Nyt loppuu kerma!

voi voi voi voi voi

Voi ja kerma alkaa hinnannousujen myötä olla eliitin herkkua.

Mitenkäs nyt jouluruuat tehdään? Jää laatikot tekemättä. Joulu ilman kermakakkua! Iso kääk!

>>
Voi ja rasvaiset maitotuotteet hupenevat hyllyistä
>>
http://www.hs.fi/ruoka/artikkeli/Voi ja rasvaiset maitotuotteet hupenevat hyllyistä/1135269993815

68

2344

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Myppo_Sellis2.0

      Laatikoihin ei onneksi tarvitse laittaa kermaa,maito käy ,ja onhan kaurakermmaa,soijakermaa ym.- maku on silti hyvä.

      Mutta nostaako margariiniteollisuus nyt omia hintojaan, kun on pakko ostaa jotakin rasvaa ja voidetta.

      • Yök en syö!

        Se on sitten vaan 'äitien' tekemää.

        Eineksiin saa kuulemman lihankaltaisena aineena jauhaa kiveksiäkin.


      • Totta kai!

        Kysytkin vielä, että nostaako?


      • silkkaa ahneutta
        Totta kai! kirjoitti:

        Kysytkin vielä, että nostaako?

        Miten se nostaa voin hintaa, että ihmiset haluavat ostaa sitä? Miten se nostaa tuotantohintaa? Miten se nostaa logistiikan kustannuksia? Miten se nostaa markkinointihintaa?

        Eikö tämän myötä voin pitäisi olla halvempaa?


      • oliji
        silkkaa ahneutta kirjoitti:

        Miten se nostaa voin hintaa, että ihmiset haluavat ostaa sitä? Miten se nostaa tuotantohintaa? Miten se nostaa logistiikan kustannuksia? Miten se nostaa markkinointihintaa?

        Eikö tämän myötä voin pitäisi olla halvempaa?

        Jos kysyntä ylittää tarjonnan, hinnat nousevat (jotta kysyntä laskisi). Jos kysyntä alittaa tarjonnan, hinnat laskevat (jotta kysyntä lisääntyisi). Perus markkinointioppia.


      • huoh.....
        silkkaa ahneutta kirjoitti:

        Miten se nostaa voin hintaa, että ihmiset haluavat ostaa sitä? Miten se nostaa tuotantohintaa? Miten se nostaa logistiikan kustannuksia? Miten se nostaa markkinointihintaa?

        Eikö tämän myötä voin pitäisi olla halvempaa?

        Luepas vähäsen kansantaloutta. Hyvin yksinkertaista..


      • Jonot kuin leningrad
        Yök en syö! kirjoitti:

        Se on sitten vaan 'äitien' tekemää.

        Eineksiin saa kuulemman lihankaltaisena aineena jauhaa kiveksiäkin.

        Voi loppui myös krsnäsin Salesta ja hyllyllä oli vain pahoittelulaatta ,kolmiovoin saatavuuden vaikutuksista kuluttajille.Tuottajat vähevevät ja maaseudun tappolinja tekee meistä Neuvostoliiton jonottajia ja pimeäkauppa rehoittaa.


    • Jäälaatikottekemättä

      • sinne siis

        Lidlistä saa halpoja pitsoja ihan normaalihinnassakin.


    • as

      Onhan meillä lehmiä maa täynnä. Eikun oma ostamaan. Ei se vointeko niin vaikeaa ole. Kermatkin syntyy siinä sivussa. Tai siis toisin päin, ensiksi kermat, sitten voit.

      • ei ollut

        City marketissa palan palaa voita, en ole skarppaaja, mutta käytän pullaan ja ruuanvalmistukseen voita, myös leivälle, piti ostaa oivariinia, mutta miksi ne on kaikki HYLÄ tuotteita. HUOM. kaikki eivät ole allergisia, tämäkin on sortamista, että normaaleille terveille ei ole edes kunnon oivariinia INHOAN HYLA SANAAKIN.


      • syrjitty enemmistö
        ei ollut kirjoitti:

        City marketissa palan palaa voita, en ole skarppaaja, mutta käytän pullaan ja ruuanvalmistukseen voita, myös leivälle, piti ostaa oivariinia, mutta miksi ne on kaikki HYLÄ tuotteita. HUOM. kaikki eivät ole allergisia, tämäkin on sortamista, että normaaleille terveille ei ole edes kunnon oivariinia INHOAN HYLA SANAAKIN.

        Hyla ei ole allergiaa.

        Pierutauti maidosta on ihan eri juttu, kuin maitoallergia. Tätä eivät edes kaikki 'sairastavat' erota, se kun trendikästä olla oireinen.

        Monelle allergia tarkoittaa: yök, en tykkää!

        Monessa kohtaa, kun oikein tuetaan vähemmistöjä, joutuu syrjityksi se valtaväestö. Niin kai nyt tässäkin?


      • idiots..
        syrjitty enemmistö kirjoitti:

        Hyla ei ole allergiaa.

        Pierutauti maidosta on ihan eri juttu, kuin maitoallergia. Tätä eivät edes kaikki 'sairastavat' erota, se kun trendikästä olla oireinen.

        Monelle allergia tarkoittaa: yök, en tykkää!

        Monessa kohtaa, kun oikein tuetaan vähemmistöjä, joutuu syrjityksi se valtaväestö. Niin kai nyt tässäkin?

        No ei se kyllä ihan noinkaan mene. Hylassa on vähemmän laktoosia kuin normaaleissa tuotteissa, mutta ei sitä kyllä maussa huomaa. Hemmetin neidit, kun ei kestä hylaa ostaa. Elämä pilalla?

        Kokonaan laktoosittomatkin tuotteet pystytään nykyään tekemään täysin samanmakuisiksi, hyvänä esimerkkinä laktoositon maitojuoma. Maistuu täysin samalle kuin vastaava laktoosia sisältävä.

        Kauppa tarjoaa kaikille ryhmille tuotteita, valitettavasti kaupasta on nyt loppu normaalivoi, jos keskittyisit elämässä olennaiseen huomaisit, että hylatuotteet käyvät vallan mainiosti. VIHAAT hyla-sanaa. Täytyy sanoa, että asiat on liian hyvin sulla sitten, kun ehdit keskittyä hylan vihaamiseen.

