kohoavista pörssikursseista tai jakamistaan osingoista?
Pörssissä kaupankäynnin kohteena olevat osakkeet vain vaihtavat omistajaa eikä firma siitä hyödy, oli kurssi sitten yksi tai tuhat euroa.
Osinkokin on rahavirtaa yritykseltä osakkaille.
Missä se hyöty yritykselle? Osakkaat toki hyötyvät, jos myyvät osakkeensa kalliimmalla. Yrityskin voi tehdä osakeannin, mutta laskeeko olevien osakkeiden arvo tällöin?
En ole aivan ekonomi mutta ehkä reipas nuorukainen. Kertokaa, miten nämä toimivat.
Miten yritys hyötyy
2
768
Vastaukset
- Vakuusvaje
Ihan yksinkertaisesti sanoen osake on viime kädessä osuus yrityksestä. Se ei ole mikään erillinen paperi jonka arvo on yrityksestä riippumaton, vaikka markkinoita katsellessa joskus tällainenkin voisi tulla mieleen. Pörssikauppa on varsin tärkeä edellytys sille, että yritys voi kerätä rahaa osakeannilla. Jos sijoittaja ei halutessaan pääse osakkeista helposti eroon, yritys kiinnostaa sijoituskohteena varsin harvoja. Tämä voi tietysti olla tarkoituskin, jos vanhasta omistajakunnasta löytyy riittävästi pääomaa ja uusia omistajia ei haluta päästää mukaan tuottoja jakamaan.
Yhtiön hyöty kohoavista pörssikursseista tulee siinä, että osakeannilla kerättävä raha käy suhteessa halvemmaksi, kun uusista osakkeista voidaan periä korkeampi hinta. Lisäksi yhtiön osakkeita voi edullisesti käyttää vastikkeena esim. yritysostossa. Korkea kurssi kertoo yleensä pienestä konkurssiriskistä ja voitollisuudesta ja pörssissä menestyvä yritys löytää siksi helpommin halukkaita sijoittajia. Osakkaille yksityishenkilöinä nousevat kurssit ovat tietenkin henkilökohtaisesti suoraan eduksi monellakin tavalla. Tosin jossakin vaiheessa osakkaan on syytä ruveta miettimään, saisiko kovasti nousseessa osakkeessa kiinni olevalle pääomalle kenties parempaa tuottoa jostakin muualta.
Osingon merkitys riippuu yhtiön tavoitteista. Kasvuvaiheessa yhtiöllä on hyvin tuottavia sijoituskohteita riittämiin ja kaikki mahdollinen pääoma suunnataan niihin. Laajeneminen kuitenkin aikanaan rauhoittuu ja sijoittajatkin alkavat odottaa panostukselleen jonkinlaista korvausta. Osingonjako on se normaali tapa siirtää yhtiöön kertyneet voittovarat omistajien yksityiseen käyttöön, ja tämähän taas on kapitalistisen osakeyhtiön perimmäinen tarkoitus. Osakkailla voi toki olla erilaisia mieltymyksiä osinkomäärän suhteen ja valtion veropolitiikkakin säätelee osaltaan voitonjakotapoja.Näinhän se perinteisesti on ollut - silloin, kun Suomessa metsä- ja pankkiosakkeita omistaneet saattoivat luottaa osakeanteihin tasaisesti aina muutaman vuoden välein. Mutta entäpä nyt: harvassa ovat olleet osakeannit viime vuosikymmenenä - harvat toteutuneetkin ovat olleet usein yrityskauppoihin liittyviä suunnattuja anteja. Yhtiön rahoitusmuotona osakeannit ovat menettäneet merkitystään.
Kurssilaskusta huolimatta esimerkiksi Nokia tekee tulosta edelleen - kassa kasvaa ja ulkopuolisen rahan ostotarve vähenee. Kurssilasku on tällöin enemmänkin imagokysymys kuin fiskaalinen asia. Nokian kohdalla on väläytelty kylläkin, että kohta Nokia on liian haluttu ostokohde: kassassa on silloin enemmän rahaa kuin koko yhtiöstä tarvitsee maksaa! Itse asiassa osakkeen pysyminen arvokkaana pitää ostoaikeiset tahot loitolla!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 417054
- 323958
- 473391
- 402959
- 172736
- 372238
- 162206
- 412173
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons472127- 402078