Tiedä lukeeko näitä kukaan, mutta koitanpa.
Meillä on mökillä semmonen tapa, ettei huvikseen juurikaan kalasteta, vaan jos kalaa tulee, sitä myös syödään.
Muikku, siika ja ahven osataan kyllä tehdä maistuviksi, mutta hauki, jota aika hyvin järvestä nousee, alkaa ruokana tökkimään jo muutaman ensimmäisen jälkeen.
Jäät kun lähtee ja pääsee vetelemään ja heittelemään uistinta, niin ois valmistuksen suhteen hyvät neuvot tarpeen. Oikeestaan siis kysymys enemmänkin kokille, kuin kalastajille, mutta hyvät vinkit kelpaa kaikilta.
Voissa paistettu file, uunihauki, savustettu jne. Useimmiten teen hauesta keiton.
Fileiksi ensin, sitten kattilaan kiehautus että saa ruodonpäät esiin ja puukolla irti, liemen siiviklöinti ja siihen sitte perunat ja muut hösselit ja ihan loppu 5min ne vielä paloitellut fileet sekaan. Voita ja kermaa tottakai, että saa kolesteroolit kohdilleen. =) Hyvää peruskeittoa, johon hauki käy hyvin, eikä ruodotkaan noin käsiteltyinä juuri kiusaa.
Hyviä vinkkejä, helposti toteutettavia reseptejä ja ohjeita otetaan mielenkiinnolla vastaan ja koekäyttöön. kiitos.
Hauen valmistus ruoaksi.
7
1397
Vastaukset
- haukimureke pihvit
Osta liha mylly, myllää liha, lisää pekoni (ei paistettuna), ranskan kerma, tilli, kananmunaa muut mausteet. Paista aidossa voissa pienellä lämmöllä ja avot!
- rekku-fan
Oletko, tai onko kukaan koittanut tota murekepiffiä särjestä tehdä ?
Joskus on verkoissa isojaklin, joista olen lähinnä keittänyt koiralle "rantakalaa".
Hyvin on kelvannut ku ripsii ruodot pois ja keitetystä lähtee hyvin.
.... ja turkki kiiltää.... vuh =)
- haukimureke pihvit
Särki on hyvä kala jos sitä osaa tehdä. Eikös siellä rukan lähistöllä ollut se ravintola yrittäjä joka osasi ainakin tehdä? Särkeä olen nuotiolla yrittänyt tehdä mutta ei onnistunut. Luulisi että hyvä ruoka kala olisi vaikkei itse osaa tehdä... Jos joku kokeilee tuota särjen murekepihvejä laittakaa pari riviä niin saa muutkin tietoon miten onnistui ja kannattaako kokeilla :)
- perkaaja3
Olen yrittänyt löytää roskakalaa. Ei ole ollut tähän mennessä mikään sellaista.
Olen valmistanut kunnon ruokaa sorvasta, särjestä, pienestä ja isosta lahnasta, pienistä ja isoista ahvenista, pienistä ja isoista hauista, ruutanasta, pasurista, kuoreesta, härkäsimpusta.
Pienet ja piikkiset onnistuvat niin, että ensin kypsentää ja sitten irrottelee rennosti lihat ruodoista. Ja sitten myllystä läpi. Siis kypsänä. Pienet piikit pilkkoutuvat harmittomiksi. Tuollaiseen massaan lisätään sipulia, munia, mausteita ja paistetaan kalapulliksi. Voi siihen jauhaa sekaan myös silavaa. Ei ole roskaruokaa tuo.
Ja jos haluaa tehdä samon gourmettina, niin kypsennyksen voi tehdä savustamalla. Muuten kuten edellä.
Sesonkipitsa. Kevätpilkillä on kaloissa mätiä ja maitia. Otetaan peratessa talteen mädit ja maidit ja isoista ahvenista myös maksat. Paistetaan sipulin kanssa ja siinä oiva pitsan täyte. Muistuttaa frutti di mare, kun muutaman katkaravun pyrstön sijoittaa sekaan. Ahvenen mätipussit kannattaa pusertaa rikki ja tarkistaa että ovat tasa-aineisia.
Pienistä hauista tietenkin mureketta. Isoista hauista viistetään ruodottomat irti. Selkälihaksesta tulee kaksi kapoista ruodotonta suikaletta. Kannattaa tunnustella ja opetella kylkiruodot. Mahapuolella ovat vain isot ruodot. Pyrstöpäässä ei ole ruotoja evien takana.
Hauki on muuten helppo. Kilon hauki on sen tyypin juttu, että paistetaan tavalla tai toisella. Otetaan selkäliha kypsänä irti ja halkaistaa varovasti terävällä veitsellä ulkopinnasta lukien. Käännetään puoliskot erilleen ja kylkiruodot tulevat esille. Veitsen reunalla nostellaan ruodot pois. Ja sitten onkin siinä koko selkälihas ilman ruotoja. - curry hauki
Kokeile curry-haukea. Tässä yksi resepti http://kalastus.com/artikkelit/curry-hauki
Curry peittää kalan makua, joten ei kannata liikaa laittaa. - Laskee,
Hauen lihan rasvapitoisuu on suhteellisen pieni, ja pääsääntönä sanoisin että rasvaa lisätään jos kypsennystapa siihen sopii. Sillä ei niin suurta merkitystä ole, mitä käyttää, pekonia, silavaa, voita, rasvaista juustoa t.m.s. Kalakeittoon voi heittää vaikka sulatejuustoa tai maustettua kermaa joukkoon. Kokeilkaapa kylmäsavustettua haukea - tähän ei tietenkään rasvaa lisätä, ellei sitten halua marinoida jälkikäteen maustetussa öljyssä.
- A.Loittaja
No jep. Nyt on koitettu sekä hauella, että ahvenella.
Ahven osoittautui paremmaksi, mutta se johtui siitä "muusta täytteestä".
Hauessa käytettiin pekonia ja siitä ei kaikki tykänny, mutta ahven, joka sinällään on jo hienojakoisempi, kermaviilin yms. tilpehöörien lisukkeena oli feta-juustoa, joka oli hyvä kokeilu, koska mm. suola tuli sitäkautta aika sopivaksi.
Ahvenet oli pieniä ja niitä nyljettiin n. 10 kpl, jotka myllytettiin ruotoineen, rankoineen 3 krt. läpi ja joista sai lisukkeineen 5 kivankokoista piffiä.
Pihvit parhaimmillaan suoraan tirisevinä pannulta lautaselle ja sieltä purimeen.
Päälle muutama tippa sitruunaa ja on hyvää.
Nää nyt siis koitettu aiheen aloittajan toimesta.
ps. Sähköttömälle mökille löytyi käsimylly honkkarista hintaan 14,90.
Ihan hyvä perustyökalu...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 903265
- 883043
- 681872
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä191842- 301767
- 211701
- 241687
Pettymys! Tähdet, tähdet -kisassa tämä erikoisjakso pois - Pistänyt artistit todella lujille!
Tähdet, tähdet -kisa on edennyt genrestä toiseen. Mutta erästä monen toivomaa erikoisjaksoa ei tällä kaudella nähdä. Voi341379- 481327
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91319