Asunto-osakeyhtiö

Suna

Miten asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksessa on meneteltävä ja miten asia on kirjoitettava pöytäkirjaan, että hallitus ja osakkaat voivat sanoa, että päätös on ollut yksimielinen ja 100 %? Riittääkö, että pöytäkirjassa lukee "Hyväksyttiin hallituksen ehdotus kustannusten tasapainottamiseksi"? (Eikä viitata asiaa selvittävään liitteeseen, jonka hallitus jakoi kokouksessa).Vai täytyykö pöytäkirjassa olla merkintä, että päätös on yksimielinen ja 100%? Kokouksessa oli edustettuna muuten kaikki osakkaat paitsi avioeronneesta osakasparista vain toinen ja hänkään ei loppuun saakka. Toinen kysymys: Voivatko hallituksen jäsenet olla yhtiökokouksen pöytäkirjan tarkastajina?

11

7556

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lexis

      Päätöksen kirjaaminen pöytäkirjaan "yksimielisenä" on yleensä vain poliittinen juttu, sillä ei ole juridista merkitystä yleensä. Joissain yhdistyksissä voi olla sääntöpykälä, että joku asia pitää päättää yksimielisesti, silloin siitä pitää tehdä merkintä pöytäkirjaan.

      Jos kuitenkin halutaan, että pöytäkirjaan pistetään merkintä "yksimielisesti" on toimittava seuraavasti:

      - Kun päätös on tehty, puheenjohtaja tiedustelee, voidaanko päätös merkitä pöytäkirjaan yksimielisesti tehdyksi. Jos kukaan ei vastusta, merkintä tehdään pöytäkirjaan. Jos joku vastustaa, merkintää ei tehdä pöytäkirjaan.
      Asia on kirjoitettava pöytäkirjaan: "päteettiin ysksimielisesti, että ...."

      Kuvattu päätösteksti riittää, jos pöytäkirjan liitteenä on hallituksen ehdotus.

      Sillä, että joku ei ole läsnä kokouksessa tai poistuu ennen päätöksentekoa ei ole merkitystä yksimielisyyden kannalta. Poissaolevat eivät voi vaikuttaa kokouksen päätöksiin.

      Hallituksen jäsenet voivat olla yhtiökokouksen pöytäkirjantarkastajina.

    • Tahra

      Yleensä kokouspöytäkirjan merkintä yksimielisestä päätöksestä tarkoittaa, ettei asiasta ole tehty kuin yksi ehdotus, eikä asiasta siten ole äänestetty. Mikäli tehdään useampia ehdotuksia, tapahtuu äänestys niiden välillä.

      • Lexis

        Näinkin yleensä toimitaan etekin sellaisissa kokouksissa, joissa ei ole tapana kirjata tehtyjä ehdotuksia ja äänestyksiä pöytäkirjaan.

        Mielestäni kuitenkin olisi hyvä noudattaa tapaa, että puheenjohtaja tiedustelee asiaa erikseen. Usein jätetään vastaehdotus tekemättä, koska tiedetään, että se ei saa kannatusta. Vastaehdotuksen tekeminen vain sen takia, että päätöstä ei kirjattaisi yksimielisenä tehdyksi, on epäselvempi ja kankeampi tapa.


    • Anssi

      Jos joku vastustaa ehdotusta, tulee hänen tehdä oma ehdotuksensa ja erikseen mainita että hänen eriävä mielipiteensä tulee kirjata pöytäkirjaan.

    • jorma.uski

      Jos asiassa tehdään kaksi tai useampia kannatettuja ehdotuksia, menee päätös äänestykseen ja äänestyspäätös on merkittävä pöytäkirjaan.
      Jos ehdotusta ei kannateta, ei siitä myöskään äänestetä, eikä välttämättä myöskään merkitä pöytäkirjaan. Jos sen haluaa merkittäväksi, on syytä vaatia kirjaamista. Tarvittaessa esittää eriävän mielipiteensä, joka ainakin on merkittävä ja kirjattava täsmälleen esitetyssä muodossa. Pitemmät perustelut on syytä esittää kirjallisena, yleensä heti kokouksen jälkeen. Eriävästä mielipiteestä on kuitenkin ilmoitettava heti päätöksen tekemisen jälkeen (=ennen seuraavan asiakohdan käsittelyä).

      Hallituksen jäsenet ovat (periaatteessa) täysivaltaisia kokousedustajia yhtiökokouksissa, jos muuten täyttävät osallistumisehdot (=osakkuus tai valtuutus), eivätkä sen vuoksi tule esteellisiksi toimimaan esim. pöytäkirjan tarkastajina tai edes puheenjohtajana.

