Olen alkanut pohtia, että onko mahdollista päästä opettamaan kouluihin ainetta jota ei ole lukenut pääaineena, mutta on suorittanut tarvittavan määrän opintopisteitä sivuaineena? Olen kovin kiinnostunut englannin kielestä, mutta olen ajatellut pääaineeksi esimerkiksi yleistä kasvatustiedettä tai jotain muuta. Olisin kuitenkin halukas opiskelemaan englantia sivuaineena (jos mahdollista), ja aloinkin miettimään josko sitä kautta voisin saada pätevyyden opettaa ainetta? Opettajan pedagogiset opinnothan täytyisi luonnollisesti suorittaa erikseen jos luen pääaineena vaikka juuri yleistä kasvatustiedettä.
Onko sivuaineena edes mahdollista tai realistista lukea mitään ainetta niin paljon että olisi pätevä opettamaan esimerkiksi lukiossa?
Olen kyllä harkinnut myös hakevani pääaineena opiskelemaan englantia, mutta olisin kiinnostunut myös yleisen kasvatustieteen tuomista monipuolisista mahdollisuuksista... englannista en haluaisin kuitenkaan luopua kokonaan. Ja opetustyö on aina kiinnostanut, mutta haluaisin opintojeni kautta saada mahdollisuuksia myös muunlaiseen työhön. Olisiko tuo kasvatustiede englanti ylipäätään järkevä aineyhdistelmä? Olen aiemmin kuullut ihmisten lukevan kasvatustieteen sivuaineina lähinnä erityispedagogiikka, psykologiaa yms.
Sivuaineen kautta opettajaksi?
3
966
Vastaukset
- opex
Taas sama tyyppi vai... Pitäisiköhän sinun ehkä ottaa yhteyttä opinahjoihin tahi pyytää ammatinvalinnan ohjausta ja neuvontaa vaikka työvoimatoimistosta, jos et pääse puusta pitkään.
En oikein käsitä tuota logiikkaa. Jos kerran haluat juuri enkunopeksi, lue sitten itsesi enkunopeksi. Ja mitä ihmettä tarkoittaa sivuaine, jota on kuitenkin lukenut niin paljon, että voi opettaa lukiossa? Jos haluat lukion enkunopeksi, sinulla pitää olla pääaineen laajuiset opinnot jostakin lukiossa opetettavasta aineesta ja vähintään cumu enkusta. Opettajan pätevyyttä ei tarvitse erikseen suorittaa kustakin aineesta, riittää, että on auskultoinut jossakin aineessa tai on luokanopettaja. Mutta lukioon ei enkkua käytännössä pääse opettamaan luokanope, jolla on enkku sivuaineena; kyllä niitä paikkoja hakevat ihan sellaisetkin maisterit, joilla on pääaineopinnot englannista.
En tiedä, miten käytännössä okl:sta saa opinto-oikeuksia muihin aineisiin. Jos haluat oikeuden opiskella jotakin ainetta pääaineen opintojen verran, sinun on mahdollisesti mentävä jopa pääsykokeen kautta.
Joka tapauksessa jos havittelet sekä kasvatustieteen maisterin papereita että lukion enkunopen pätevyyttä, se merkitsee kahta pääainetta. Et voi sisällyttää noin laajoja enkun opintoja yhteen 160 opintoviikon maisterintutkintoon, jos nimenomaan kasvatustieteen maisteriksi haluat. Mutta voivathan ihmiset suorittaa vaikka useita satoja opintoviikkoja - tai siis nykyäänhän ne ovat pisteitä. Mutta miksi ihmeessä tekisit niin. Mitä mieltä on havitella kasvatustieteen maisterin papereita, jos haluaa enkunopeksi?
Englanti on kyllä varmasti ihan hyvä sivuaine kenelle vaan, koska kielitaito on tarpeen, varmasti myös monissa niissä hommissa, joita kasviksen maisterit tekevät. Mutta jos nimenomaan opettajan pätevyyttä havittelet, ei riitä, sinulla on vain sivuaineopinnot. Tästä poikkeuksena on luokanope, jolla on enkku sivuaineena; tällä paketilla voi saada luokanopen työn ohessa opettaa myös enkkua, joka alkaa kolmannella luokalla. Mutta tämänhän sinulle jo aiemmin mainitsin... Mutta nuo opinnot eivät riittäisi siihen, että peittoaisit työnhaussa pätevät aineenopet yläkoulujen ja lukioiden viranhaussa.- Tuleva kieltenope
pakko laittaa järki käteen vastaajalle vastaus, vaikka onkin monta vuotta myöhässä. tuntuu että voisit itsekin päivittää tietosi. yliopistoissa, joissa on vapaa sivuaineoikeus voi todellakin hakee sitä enkkuakin lähtötasokokeen kautta ja kirjoittaa sivugradu (syventävät opinnot) kyseisestä aineesta. se oikeuttaa lukion oppimäärän opettamiseen, jos pedagogisetkin on käyty. Ei ole siis väliä mikä on pääaineena/koulutusohjelmana. Ja mitä monipuolisempi tutkinto sitä parempi.
- opex
Tuleva kieltenope kirjoitti:
pakko laittaa järki käteen vastaajalle vastaus, vaikka onkin monta vuotta myöhässä. tuntuu että voisit itsekin päivittää tietosi. yliopistoissa, joissa on vapaa sivuaineoikeus voi todellakin hakee sitä enkkuakin lähtötasokokeen kautta ja kirjoittaa sivugradu (syventävät opinnot) kyseisestä aineesta. se oikeuttaa lukion oppimäärän opettamiseen, jos pedagogisetkin on käyty. Ei ole siis väliä mikä on pääaineena/koulutusohjelmana. Ja mitä monipuolisempi tutkinto sitä parempi.
Millä tavalla tämä oli ristiriidassa sen kanssa, mitä kirjoitin? Enkö nimenomaan sanonut, että enkusta pitää myös syventävät opinnot kuten pääaineestakin eli silloin on tavallaan kaksi pääainetta aivan suotta. Ja että toki saa suorittaa vaikka 10000 opintopistettä, mutta mitä järkeä siinä on? Vaikka sanot, että mitä monipuolisempi tutkinto sen parempi, niin kyllä työhonottaja katsoo nimenomaan sitä, mikä siinä tutkinnossa liittyy haettavaan virkaan. Jos haetaan enkunopea, painotetaan enkun opintoja, joiden lukiossa pitää käytännössä olla pääaineopintojen laajuiset. En sitten todellakaan tiedä, mitä järkeä on suorittaa kasviksen pääaineopinnot, jos oikeasti haluaa lukion enkunopeksi.... On oman ajan ja yhteiskunnan varojen hukkaa opiskella opiskelun vuoksi. Jos kasvis kiinnostaa, niin ehkä sivuaineopinnot riittävät, mikäli todellinen tähtäin on lukion englannin kielen lehtorin virka.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 467515
- 334153
- 573655
- 503160
- 172846
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons562426- 542368
- 402309
- 432288
- 162256