        Toisekseen maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi ovat molemmat hankalia tauteja. Laktoosi-intolerantikko kestää tietyn määrän maitoa kyllä, mutta jos olet syömässä ravintolassa, niin kyllä mä ainakin varmistaisin ottavani kokonaan maidottoman välttääkseni kaikki mahdolliset oireet. Se ei oo pelkästään pierutauti vaan pahimmillaan äärimmäisen kivuliasta turvotusta ja hallitsematonta ripulia. Yritä siinä olla syömässä mukavaa lounasta, kun saatkin vahingossa laktoosia liikaa. Ei kyllä ketään naurata, jos et pääse vessaan ajoissa.


      • 5sgse
        idiots.. kirjoitti:

        No ei se kyllä ihan noinkaan mene. Hylassa on vähemmän laktoosia kuin normaaleissa tuotteissa, mutta ei sitä kyllä maussa huomaa. Hemmetin neidit, kun ei kestä hylaa ostaa. Elämä pilalla?

        Kokonaan laktoosittomatkin tuotteet pystytään nykyään tekemään täysin samanmakuisiksi, hyvänä esimerkkinä laktoositon maitojuoma. Maistuu täysin samalle kuin vastaava laktoosia sisältävä.

        Kauppa tarjoaa kaikille ryhmille tuotteita, valitettavasti kaupasta on nyt loppu normaalivoi, jos keskittyisit elämässä olennaiseen huomaisit, että hylatuotteet käyvät vallan mainiosti. VIHAAT hyla-sanaa. Täytyy sanoa, että asiat on liian hyvin sulla sitten, kun ehdit keskittyä hylan vihaamiseen.

        Toisekseen maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi ovat molemmat hankalia tauteja. Laktoosi-intolerantikko kestää tietyn määrän maitoa kyllä, mutta jos olet syömässä ravintolassa, niin kyllä mä ainakin varmistaisin ottavani kokonaan maidottoman välttääkseni kaikki mahdolliset oireet. Se ei oo pelkästään pierutauti vaan pahimmillaan äärimmäisen kivuliasta turvotusta ja hallitsematonta ripulia. Yritä siinä olla syömässä mukavaa lounasta, kun saatkin vahingossa laktoosia liikaa. Ei kyllä ketään naurata, jos et pääse vessaan ajoissa.

        hyla- ja laktoosittomat tuotteet maksaa enemmän.


    • Sanonoko mitä..?

      Oliko linnan tarjoilut leivottu voilla? Oliko voissa paistettu? Oliko voilla voideltu?

      Mitä?

      Ja nyt kansa saa elää margariinilla ja öljyllä koko joulun, kun venäläiset maksaa voisa paremman hinnan!

      • bbgbkkjjjk

        Prisman hyllyt notkuivat virolaista voita. Ja lidlistä saa saksalaista. Molemmat reippaasti valion tuotteita laadukkaampia.


      • Lidliin siis
        bbgbkkjjjk kirjoitti:

        Prisman hyllyt notkuivat virolaista voita. Ja lidlistä saa saksalaista. Molemmat reippaasti valion tuotteita laadukkaampia.

        Ja halvempia.


    • Ryntäys Tonne!

      Siinä taas nähtiin suomalaisten hullu kohkaaminen. Rynnätään asian kuin asian perään kun mikä tahansa trendipelleily on päällä. Jotkut hamstranneet voita kymmeniä, pahimmat jopa toista sataa pakettia. Kyllä tässä maassa on niin paljon pellejä että huh huijaa.

      • 4 + 16

        Tätähän juuri tälläiset uutisoinnit voivat aiheuttaa. Ellei sitten tarkoituksena juuri ollut voin myynnin lisääminen.


      • poksuko

        Kyllä huomaa, millaisia trendipellejä suomalaisista on tullut.

        Vielä jokin aika sitten oli muotia pulloveden juominen, kun kraanavesi on niin hyi hyi. Etenkin nuoret naiset näyttivät huvittavilta pullovesiensa kanssa.

        No, entäs sitten hysteerinen suhtautuminen kaikenlaiseen rasvaan, voihin, maitotuotteisiin. Hyi, yök ! Linjoistaan hysteeriset ihmiset paasasivat kuinka rasva on elimistölle pahasta. No, ei kulunut aikaakaan, tuli uusi täysin päinvastainen muoti-ilmiö nimeltä karppaus ! Samaiset ihmiset, jotka hetkeä aikaisemmin hylkivät kaikenlaista rasvaa ja söivät vain hiilihydraattimoskaa ja keinomakeutusaineita (lue: kevyttuotteita), syövät tällä hetkellä vain kaikenlaista karppaus-muoti-ilmiöön liittyvää....

        Vähänkö naurattaa :D


    • onmomokmklm

      bbgbkkjjjk !!! Selitäs nyt meille kaikille miten se viron ja saksan voi on laadukkaampaa kuin suomalainen? =oD

      • yksinkertaista

        Maista!

        Paista!


    • kotivoita

      Mummut ne hamstraa voita, siis oikeata voita, ei mitään virulaista kärrynrasvaa.
      Ei kelpaa meille.

    • voita olla pitää

      Margariiniin en koske.

    • ....................

      Siitäkö tämä nyt johtuu, että käytän vain punaista maitoa?

      Tyhmin tuote ikinä: 5 % kerma.

    • Korvikekko

      Mitäs jos Florakin loppuu?

    • alkuperäisasukas

      Rasvavero kehiin

    • isossa kaupassa töissä voita vaan ei saa tarpeeksi tilataan 1500 pakettia ja saadaan 50 pakettia eli ei saada tarpeeksi että riitäis kaikille kuulo puheiden mukaan norjassa on paljon pahemmin voin saanti eli ei ollenkaan sanotaaN ETTÄ ON RAAKA AINE PULA tiedä onko se totta vai haluuko tekijät lisää rahaa VOI ON KAUPALLE HUONOITEN TUOTTAVAA TUOTE mutta sitä pitäis olla kaikissa kaupoissa muuten loppuu asiakkaat

    • miä 51 v

      En oo koskaan syönny margariinia! Enkä syö. Voita sen olla pitää ja kermaa ja vielä kun saisi maitoa suoraan maitotilalta.

