Prosenttilaskuja

asidjidsvhu

Terve! Harjoittelen tässä hieman prosenttilaskujen sovelluksia ja kaipailisinkin apua, koska tällaisia laskuja ei ole tullut laskettua vuosiin. Olen muuttanut ao. laskujen arvoja, jotta en saisi valmista vastausta (ainoastaan laskutavan) ja voisin itse ratkaista tehtävät, joten laskujen ratkaisut saattavat olla omituisia.

1. Kaupassa myytävän tuotteen myyntikate on 40 % ja myyntiä pyritään kasvattamaan 20 %. Kuinka monta prosenttia tuotteen hintaa tulisi samaan aikaan nostaa, jotta kannattavuus paranisi 35 %?

2. Kaupassa myytävän tuotteen myyntikate on 25 %. Koska kilpailutilanne on parantunut, hintaa on päätetty korottaa 15 %. Kuinka monta prosenttia myyntimäärän tulisi muuttua, jotta kannattavuus paranisi 10 %?

3. Liiketoiminnan kiinteät kustannukset ovat 4500 € ja muuttuvat kustannukset 560 € /kpl. Kaupan myyjä on tilannut 55 kpl tuotetta. Mikä pitää olla verottoman myyntihinnan, jotta tulos olisi 22 %?

Kiitos paljon, ehkä nämä palaa pikkuhiljaa muistiin, vaikken ihan tämän tapaisia ole koskaan laskenutkaan!

10

2689

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rfgv

      1. Oliskohan näin: kannattavuus=0,4*hinta*myynti, kannattavuudesta tulee 1,35 ja hinnasta 1,2. Kakkonen samalla tyylillä.

      3. Kokonaiskustannukset on 4500 560*55=35300. Jotta tulos olisi 22 %, täytyy saada 1,22*35300=43066. Jaetaan tuotteiden määrällä.

      Itse en ole lähellekään tällaisia laskenut koskaan, mutta keksin tuollaiset. Toivottavasti osuu lähelle.

    • Pieni ihminen

      miten tämä lasketaan?
      Rusinoita saadaan kuivattamalla viinirypäleitä.Kuinka monta prosenttia rypäleiden vedestä haihtuu kuivatuksessa, kun rypäleiden vesipitoisuus on 82 painoprosenttia ja rusinoiden 24 painoprosenttia?

      • 6+3

        Rusinoita on määrä a.
        Rusinoissa on vettä 24/100*a, ja kuivaa 76/100*a

        Rypäleitä on joku määrä x.
        Tiedetään, että 18% rypälemäärästä on kuivaa, eli:

        18/100*x=76/100*a=>x=76/18*a

        Rypälemäärästä x on vettä 82%, eli 82/100*76/18*a

        Jäljellä olevan veden prosenttimäärä y saadaan laskemalla:

        y/100*82/100*76/18*a=24/100*a=>y=(24*18*100)/(82*76)=6,93

        Vettä on jäljellä 6,93 %, joten häipynyt on 93,07 %

        (ei pysty laskeen noita muita , rupee aina päätä särkeen prosenttilaskut)


      • martta0

        Rypäleen alkumassa on m ja kosteus 82 %. Siinä on siten vettä 0,82*m. Loppukosteus on 24 % eli 0,24. Tähän päästään, kun rypäleestä poistetaan vettä määrä dm = m[0,82 - 0,24*(1-0,82)/(1-0,24)] = 0,76316m. Tätä verrataan alkuperäiseen vesimäärään eli saadaan tulos dm/m = 0,76316/0,82 = 0,9307 eli alkuperäisestä vedestä pitää poistaa 93,07 % (sama tulos kuin 6 3 jo sai).


    • Anonyymi

      Rusinat valmistetaan haihduttamalla vettä viinirypäleistä. Viinirypäleen vesipitoisuus on 82% ja rusinan 15%. Rusinan sokeripitoisuus on 60%. Mikä on viinirypäleiden sokeripitoisuus?

      • Anonyymi

        Olettaen, että kaikki sokeri on rypäleen ja rusinan sisältämässä vedessä:
        Rypäleiden sokeripitoisuus = (15/82)*60


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olettaen, että kaikki sokeri on rypäleen ja rusinan sisältämässä vedessä:
        Rypäleiden sokeripitoisuus = (15/82)*60

        Siis vastaukseksi pitää saada 12,7% ...

        Rypälen sisältö 82% vettä, 18% sokeri + muut.

        Rusinan sisältö 15% vettä, 60% sokeri ja 25%muut.

        ...Tehtävän annon perusteella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siis vastaukseksi pitää saada 12,7% ...

        Rypälen sisältö 82% vettä, 18% sokeri muut.

        Rusinan sisältö 15% vettä, 60% sokeri ja 25%muut.

        ...Tehtävän annon perusteella.

        Ajatellaan nyt vaikka yhtä rypälettä, olkoon sen massa a (tällähän ei ole väliä paljonko se on, koska puhutaan suhteellisista osuuksista). Olkoon x poistuneen veden massa x ja s sokerin massa. Meillä on yhtälöt

        0,15 = (0,82a - x) / (a-x)
        ja
        0,6 = s / (a-x)

        Nämä tulevat rusinan vesi- ja sokeripitoisuuksista. Ylemmässä käytetty tietoa, että rypäleessä on 0,82a massayksikköä vettä ja tästä kun poistuu x määrä niin saadaan se mikä on rusinassa jäljellä.

        Näistä saadaan

        s/a = 0,127.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ajatellaan nyt vaikka yhtä rypälettä, olkoon sen massa a (tällähän ei ole väliä paljonko se on, koska puhutaan suhteellisista osuuksista). Olkoon x poistuneen veden massa x ja s sokerin massa. Meillä on yhtälöt

        0,15 = (0,82a - x) / (a-x)
        ja
        0,6 = s / (a-x)

        Nämä tulevat rusinan vesi- ja sokeripitoisuuksista. Ylemmässä käytetty tietoa, että rypäleessä on 0,82a massayksikköä vettä ja tästä kun poistuu x määrä niin saadaan se mikä on rusinassa jäljellä.

        Näistä saadaan

        s/a = 0,127.

        Kiitos teidän avusta. Tämä antoi selkoa tohon hommaan.

        Kiitoksia kertalleen. :)


    • Anonyymi

      Kommenttini hieman ohi kysymyksen, mutta lienee hyvä lisä oppimateriaaliin:
      Sillä että myyntiä pyritään kasvattamaan 20 % ja että se todella saadaan kaaasvamaan tavoiteeseen, on hintansa., esim. työtunteja ja mainoskuluja. Vaikka se onnistuosikin, niin oikeassa elämässä kannattavuuden kasvu ei siis ole puhdasta tuottoa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      86
      3176
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      88
      3023
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1862
    4. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      19
      1812
    5. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      27
      1711
    6. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      21
      1691
    7. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1677
    8. Pettymys! Tähdet, tähdet -kisassa tämä erikoisjakso pois - Pistänyt artistit todella lujille!

      Tähdet, tähdet -kisa on edennyt genrestä toiseen. Mutta erästä monen toivomaa erikoisjaksoa ei tällä kaudella nähdä. Voi
      Tv-sarjat
      32
      1336
    9. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1327
    10. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1309
    Aihe