perunalaatikko

missä Pito

Ohjeessa sanotaan, että paras perunalajike imelletyn perunalaatikon tekemiseen on Pito peruna.

Meillä ei viime kesänä Pito-sato onnistunut. Huomasin netistä, että se onkin hankala viljeltävä, koska se on niin myöhäinen lajike. Nyt en ole nähnyt kaupassakaan Pito-perunaa. Tämähän uhkaa koko tätä suomalasta perinneruokaa, varsinkin jos tää epäonnistuminen viljelyssä nyt liittyy ilmastonmuutokseen!

Yritin tehdä laatikon Van Gogh-perunasta, jonka myös pitäis olla jauhoinen lajike, mutta se ei imeltynyt, se maistui vaan väkevältä ja karvaalta, ei yhtään makealta.

Mitä neuvoisitte?

12

3251

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Seuraavaksi

      Rosamundaa.

    • jos osaa tehdä

      Harva vain osaa tehdä imellettyä perunalaatikkoa.

      • tärkkelystä

        Toi ei ihan pidä paikkaansa. Vain jauhoisissa perunoissa on tärkkelystä niin paljon, että niistä saa makean laatikon ilman siirappiakin.

        Tietysti tämä on myös makukysymys. Ehkä sun suuhun mikä vaan perunalaatikko maistuu tarpeeksi makealta, enkä minäkään tässä asiassa omasta puolestani nirsoile, vaan sukulaisten.

        Rosamundaa voisin kokeilla. Puikulaa sanotaan myös jauhoiseksi, mutta tarkoittaako se Lapin puikulaa? Ne on aika kallita! Van Goghiin en koske enää ikinä.


      • turhuudenjumala
        tärkkelystä kirjoitti:

        Toi ei ihan pidä paikkaansa. Vain jauhoisissa perunoissa on tärkkelystä niin paljon, että niistä saa makean laatikon ilman siirappiakin.

        Tietysti tämä on myös makukysymys. Ehkä sun suuhun mikä vaan perunalaatikko maistuu tarpeeksi makealta, enkä minäkään tässä asiassa omasta puolestani nirsoile, vaan sukulaisten.

        Rosamundaa voisin kokeilla. Puikulaa sanotaan myös jauhoiseksi, mutta tarkoittaako se Lapin puikulaa? Ne on aika kallita! Van Goghiin en koske enää ikinä.

        puikulassa on eniten tärkkelystä myytävistä perunalajikkeista. ainakin muusiperunana aivan lyömätön. ei ole tullut kokeiltua laatikkoon, mutta miksei toimisi loistavasti...
        lainaus wikipediasta: "kotitalouskäyttöön tarkoitettu pohjoisessa kasvanut puikulaperuna, joka luokiteltiin punaisella merkittyjä perunoita jauhoisemmaksi.Sen tunnusväri on musta"
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Perunalajikkeet#T.C3.A4rkkelysperunat


      • 65-75astetta
        tärkkelystä kirjoitti:

        Toi ei ihan pidä paikkaansa. Vain jauhoisissa perunoissa on tärkkelystä niin paljon, että niistä saa makean laatikon ilman siirappiakin.

        Tietysti tämä on myös makukysymys. Ehkä sun suuhun mikä vaan perunalaatikko maistuu tarpeeksi makealta, enkä minäkään tässä asiassa omasta puolestani nirsoile, vaan sukulaisten.

        Rosamundaa voisin kokeilla. Puikulaa sanotaan myös jauhoiseksi, mutta tarkoittaako se Lapin puikulaa? Ne on aika kallita! Van Goghiin en koske enää ikinä.

        Kaikki perunalajikkeet imeltyy, kun imellyttämislämpötila on optimialueella 65-75 astetta.


      • Makealaatikko
        tärkkelystä kirjoitti:

        Toi ei ihan pidä paikkaansa. Vain jauhoisissa perunoissa on tärkkelystä niin paljon, että niistä saa makean laatikon ilman siirappiakin.