    • STiMY06

      "Joulun alla voin kulutus kasvaa. Ei voista mikään pula tule, mutta yksittäisistä myymälöistä voi saattaa loppua aika ajoin", Ruokakeskon ostojohtaja Harri Turunen arvioi."

      Eipä se meidän pienestä lähikaupastakaan ole loppunut, joten hyvällä omallatunnolla päädyn ihmettelemään ihmisten hysteerisyyttä.

    • Ööpelö

      Hinnan parannus juttuja vaan. Markkina taloutta ja se meitä johtaa. Kahvilla kikkailtiin samalla lailla.

    • voita sen olla pitää

      ja meille maidontuottajille ei makseta oikeastaan mitään maidosta, missä se suuri vika piilee :(
      Ja ei meitä kaikki osaa ees arvostaa, tulis sellaset tyypit ite kokeileen niin loppus semmonen uhittelu :)
      Ei tää helppoa oo. Raskasta ja rahaa vievää hommaa

      • maajussuf tukiainen

        Mutta sinähäm tienaat miljoonia tukiaisina, Kysy vaikka Jussufilta.


    • perspurilainen

      Karppausvajakit vai ostanut voihyllyt tyhjiksi? Täyttä paskaa koko muoti-ilmiö taas kerran.

      • Miä taas

        Tuossa "muoti-ilmiössä" täytyy olla jotain jujua, kun se niin kovin herättää vastustusta. Jos se on kakkaa, niin antakaa karppaajien karpata, mitä se teille kuuluu? XD


      • perspurilainen
        Miä taas kirjoitti:

        Tuossa "muoti-ilmiössä" täytyy olla jotain jujua, kun se niin kovin herättää vastustusta. Jos se on kakkaa, niin antakaa karppaajien karpata, mitä se teille kuuluu? XD

        En minä mitään vastusta, oma ruokavalio on ihan normaalisti aikalailla sama kuin karppaajilla. Ottaa vain päähän nämä suomilampaiden laumailmiöt.


    • tehtailija5

      Täytynee nostaa kissanrasvan hintaa,, näin homma pelaa. kun voi loppuu niin saan kunnon hinnan rasvasta

    • Lihaa ja voita nam

      Karppaaminenhan oli jo muutama vuosi sitten kova juttu, mutta ilmiö hiipui sitten lähes kokonaan ja toivoin sen jo unohtuneen. No ei muuta kun vähän voitelua eli propagandaa kehiin kaupallisilta tahoilta, ja taas nostettiin aihe pinnalle. Tällä kertaa siitä tulikin erittäin suosittua, kunhan oli ensiksi pehmennetty ihmisten aivoja pari vuotta.

      • turhaa pelleilyä

        Suomihan on pikkuamerikka, kansa yhtä johdateltavissa. Viimeksi jenkeissä käydessäni huvitti hieman kaupass kun lähes kaikissa tuotteissa luki "low carb" tai "organic", yleensä molemmat. Totuus on kuitenkin useimmiten jotain ihan muuta, mutta pääasia että ihmiset ostaa.


    • voi han...

      Oma ajattelu sallittua tässä helvetin hyvin voivassa maassa!
      Ihmiset tekee omat ongelmansa, kun niitä ei muuten ole!!!
      Miettikäähän vähän: yksilöillä on aina ongelmia jos mistäkin syystä. Mutta kas, jokaisella se tietsikkakin kuitenkin on. Kallis kapistus: miten voi olla varaa??
      Luopukaa siitä, mikä ei ole tarpeen eloon jäämisen kannalta! Eläkää oikeasti!
      Ja tuo jouluhössötys! Lopettakaa hitossa, kukaan ei sitä krääsää kaipaa, mitä toisillenne halpa/trendi/statuskaupoista haalitte!
      Antakaa jotain aidompaa: kokemuksia, elämyksiä ihan ihmisten kanssa vain. Onko liian vaikeaa???

      • plmb

        Suomalainen ravintotietämys on maailman huippuluokkaa. kansanterveyslaitokset ovat asettaneet hyvät tietueet osoiteeseen www.fineli.fi
        Siitä saa tarkat tiedot elintarvikkeiden rasvasisällöstä.
        Voi myöskin hakea tärkeitä välttämättömiä rasvoja esim DHA ja EPA tai linolihappo ja alfa-linoleenihappo, ja niistä löytyy tiedot ravintoaineluettelosta käsin.
        Tietsikasta on siis hyötyä.
        Jouluna tavataan saada sellaisia ravintoaineita joista kärsitään siten muun vuoden ajan pulaa.


      • plmb
        plmb kirjoitti:

        Suomalainen ravintotietämys on maailman huippuluokkaa. kansanterveyslaitokset ovat asettaneet hyvät tietueet osoiteeseen www.fineli.fi
        Siitä saa tarkat tiedot elintarvikkeiden rasvasisällöstä.
        Voi myöskin hakea tärkeitä välttämättömiä rasvoja esim DHA ja EPA tai linolihappo ja alfa-linoleenihappo, ja niistä löytyy tiedot ravintoaineluettelosta käsin.
        Tietsikasta on siis hyötyä.
        Jouluna tavataan saada sellaisia ravintoaineita joista kärsitään siten muun vuoden ajan pulaa.

        Niin.
        Pohjoismaisen ravinnon suhteellisen suuri rasvapitoisuus lienee vaikuttanut kardiovaskulaaristen tautien, tiettyjen syöpätyyppien, liikalihavuuden ja sappikivien runsaaseen esiintymiseen (prevalenssiin).
        Eri kulttuuripiireistä tehdyissä tutkimuksissa on havaittu hyvin selkeää yhteyttä kovien rasvojen käytön, seerumin LDL-kolesterolin ja koronaarisairauksiin sairastumisen ( insidenssin) kesken.
        Koronaaritautien riski alenee vähennettäessä rasvan kokonaissaantia,
        muutettaessa rasvojen laatua edullisemmaksi:
        tyydytettyjen rasvahappojen (SFA) osuutta ( siis maito ja liharasvoja) vähentämällä
        ja tyydyttämättömien (MUFA, PUFA) rasvahappojen osuutta (kasvisrasvojen osuutta) lisäämällä.

        6 kuukauden tutkimuksissa havaittiin ravintorasvan niukentamisen ( reduction of dietary fat) tai rasvanlaadun muuntamisen ( modification of dietary fat) vähentävän kardiovaskulaarisia sairastumisia 16 prosentilla ( 16 %).
        Yli kahden vuoden tutkimuksissa riskin vähenemä oli 24 %.

