Hei,
löysin juuri hyvän reseptin, jota ajattelin kokeilla -salsa vihreistä tomaateista. Yritin kasvattaa 5 kirsikkatomaattipuskaa siemenistä, mutta olin liian myöhässä -tomaatit eivät ehtineet kypsyä. Kävin juuri keräämässä n. kilon verran pikkuisia, jotka ajattelin käyttää tuohon salsaan.
Netissä on kuitenkin (lähinnä eräällä suomenkielisellä sivulla) ollut varoitus, että vihreät tomaatit ovat lievästi myrkyllisiä, eikä niitä saisi käyttää suurissa määrin. Lisäksi nämä keräämäni tomaatit eivät varsinaisesti ole edes täysin tummanvihreitä, vaan ovat alkaneet muuttua tummemmiksi kannasta vasta. Osa on ihan "kirsikkatomaatin kokoisia kirsikkatomaatteja", osa pienempiä.
Uskallanko käyttää näitä "vihreitäkin ehkä raaempia" tomaatteja tuohon salsaan? Ohjeessa niitä tulisi kypsentää n. 15 minuuttia kiehuvassa vedessä vaiheineen kaikkineen... Ostin jo muut aineksetkin (korianterin, kuminansiemeniä ja chiliä) -meneekö kuitenkin ohje nyt sivu suun?
Vihreiden tomaattien myrkyllisyys (tomaattisalsa)
6
2189
Vastaukset
- 14+17
Eviran sivulla sanotaan,että ei pitäisi käyttää ruuissakaan,eli ilmeisesti kypsentäminen ei poista myrkyllisyyttä.Toisaalta ei kai salsaa suuria määriä kerralla syödä.Tai voithan kypsyttää tomaatteja jonkun aikaa sisällä.
- Titta
No tuota juuri ihmettelinkin, kun googlaamalla englanniksi löysin runsaasti reseptejä nimenomaan vihreille tomaateille (muutaman suomenkielisiltäkin sivuilta), eikä missään niissä mainittu myrkyllisyyttä. Osassa ohjeista tomaatit käytettiin jopa kypsentämättöminä :/
Täällä esimerkiksi montakin ohjetta, joista löysin tuon jota haluaisin kokeilla:
http://tipnut.com/green-tomato-recipes/ - MTT vs Evira
Iät ajat on syöty vihreitä tomaatteja eikä kukaan ole niihin tiettävästi kuollut.
Tutkija Veli-Matti Rokka MTT:stä (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) kertoo,
että glykoalkaloidien on todettu estävän esimerkiksi
salmonella- ja listeria-bakteerien sekä sairaalabakteerina tunnetun MRSA:n kasvua.
– Tomaatin glykoalkaloidin, tomatiinin, on havaittu alentavan veren kolesterolipitoisuutta, ja tietyt glykoalkaloidit pystyvät estämään syöpäsolujen
kasvua, Rokka lisää. (http://www.mtt.fi/julkaisut/mttelo/MTTELO_2_2008.pdf )
Evira saa rauhassa pitää varoittelunsa. Meillä ainakin syödään tomaattisalsaa niin kuin ennenkin ja terveinä ollaan pysytty. - Titta
MTT vs Evira:
Samaan johtopäätökseen tulin englanninkielisten linkkien perusteella. Siellä oli mm. kumottu tämä myrkyllisyys vähän kuin urbaanina legendana jne. Ihmettelen vain Eviran kantaa tuohon. Todella harva kotimainen sivusto antaa yhtään mitään tietoa tästä(kään) asiasta...
Jospa siinäkin on vain raha taustalla -osta tomaatteja, kunhan ovat kypsiä. Älä koita kasvattaa kotona, koska silloin voi olla kyseessä todellinen vaara jne jne... :/Vanhassa 50-luvun Kotiruoka-keittokirjassa ja saman ajan säilöntäoppaassa on
vihreän tomaattisalaatin säilöntäohje.Se on etikka-vesi-sokeriliemi, johon
vihreät tomaatit säilötään.Hyvää ja herkullista lisuketta talveksi.
Vihreät tomaatit kypsyvät kyllä sisälle tai kuistille tuotuna käytettäväksi tuoreeltaankin. Meillä on riittänyt niitä pyhäinpäivään asti, viileässä säilytyksessä.
Otan aina lämpimään ne, jotka alkavat värittyä.Syötäviä muutamassa päivässä.
Olen vuosikausia säilönyt vihreitä tomaatteja etikka-sokeriliemeen. Elän yhä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 732845
- 642723
- 681802
- 241647
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä161610- 201570
- 151422
- 481277
- 381253
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91239