Mitä ovat paistiosat?

jauhelihaonhyvää

Paistijauheliha on laadukkaampaa kuin muista osista tehty. Mutta mistä osista ruhoa paisti on? Onko sillä joku tarkempi määritelmä? Miten paisti eroaa muista osista?

Kysymys heräsi siitä, kun Evira selvitti, ettei kauppojen paistijauhelihoissa ole juuri nimeksikään sitä mitä paistiksi nimetään, vaan muita osia.

18

1199

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ja jauhat itse sen

      tuossa jauhelihaketjussahan joku 'ammattilainen' selvitti jo sen että etuselkää ja lapaa on se 'paistijauheliha' muut rojut päälle lisäkkeeksi.Pyöröpaisti on se oikea paisti paikka ruhossa, sitä kun pyydät tiskiltä, niin saat mitä pyydät.

      • hohohohohooooo

        >> muut rojut päälle lisäkkeeksi>Pyöröpaisti on se oikea paisti paikka ruhossa


      • oliko oikein
        hohohohohooooo kirjoitti:

        >> muut rojut päälle lisäkkeeksi>Pyöröpaisti on se oikea paisti paikka ruhossa

        Suoraan sanottuna se on kinkun sisäosa ilman rasvakerrosta.


    • hohohohoooo

      Paistijauhelihaan on yleisesti käytetty jo vuosikymmeniä pääosin etuselkää ja lapaa. Niiden rasva- ja sidekudosprosentti on ihanteellinen hyvälaatuiseen ja vähärasvaiseen jauhelihaan. Myös kuluttajahinta on kohtuullinen näitä ruhonosia käytettäessä. Jos jauhelihaan käytettäisiin paistia, se olisi nykyistä huomattavasti kalliimpaa.

      Teollisuuden pakkaaman paistijauhelihan myyntinimike tulee muuttumaan asiasta nousseen (naurettavan) kohun takia. Eipähän tarvitse tästäkään asiasta enää vetää vettä keuhkoihin.

      • hohohooooo

        Lisäys edelliseen.

        Havainnoidakseni kokonaan paistista tehdyn jauhelihan hintaeroa nykyiseen paistijauhelihana tunnettuun tuotteeseen, kuluttajahinta 400g:n rasialle pyörisi jossain kuuden tai seitsemän euron tietämillä, nykyisen kolmen euron viiva neljän ja puolen euron asemesta.


    • pappakuu

      Mitä sen on väliä mitä se maksaisi, kunhan saisi rahalleen vastiketta. Maksan mielelläni kunnon tavarasta kunnon hinnan.Ostaisin suoraan tuottajalta mutta taitaa olla melkoisen hankalaa nykyisten eu-direktiivien aikana.Ja maksaisin sille tuottajalle suoraan saman hinnan kuin kauppaan.

      • hohohohoooo

        Mitä se tuottajalta ostaminen mitään muuttaa? Mikä lisäarvo siinä on? saathan sinä kaupasta ostettua mitä paistia haluat, jauhat sen sitten himassa kaikessa rauhassa.

        Ja pieni yllätys sinulle: ne kaupankin lihat tulevat tuottajalta. Eikö olekin jännittävää.


      • pappakuu
        hohohohoooo kirjoitti:

        Mitä se tuottajalta ostaminen mitään muuttaa? Mikä lisäarvo siinä on? saathan sinä kaupasta ostettua mitä paistia haluat, jauhat sen sitten himassa kaikessa rauhassa.

        Ja pieni yllätys sinulle: ne kaupankin lihat tulevat tuottajalta. Eikö olekin jännittävää.

        Mutta raha jäisi sinne minne kuuluukin, eli tuottajalle ilman motaa välikättä jotka kaikki sitä hintaa nostavat, ilman mitään lisä arvoa.Mikä on se kuvittelemasi lisäarvo joka siihen lihaan tulee kun kiertää teurastamot, muutaman käsittelyn eri paikoissa, tukut ja sitten vasta kauppaan.... paraneeko laatu kaiken tuon aikana.


