Sairaalafyysikko - kuinka kova kilpailu koulutuspaikoista

Fysiikan opiskelija

Olen kiinnostunut ym. harvinaisehkosta ammatista. Opiskelen TTY:ssä teknillistä fysiikkaa tarkoituksena suuntautua lääketieteelliseen fysiikkaan.

Koulutusvaatimukset ovat tiedossani, ja kysymys kuuluukin kuinka kova kilpailu harvoista apulaisfyysikon paikoista sairaalassa on. Kilpailussa ratkaisevat varmaan perustutkinnon arvosanat ja pääaine (lääketieteellinen fysiikka varmaan on paras vaikka muukin fysiikan ala kelpaa). Onko käytännössä merkitystä onko FM vai DI-tutkinto.

Koulutukseenhan voi teoriassa hakea kandidaatintutkinnon suoritettuaan, mutta ennen DI:ksi valmistumista ja jatko-opiskelijaksi pääsyä siitä ei varmaan kannata edes haaveilla. Saako varautua siihen että vaikka pääsisi tohtoriksi asti niin koulutuksesta jää silti rannalle?

"Projekti" varmaan kannattaa aloittaa pyrkimällä tekemään diplomityö yliopistolle tai tutkimuslaitokselle (mieluummin kuin yksityiselle sektorille) ja pyrkimällä sen jälkeen jatko-opiskelijaksi. Saako ko. alalla (lääketieteellinen fysiikka) miten hyvin rahoitusta jatko-opintoihin jos siis ei työskentele sairaalassa apulaisfyysikon virassa.

3

1798

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • N kertaa hakenut

      Apulaisfyysikon virkoihin on viime aikoina ollut n. 40-50 hakijaa/haku. Kilpailussa tärkeimmät tekijät ovat nähdäkseni koulutus ja käytännön kokemus. Eri sairaalat painottavat näitä vähän eri tavalla. Valitulla on usein ollut tohtorin tutkinto lääketieteellisen fysiikan alalta ja jonkin verran käytännön kokemusta. Joskus on maisteri/lisensiaattikin valittu, mutta tällöin käytännön kokemusta on ollut paljon ja jatkotutkinto vähintään hyvässä vaiheessa.

      Kannattaa hankkia DI/FM tutkinto ensin ja sitten vasta murehtia jatkosta. Ja kyllä, tohtoritkin rankataan mm. julkaisujen määrän perusteella, joten jatkotutkinto ei takaa koulutuspaikkaa.

      DI-työn tekopaikalla ei sinänsä ole suurta väliä, kunhan aihe on sopiva. Esim. lääkintälaitevalmistajille tehdyt tai säteilyturvallisuuteen liittyvät (STUK, ydinvoimalat jne.) lopputyöt ovat todellakin ok. Laitokselle tehdessä voi tietty pedata jatkotutkintoa. Jatkotutkintoa varten kannattaa ottaa suoraan yhteyttä alan tutkimusryhmiin. Rahoituksen määrä riippuu paljon ryhmän tutkimusaiheesta ja aktiivisuudesta.

      Apulaisfyysikon virka ei ole ainoa tie sairaalafyysikoksi. Moni tekee pidempiä ja lyhyempiä sijaisuuksia ja kerää vaaditun kokemuksen sitä kautta. Tässä tapauksessa pitää vaan olla valmis reissaamaan sairaalasta toiseen. Lisensiaatin tutkinto tehdään sitten töiden ohessa sopivasta käytännönläheisestä aiheesta.

      • Fysiikan opiskelija

        Lukuvuosi on pyrähtänyt käyntiin ja muistin tämän vanhan ketjun.

        Noista sijaisuuksista, kuinka kovaa on kilpailu ja mikä yleensä sijaisuuksien pituus. Kuinka monta vuotta voi odottaa kuluvan pätevyyden saamiseen joka tälle polulle lähtee. Onko tavallista olla työttömänä silloin kun ei ole sijaisuutta päällä.


      • Tappi2234
        Fysiikan opiskelija kirjoitti:

        Lukuvuosi on pyrähtänyt käyntiin ja muistin tämän vanhan ketjun.

        Noista sijaisuuksista, kuinka kovaa on kilpailu ja mikä yleensä sijaisuuksien pituus. Kuinka monta vuotta voi odottaa kuluvan pätevyyden saamiseen joka tälle polulle lähtee. Onko tavallista olla työttömänä silloin kun ei ole sijaisuutta päällä.

        Näihin kysymyksiin ei valitettavasti ole antaa minkäänlaisia kiveenhakattuja vastrauksia. Riippuu niin monesta asiasta, mm. kaupungista.

        Kannattaa olla itse mahdollisimman henkilökohtaisesti, naamatusten, yhteydessä paikallisiin ylifyysikkoihin ja tarjota itseään esimerkiksi kandityön ja gradun tekijäksi. Jos käy tsäkä, voi päästä tutustumaan ympyröihin, opettelemaan alaa ja mahdollisesti tekemään pikkusijaisuuksia.

        Itse pääsin sisään sairaalamaailmaan jo hyvissä ajoin ennen FM:ksi valmistumistani. Vaaditun yliopistopalvelun (2 vuotta minimi) hankkiminen olikin sitten se aikaa vievin urakka, mutta sen sain kerättyä tekemällä koko ajan töitä keskussairaalassa noin 3-4 vuoden aikana.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      74
      3062
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      74
      2944
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1852
    4. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      19
      1772
    5. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      27
      1681
    6. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1667
    7. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1640
    8. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1317
    9. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1299
    10. Pettymys! Tähdet, tähdet -kisassa tämä erikoisjakso pois - Pistänyt artistit todella lujille!

      Tähdet, tähdet -kisa on edennyt genrestä toiseen. Mutta erästä monen toivomaa erikoisjaksoa ei tällä kaudella nähdä. Voi
      Tv-sarjat
      31
      1295
    Aihe