Halonen ja DDR

Lukumies.

Mitäpä veljet tästä mieltä?

Wikipediassa sanotaan, että "Tarja Halonen toimi DDR:n tunnustamiskomitean hallituksessa vuosina 1970–1973, mutta on epäselvää, mikä hänen roolinsa komiteassa oli". Halonen toimi Sorsan eduskuntasihteerinä 1974.

Alma media: DDR Halonen toimi DDR:n hyväksi luultua aktiivisemmin
Tunnustamiskomitea: Halosen ryhmä vastusti presidentti Kekkosen ulkopolitiikkaa. Osallistuja. Tarja Halosen allekirjoitus on 20.4.1972 pidetyn DDR:n tunnustamiskomitean vuosikokouksen osallistujalistan ensimmäisenä. Halonen valittiin toiselle kaudelle komitean hallitukseen.
Presidentti Tarja Halosen toiminta entisen Itä-Saksan hyväksi DDR:n tunnustamiskomiteassa oli tähän asti tiedettyä aktiivisempaa. Komitea vastusti Suomen virallista ulkopoliittista linjaa ja levitti itäsaksalaista propagandamateriaalia.

Halonen myös valittiin yhtenä komitean edustajana presidentti Urho Kekkosen luo vetoamaan DDR:n puolesta. Ulkoministeri Keijo Korhonen on kuvannut komitealaisia Suomen virallisen linjan "selkään ampujiksi".

Alma Median Helsingin toimitus kävi läpi tunnustamiskomitean asiakirjat. Kymmenestä hallituksen kokouksesta ja vuosikokouksesta, joista länsäolotiedot ovat tallella, Halonen oli mukana seitsemässä.

Presidentin osallistumista komitean työhön ei ole tutkittu akateemisesti. Hannu Lehtilän kirjassa Yksi meistä Halonen sivuutti asian toteamalla, että kokouksia oli "yksi tai kaksi vuodessa, eikä sillä siis ollut paljon käytännön toimintaa".

Yleinen käsitys Halosen roolista komiteassa perustuu professori Seppo Hentilän taltioimaan kertomukseen, jonka mukaan Halonen tuli komitean jäseneksi "yllättäen ja sattumalta". Asiakirjat kuitenkin kertovat aktiivisesta työstä DDR:n hyväksi.

Komitean hallitus kutsuttiin koolle huhtikuussa 1972 puhelimitse Länsi-Saksan hallituskriisin vuoksi. Halonen oli paikalla. Komitea edellytti Suomen "aloittavan välittömästi neuvottelut DDR:n hallituksen kanssa".

Toukokuussa 1972 komitea oli tuskastunut siitä, että DDR:n tunnustaminen viipyi. Päätettiin luonnostella kirje presidentti Kekkoselle. Halonen valittiin delegaatioon presidentin puheille.

Kirjeen mukaan mikään ei saisi "estää nimenomaan Saksan demokraattisen tasavallan saattamista tasa-arvoiseksi muiden kansakuntien joukkoon". Kymmenen päivää aiemmin syntyneessä luonnoksessa käytetään kovaa kieltä: "Herra Tasavallan presidentti, eikö nyt jo ole aika katsoa tosiasioita silmiin ja tehdä näkemästämme se johtopäätös, mitä tosiasioista on tehtävä?"

Luonnos päättyy sanoihin: "Nyt on ääri ja laita saavutettu". Loppukaneetti on kuitenkin pyyhitty yli.
Luonnokseen on tehty käsin muutoksia ja huomautus: "Nämä on lähinnä lievennyksiä vanhan herran omanarvontunnolle". Nuori Halonen kävi presidentin puheilla juhannuksena 1972. Juhani Suomen Kekkos-elämäkerran mukaan presidentti "julmistui", kun komitea tilaisuuden jälkeen väitti presidentin olevan komitean linjoilla. Kekkonen vaati ulkoministeriötä laatimaan oikaisun.

