Taikinajuuren säilytys

Aloitteleva hapan

Hankittuani puutiinun on hapanjuureni lopultakin alkanut säilyä pilaantumattomana.

Teen leipää (vuorotellen ruis- ja vehnäleipää) 4 päivän välein. Olen antanut juuren kuivua, mutta sen käynnistäminen uudelleen on hiukan työlästä. Voiko sen jättää kosteaksi ja kannen alle? En viitsisi kokeilla, koska en halua saada tiinua sen paremmin homeeseen kuin etikoitumaankaan.

22

12199

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • navettapiika

      Minä jätän taikinaa reunoille jonkin verran ja lämmintä vettä päälle, ja hiukan ruisjauhoja. Sekottelen päivän ja illalla lisään vettä ja jauhoja. Aamusella vielä pari litraa vettä ja taikinan alustus, nousee ja hyvää tulee. Hiivaa en käytä.

    • kokkeilemallaselviää

      Pienenä landella ollessani muistan tätini aina jättäneen nyrkinkokoisen palan tekemästään leipätaikinasta ja säilöneen sen pellavaliinan sisään kannelliseen puutiinuun pimeään ja viileään paikkaan, mikä oli kellari.

      Leipää ja karjalanpiirakoita tehtiin aina joka lauantai ja säilötty juuri liotettiin uuteen taikinaan. Mitään kuivumista tai käynnistymisen vaikeuksia en muista.

      Voithan kokeilla jättämällä juurta vähän enemmän ja jakamalla se kahtia - toinen tekemälläsi tavalla ja toinen esim. kosteaan liinaan käärittynä. Mikä sitten toimii paremmin niin käytä sitä.

    • Leipojan poika

      Jos tekee harvoin hapanleipää, juuren voi pakastaa, Äidilläni on aina juurta pakasteessa, pakastaminen ei haittaa juurelle mitään.

    • mummoleipoo

      Jos kyse on 4 päivän välein, eika meinaa herätä, niin teet jotain väärin.

      Pistä se kostea pyyhe ylle. Siitä ei tiinu vielä homehdu.

      Muistan itse, että tiinussa oli möykky taikinajuurta, ja kun alettiin leipoa taikinaa, se vaan sekoitettiin jauhoihin ja veteen ja annettiin olla yön yli. Sitten oli kupliva taikinan alku valmis. Ei se ollut vaikeata. Sekoitus oli jotain löydää puuroa systeemi.

      • ILOA KESÄÄN

        yes, pakastimessa parhaiten säilyy, mutta kunhan leivot ainakin kerran
        kuukaudessa niin hyvää tulee !!! :))


    • miesleipuri

      Pakasteessa juuri säilyy varalta aika hyvänä. Hapanjuuren tekoon olen käyttänyt omenan lisäksi kaalia ja puolukkaa, toimivat tosi hyvin. Vaaleaan leipään tai rukiilla terästettyyn maalaisleipään raastettu omena sopii hyvin yhteen hunajan kanssa vuorokautta ennen leipomista. Hiivaa tarvitaan vain vähän, onnistuu tosiaan ilmankin.

    • 40v vanha juuri

      Kun juuri on tarpeeksi käynyt, ota siitä kippoon juuri ja pakkaseen..loppuun voit laittaa sitten lisukkeeksi ihan mitä vaan kuivatuista karpaloista lähtien..Jos leivot 4pv välein pidä se juuri jääkaapissa kannellisessa astiassa, ei se ehdi mennä miksikään. Mukavii leipomuksii!

    • 6 9

      kuulopuheita vaan; Kauli lopputaikinasta juuriklimpin kokoinen pala ohueksi levyksi. Kuivuu nopeasti huoneenlämmössä ja voi säilyttää kuivakaapissa suljetussa astiassa.
      En ole kokeillut vielä itse, kuulin tämän ruisleipäjuttuja puhellessa ahkeralta kotileipurilta. Itse olen säilyttänyt pakastimessa.

    • Leiponut

      kun juuri on käynyt, otan siitä hiukan kippoon ja pistän pakkaseen. On toiminut.