      Heidän asemansa on kuitenkin ongelmallinen, koska he eivät voi osallistua vastuuvapaudestaan päättämiseen ja yhdenkin niin vaatiessa heidän on poistuttava kokouksesta sen käsittelyn ajaksi. Tällöin he eivät voi myöskään todeta kokouksen tapahtumia, joten heille pitäisi valita varamiehet tuon käsittelyn ajaksi.
      Jos poistumisvaatimusta ei esitetä, niin kokouksen toimihenkilönä toimimiselle ei ole estettä.

      • dubaa

        Yhtiökokouksissa asian saamiseen äänestykseeen ei vaadita kannatusta. Tämä siis eroaa miten yhdistyksissä yleensä toimitaan.


      • tapsa3
        dubaa kirjoitti:

        Yhtiökokouksissa asian saamiseen äänestykseeen ei vaadita kannatusta. Tämä siis eroaa miten yhdistyksissä yleensä toimitaan.

        Paitsi jos esim. puheenjohtaja on esittänyt kokouksen vaalien jälkeen kannatusmenettelyn käyttöönottoa asiakysymyksissä ja se on yksimielisesti hyväksytty yhtiökokouksessa.
        Jos yksikin vastustaa kannatusmenettelyn käyttöönottoa niin kannatusmenettelyä ei voida käyttää ko. kokouksessa.
        Huom: hallituksen esitystä ei tarvitse kannattaa kannatusmenettelyn ollessa voimassa, vaan se joutuu automaattisesti äänestykseen silloin jos vastaesitystä on kannatettu tai jos muita esityksiä ei ole, niin puheenjohtaja toteaa tilanteen.


    • lepakko

      Tunnen, että minua ei ole kohdeltu kellarijaossa yhdenvertaisesti. Omistan 61 neliön kämpän. se on rappuni isoin yhdessä kahden muun kanssa, neljä asuntoa ovat pienempiä.
      Sain silti kellarikoppeja jaettaessa selvästi pienimmän ja epäkäytännöllisimmän komeron; pienin kämppä sai 48 neliöllä suurimman kellarikopin.
      Silmämääräisesti minulle osoitettu koppi on 2-3 kertaa pienempi kuin suurin!!!

      Minusta tämä on epäreilua. Vastikkeet maksan kuitenkin neliöitteni mukaan. Kerroin taloyhtiön hallitukselle, että olette tehneet virheen, että numerokyltit meni varmaan nurinperin.
      Alunperin tuli nimittäin ilmoitus, että koppijaossa kriteereinä olisiva sekä rapun läheisyys että asunnon koko.
      Suullisesti minulle hall.pj sanoi, että jako on työlästä, että jakolinja kokokriteerissä meni yli-ja alle sataneliöisten kohdalla.
      Ei auttanut, vaikka sanoin, että omaa asuntoani pienempiä kämppiä on taloyhtiössä yli puolet, 40 asuntoa.
      Mitä teen? Ullakkosaneerauksen vuoksi meni jo ullakko ja nyt olen saamassa hyvä,jos parin neliön kopin, jossa on vielä tilavuutta syövät ilma-ja vesiputket. Omasta mielestäni mulle kuuluisi suurin koppi, kuusi neliötä.

      Kertokaa, mitä tehdä. Menenkö oikeuteen?
      Kiitos avusta jo etukäteen
      nimimerkki eksynyt

    • miss X

      talomme yhtiökokouksessa oli2 osakasta ja heillä valtakirjoja. oliko kokous laillinen

      • Klyymi

        Mitä yhtiöjärjestys sanoo moisesta?


      • Anonyymi
        Klyymi kirjoitti:

        Mitä yhtiöjärjestys sanoo moisesta?

        Asunto-osakeyhtiölain mukaan kokouspöytäkirjan allekirjoittaminen on tärkeä muodollisuus. Esimerkiksi yhtiökokouksen pöytäkirjan tulee olla puheenjohtajan ja vähintään yhden pöytäkirjantarkastajan allekirjoittama.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa

      En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod
      Ikävä
      22
      4594
    2. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      20
      3745
    3. Seiska: Anne Kukkohovi myy pikkuhousujaan ja antaa penisarvioita

      Melko hupaisaa: https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ex-huippumalli-anne-kukkohovin-amerikan-valloitus-vastatuulessa-myy
      Maailman menoa
      407
      2449
    4. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      27
      2181
    5. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      34
      2034
    6. Nainen, sellaista tässä ajattelin

      Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost
      Ikävä
      239
      1969
    7. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      36
      1809
    8. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      15
      1738
    9. En ole koskaan kokenut

      Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka
      Ikävä
      19
      1507
    10. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      12
      1371
    Aihe