        Hu et al tekivät katsauksensa epidemiologisista tutkimuksista ja ravitsemuksellisista interventiokokeista ja havaitsivat kovan rasvan korvaamisen tyydyttämättömällä rasvalla olevan tehokkaampi riskinalentaja kuin pelkän kokonaisrasvan kulutuksen vähentäminen.

        cis-MUFA (kuten öljyhapon) ja cis-PUFA- ( linoli, alfa-linoleeni) rasvahappojen asettaminen ravintoon SFA - ja trans-rasvahappojen (kovan rasvan kuten maitorasvan ) sijasta vaikuttaa seerumin LDL- kolesteroli alenemista HDL- muuttumatta. Mutta jos rasvaan kokonaisrasvamäärääkin vähennetään, HDL-määräkin vähenee.
        Tähän kokonaisrasvan vähentämisestä johtuvaan HDL-kolesterolin vähenemään voidaan vastavaikuttaa lisäämällä fyysistä aktiivisuutta.
        Vapaissa olosuhteissa (kodeissaan) asuvilta tehdyissä ravitsemuksellisissa interventiotutkimuksissa seerumin kokonaiskolesteroli laski keskimäärin 8.5 % kolmessa kuukaudessa ja 5.5 % 12 kuukaudessa, mutta harvoin saavutettiin dietääristä päämäärää. Komplianssi (hoitomyöntyvyys) on ollut parempi , kun vastaava tutkimus on tehty metabolisissa yksiköissä: seerumin kolesteroliarvot ovat laskeneet 10-15 %.
        Muutamissa prospektiivisissa tutkimuksissa on havaittu runsaan trans-rasvahappomäärän käytön nostavan kardiovaskulaaristen tautien (CHD) riskiä.
        Kovin yksityiskohtaiset yksittäisten rasvahappojen saantisuositukset ovat tuskin oikeutettuja.

        Yksittäisten tyydytettyjen rasvahappojen (SFA) vaikutukset lipoproteiinilipideihin eroavat jossain määrin toisistaan.
        Nämä tyydytetyt rasvahapot (SFA) lisäävät sekä LDL-että HDL-kolesterolia:
        C14: 0 enemmän kuin C16:0; C16:0 enemmän kuin C 12:0. Näitä on maitorasvassa.
        C14:0, myristiinihappo (Myristic acid)
        C16:0, palmitiinihappo (Palmitic acid)
        C12:0 lauriinihappo (lauric acid)
        Kolesterolin suhteen neutraaleja vaikutukseltaan ovat seuraavat rasvahapot:
        C18:0, steariinihappo ( Stearic acid)
        C18:1, öljyhappo ( Oleic acid)
        LDL-kolesterolia nostavat seuraavat rasvahapot melkein yhtä paljon kuin SFA 12- 16:
        trans- rasvahapot, joita on muodostunut kasvisöljyjen ja kalarasvojen kovettamisesta. Mutta suurissa määrin nämä kovetetut rasvat vähentävät HDL-kolesterolia.
        Eräässä trans-rasvahappotutkimuksessa osittain hydrogenoituneet kalaöljyt vaikuttivat LDL ja HDL kolesteroliin enemmän kuin osittain hydrogenoitu ( kovetettu) soijaöljy.

        Kolesterolia nostavia rasvahappoja esiintyy yleensä samoissa ruoissa, joista pääasiallinen SFA, kova rasvan tyydytetyt rasvahapot).


        Käytännön syistä jaetaan ravintorasvat suosituksineen seuraavasti

        Tyydytetyt rasvat (SFA) ja trans-rasvahapot. Näiden tulisi antaa 10 E% päivän energiasta

        Cis-tyydyttämättömät rasvahapot , joiden tulisi antaa 20 E% päivän energiasta.

        (Ykjsittäistyydyttämättömät rasvahapot MUFA: 10- 15 E% ja
        2- tai monityydyttämättömät rasvahapot PUFA: 5-10 E%)

        Vaikka totaalirasvan käyttö vaihtelisi rajoissa 10- 40 E%, pysyisi ateroskleroosin riski vähäisenä niin kauan kuin tyydytetyn rasvan (SFA ) osuus ei ylitä 10 E% rajaa. Näin on päätelty väestötutkimuksista.

        Rasvankokonaiskäytön rajoituksesta (restricted total fat) lie kuitenkin etua painonhallinnassa sellaisissa väestöissä, missä liikunta on vähäistä ja lihavuuden esiintymä yleistä.

        Pienikin määrä rasvaa antaa enemmän energiaa kuin vastaavan painoinen määrä sokeria tai hiilihydraattia:

        1 gramma rasvaa antaa 9 kcal.
        1 gramma hiilihydrattia antaa 4 kcal.
        1 gramma proteiinia antaa 4 kcal
        1 gramma alkoholia antaa 7 kcal.

        (Vain tietty osa alue rasvasta muuttuu helposti kolesteroliksi.
        Joulunaikana tapaa olla sappivaivoja enemmän ihmisillä. Jokaisen rasvaisen maukkaan suupalan voi valita vähärasvaisena , PUFA/MUFA voittoisena tai kovarasvaisena trans-rasvahappovoittoisena.


    • skarpataanskarpataan

      Nyt kaikki SKARPPAAMAAN,olkaa skarppina.
      Margariinit valmistetaan kuolleiden kissojen ja rottien rasvasta!!!
      Vanha mainoskin oli:Ennen laitettiin mirrit multiin,nyt suvikultiin(margariini).
      Voi on aina voita,mikään muu ei sitä voita!!

    • retyhvry

      ihan oikein teille, lällällällälieru. mä syön vaan kevytrasvoja koska ne on niin hyviä. ja oliiviöljyä, nammmm

      • skarpataanskarpataan

        No maistuuhan tuo kissanrasvamargariini hyvälle...
        Mikäli maku on sormessa ja se sama sormi sit persreiässä!!!


    • Minkähän takia meijerit eivät reagoi voi ja kermapulaan? Voi on ollut loppu jo pitkään. Luulisi kysynnän synnyttävän tarjontaa eikä päinvastoin.