      • hohohoooo
        pappakuu kirjoitti:

        Mutta raha jäisi sinne minne kuuluukin, eli tuottajalle ilman motaa välikättä jotka kaikki sitä hintaa nostavat, ilman mitään lisä arvoa.Mikä on se kuvittelemasi lisäarvo joka siihen lihaan tulee kun kiertää teurastamot, muutaman käsittelyn eri paikoissa, tukut ja sitten vasta kauppaan.... paraneeko laatu kaiken tuon aikana.

        Se lisäarvo siinä on, että kaikki tarvittavat elintarvikkeet saa saman katon alta. Tulisi aika työlääksi hakea erikseen pelkästään vihannekset (monelta eri tuottajalta), maitotuotteet, lihatuotteet ja leipätuotteet eri puolelta kuntaa. Taitaisi tulla pidemmän päälle paljon kalliimmaksi kuin se että kaupasta saa kaikki samalla reissulla.


    • lihamestari ammattil

      Paisti on yleisnimi monille eri paisteille, eli lihaksille, jotka sijaitsevat eläimen takapäässä. Tarkemmin paistit sijaitsevat takapuolessa. kinkku koostuu paisteista kokonaisuudessaan. Paahtopaisti, sisäpaisti, ulkopaisti, kulmapaisti ja pyöröpaisti. Pyöröpaisti on paisteista sitkeintä ja paahto- ja sisäpaisti mureinta.
      Lapapaisti taas on niinkuin nimikin sanoo etuosassa.
      Paistinjauheliha ei ole niinkään saanut nimeään siitä, että paisteja olisi jauhettu kokonaisuudessaan jauhelihaksi, vaan kun takajalka leikataan, eli paistit puretaan, niin ne ovat kiinnittyneinä lonkkaniveleen päättyvän reisiluuhun. Kun sisäpaistin ja kulmapaistin välissä oleva kalvo viilletään auki, niin reisiluusta saadaan irrotettua paisti ja ne avautuvat kuin kirja. Kun kaikki paistit irroitetaan toisistaan, niin paistit "siivotaan" katkaisemalla kärjistä pala kiinnikkeineen. Nämä paistinpalat on sitten jauhettu paistinjauhelihoiksi.
      Kun menekkiä on aina ollut enemmän kuin saantia, niin sitä on saatu enemmän jatkamalla muilla leikkutähteillä.

    • puhut asiaa

      No nyt tuli oikeampi selvitys kuin tämän hohohooohottelijan näkemys.Nimenomaan leikkuutähteillä jatkettua.

      • hohohohoooo

        Sinä saat kuvitella mitä haluat. Paistijauheliha jauhetaan siitä huolimatta lavasta ja etuselästä, eivätkä ne ole mitään leikkuujätettä. Sitä asiaa ei itkusi muuta miksikään.


      • ähäkutti...
        hohohohoooo kirjoitti:

        Sinä saat kuvitella mitä haluat. Paistijauheliha jauhetaan siitä huolimatta lavasta ja etuselästä, eivätkä ne ole mitään leikkuujätettä. Sitä asiaa ei itkusi muuta miksikään.

        hah-hah-haa... minä jauhankin paistista... sisäpaistista...mitäs siihen sanot... lällälllääää... etkä voi yhtään mitään...kihise kuitenkin kiukussasi.... lällällääää


      • lihamestari ammattil
        hohohohoooo kirjoitti:

        Sinä saat kuvitella mitä haluat. Paistijauheliha jauhetaan siitä huolimatta lavasta ja etuselästä, eivätkä ne ole mitään leikkuujätettä. Sitä asiaa ei itkusi muuta miksikään.

