Tilanteeni on varmaan aikalailla samankaltainen kuin monilla muilla. En tiedä mitä haluan.
Olen 21 v ja kirjoittanut ylioppilaaksi 2009. Lukion jälkeen olen sitten haeskellut suuntaa viettämällä "välivuotta" koulutuksessa, johon hakeuduin työkkärin kautta. Alunperin hakeuduin sinne, koska en ollut henkisesti kunnossa ja minun piti "pysäyttää elämäni" hetkeksi. Nyt olen saanut toimintakykyni takaisin suurilta osin, mutta nyt olen etääntynyt opiskelusta niin paljon, että paluu tuntuu vaikealta.
Jatko-opiskeluiden kannalta olisi tärkeää saada tietoa siitä mitä erilaiset ammatit konkreettisesti pitävät sisällään. Oppaiden kuvaustekstit kun eivät kerro mitä kaikkea alan opiskeluun liittyy. Tarkoitan tehtäviä, opiskelutapoja, työharjoitteluja sun muita yksityiskohtaisia juttuja tai asioita joita kohtaan konkreettisesti työelämässä. Suurin ongelmani on varmaan se, että teen tästä asiasta liian vaikean. Pitäisi vain lähteä kokeilemaan, mutta kun en jaksaisi lähteä opiskelemaan vain jättääkseni koulun sitten kesken kun en pidäkään alasta. Haluan lisää konkreettista tietoa. Miten saan sitä? Mihin voin esim. mennä työharjoitteluun?
Kiinnostuksenkohteitani ovat mm. sosionomia, psykologia, yhteiskuntatieteet, kirjallisuus ja tiedotusoppi. Myös taidealat. Noitahan riittää, niin amkin kuin yliopiston puolelta, mutta en tiedä mihin haluan lähteä keskittymään pitkäjänteisesti, mihin sovellun parhaiten tai mikä on työllistymisen todennäköisyys. Ongelmana on myös sosiaalisten tilanteiden pelkoni, joka onneksi on aikalailla hälvennyt.
Eli pähkinänkuoressa. Onko ideoita mitä kautta voisin lähteä valmistamaan itseäni opiskeluhaasteisiin, esim. kursseja, joilla pääsisin opiskelemaan jotain johonkin alaan liittyen, työharjoittelupaikkoja, joihin pääsee ilman alan koulutusta, sivustoja joihin olisi kerätty tietoa, erilaisten ammattiliittojen sivustoja tms. jotka viitoittaisivat hieman tietäni?
Kiitos paljon mahdollisista vastauksista jo etukäteen!! :)
Kuinka integroida itsensä takaisin opiskeluihin?
6
270
Vastaukset
Varoituksen sana noista mainitsemistasi kiinnostuksista. Sosionomia, psykologia, yhteiskuntatieteet, kirjallisuus, tiedotusoppi ja varsinkin taidealat eivät vedä kovin hyvin työpaikkoja ja paraskin paikka taitaa olla lukion lehtori, muissa kuin opettajan hommissa on erittäin kapea leipä. Paras tapa hyödyntää noita sosiaalisia kiinnostuksia on käydä jonkin sortin johtamislinja ja hankkia ainakin yhdeltä teollisuuden alalta käytännön teoria siltä varalta, että johtajia ei kaivata. Kannattaa vastustaa "helpompien" humanististen opintojen kiusausta -- niillä aloilla tutkinto ei takaa työpaikkaa ja alan perehdytys on puhtaasti teoreettinen, mikä ei vakuuta työnantajia.
Ilman koulutusta pärjää vain yrittäjä ja minimipalkkoihin tyytyvä. Mikään merkittävä koulutus ei Suomessa maksa mitään, joten suosittelen pyrkimään kevään pääsykokeissa esim. tekniikan korkeakouluihin, joissa pisterajat ovat aika alhaiset. Ylioppilastutkinto sinulla onkin, joten mitään estettä ei pitäisi olla. Opiskellessa on aikaa keksiä se, mikä oikeasti kiinnostaa.- Opintokonsultti
Jos kyselee tuollaista palstalla, jonka otsikkona on "Tavoitteena lisensiaatin- tai tohtorintutkinto? Keskustele akateemisista jatko-opinnoista.", niin kysymyksen osumatarkkuus on erittäin heikko.
Voisit ensin opetella yleisesti skarppaamaan niihin asioihin, joista kulloinkin on kyse. Se vie asioita huomattavasti paremmin eteenpäin kuin vai huitaisemalla sinne päin. Vakuutan, että jos osumatarkkuutesi pääsykokeissa ei tuosta parane, et pääse edes sinne Surkealan oppilaitokseen, jonne perinteisesti ovat päässeet kaikki, jotka ovat osanneet tulkita oikein ulko-oven vedä-tekstin. - kaikkeasitä
No kerrohan keskustelun aloittajalle mille palstalle hän olisi voinut kirjoittaa tämän kysymyksen niin sinustakin, opintokonsultti, olisi jotain hyötyä etkä vain heittelisi asiallisesti muotoiltuja loukkauksia ihmisten niskaan niinkuin monet sinunkaltaisesi mukafiksut neropatit. Sinustahan tulisi hyvä poliitikko kun osaat varsin hyvin sanoa mikä mättää, muttet mitään mistä olisi jotain hyötyä. Faktahan on se, että mille tahansa palstalle tämä kysymys olisi sijoitettu niin se olisi saanut jossain vaiheessa epäasiallisen vastauksen tai muutamiakin. Tällä palstallahan sentään liikkuu varsin sivistyneitä ihmisiä, joille pitäisi olla ilmiselvää, ettei asiallisiin kysymyksiin ole kovinkaan fiksua vastata näennäisen ovelilla heitoilla. Mitähän muilla palstoilla sitten tapahtuu...
Kirjoittaja, käy työvoimatoimiston ammatinvalintapsykologilla. Sieltä saat tietoa kaikenlaisista vaihtoehdoista.- tt
"Yliopistoot ja korkeakoulut"
Siinä olisi ollut oikea paikka tälle kysymykselle. Siellä muitakin tämäntapaisia kysymyksiä. Miksi tätä palstaa ei voi rauhoittaa sille asialle, mille tämä on perustettu.
- sivupolkujentallaaja
Höhöö, tuo opintokonsultin viestihän osui aivan oikeaan :D Kiitoksia vastauksista ja tiedänpä nyt miksi en saanut sitä yhtä ovea auki... Sitä pitikin VETÄÄ.
Ehkäpä suuntaan sinne ammatinvalintapsykologille tai kiltisti sossun luukulle kun keskittymishäiriöni on niin pahanlaatuinen että toimintakykyä haittaa.
Kiitoksia kaikille vastauksista. - luk1ja
Tässä vielä vinkiksi blogi, jossa mm. sosiaalisten tilanteiden pelkoon juttuja:
http://jaanmurtajat.blogspot.com
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 692683
- 632624
- 681782
- 241607
- 201540
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91470- 151382
- 381233
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko81197- 251106