      • plmb

        Nykyinen tavanomainen Pohjoismainen rravintorasvan käyttö on runsaampi kuin 100 vuotta sitten. Aivan enimmillään ravintorasvan kulutus oli 1960- ja 1970-luvulla, mutta alkoi alentua viimeisten 20-30 vuoden aikana.

        Nykykatsausten mukaan ovat keskimääräiset rasvankäyttötasot energiaprosentteina (E%) ilmoittaen Suomessa noin 34 E%, mikä nipin napin on nykysuositusten rajoissa. . Linolihapon (LA, Linoleic acid, n-6) ja alfa-linoleenihapon (ALA, alpha-linolenic acid, n-3) saannin suhteet olivat Pohjoismaissa , kuten Suomessa, matalimpia arvoja 14 eri maasta tehdyssä tutkimuksessa European TRANSFAIR study.
        Tieto vuodelta 2004 NNR.


    • KOSTILA

      mikä vittu teitä vaivaa?

    • dork

      Käyttäkää oikeita sanoja edes, kun kirjoitatte tänne. Skarpata on täysin eri asia kuin "karpata". Karppaaminen on siis se kiistanalainen ruokaan liittyvä toiminto, josta kaikki kohkaa.....aarrghh!! Skarpatkaa, ihmiset!
      Maailmassa on jotain muutakin kuin tuollaiset hyvinvointijengin hössötykset. Kelatkaa, kuka on vieraantunut todellisuudesta kun ruuan valitsemisesta on tullut trendi. Hävettävän pinnallista skeidaa! On tosi hienoa, että voi oikein valita, mitä syö ja suunnilleen sylkeä kaiken muun ruoan päälle!!!! Silti kaikki on liikalihavia ja psyykeongelmaisia.
      Jos kellään on enää maalaisjärkeä, kannattaisi sitä käyttää myös!

    • plmb

      Islannissa tapahtui vuosien 1968 ja 1985 välillä 20-prosenttinen lasku voin ja maitorasvojen käytössä. Suomessa on tapahtunut vuosien 1982 ja 2002 välillä kovien rasvojen ( tyydytettyjen rasvahappojen , SFA) käytön vähenemää 19 E %:sta 14 E %:n tasoon. Norjassa vuosien 1975 ja 2001 välillä väheni tyydytettyjen rasvahappojen (SFA) ja trans-rasvahappojen (TFA) käyttö 21 E %:sta 15 E %:iin

      Pohjoismainen kuolleisuus (mortality) kardiovaskulaarisiin tauteihin (CHD) on vähentynyt työikäisessä väestössä viimeksi kuluneitten 30 vuoden aikana, mutta eri maitten kesken on eroja, varsinkin miesten osalta. Kts. taulukkoa. Sekä Suomessa että Norjassa on työikäisten miesten kardiovaskulaarinen kuolleisuus vähentynyt yli puolella. Tästä vähenemästä katsotaan 30-50 % johtuvan seerumin kolesterolipitoisuuksien laskusta.
      On taulukoita sydänkuolleisuudesta ennen kolesterolin laskemisia
      kuten "Pohjoismainen 25-64 vuotiaitten kuolleisuus iskemisiin sydäntauteihin (IHD) 100 000 ihmistä kohtaan ( Tämä oli oikein suomalaisten miesten tauti ennen kolesterolien laskemista!).

      Ischaemic heart disease mortality rates per 100 000 in women and men aged 25- 64 years in the Nordic countries (www.who.dk)


      Mitkä ovat kaikkein tärkeimmät rasvojen lähteet?

      Kaikkein olennaisimmat ravintorasvan lähteet ovat (1) MARGARIINIT, VOI, ÖLJYT ja muut rasvat, (2) MAITO ja MAITOTUOTTEET sekä (3) LIHA ja LIHATUOTTEET.


      Mistä ravinnon KOVA RASVA tulee?

      Kovan rasvan, tyydytettyjen rasvahappojen (SFA, saturated fatty acids) ja trans-rasvahappojen (TFA) päälähde on maitotuotteet, kovat margariinit ja valmistuotteiden hydrogenoidut (kovetetut) rasvat.

      Mistä saa PEHMEITÄ ravintorasvoja ja öljyjä?

      Monityydyttämättömien ( PUFA, polyunsaturated fatty acids) rasvahappojen päälähteitä ovat pehmeät margariinit ja kasvisöljyt.

      Kertatyydyttämättömiä rasvahappoja ( MUFA, monoansaturated fatty acids) sijoittautuu jokaiseen kolmeen edellämainittuun rasvalähderyhmään.

      Tanskassa tammikuussa 2004 kiellettiin lailla sellaiset markkinoidut tuotteet, joissa kokonaisrasvahappopitoisuuteen sisältyi yli 2 % trans-rasvahappoja, joita on kehittynyt teollisessa lkovetamisessa (hydrogenaatiossa). Tanskan lainsäädäntö ei kuitenkaan sisällytä märehtijäperäisten animaalisten tuotteiden trans-rasvahappoja tämän lainsäädännön piiriin.

    • plmb

      Joulun kunniaksi!

      Rasvojen tarkoituksesta ihmisen ruokana:
      Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto!
      Ja Israelikin sai käskyn Mooseksen aikaan: Kun tulette omaan maahanne, syökää rasvaisia ruokia. (Kasvisöljypitoisia nimittäin. ja ovathan suomalaiset omassa maassaan!)

      NNT2004 mukaan:

      Rasva (fat)tarjoaa elimistölle tiiviissä muodossa olevaa energiaa.

      Kehon solujen kalvoissa on rakennerasvoja, lipidejä (lipids) kuten fosfolipidejä (phospholipids, PL) ja kolesterolia (cholesterol).

      Kehossa on rasvakudoksissa varastorasvaa, neutraalirasvaa eli triglyseridejä ( triglycerids, TG) pitkäaikaiseksienergiavarastoksi.

      Energiatehtävänsä ohella rasva tuo keholle rasvaliukoisia välttämättömiä aineita. Rasvan mukana tulee kehoon rasvaliukoisia vitamiineja A, D, E ja K-vitamiineja.
      Ravintorasvasta osa on keholle välttämättömiä, essentiellejä rasvahappoja ( Essential fatty acids, EFA), joita keho itse ei pysty syntetisoimaan, mutta joita välttämättä tarvitaan kehon rakenteisiin ja toimintoihin. Tiedemiehet koettavat lukemattomin tutkimuksin ottaa selville, kuinka monta milligrammaa tai grammaa ihmiskeho päivittäin tarvitsee erilaisia rasva-aineita. NNR2004 kirja tekee tästä yhtenvetoa.

