Jos luet tonkapavusta Wikipediassa (http://en.wikipedia.org/wiki/Tonka_bean) niin lue myös välilehti “Discussion”, siellä korjataan jokunen pääartikkelin epätarkkuus,
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kumariini
Mutta mistähän saisi ?
tonka-papu
5
4225
Vastaukset
- lautasella
ulkomailta, googlaa netistä.
- hetken huulilla
Krunikan suklaapuoti Chjoko hankkii
http://www.chjoko.com/
http://www.helsinki.fi/fi/index/matkailu/suklaaherkut.html - Dipteryx odorata
Lieber Herbarum antaa muilla kielillä
http://www.liberherbarum.com/Pn5847.HTM - kumariinia
http://www.liberherbarum.com/In0296.HTM
ja mm kaneli: Lyhytaikainenkin altistuminen aineelle voi ärsyttää ihoa. Pidempiaikainen tai toistuva altistuminen aineelle saattaa altistaa syövälle.
http://yle.fi/uutiset/myrkyton_kaneli_on_mauton_kaneli/5470213- tonk_tonk
Kumariiniton kaneli = ceylonin kaneli .
Kumariini ohentaa verta , joten sitä pitää käyttää varovasti.
Väinönputkessa ja Liperissä sekä sitrushedelmien eteerisissä öljyissä on kumariinia mutta vähemmässä määrässä. Yhdysvalloissa tonkapavut ovat olleet kiellettyjä jo vuodesta 1954 asti sekä ruoanlaitossa ja elintarvikkeissa, juuri tämän kumariini pitoisuutensa takia, mutta varsinkin ranskalaiset käyttävät sitä usein mausteena vaniljan sijasta (tai sen lisäksi) esimerkiksi suklaakonvehdeissa, Creme bryleessä, vaniljakastikkeissa ja jäätelöissä.
Tonkapapu maistuu vienosti vaniljalle, neilikalle, lakritsille ja vähän karvasmantelille. Ranskalaisessa keittiössä tonkapapua käytetään mausteena vaniljan sijaan esimerkiksi suklaakonvehdeissa, Créme brûlèessä, vaniljakastikkeissa ja jäätelöissä.
Tonkapavut ovat alkuperin Eteläamerikkalaisen puun kivihedelmiä ja kerätään ,kun puun hedelmä on pudonnut maahan. Tämän jälkeen hedelmistä poistetaan siemenet jotka saavat kuivua auringossa. Siementen kuivuttua ne pannaan usein rommiin vuorokauden ajaksi nesteytymään jotta ne paisuvat. Tämän jälkeen papujen annetaan käydä ja kypsyä noin vuoden ajan jolloin niihin muodostuu juuri tätä mainitsemaani kumariinia. Noin 10 % pavun painosta voi olla kumariinia, ja koska papuja käytetään vain noin neljännesosa kastike- ja jäätelöresepteissä ei ole yliannostusten vaaraa. Sama koskee muskottipähkinää, sekin on suurissa määrissä myrkyllistä kuten myös monet muut ruoanlaitossa. https://en.wikipedia.org/wiki/Dipteryx_odorata
Tallinnasta
http://www.pipar.ee/product.php?main_id=1&category_id=14&prod_id=1465&start=0&lng=uk
tai Turuust yks papu
http://www.smallstore.fi/store/spices/chic-shot-tonkapapu-18
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 903265
- 883043
- 681872
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä191842- 301767
- 211701
- 241687
Pettymys! Tähdet, tähdet -kisassa tämä erikoisjakso pois - Pistänyt artistit todella lujille!
Tähdet, tähdet -kisa on edennyt genrestä toiseen. Mutta erästä monen toivomaa erikoisjaksoa ei tällä kaudella nähdä. Voi341379- 481327
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91319