Aina kun teen sämpylöitä, niistä tulee littanoita lättänöitä. Miksi? Onko taikina liian kovaa tai löysää? Onko uunin lämpötila liian matala? Minun tekemiä sämpylöitä ei tarvitse edes halkaista vaan voita vaan pohjaan ja ylösalaisin syödään. Keksiiko kukaan siis syytä sämpylöiden littanuuteen?
Littanat sämpylät
5
3328
Vastaukset
- M'
on taikina. Äitini tekee tarkoituksella littanoita sämpylöitä. Taikinaa oli niin löysää että hän laittoi sitä lusikalla pellille. Tosi hyviä ovat. Itse teen hieman kiinteämpää taikinaa. Jauhojen määrä vaikuttaa. Laita seuraavalla kerralla hieman enempi jauhoja. Kokeilemalla oppii. Laita määrät paperille ja jos onnistui niin sovella samaa ohjetta jatkossa tai lisää vielä enempi jauhoja. Kokeilemalla löytyy sopiva koostumus.
Kuohkeita saat kun et tee niitä pelkkään sämpyläjauhoon, aika iso osa pitää olla vehnää.
Hiivan liotus on kanssa kikka kakkonen; siis hiiva , neste ja sokeri pienen jauhomäärän kanssa astiaan,
kun taikina kuplii on sämpyläjuuri valmis. Sitten vain työstämään, lisäile vielä hiivaa jauhoja /leseitä /mysliä /porkkanaraastetta ja muista alustaa se sitten hyvin. Tämä menee pitkälti näppituntumalta ja ihan tarkkaa ohjetta on vaikea antaa, mutta sämpyläjauho ei kohoa pelkästään sitä käyttäen; laita kuitenkin sitä vehnää.
Tuplakohotus; eli kohota ensin astiassa ja toisen kerran pellillä.
Uunin pitää olla kuuma (220) ja pohjalla vesiastia joka aikaansaa kuoren rapeuden.
Samalla kun nakkaset uunin päälle niin laita se vesiastia sinne uuniin; minä käytän kermansaven
puolentoista litran vuokaa tällä sähköuunilla.
Jos ei kohotus meinaa onnistua niin tee vaikka teeleipiä tai rieskoja; nekin on hyviä kuumina,
eikä tule suorituspaineita :o)- Minä sämpyläpeukalo
Toki jauhujen määrä vaikuttaa. Osasyynä voi olla myös se, että sitkoverkosto on liian harvaa. Mitä enemmän taikinaa vaivaa ja veivaa, niin sitä parempi, kuohkeampi ja kiinteämpi sämpylästä tulee. Tällaista tuli tämän viikon köksän tunnilta opittua
- PaasiAnna
Lättänöitä tuli vaikka ohjeen mukaan tein. Mikä pitää olla kolmesti liinan alla, ennen kuin voi naatiskella? No, sämpylä :D
- boltsitaikina
Juuri näin - ensin taikina kohotetaan vaivaamisen jälkeen kulhossa noin puoli tuntia liinan alla,
sitten vaivataan uudelleen ja leivotaan tennispallon kokoiset pallot, kohotetaan vielä kerran pellillä liinan alla parikyt minsaa ja pelllillinen taikinapalloja lykätään 225-asteiseen uuniin keskitasolle noin 10 minuutiksi (ilman liinaa) ja paiston jälkeen annetaan jäähtyä liinan alla 20-30 minsaa ja nautitaan.
Paiston alussa kannattaan heittää desi vettä uunin pohjalle - tulee rapeampi kuori.
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod225154- 254338
- 272461
- 342244
- 371998
- 151918
En ole koskaan kokenut
Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka191587- 121521
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons211247Kerranki asiat oikein
Ilkka ja muut pienpuolueeet...teitte hyvän työn kun valitsitte pätevän henkilön virkaan eikä kepulle passelia!! Jatkakaa101174