      Terminologiaa:

      Triglyseridit, glyseroli ja rasvahapot
      SFA, MUFA, PUFA
      Δ-pääty ja omega-pääty ( n-pääty)
      Trans-rasvahapot
      Konjugoituneet linolihapot (CLA)
      Fosfolipidit ja kolesterolit, kasvisterolit
      Lipoproteiinit rasvan kuljettajina
      Jatkuu...

      • plmb

        Rasvojen fysiologia ja aineenvaihdunta

        Useimmat luonnossa esiintyvät rasvat ovat neutraalirasvaa: triglyseridiseoksia (TG), Niiden runkona on glyserolimolekyyli (kolmen arvoinen alkoholi), jonka -OH ryhmiin voi esteröityä rasvahappoja. Yhden rasvahapon sisältävänä se on monoglyseridi (MG), kaksi rasvahappoa sisältävänä diglyseridi (DG) ja kolme rasvahappoa sisältävänä triglyseridi (TG). Nämä glyserolitumaan asettuneet rasvahapot ovat pääasiassa pitkäketjuisia ( long chain fatty acids, LCFA), 16-18 hiiliatomia sisältäviä. On epätavallista että ravinnossa esiintyisi vapaita , esteröitymättömiä rasvahappoja (free fatty acids, FFA).
        Triglyseridien (TG) painosta on yli 90% esteröityneitä rasvahappoja.

        Rasvahappojen vaikutus riippuu monesta eri seikasta: hiiliketjun pituudesta, tyydyttämättömyyden asteesta, kaksoissidosten (=) lukumäärästä, sijainnista ja rakentumistavasta rasvahapon hiiliketjussa (cis- asema, trans- asema, cis-cis, cis-trans etc) ; myös jossain määrin siitä, mihin kolmesta triglyseridin hiiliatomista rasvahappo liittyy (n1, n2, n3).

        Jos rasvahapossa ei ole yhtään kaksoissidosta se lasketaan kovaan rasvaan, (kuten glyseroli ja fosfolipidit) ja sitä sanotaan tyydytetyksi rasvahapoksi ( saturated fatty acid, SFA)

        Tyydyttämättömmät rasvahapot luonnehditaan kaksoissidostensa lukumäärän mukaan. Yksittäistyydyttämätön rasvahappo (monounsaturated fatty acid, MUFA) omaa vain yhden kaksoissidoksen.

        Monityydyttämätön rasvahappo ( polyunsaturated fatty acid, PUFA) omaa 2 - 6 tyydyttämätöntä kaksoissidosta. On kaksi tapaa miten merkataan kaksoissidosten paikka rasvahapon hiilirungossa. Rasvahapon happopääty omaa -COOH ryhmän( karboksyyliryhmän). Tästä C-päädystä ( carboxy-terminal end) merkataan kaksoissidosten kohdat delta-merkinnällä (Δ). Mutta jos aloitetaan toisesta -CH3 päädystä eli metyylipäädystä, käytetään n- merkintää tai kaikille ehkä tutuinta omega- merkintää.

        Ihmiskeho pystyy syntetisoimaan solujen etikkahaposta (C2: 0) käsin tyydytettyjä rasvahappoja (SFA) ja muutamaan niistä joitakuita kertatyydyttämättömiksi rasvahapoiksi (MUFA) kuten C16:1 palmitoleiinihappo ja C18:1 öljyhappo. Mutta monityydyttämättömiä rasvahappoja (PUFA) ihmiskehon täytyy saada valmiina alkumolekyyleinä ravinnosta käsin. Kasvisöljyistä tulevat n-6 linolihappo ( linoleic acid) ja n-3 alfa-linoleenihappo( alfa-linolenic acid) kyllä sitten jatkokäsitellään kehon aineenvaihdunnan omin mekanismein: Ne saavat kaksoisidoksia desaturaasi-entsyymeillä ja ne pidentyy elongaasi-entsyymeillä (tarkkoja aineenvaihdunnallisia kanavia myöten, jotta niistä saadaan aivan tiettyä cis-cis-muotoa, jota varten on taas uusi entsyymijoukko jatkomuokkaajana).

        Kehon itsensä tekemiä tyydytettyjä rasvahappoja ovat:Alkumolekyylinä C2:0 etikkahappo (Acetic acid), C3:0 propionihappo (Propionic acid) C4:0 voihappo (Butyric acid), C6:0 kapronihappo (Caproic acid) , C8:0 kapryylihappo (Caprylic, Octanoic acid) , C10:0 kapriinihappo ( Capric, Decanoic acid) , C12:0 lauriinihappo, (Lauric acid), C14:0, myristiinihappo, Myristic acid , C16:0 palmitiinihappo (Palmitic acid) , C18:0 steariinihappo (Stearic acid ), C20:0 Eikosaanihappo, Arakidiinihappo, (Arachidic acid). C24:0 Lignoseriinihappo ( lignoceric acid)

        Luonnostaan tyydyttämättömiä cis-rakenteisia rasvahappoja on kasveissa ja kaloissa. Mutta niiden pehmeä taipuisa cis-ja cis-cis-muoto voi elintarvikkeen kemiallisessa käsittelyssä ja rasvoja kovetettaessa (osittain hydrogenoitaessa) muuttua trans- ja cis-trans- muodoiksi. Silloin niistä tulee jäykkiä trans-isomeerejä. Myös bakteerit voivat muuttaa niitä trans-isomeereiksi märehtijöitten pötsissä. Pieniä määriä trans-rasvahappoja kuten delta11-trans-vakseenihappoa (n7- linjan C18:1 kertatyydyttämätöntä öljyhappovarianttia, Δ11-trans vaccenic acid) esiintyy lehmän, lampaan ja vuohen maidossa ja lihassa.

        Teollisesti kovetetut (hydrogenated) öljyt sisältävät erilaisia rasvahappojen trans-isomeerejä kuten Δ8-, Δ9- Δ10 isomeerejä, mutta myös vakseenihappoa (Δ11-trans vaccenic acid).

