Minä se vuan halluun kyssyy jotta pittääkö tosisssaanni osata ruottia ennenku peäsee arrmeijahan.Ruotiukot miulle sannoivat jotta se onnii ehoton erellytys !
Pittääkö osata ruattia
6
224
Vastaukset
- Sven Dufva
Totta kai pitää osata ruotsia!
Miten muuten se Sven Dufva ymmärtäisi mitä Sandels sanoo?
http://keskustelu.suomi24.fi/node/10525487 - kustakuuleminen
Ei tarvihe osata ruohtia. Ne kö taistelloot meijänki puolesta, ku eivät kuulema mukkaa mahu yhtee varuskuntaakkaa.
- Sattumakorppi
Kuka tietää mistä sana "natsa" armeijan slangiin tulee? Luulin sen johtuvan tumpatun tupakan muodosta, niinkuin korpinjämä on. Mutta ei. Idässä kuulemma käytetään esimiehistä nimitystä "natsalniekka" ja komentovallasta "natsalnajuu"- nimitystä. Vanhana ukkona vasta selvisi, mitä TJ tarkoittaa. Sota-aikana rintamalta lähetetyissä kirjeissä ei saanut mainita paikan nimiä; sensuuri olisi kuitenkin poistanut, joten kirjeen loppuun laitettiin TJ= Täältä Jostain.
- TJ 0 (1990)
TJ on selvästi tarkoittanut kahta eri asiaa eri aikoina.
Toki termi "täällä / siellä jossain" oli sota-ajan ihmisille tuttu, kun kenttäposti kulki salanumeroilla ja sensuuri tarkasti, ettei rintamakirjeissä paljastettu asemapaikkoja.
Olavi Paavolainen kokosi 1943 useamman rintamarunoilijan teoksen otsikolla "Täältä jostakin"
http://kirjasto.kuopio.fi/work?workid=2e5faa6d-6ca1-43a2-9ee8-85e732d6583e
Sota-aikana suosittu laulu Vili Ronkainen: "Kirje sieltä jostakin":
http://www.youtube.com/watch?v=PMx5Eg2eNdc
- TJ 0 (1990)
"Vanhana ukkona vasta selvisi, mitä TJ tarkoittaa. Sota-aikana rintamalta lähetetyissä kirjeissä ei saanut mainita paikan nimiä; sensuuri olisi kuitenkin poistanut, joten kirjeen loppuun laitettiin TJ= Täältä Jostain. "
Minusta tässä on väkisinkin sekoittunut kaksi asiaa. Armeija on niitä paikkoja, joissa kirjainlyhenteitä viljellään ahkerasti, joten tässä lie kyse kahdesta eri aikaisesta mutta muuten identtisen näköisestä lyhenteestä.
Nykypäivän ilmaus TJ, jonka perässä tulee joku numero (365-0), tulee sanoista "tänään jäljellä".
Sota-aikana tällaista varusmiesten palveluspäiviä laskevaa järjestelmää ei voinut olla, koska kukaan ei tiennyt, milloin sota loppuisi ja palvelus päättyisi.- sattumakorppi
Muistan hyvin kuinka 70-luvun alussa sotaväessä arvailtiin tämän TJ-kirjainyhd. merkitystä. Näitä oli joka paikassa. Pahin oli Päävartion rk-patruuna, josta oli ruuti kaadettu pois ja tilalle pantu rullalle kierretty paperilappu, jossa TJ-lukema. Tositilanteessa nalli olisi työntänyt luodin piipun alkuun; sotilas olisi suorittanut latausliikkeen uudelleen ja normaali patruuna olisi ehkä hajoittanut rk:n. Vaikka onhan ne suunniteltu kestämään melkein mitä vaan sotahommissa. Hevosenleikkiä kuitenkin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 682550
- 592492
- 681732
- 211512
- 201450
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91400- 151312
- 381183
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko81127- 251056