osaako kukaan sanoa, miten nuo arvot numeroineen meinaa työkaluissa?
Ruuvikärkien PH, PZ ja SL
7
6165
Vastaukset
- timpermanni.052
Nykyään käytetään lähes yksinomaan ristipääruuveja kaikkeen kiinnittämiseen ja on valitettavaa että näitä on kahta erittäin lähellä toisiaan olevaa eri mallia. Toinen on vanhanmallinen Phillips eli se malli jossa ristikon keskellä ei ole sisennyksiä eikä muitakaan merkittyjä ristikoita yms. Tämän lyhenne on Ph ja tämä on yleensä merkitty itse ruuvimeisseliin sekä ruuvipaketin kylkeen. Yleisin tälläisen koko on nro 2. Tämä ruuvi/ruuvimeisseliyhdistelmä on suora eli ruuvimeisselin kärjen ollessa ruuvin kannassa kunnolla, ruuvia ei pysty kiertämään kuin suoraan. Tietyissä tilanteissa tämä on etu ja toisissa haitta. Ph-ruuvi yleensä pysyy Ph-ruuvimeisselin kärkeen asetettuna ja sen voi kiertää johonkin vaikeaan asennuspaikkaan.
Toinen malli ristipäitä on Pozidriv ja tätä ei saa sekottaa Phillips-mallisen kanssa. Tässä ruuvissa on pienet sisennyskulmat ja ruuviin on stanssattu pieni lisäristi ristikon suhteen 45 astetta kierrettynä. Pozidriv- ja Phillipsruuvit ovat lähellä toisiaan ja toisenmallisella ruuvimeisselillä voi kiertää toisenmallista ruuvia, mutta sekä ruuvi että ruuvimeisseli kuluvat voimakkaasti eikä täyttä kiertovoimaa saada käyttöön. On typerää käyttää työkaluja väärin ja tässä asia tulee esiin pahimmillaan eli tietämättömyyden ja laiskuuden takia. Älä käytä väärin. Tämän lyhenne on Pz ja tämäkin on merkitty sekä ruuvimeisseliin että ruuvipakettiin. Tärkein ero Ph- ja Pz-työkaluissa on Pz-ruuvimeisselin kärjessä lapojen välissä olevat pienet lisäreunat, ja nämä on helppo tunnistaa katsomalla kärkeä. Kuitenkaan koko nro 1:ssä näitä lapoja ei ole mutta tämä on aika harvinainen ruuvi muutenkin ja varsinaisina puuruuveina Pz1:siä on erittäin vähän, vain kaikkein pienimmissä kokoluokissa. Tärkein ero Phillips-ruuviin on se että Pz-ruuvi/ruuvimeisseliyhdistelmä salliii lievän kääntymiskulman ilman että ruuvimeisseliä joutuu painamaan ruuvia vasten ja ruuvia voidaan kiertää pienessä kulmassa. Yleensä Pz-ruuvit ovat puuruuveja.- mitähän?
tämä selvensi asiaa, kiitos hyvästä vastauksesta!
mitä tuo SL tarkoittaa? - Anonyymi
mitähän? kirjoitti:
tämä selvensi asiaa, kiitos hyvästä vastauksesta!
mitä tuo SL tarkoittaa?On ilmeiseti merkintä: Teräväkärkinen?
- Anonyymi
Noilla on se ero että Phillips-vännin pomppaa ulos ruuvin kannasta kun on riittävästi momenttia. Pozidriv ei pomppaa ulos vaan tuhoaa ruuvin jos vääntimessä ei ole momentinrajoitusta. Supadriv pomppaa ulos kannasta mutta ne ovat harvinaisia,
- Anonyymi
Nykyisin on siirrytty paljon torx kantaisiin ruuveihin pultteihin mutta niihinkin on tullut aivan liikaa variaatioita valmistajasta ja tuotemerkistä riippuen. Esim wurthin ruuveissa on omanlaisia kärkiä mutta tosin ovat laadultaan muutenkin kuraa. Joku raja ja standardi näihin tulisi saada jotta kärkityyppejä olisi vähemmän ja niistä ei saisi poiketa.
- Anonyymi
Torx on kyllä hyvä, siinä riittää oikeankokoisen kärjen valinta, kärki ja ruuvi kestää merkittävästi ristipäätä paremmin. Uusia ristipääruuveja en ole kiertänyt mihinkään, vaan olen suosiolla heittänyt ne joko kierrätykseen tai ulkovaraston ämpäriin odottamaan kriisiaikoja. Koneita korjatessa kierrän vanhat ruuvit takaisin, jos tulee tarve availla niitä vähäisillä työkaluilla.
- Anonyymi
Toerx kyllä hyvä, mutta ei olisi mitään tarvetta siihen että saman kokoluokan ruuveissa vaihtoehtoa kannoissa, vaikka mitään syytä ei olisi olla.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 457372
- 324068
- 573605
- 503130
- 172806
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons512314- 532307
- 372258
- 432258
- 162236