Halosen läsnäollessa suunniteltiin DDR.n tunnustamiseksi järjestettyjä "tunnustamisviikkoja". DDR:n kulttuurikeskukselta päätettiin pyytää viikkojen järjestämistä varten "lisäaineistoa". Kyse oli propagandamateriaalista. Suomeen tilattiin esimerkiksi DDR:n demokratiasta kertova elokuva Kansanedustajat. Esittelytekstin mukaan "Kansan edustajat ovat DDR:ssä toiminnastaan välittömästi vastuussa valitsijoilleen. Demokratiaa toteutetaan Saksan demokraattisessa tasavallassa kansan laajana osallistumisena maansa hallitsemiseen". Elokuvaa näytettiin ilmaiseksi eri puolilla Suomea.

Presidentin kansliasta kerrottiin tiistaina, että Halonen on kertonut työstään komiteassa Yksi meistä -kirjassa. Jatkokysymyksiin ei vastattu.

7

368

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mukainen...

      Ei komitea ollut Suomen virallisen ulkopolitiikan vastustaja. Päinvastoin, presidentti Kekkonen oli ollut mukana suunnittelemassa Saksojen tunnustamista jo ainakin kymmenen vuotta ennen tätä komiteaa. Kekkoselta puuttui keinot asian hoitamiseksi puolueettoman maan tavalla.
      Suomella oli kuitenkin kiire tunnustaa erityisesti Länsi-Saksa jo pelkästään kauppapoliittisista syistä, se ei kuitenkaan ollut mahdollista, jos Itä-Saksaa ei olisi tunnustettu samalla.
      Saksojen tunnustaminen tuli jo aivan viime hetkillä ajatellen kaupanteon tärkeyttä, presidentti Kekkonen oli vitkutellut asiassa jo liian kauan.
      Vaarana oli jopa se, että Etyk-aloite olisi mennyt myttyyn. Suomi oli tunnustamisasioissa jälkijunassa aivan oman politiikkansa vuoksi.
      PS. DDR:n tunnustamiskomitean jäsenistä yksikään ei ole ns. Tiitisen listalla.

      • kippanen

        "Ei komitea ollut Suomen virallisen ulkopolitiikan vastustaja"

        Sekoitat virallisen ulkopolitiikan ja mahdolliset toiveet. Keijo Korhonen muistaa, miten Kekkonen ehdotti Neuvostoliiton suurlähettiläälle Viipuria hintana DDR:n tunnustamisesta.

        "DDR:n tunnustamiskomitean jäsenistä yksikään ei ole ns. Tiitisen listalla."

        Tunnustamiskomiteaan kuuluneiden kansalaisjärjestöjen yhteenlaskettu jäsenmäärä oli yli 1,5 miljoonaa suomalaista. Välillisesti siihen siis kuului yli 20% suomalaisista.


    • arkistomies

      On aika hauskaa, kun K-linjan mies Korhonen hyökkää ulkopolitiikalla SDP:n kimppuun. Jos muistelemme asioita hivenen taaksepäin niin sehän oli juuri K-linjan miehet Kekkosen johdolla, jotka ryhtyivät kotiryssien kanssa puljaamaan. SDP:n asevelilinja joutui sen sijaan niin sanotulle korpivaellukselle, kun Kekkosen ja KGB:n yhteistyöllä hajoitettiin koko puolue.

      Kekkonen ei kuitenkaan pystynyt hallitsemaan maata yhden puolueen avulla. Arveluttava kokoomus piti myös ajaa paitsioon ja näin Kekkosen edessä nöyrtyvä SDP palasi takaisin vallan kammareihin. Koiviston pääministerikauden aikana vielä hivenen empien ja asevelioppositiolla. Sorsa olikin sitten se Kekkosen linjan mies demareissa.

