Minulla on varastotaulukko, jossa materiaalit on allekkain numeroituna siten, että joka lajikkeella on eri alkunumero, siis esimerkiksi eristeet 300 ja sitten paksuuksittain 300001, 300002 jne
Tarkoitus olisi saada aikaiseksi poistot ja lisäykset, esim. kun tavaraa tulee, se merkitään plussana ja vastaavasti otot miinuksena siten, että ohjelma itse laskee lopputuloksen.
Paras olisi, että poistotaulukko olisi irti varastotaulukosta, siis siihen vain merkittäisiin esim 300001-riville vaikka 20 tai -20 ja sitten varastotaulukossa lisääntyisi tai vähenisi kokonaismäärä.
Miten saa ratkaistua? Tarvitsisin aika kädestä pitäen-ohjeita.
Lisäys ja vähennys
2
581
Vastaukset
Taulukkolaskennan "normaali" tulos on historiallisesti summautumaton, esim. tilavuuden laskukaava =C1*C2*C3. Kun solun C1 sisältöä (yhtä ulottuvuuksista) muutetaan, ei tilavuus summaudu vaan lasketaan taas uusi arvo.
Se mitä sinä haluasit, olisi tilavuuden muutos syöttämällä positiivisia tai negatiivisia arvoja soluun C1. Jos ymmärrät tämän vertauksen. Mutta tuollaista jatkuvaa summausta ei taulukkolaskennassa yleensä ole kuin makroilla (tai vastaavasti käsin kopioiden tms.)
Tapahtumankäsittelyn normaalimpi ympäristö on oikea tietokanta (ei siis varsinaisesti laskentataulukkojen "tietokanta"). Näissä yleensä kustakin lisäyksestä tai poistosta jää yksi tietue tapahtumarekisteriin ja varastosaldo sitten joko summataan tapahtumista (tai suoritetaan ohjelmallinen laskutoiminto, vrt. a.m. makro).
Arvatenkin varastosi on sikseen suuri, että artikkelimäärä ylittää laskentataulukon sarakemäärän. (Jos ei olisi, niin sitten voisi ehkä järjestää summarivin ja tapahtumarivit sen alle jne.)
Tämä sanottuna voi ehkä ajatella, että varastosaldot olisivat yhdellä taulukkolehdellä* (niinkuin nyt ovatkin) ja tapahtumat toisella edeten riviä pitkin viimeistä saraketta kohti. Taulukon täyttyessä (ja invertaariopäiviänä) pitäisi sitten siirtää tapahtumasumma (tai saldo?) ensimmäiseen sarakkeeseen ja tyhjentää muut sarakkeet.
Sillä ensimmäisellä taulukkolehdellä varastosaldo olisi näkyvissä sitten summauksena vastaavalta riviltä tapahtumalehdeltä.
Edellä esitetyllä menetelmällä on omat puutteensa, joita tulee mieleen ainakin:
1) Taulukkolehti täytyy vilkkaimmin vaihtuvan artikkelin mukaan. Jää paljon tyhjää
2) Vaatii manuaalista (tai makrotettua) päivittämistä ajoittain.
3) Vaikka tapahtumat merkitäänkin erillisiin soluihin, ei niihin jää aikaleimaa.
Voipihan joku osata/keksiä parempiakin tapoja, tässä oli nyt tämmöistä yleistä löpinää.
*) Käytän tässä sheet-vastineena nimitystä taulukkolehti, kun taulukko nyt tarkoittaa milloin mitäkin solujoukkoa ja OO.o:ssa laskentataulukko on koko asiakirjan nimitys. Pelkkä lehti (=sheet) saattaisi riittää, jos se olisi aikoinaan vakiinnutettu.Sarake C sisältää alkusaldon, joka saadaan inventaariosta tms.
Sarake D sisältää muutoksen, inventaarion jälkeen =0. Kukin muutos kirjataan kaksoisnapsauttamalla etumerkkiä käyttäen.
Sarakkeessa B on saldo, joka saadaan kaavalla = alkusaldo muutos, jos C sarake nimetään alkusaldoksi ja D muutokseksi.
Tämän menetelmän eräs heikkous on, että jos kerrankin syöttää muutoksen vain kertanapsauttaen, solun sisältö päivittyy tämän viimeisen muutoksen mukaiseksi, eikä enää sisällä muutoshistoriaa. Ja edelleen sitten saldo saa väärän arvon.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod225514- 324830
- 282761
- 342354
- 372058
- 152018
En ole koskaan kokenut
Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka191657- 121601
- 231482
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons261456