joulunaikaan. Mitäpäs jos kotikaljan valmistuksessa käyttäisi 'käynnistyksen pysäyttäjäää', jota saa kaupoista. Kotiviiniharrastajille noita yleensä myydään.

    • Anonyymi

      Ääh... Sori.. tarkoitin tietysti käymisen pysäyttäjää. On joku suola tai muu kemiallinen aine.

    • Anonyymi

      Pitäisikö käymisen pysäyttäjää (E5) käyttää mahdollisesti vain pullotettuun kotikaljaan? Tapahtuuko niin, että jo muodostunut hiilidioksidi haihtuu pois ja kaljasta tulee väljähtänyttä?

    • Anonyymi

      Käyminen lakkaa sokereiden loputtua. Pullotusvaiheessa laitetaan Tl sokeria hiilihapon muodostamiseksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En voi jutella kanssasi

      tietenkään, mutta täällä voin sanoa sinulle, että se sinun hiljaisuutesi ja herkkyytesi eivät ole heikkoutta. Ne ovat ih
      Tunteet
      46
      5297
    2. Trump ja Vance murskasivat ja nolasivat Zelenskyn tiedotusvälineiden edessä Valkoisessa talossa.

      Jopa oli uskomaton tilaisuus Valkoisessa talossa. Zelensky jäi täydelliseksi lehdellä soittelijaksi suhteessa Trumpiin j
      Maailman menoa
      538
      1835
    3. Kokoomus haluaa hoitaa flussat yksityisellä, jotta säästettäisiin rahaa ja aikaa

      Mies hakeutui Terveystalo Kamppiin flunssaoireiden takia helmikuisena sunnuntai-iltana. Diagnoosiksi kirjattiin influens
      Maailman menoa
      77
      1110
    4. Rakkaus ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee yhdessä TOTUUDEN kanssa.

      Tajuatteko, että jotkut ihmiset pitävät siitä, kun toiset kaatuvat? He nauttivat siitä, kun toiset mokaavat tai käyttävä
      Idän uskonnot
      359
      1018
    5. Koska olet rakastellut

      Kaivattusi kanssa viimeksi?
      Ikävä
      77
      953
    6. Anteeksi Pekka -vedätys

      Apuna Ry:n somessa levinnyt Anteeksi Pakka -kampanja saa aina vaan kummallisempia piirteitä. ”Mä pyydän anteeksi. Mä
      Maailman menoa
      53
      941
    7. Kumpi tästä

      Teidän tilanteesta teki vaikeaa? Sivusta
      Ikävä
      59
      870
    8. Kaikkia ei voi miellyttää

      Eikä ole tarviskaan. Hyvää huomenta ja mukavaa perjantaita. 😊❄️⚜️✌🏼❤️
      Ikävä
      228
      824
    9. Mikä on kaivattusi ärsyttävin piirre?

      Mun kaivattu on erittäin vastahakoinen puhumaan itsestä. Kääntää puheenaiheen aina muuhun kun hänestä tulee puhetta.
      Ikävä
      50
      813
    10. Päivi Ollila on tehnyt kunnallisvalituksen saadakseen pidettyä Tarja Pirkkalaisen virassa

      Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Päivi Ollila on tehnyt kunnallisvalituksen kaupungin johtamisjärjestelyiden muutokses
      Haapavesi
      58
      748
    Aihe