        Tietysti tämä on myös makukysymys. Ehkä sun suuhun mikä vaan perunalaatikko maistuu tarpeeksi makealta, enkä minäkään tässä asiassa omasta puolestani nirsoile, vaan sukulaisten.

        Rosamundaa voisin kokeilla. Puikulaa sanotaan myös jauhoiseksi, mutta tarkoittaako se Lapin puikulaa? Ne on aika kallita! Van Goghiin en koske enää ikinä.

        Kaikista perunalajikkeista saa makean laatikon ilman siirappia tai muuta makeutusta.


      • Anonyymi
        tärkkelystä kirjoitti:

        Toi ei ihan pidä paikkaansa. Vain jauhoisissa perunoissa on tärkkelystä niin paljon, että niistä saa makean laatikon ilman siirappiakin.

        Tietysti tämä on myös makukysymys. Ehkä sun suuhun mikä vaan perunalaatikko maistuu tarpeeksi makealta, enkä minäkään tässä asiassa omasta puolestani nirsoile, vaan sukulaisten.

        Rosamundaa voisin kokeilla. Puikulaa sanotaan myös jauhoiseksi, mutta tarkoittaako se Lapin puikulaa? Ne on aika kallita! Van Goghiin en koske enää ikinä.

        Kaikki perunalajikkeet sisältää tärkkelystä niin että imeltämällä saadaan riittävä makeus.


    • KymmeniäLajikkeita

      Onhan perunalajikkeita kymmenittäin, mitkä sopii imelletyn perunalaatikon tekoon.

      • Anonyymi

        Kaikki suomessa viljeltävät perunalajikkeet soveltuu imelletyn perunalaatikon valmistamiseen - noin 60 lajiketta. Noin 20 lajiketta on yleisessä viljelyssä - kauppalajikkeina ja kotitarveviljelyssä.

        On täysin turha väittää että olisi sellaisia lajikkeita mistä ei voisi tehdä imellettyä perunalaatikkoa. En tunne ainuttakaan lajiketta, mistä imelletty perunalaatikko ei onnistu.


    • Anonyymi

      Tee sellaisen ohjeen mukaan missä sanotaan että "kaikki lajkikkeet imeltyy, mutta moni suosii jauhoisia lajikkeita".

      • Anonyymi

        Moni suosii kiinteitä lajikkeita, koska ne on helppo kuoria kypsinä, ne ei hajoa keitettäessä ja pysyy kasassa kuorittaessa.
        Jauhoiset perunat hajoaa jo usein keitettäessä ja siitä johtuen kuorten poistaminen mössöstä on monien mielestä hankalaa. Lopullisesti ne hajoaa kuorittaessa.
        Nykyisin onkin yleistynyt perunoiden kuoriminen raapoina ja ne keitetään täysin kypsiksi pienessä vesimäärässä ja soseutetaan suoraan keittoveteen. Näin vältetään myös kohtuuttoman suuret keittotappiot, kuorimistappiot ja liukenemistappiot.


    • Anonyymi

      Ei hätää Ei tarvi pelätä imelletyn perunalaatikon raaka-aineiden loppumista. Suomessa on kaupallisessa viljelyssä ainakin parisenkymmentä perunalajiketta ja lisäksi 40 muuta lajiketta. Ja kaikista lajikkeista voi valmistaa imellettyä perunalaatikkoa. Valittavissa on ainakin 60 lajiketta. Lisäksi harrastelijoiden spesiaalilajikkeet.

      Osassa ohjeita käytetään jauhoisia lajikkeita, osassa ohjeita käytetään kiinteitä lajikkeita, osassa ohjeita käytetään hyvin soseutuvia jauhoisia tai kiinteitä perunoita, osassa ohjeita käytetään kaikkia perunalajikkeita ja osassa ohjeita ei ole mitään mainintaa perunalajikkeista.

      Ja osassa ohjeita mainitaan että kaikki lajikkeet imeltyy.

      Mitä pitäisi uskoa ???

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      40
      6993
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      32
      3948
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      45
      3330
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      40
      2949
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2726
    6. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2238
    7. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2196
    8. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      41
      2153
    9. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      48
      2087
    10. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      40
      2058
    Aihe