Sainpa joskus tällaista herkkua; laventeli Creme Brulé. Tämä tuli mieleen kun keväällä huomasin, että kasvimarkkinoille oli tänä keväänä tullut useitakin laventelilajeja pihan kaunistukseksi.
Tiedä sitten, miten selviävät talvesta, mutta koetan itse parillakin sortilla, miten onnistun.
Perusresepti on sama kuin Creme Brulén: sokerit ja keltuaiset vaahdotetaan, toisessa kasarissa keitetään kerma ja vaniljatanko. Kermakastikkeeseen lisätään kuitenkin kotitarhasta nypittyjä laventelinkukkia vajaa koura ja keitetään yhdessä kerman kanssa tovi.
Kerma siivilöidään muna-sokeri-massaan ja paistetaan uunissa vesihauteessa miedolla lämmöllä vajaa tunti.
Jäähdytetään ennen tarjoilua, pinnalle poltettu sokeri kuten tavallista.
Maistuu ja myös tuoksuu taivaalliselta.
Laventeli Creme Brulé
5
888
Vastaukset
- Vulgaari
Itse käytän sitä lampaan kanssa, myöskin paahtovanukkaassa olen hyväksi havainnut.
Vaimo hommasi pari uutta laventeli purkkia viimeviikolla kun edellinen ei selvinnyt talvesta. Se oli ikävä menetys kun oli parivuotta talvehtinut hyvin ja puskalla alkoi olla jo kunnon mitat ja kukinnot.Sisälläkö vai ulkona kasvattelit laventelia? Itse ajattelin koettaa ulkona ihan kukkapenkissä, josko kestäisi talven tuiskut. Täytyy kuitenkin varmaan peittää talveksi.
- Vulgaari
crudo kirjoitti:
Sisälläkö vai ulkona kasvattelit laventelia? Itse ajattelin koettaa ulkona ihan kukkapenkissä, josko kestäisi talven tuiskut. Täytyy kuitenkin varmaan peittää talveksi.
Ovenpielessä on ollut sellasessa valtavassa ruukussa, kaksi talvea se kesti, mutta lieneekö juuret päässy jäätymään talvella, koska henki oli komeasta kasvista lähtenyt. Nyt olisi tarkoitus istuttaa ihan kukkapenkkiin josko siellä pysyisi paremmin hapessa. Peittäminen ei liene huonokaan idea.
- mausteena
Vulgaari kirjoitti:
Ovenpielessä on ollut sellasessa valtavassa ruukussa, kaksi talvea se kesti, mutta lieneekö juuret päässy jäätymään talvella, koska henki oli komeasta kasvista lähtenyt. Nyt olisi tarkoitus istuttaa ihan kukkapenkkiin josko siellä pysyisi paremmin hapessa. Peittäminen ei liene huonokaan idea.
http://www.yrttitarha.com/alasivu.html
Laventeli (Lavandula angustifolia)
Laventeli on ainavihanta, aromaattiselta tuoksuva sinitähkäinen puolipensas, jossa on harmaanvihertävät lehdet. Se on alun perin kotoisin Välimeren läntiseltä alueelta. Suomessa laventeli on yksivuotinen maustekasvi, joka kukkii keskikesällä.
Laventelin nimi viittaa latinankieliseen verbiin lavare "pestä, kylpeä". Laventelia on lisätty kylpyveteen ja sitä käytetään yhä hajuvesiin ja saippuoihin. Laventelin kukat ovat olleet myös reuman, kihdin ja migreenin rohtoja. Ennen vanhaan liinavaatekaapissa pidettiin laventelikimppua tuomassa vaatteiden sekaan hyvää tuoksua ja karkottamassa hyönteisiä.
Laventelia käytetään usein reunuskasvina ja sen sanotaan sopivan myös vihannespenkkiin, jossa se pitää tuholaiset poissa. Se kuuluu provencelaiseen mausteseokseen yhdessä rosmariinin, basilikan ja timjamin kanssa ja sopii hyvin kalan ja riistan mausteeksi. Laventelin kukista ja lehdistä tehdyn teen sanotaan auttavan päänsärkyyn.unettomuuteen, ilmavaivoihin ja pahanhajuiseen hengitykseen
ja kuinka kasvatat
http://puutarha.net/index.asp?s=/suorakanava/kasvikortti.asp?id=809 mausteena kirjoitti:
http://www.yrttitarha.com/alasivu.html
Laventeli (Lavandula angustifolia)
Laventeli on ainavihanta, aromaattiselta tuoksuva sinitähkäinen puolipensas, jossa on harmaanvihertävät lehdet. Se on alun perin kotoisin Välimeren läntiseltä alueelta. Suomessa laventeli on yksivuotinen maustekasvi, joka kukkii keskikesällä.
Laventelin nimi viittaa latinankieliseen verbiin lavare "pestä, kylpeä". Laventelia on lisätty kylpyveteen ja sitä käytetään yhä hajuvesiin ja saippuoihin. Laventelin kukat ovat olleet myös reuman, kihdin ja migreenin rohtoja. Ennen vanhaan liinavaatekaapissa pidettiin laventelikimppua tuomassa vaatteiden sekaan hyvää tuoksua ja karkottamassa hyönteisiä.
Laventelia käytetään usein reunuskasvina ja sen sanotaan sopivan myös vihannespenkkiin, jossa se pitää tuholaiset poissa. Se kuuluu provencelaiseen mausteseokseen yhdessä rosmariinin, basilikan ja timjamin kanssa ja sopii hyvin kalan ja riistan mausteeksi. Laventelin kukista ja lehdistä tehdyn teen sanotaan auttavan päänsärkyyn.unettomuuteen, ilmavaivoihin ja pahanhajuiseen hengitykseen
ja kuinka kasvatat
http://puutarha.net/index.asp?s=/suorakanava/kasvikortti.asp?id=809Hauska juttu: toinen viesti kertoo laventelin olevan yksivuotisen ja toinen monivuotisen. Eiköhän se liene monivuotinen vaiko Suomessa vain yksivuotinen sen vuoksi, ettei talvehdi?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 457382
- 324078
- 573615
- 503130
- 172806
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons512324- 532307
- 372258
- 432258
- 162236