        Leikkuujäte onkin ammattikilaisten nimitys palalihalle, sille osalle joka jää tähteeksi, kun ruhosta leikataan joku nimetty kokonaisuus. Esim. lapapaisti, sen laikkaus aloitetaan lihan irroittamisella lapaluun ja olkaluun nivelen päältä lapaluun sisipinnalta. Siitä jää muutaman sentin lihaisa kappale kalvon kanssa. Se on sitä "palalihaa" tai "leikkuujätettä" Lavan leikkuuta jatketaan sitten, leikkaamalla ns. kärkilihas irti lavan rustoisesta kärjestä. Tämän lihaksen sisällä on paksu jänne, ja siksi lihas käytetään taas jauhelihaksi, eli se on sitä "leikkuujätettä".
        lavasta tulee vielä monestakohtaa hyvää jauheliha-ainetta, jota kuitenkin leikkuujätteeksi kutsutaan. Se ei kuitenkaan tee siitä mitenkään huonolaatuiseksi, kaupallisessa leikkuussa vain ei ole aikaa kaikkia rustoja tai jänteitä lihasta erotella ja näin niistä osista tehdään jauhelihaa.
        Sitten on vielä se jauheliha, joka ei ole "paistinjauhelihaa" siihen käytetään myös leikkuujätettä, mutta hieman eri paikoista ja sidekudos pitoisuus on suurempi.


      • Naurattaa jo.
        lihamestari ammattil kirjoitti:

        Leikkuujäte onkin ammattikilaisten nimitys palalihalle, sille osalle joka jää tähteeksi, kun ruhosta leikataan joku nimetty kokonaisuus. Esim. lapapaisti, sen laikkaus aloitetaan lihan irroittamisella lapaluun ja olkaluun nivelen päältä lapaluun sisipinnalta. Siitä jää muutaman sentin lihaisa kappale kalvon kanssa. Se on sitä "palalihaa" tai "leikkuujätettä" Lavan leikkuuta jatketaan sitten, leikkaamalla ns. kärkilihas irti lavan rustoisesta kärjestä. Tämän lihaksen sisällä on paksu jänne, ja siksi lihas käytetään taas jauhelihaksi, eli se on sitä "leikkuujätettä".
        lavasta tulee vielä monestakohtaa hyvää jauheliha-ainetta, jota kuitenkin leikkuujätteeksi kutsutaan. Se ei kuitenkaan tee siitä mitenkään huonolaatuiseksi, kaupallisessa leikkuussa vain ei ole aikaa kaikkia rustoja tai jänteitä lihasta erotella ja näin niistä osista tehdään jauhelihaa.
        Sitten on vielä se jauheliha, joka ei ole "paistinjauhelihaa" siihen käytetään myös leikkuujätettä, mutta hieman eri paikoista ja sidekudos pitoisuus on suurempi.

        Lihamestarin vastaus on selkeä minun kaltaiselleni kuluttajalle, joka ei oleta paistijauhelihan olevan naudanpaistia täydennettynä jauhetulla sisäfileellä.

        Monilla kuluttajilla on hysteerinen käsitys teuraseläimestä, ja he olettavat täysin outoja asioita lihasta ja sen päätymisestä kuluttajalle. Jauhelihakaan ei saisi olla jauhettua lihaa.


    • Joojoo
    • jauhelihaonhyvää
    • 159//

      oikein onkin...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla

      Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e
      Pirkanmaa
      306
      7708
    2. Jos yhdistät nimikirjaimet

      Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne
      Ikävä
      85
      6019
    3. Jos olisit täällä

      Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä
      Ihastuminen
      171
      3560
    4. Kyllä se taitaa olla nyt näin

      Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee
      Ikävä
      32
      2037
    5. Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea

      Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.
      Maailman menoa
      195
      1911
    6. Odotan että sanot

      Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san
      Ikävä
      22
      1886
    7. Paljon niitä puheita

      susta liikkuu. 🤮
      Tunteet
      36
      1669
    8. Olet kiva

      Olet kiva :)
      Ikävä
      44
      1494
    9. Miksi haluat alentaa muita?

      Luulin sinua niin erilaiseksi, poikkeavan hyväksi, olin väärässä.
      Ikävä
      22
      1441
    10. Mitä haluat sanoa tällä hetkellä

      Hänelle 🫶 ⬇️
      Ikävä
      55
      1422
    Aihe