        Ihmiseltä ei ole erikseen tutkittu eri trans-rasvahappojen isomeerien metabolisia vaikutuksia. Trans-rasvahappojen saannin ja koronaaritautien riskin korrelaatiota selvittävissä tutkimuksissa ei ole voitu erottaa märehtijäperäisten ja teollisten trans-rasvahappojen vaikutusten kesken selviä eroja. Ravinnon trans- rasvahappoja tulee lähinnä meijerituotteista sekä pakastetuista ja teollisesti tuotetuista rasvaisista ruoista, joissa on osin kovetettua rasvaa.


    • Voivuori

      JEE! Kyllä sitä voita riittää sitten taas kun voin ja kerman popsijat heittävät veivinsä verisuonten kalkkeumaan, ja infarktit korjaavat satoa!
      Mistä lähtien eläinperäinen rasva on alkanut olla terveeliistä? Joko Pohjois- Karjala-projekti on unohtunut? Lyhyt on suomalaisten muisti.
      No, Alzheimerin aikaansaannosta ja aivoverisuonten kalkkeumasta johtuvaa.
      Kiitos voin ja kerman ja muiden eläinperäisten rasvojen!!!!!!!!!!!!!!!

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Pohjois-Karjala-projekti

      • plmb

        Niin, kovat rasvat ja , trans-rasvat ovat haitallisia! kovetetut rasvat sisältävät trans-rasvoja, ellei tuotteessa erityiseti mainita että "ei trans-rasvoja!"

        NNR2004 jatkaa:

        Trans-rasvahapporyhmissä on erityisesti mainittava konjugoituneet linolihapot (CLA, conjugated linoleic acids), joita muodostuu märehtijöissä mahabakteerien vaikutuksesta ja elimistössä trans-muotoisen öljyhapon ( trans-C18:1) desaturoituessa eli saadessa lisäkaksoissidoksen, jolloin se siirtyy linolihappojohdannaistensarjaan trans-C18:2- happona.

        Linolihapon trans- isomeereistä mainittakoon myös eräs maidossa hallitseva trans-CLA, eläinkokeissa antikarsinogeenista eli syövän vastaista tehoa osoittanut maitorasva cis-9, trans-11- linolihappo. Koe-eläimillä on havaittu kemiallisesti tuotettujen konjugoitujen linolihappojen, CLA- isomeeriseosten, vähentävän nitten rasvakudosmäärää ( fat mass) ja lisäävän rasvattomien kudosten määrää (lean body mass). Ihmisessä vaikutukset eivät ole niin huomattavia. Rasvakudosvaikutuksista näyttää vastaavan trans10-cis12-CLA-isomeeri. Saman isomeerin on havaittu lisäävän insuliiniresistenssiä ja C-reaktiivisen proteiinin (CRP) tasoja ihmisellä.

        Triglyseridien (TG) lisäksi ravintorasva tarjoaa fosfolipidejä (PL) ja kolesterolia. Kaikkein tavallisin ravinnossa tuleva fosfolipidi on fosfatidylkoliini (PC) eli lesitiini.
        Niin kolesterolia kuin fosfolipidejäkin tulee eläinperäisestä ravinnosta ja niitä syntetisoituu myös ihmisen omassa elimistössä. (Ne ovat ihmiskeholle tärkeitä synteesejä). (Kolesteroli, jolla on tärkeitä omia funktioita kehossa, ei käyty ravintoaineeksi; sitä säästetään aikansa ja kun sen rakenne alkaa virttyä , sen täytyy erittyä kehosta).

        Kasvit sisältävät kasvisteroleja, lähinnä tyydyttämättömiä sitosteroleja ja kampesteroleja, jotka imeytyvät huonosti ( vain 5-15 %:sti) ihmisen suolistosta, mutta niillä on vuorovaikutusta ihmisen kolesterolin imeytymiseen. Näitä steroleja vastaavien tyydyttyneiden sterolien, sitostanoli ja kampestanoli, imeytyminen on vielä huonompaa, 1-3 %:ista.

        Suolistossa TG ( triglyseridit) hajovat , hydrolysoituvat lipaasientsyymeillä monoglyserideiksi (MG) ja rasvahapoiksi (FA), jotka yhdessä avustavien sappisuolojen lysofosfolipidien (LPL) ja esteröitymättömän kolesterolin kanssa muodostavat sekamisellejä (mixed micelles), joista käsin sitten sulatettavat ravintorasvat voidaan imeyttää ohuessa suolessa.

        Osa rasvasta kuljetetaan imusuoniteitse. ( Tämä osa varsinkin vaikuttaa valtimoihin)

        Rasva ei ole vesiliukoista ja sen takia se tarvitsee verenkierrossa kuljetusta varten "kuljetusneuvoja", lipoproteiinipartikkeleita (Lp). Lipoproteiinien ydinosa on triglyserideistä (TG) ja esteröityneestä kolesterolista (KE) . Partikkelien pintarakenne muodostuu vapaasta kolesterolista, fosfolipideistä (PL) ja proteiineistä. Lipoproteiinit jaetaan tavallisesti neljään luokkaan niiden tiheyden mukaan (density).

        Kylomikronit (CM) – näitä menee imusuonia myöten (lacteals, ductus thoracicus) - maitiaisessa heti syömisen jälkeen! Jokainen ateria on tärkeä.

        VLDL ( Very low density lipoprotein): Tässä on paljon triglyseridejä. Tämä tulee maksasta käsin verenkiertoon.-

        LDL ( Low density lipoprotein): sisältää kaksi kolmasosaa kiertävästä kolesterolista. LDL on ateroskleroosin tärkeä riskitekijä, "paha koleteroli".LDL lähtee maksasta ja vie rasvoja periferiaan.

        HDL ( High density lipoprotein): Maineeltaan ”hyvä kolesteroli” on tässä HDL- osassa. Jos HDL-kolesterolin osuus on korkea ja suhdeluku LDL/HDL on matala , tämä merkitsee alentunutta ateroskleroosin riskiä.
        HDL koettaa kerätä periferiasta rasva-ainetähteitä ja tuoda takaisin maksaan.


      • voimaton

        joo ihmiset alkaneet leikkiä terveydellä muutaman "voigurun"villitseminä!syövät rasvasia tuotteita kitalaki tahmeana!hyi hel****i.


    • voiko pahempaa

      ruokaa olla kuin laatikot. Taitaa olla eläkeläisten jouluruoka...

