Hei!
Löytyykö täältä Helsingissä opiskelevia suomen kielen opiskelijoita? Olen abi ja hakemassa lukemaan edellä mainittua ainetta. Pääsykokeet tosiaan pelottavat!
Kirjoista erityisesti Käyttökielioppi mietityttää: pitääkö se kaikki tosiaan osata ulkoa ja takaperin, vai mihinköhän sitä pitäisi keskittyä? Riittääkö kirjojen ajatuksella lukeminen muutamaan kertaan, vai pitäisikö osata jokainen nippelitieto, itämeren suomalainen kieli ja sijamuodon nimi ja käyttö?
Selailin toki vanhoja kokeita mutta... Kaipaisin ihan henkilökohtaista näkökulmaa, miten kannatti lukea - tai miten ei tosiaan kannattanut lukea. Kiitos jo etukäteen kaikista vastauksista!
Helsingin yliopisto, suomen kieli
3
223
Vastaukset
- suomea jo opiskellut
Nippelitiedon osaamisesta en tiedä. Mutta sijamuotojen osaaminen on itsestään selvyys. Infinitiivit tietysti myös ja partisiipit. Nämä kaikki ovat keskeisiä suomen kielen asioita.
- Pelko pois!
Hei!
Pääsykokeistani on jo vähän aikaa, mutta tulee tässä silti mieleen joitakin ajatuksia valmistautumisesta.
Ensinnäkin, kuten pääsykoeohjeissa nähtävästi sanotaan, tehtävät ovat soveltavia, eivät siis nippelitiedon testaamista. Kokeessa on siis todennäköisesti autenttisia esimerkkitekstejä, joita on osattava analysoida ja pohtia sen perusteella, mitä on kirjoista lukenut. Ja tietenkin tärkeää on se, minkälaista tekstiä tuottaa itse. Sujuva ja virheetön asiatyyli on siis syytä hallita, jos haluaa suomea päästä opiskelemaan.
Mitä siihen nippelitietoon tulee, tietyt perusasiat on tietenkin hallittava, kuten vaikkapa juuri ne sijamuodot. Mitään kirjaa ei kuitenkaan kannata lähteä pänttäämällä pänttäämään, vaan koettaa lukea ne ajatuksella siten, että kokee ymmärtävänsä asiat. Kirjojen varsinainen läpi lukeminen moneen kertaan on harvoin tarpeen, jos ensimmäisellä kerralla on lukenut ajatuksen kanssa. Suosittelisin sen ensimmäisen kerran jälkeen ihan konkreettista harjoittelua, eli kirjoissa käsiteltyjen asioiden etsimistä erilaisista teksteistä. Kun pohtii vaikkapa jonkin sijamuodon käyttöä tai lauseenjäsenen semanttista roolia "oikeissa" lauseissa (ei siis itse keksityissä esimerkeissä), asiat selvenevät ihan eri tavalla kuin vain niitä kirjoja edestakaisin lukemalla. Olennaista ei ole osata luetella jonkun sijamuodon kaikkia mahdollisia käyttöyhteyksiä, vaan osata sanoa aiheesta jotakin sitten kun joku esimerkki nenän eteen tuodaan.
Kannattaa tosiaan tutustua vanhoihin pääsykoetehtäviin. Niistä saa varmasti jotain vinkkiä siihen, miten kannattaa lukea. Lisäksi suosittelisin erästä artikkelia iltalukemiseksi:
Artikkeli on Jyrki Kalliokosken kirjoittama ja löytyy Äidinkielen merkitykset -nimisen kirjan (toim. Herlin ym.) sivuilta s. 147-159.
Ei kannata vaipua epätoivoon, aikaakin on vielä vaikka kuinka! Onnea matkaan! - sävypartikkeli
Hei!
Minäkin luen Helsingin yliopiston suomen kielen valintakokeeseen. Soveltamistehtäviä tulee varmaan kyllä muutama, mutta käsittääkseni myös eri käsitteitä pitää osata määritellä. Te jo sisään päässeet, onko vinkkejä käsitteistä, jotka ovat erityisen tärkeitä? Tiedättekö, onko pääsykokeissa ollut tapana kysyä joitain "kompakysymyksiä" ?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla
Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e651977- 1041901
- 1441649
Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla151641- 1031609
- 851587
Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan
Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n2851357- 1191289
Voi Rakas siellä
Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o241160- 701132