    • Kyllä onnistuu

      Ota pieneen pakasterasiaan vajaa rasiallinen taikinaa viimeisen jauhojen lisäyksen jälkeen ja laita rasia jääkaappiin. Jos rasiaan tulee liikaa niin laita vielä rasia muovipussiiin ei leviä hyllylle.
      Säilyy ainakin kuukauden. Laita vaan astiaan vettä, suolaa, juurimöykyn ja jauhoja. siitä se uusi elämä alkaa.
      Taikina astiaan jääneen taikinan voi levitellä esim. lusikan pohjalla pitkin astian sivuja ohueksi kerrokseksi. Kuivuu/säilyy paremmin.
      Jos tarvitset apua jahelppo ruisleivän teko kiinnostaa niin laita postia: ruisleipaa.juureen@gmail.com

      • Aloitteleva hapan

        Ennen puutiinua yritin jääkaappia, mutta juuri kesti enintään neljä leivontaa, sitten täytyi aloittaa uusi.

        Olen nyt siis levittänyt taikinan tiinussa ja antanut kuivua ja hyvin on toiminut pilaantumatta kolme kuukautta, mutta kuivunut juuri täytyy laittaa likoamaan puolitoista vuorokautta ennen leivontaa. Ei se mikään iso asia ole, mutta vähän hankalampi muistaa.

        Kaikenkaikkiaan tämä on helppoa kuin leivänteko!


      • juureva

        olen leiponut pakkasessa olleesta juuresta,ollut siellä välillä kauan ja silti toimii.Aina tulee hyvää leipää:)


    • aina maalla

      asun maalla,täällä harva enään leipoo leipää kotona itse

    • Aloitteleva hapan

      Kiitokset kaikille, joilla oli asiallista kerrottavaa. Varmuuden vuoksi jatkan kuivattamista.

    • juurpuur

      Minä olen aina kuivattanut ja ei ole ollut käynnistely ongelmia. Tosin leivon vain ruisleipää. Monesti en ole edes muistanut jättää vartavasten kuivumaan vaa on jäänyt vain se mitä leivnotakulhon reunoille ja pohjaan jää.

      Laitan siihen kuivahtaneeseen kulhoon sitten seuraavalla kerralla illalla vettä ja vähän jauhoja ja jos erikseen jollain vadilla/ämpärinkannella on kuivattua juurta. Sitten aamulla lisään jauhoja ja parin tunnin päästä taas lisää jauhoja ja sitten parituntia ja leipomaan.

      Ehdottaisin, että ruisleivän leivonta kerroilla jätät juurta vähän enemmän kuivumaan. Sitte kun leivot vehnäleipää, otat käyttöön tästä vähän enemmästä puolet ja et vehnäleipätaikinasta jätä mitään juurta vaan sitten ruisleipää leipoessa taas.

    • sampo***

      Käykääs leipojat kurkkaamassa mun ekaa blogia: rukiista.blogspot.fi

    • jormis66

      Mitäs pitäs tehdä kun tiinun reunoille ilmestu sellaista höttöhometta? Ite juuressa ei...

    • leipäihanaa

      Minä olen pakastanut leivän juuren, eikä ole haitannut leivän tekoa. Nytkin tulee hapan ruissekaleipä uunista. On juuri paistumassa. Suosittelen juuren pakastamista.

    • toinenemäntä

      Meillä on vanha puinen leipätiinu eli korvo jonka pohjaan ja reunoihin ohuelti jätetään taikinaa joka kuivuu ihan asunnon lämmössä parissa päivässä. Juuri on vanhaa entisen emännän peruja. Hyvin toimii ei oo koskaan homehtunut ja tiinu kuivaan paikkaan odottamaan seuraavaa kertaa.

    • Tuolla tavoin ne kaikki superpöpöt leviää!

    • toinenemäntä

      Eipä oo ikinä super-eikä mitkään muutkaan pöpöt leipään iskenyt. Ei taija olla olla minkkilaukun omistaja leipoja ihmisiä vaan ostaa mitä sattuu muovipussiin pakattuja leipiä jotka seuraavana päivänä hometta kasvaa.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      88
      1527
    2. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      10
      1400
    3. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      78
      1323
    4. Katsotko mieluiten

      Kaivatussasi mitä?
      Ikävä
      69
      1230
    5. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      115
      1119
    6. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      75
      1001
    7. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      69
      941
    8. Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan

      Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n
      Maailman menoa
      255
      930
    9. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      17
      880
    10. Pidätkö kaivatustasi

      Minkä vuoksi erityisesti? Mikä hänessä vetoaa?
      Ikävä
      34
      846
    Aihe