      • Kaikki ruoka on hyvää, kun tarpeeksi nälkä.


    • ykas

      ei karppaus voi olla niin suurta että voikin loppus,en tiedä henk.kohtasesti ketään joka ois nyt alkanut voita syömään,tekopeliä saadaan vain voin hintaa ylös,tai lasketaan suomalaisten kolestoria

    • PekkaKP

      Ennen naurettiin DDR:n kauppavitseille, kuten tämä:
      Kaveri meni kauppaan itä-Berliinissä. Kaupassa oli myyjä ja tyhjät hyllyt. Hän kysyi, eikö teillä ole vieläkään juustoa? Kauppias; Herra, olette väärässä kaupassa. Juustokauppa, jossa ei ole juustoa on kadun toisella puolella. Tämä on lihakauppa, jossa ei ole lihaa.

      Olemmeko menossa samaan?

      • Hoonecker

        Tuosta tuli mieleen :

        Koululaiset huusivat toisilleen Berliinin muurin yli :

        - Meilläpä täällä Länsi-Saksassa on banaaneja!
        - Meilläpä täällä DDR:ssä on sosialismi !

        -No meillepä tulee sosialismi myös !
        -Jahas, no sitten teillä ei kohta ole niitä banaanejakaan !


    • plmb

      Nyt täytyy kyllä todeta, että mä olen täysi idiootti.

    • pöllimpi

      lidlikin mainostaa halpoja hintoja. voin hinta nousi 35%. revippä siitä huumoria.

    • mummapumma

      Tätä tämä teettää EU.uun maitokiintiöt. Miksi ihmeessä kaikkea pitää rajata . Nyt niillä on maito loppu eikä uutta saa mistään. Lisää vaan karjaa teuraaksi. Eihän EU:n hinnoilla kannata maitotilaa Suomessa pitää. Suomalaisesta ruoasta pitää vida maksa aenemmän ja pittää taata että Suome4ssa suomalainen ruoka riittää. Typeryyttä tämä EU:n kelkkaan lähteminen. Meijerit tietysti myy Venäjälle kaiken ja sitten tällä nostellaan käsiä, että anteeksi ja loppu. Toinen huhu on että valion maittuotteissa joku bakteeri ja siksi sitä ei sa aVenäjällekään myydä, ja siksi se on kaupoistakin loppu, Sitä se suurteollisuus tekee. Kun löytyy böbö, koko homma kaatuu koko valtakunnassa. Jos olisi pienmeijereitä tarpeeksi muut voisivat krvata yhden saastuneen pienmeijerin, ainakin osaksi aikaa. Suuruuden hullulla jää vaan luu käteen.

      • Voilla leivottu

        Leivän päälle voita.

        Nyt nähdään oikeaa suomalaista yritysetiikkaa. Tietty iso meijeri vie voita itään venäläisille ja jättää täällä kotimaan kuluttajille vain kalliit maidot. Ostakaa ulkomaisten meijerien tuotteita niin saavat näpäytyksen. Näin olen tehnyt monen muun kanssa jo vuosia ja alkaahan se näkyä jo markkinaosuuksissa.

        Älkää uskoko valheisiin, karppaajat muka, heh.


        Inhottava temppu ja valioitu sellainen..


    • tuubaariittää

      hahhah, että karppauksen vuoks voi muka loppuu.

      Eiköhän ne syyt ole ihan muut, että saatiin voin hinta taivaisiin (ainakin aluksi vain) nyt jouluksi!!!!!!!!!!!!!!

    • tässä vaihtoehto

      onneksi spermaa riittää! pitäis vaan saada jotenkin myytyä mielikuva skarppaajille.

    • navettapiika

      Kyllä minä yritän ja lehmät myös, mutta maito litrasta saa vain rajallisen määrän kermaa. Nyt kun meitä on valistettu ja jalostettu lehmiä, mitkä lypsävät paljon mutta laihempaa maitoa, ei kelkka käänny hetkessä. Menee vuosia ennen kuin taas lehmät lypsää rasvaisempaa maitoa, jos nyt kaikkia lehmiä ei suomenkarjaan vaihdeta, mutta sitten loppuu maito. Mutta kyllä sitä maitoa pannaan tulemaan, illalla taas lisää...

    • Anonyymi

      Meillä tehdään oikeassa ravintolassa kaikki jouluruoat, ja jatkan klo 2.00 joulu ruokien tekemistä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Saako kaunis ihminen parempaa kohtelua?

      Onko kauniin ihmisen elämä "helpompaa" kuin tavallisen näköisen ihmisen? Olen kuullut väittämän, että kaunis ihminen saa
      Sinkut
      136
      3847
    2. Ei ole kyllä mennyt

      Kovin hyvin kun alussa pieni sekoaminen hänestä 😏
      Ikävä
      12
      2596
    3. En rehellisesti usko et oisit

      Sekuntiakaan oikeasti mua kaivannut. Tai edes miettinyt miten mulla menee. Jotenkin todennäköisesti hyödyt tästäkin jos
      Ikävä
      37
      2015
    4. Näin sinusta taas unta!

      Unessa olin pakahtuneesti rakastunut sinuun. Olimme vanhassa talossa jossa oli yläkerran huoneissa pyöreät ikkunat. Pöly
      Ikävä
      21
      1751
    5. Paljonko aikaa on kulunut siitä kun viimeksi tapasit hänet?

      Päiviä? Viikkoja? Kuukausia? Vuosia?
      Ikävä
      31
      1556
    6. Olet muutenkin tyhmä

      Ja käyttäydyt epäasiallisesti siinä työssäsi.
      Ikävä
      125
      1521
    7. En muuttaisi sinusta mitään

      Ensin olit etäinen ja yritin pysyä tutkan alapuolella. Mutta ei silmiltäsi jää mitään huomaamatta, kuten minulla ei kuul
      Ikävä
      10
      1331
    8. Se oli siinä sitten

      Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on määrännyt kaiken maan Ukrainalle toimittaman sotilaallisen tuen tauolle, kertoo
      NATO
      500
      1290
    9. Mikä sinua ja kaivattuasi

      Yhdistää?
      Ikävä
      84
      1289
    10. Se sinun kaipauksen kohde

      Ei todellakaan käy täällä höppänä mies.
      Ikävä
      14
      1266
    Aihe