      Mutta nousevat nuoret uuden vasemmisto-SDP:n edustajat eivät olleet täysin Kekkosen hallittavissa. Aina välillä lähdettiin vetämään vasemmalta ohi. Kyllä SDP:ssäkin osattiin nuoleskella itänaapuria, kun vanhoista sota-ajan yrmyistä päästiin eroon. Ja K-linjallakin oli Eino Uusitaloa ehdottelemassa uutta itsenäisyyspäivää Suomelle.

      Se oli Kekkosen aikaa se.

      • kippanen

        Minä otin Korhosen todistuksen esiin, mutta en siinä tarkoituksessa, että olisin tukemassa K-linjaa tai siinä tarkoituksessa, että demareita alentaisin. Korhosen muisto on vain kuvaava otos piikivenkovan Pielaveden salaovelan pelin luonteesta. Ei nuorilla demareilla ollut kykyä ymmärtää, missä mentiin.

        Ristiriitaista Korhosta on vaikea ymmärtää kunnon K-linjalaiseksi. Minulle hän pysyy aina "everstijuntan" jäsenenä. Everstijuntta vesitti monta hataraakin suvereniteettiamme kohtaan tehtyä hyökkäystä.

        Alivaltiosihteeri Keijo Korhosen, valtiosihteeri Risto Hyvärisen, Max Jakobsonin, Aimo Pajusen ja Ilkka Pastisen muodostamaa ulkoasiainministeriössä kommunikeamuotoiluun osallistunutta ryhmää kutsuttiin tohtorikoplaksi tai everstijuntaksi sen vuoksi, että sotilasuransa jättänyt Hyvärinen oli alkujaan eversti ja Kreikassa 1967 oli tapahtunut sotilashallitukseen johtanut everstien johtama vallankaappaus. Vuonna 1977 Kekkonen olikin ohjeistanut Korhosta tämän noustua alivaltiosihteeriksi toteamalla "Sinä johdat ulkoministeriötä". Samalla tämä tarkoitti Korhosen saaneet toimintavaltuudet, jotka ylittivät silloisen ulkoministeri Paavo Väyrysen valtuudet.

        Keijo Korhonen joutui Neuvostoliiton epäsuosioon muistutettuaan oppikirjaseminaarissa 1974 Molotovin-Ribbentropin-sopimuksen lisäpöytäkirjasta, jolla Neuvostoliitto ja Saksa jakoivat Euroopan etupiireihin; dokumenttia pidettiin neuvostoaikana piilossa julkisuudelta.

        Korhonen nimitti suurlähettiläs Stepanovia avoimesti lähes kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin veroiseksi "Tehtaankadun Suomen-syöjäksi", joka olisi pyrkinyt romuttamaan Suomen puolueettomuuspolitiikan.

        Eivät 1970-luvun alun nuorisodemarit olleet mitään asevelisosialisteja enää. Uusitalon imelä-Eikka taas ei tiennyt kjoskaan, mitä kello oli lyönyt, toisin kuin häikäilemätön Kekkonen vielä ollessaan voimissaan.


    • Anonyymi

      Halonen pitäisi haastaa leivättömän pöydän ääreen tekemistään maanpetosrikoksista. Oikea tuomio olisi elinkautinen kuristushuonetuomio.

    • Anonyymi

      DDR ja Halonen!

    • Anonyymi

      Itä-saksalaiset olivat ihme-porukkaa! Saivat miltei sosialismin toimimaan. Se miellytti Suomen ääri-vasemmistoa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa

      En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod
      Ikävä
      22
      4554
    2. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      20
      3685
    3. Seiska: Anne Kukkohovi myy pikkuhousujaan ja antaa penisarvioita

      Melko hupaisaa: https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ex-huippumalli-anne-kukkohovin-amerikan-valloitus-vastatuulessa-myy
      Maailman menoa
      405
      2417
    4. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      27
      2121
    5. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      34
      2014
    6. Nainen, sellaista tässä ajattelin

      Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost
      Ikävä
      239
      1969
    7. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      35
      1784
    8. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      15
      1698
    9. En ole koskaan kokenut

      Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka
      Ikävä
      19
      1497
    10. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      12
      1351
    Aihe