Pohdin noiden kahden koulutussuunnan välillä. Pidän tietokoneista ja olen vähän tutustunut ohjelmointiin, mutta mitään palavaa himoa siihen ei ole syttynyt. Tietokoneiden parissa kuluu suuri osa ajastani, mutta pohdin onko tuosta järkevää edes yrittää tehdä ammattia. Myös työllisyysnäkymät mietityttävät. Toiset sanovat, että töitä olisi runsaasti, mutta toisaalta kuulee juttuja, että IT-alalla ei menisi kovin hyvin.
Toisena vaihtoehtona olisikin siis tuo sähkötekniikka tai tarkemmin varmaan energiatekniikka tai automaatiotekniikka. Miten noiden työllisyys on verrattuna tietotekniikkaan? Ovatko nuo yleisesti ottaen vaikeampia vai helpompia? Tietotekniikassa pelkoa herättää juuri se, että aika moni sillä alalla harrastaa tietokoneita myös vapaa-ajalla paljon. Itsekin toki harrastan tietotekniikkaa, mutta en ohjelmointia niinkään, joten ne asiat eivät tule "itsestään". Onko energiatekniikka tässä mielessä parempi vaihtoehto? Tällöin ei tarvitsisi niin pahoin sekoittaa harrastusta ja työtä. Toisaalta sähkö on itselleni vähän tuntematon alue, joten siinä olisi paljon opiskeltavaa. En oikein tiedä kumpaa alkaisin lukemaan. Ovat aika 50-50, eniten kiinnostaa tuo työllisyys. Mielipiteitä opiskelleilta?
Sähkö vai tietotekniikka?
7
2516
Vastaukset
- ammattidippa
Lue vahvavirta DI:ksi. Vahvavirta DI:nä saat sähkötyöluvat joten voit tehdä laillisesti sähkötöitä tai vaikka IT-alan töitä jos ne kiinostaa. Sähköverkostot ovat hyvin IT- ja automaatiopainotteisia nykyään joten IT-alaa ja automaatiota voi hyvin lukea sivuaineena.
Automaatiopuolelta valmistuneena et voi edes tehdä käytännössä automaatiotöitä tai perustaa automaatioalan yritystä koska alan yrityksen perustamiseen tarvitaan sähkötyöluvat. Vahvavirta DI:nä taas voit perustaa automaatioalankin firman koska saat sähköluvat.
Jos automaatiota haluaa opiskella, kannattaa mennä ammattikoulun automaatiopuolelle koska sieltä saa sähköluvat ja voi perustaa myös oman yrityksen. - +2+
Sähkötöiden tekemiseen oikeuttavan sähköpätevyyden ("sähköluvat") saamiseksi vaaditaan koulutuksen lisäksi aina työkokemusta kiinteistöjen sähköasennuksista. Automaatio-asentaja tarvii neljä vuotta työkokemusta, automaation dippainssi 6 vuotta. Sähköasentaja tarvii kolme vuotta ja sähköinssi/DI kaksi vuotta.
- automaatiodippa
Vanhaa tietoa, pätevyysvaatimukset muuttuivat pari vuotta sitten.
Sähkövoimatekniikan dippainssi tarvitsee kaksi vuotta työkokemusta. Automaatiodippainssi ei saa sähkölupia vaikka työkokemusta olisi miten pajon tahansa. Koska käytännössä automaatiofirman perustamiseen tarvitaan kuitenkin sähköluvat, ei automaatiodippainssi voi perustaa automaatioalan yritystä. Vahvavirtadippainssi sensijaan voi perustaa ihan minkälaisen firman haluaa.
Automaatioasentaja ja sähköasentaja tarvitsevat ammattikoulun jälkeen kolme vuotta työkokemusta molemmat. - automaatiodippa
automaatiodippa kirjoitti:
Vanhaa tietoa, pätevyysvaatimukset muuttuivat pari vuotta sitten.
Sähkövoimatekniikan dippainssi tarvitsee kaksi vuotta työkokemusta. Automaatiodippainssi ei saa sähkölupia vaikka työkokemusta olisi miten pajon tahansa. Koska käytännössä automaatiofirman perustamiseen tarvitaan kuitenkin sähköluvat, ei automaatiodippainssi voi perustaa automaatioalan yritystä. Vahvavirtadippainssi sensijaan voi perustaa ihan minkälaisen firman haluaa.
Automaatioasentaja ja sähköasentaja tarvitsevat ammattikoulun jälkeen kolme vuotta työkokemusta molemmat.Säädösten mukaan automaatiodippainssi ei voi tehdä sähkötöitä itsenäisesti. Tähänkin tarvittaisiin sähkövoimatekniikan dippainssin tutkinto. Eli mitään käytännön automaatiotöitä ei voi automaatiodippainssin papereilla tehdä ilman että pätevyyden omaava sähkömies on vieressä vahtimassa. Käytännössä kaikissa automaation kunnossapito yms. hommissa pitää kuitenkin tehdä myös vahvavirtalaitteisiin kohdistuneita töitä ja näitä ei saa ilman sähkövoimatekniikan opintoja tehdä ilman valvontaa.
Ammattikoulun automaatiopuoleen kuuluu myös vahvasähköopintoja, joten ammattikoulun automaatiopuolen käynyt voi tehdä itsenäisesti alan töitä. - Ei jaksaaaH
automaatiodippa kirjoitti:
Säädösten mukaan automaatiodippainssi ei voi tehdä sähkötöitä itsenäisesti. Tähänkin tarvittaisiin sähkövoimatekniikan dippainssin tutkinto. Eli mitään käytännön automaatiotöitä ei voi automaatiodippainssin papereilla tehdä ilman että pätevyyden omaava sähkömies on vieressä vahtimassa. Käytännössä kaikissa automaation kunnossapito yms. hommissa pitää kuitenkin tehdä myös vahvavirtalaitteisiin kohdistuneita töitä ja näitä ei saa ilman sähkövoimatekniikan opintoja tehdä ilman valvontaa.
Ammattikoulun automaatiopuoleen kuuluu myös vahvasähköopintoja, joten ammattikoulun automaatiopuolen käynyt voi tehdä itsenäisesti alan töitä.Vittu teitä taneleita. Pitäs panna takas äiteenne kakkospesään ja koittaa vielä kerran nussia uudeksi. Josko edes himpun saisi älyä juttuihin.
Tossa tosissaan viis vuotta teknisessä yliopistossa ja uran huipennukseksi hituvirtatilpehöörejä näperteleen voimavirtalinjoille tolppamunaksi.
Haaa - LoooOOH. Otta ny aivan sitten väärällä palstalla taas ;) - automaatiodippa
Ei jaksaaaH kirjoitti:
Vittu teitä taneleita. Pitäs panna takas äiteenne kakkospesään ja koittaa vielä kerran nussia uudeksi. Josko edes himpun saisi älyä juttuihin.
Tossa tosissaan viis vuotta teknisessä yliopistossa ja uran huipennukseksi hituvirtatilpehöörejä näperteleen voimavirtalinjoille tolppamunaksi.
Haaa - LoooOOH. Otta ny aivan sitten väärällä palstalla taas ;)Minulle ei ainakaan tule mieleen mitään muuta alaa kuin automaatioala, jossa alan diplomi-insinöörin tutkinto ei olisi riittävä koulutus alan töiden tekemiseen tai alan yrityksen perustamiseen. Johtuen juuri noista sähköluvista joita ei automaatioalan di:n tutkinnolla saa.
- Ins
Siis suunnittelupätevyyteen riittävät 40-50 op opinnot korkeakoulussa. Te kirjoitatte urakoinnista.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 742942
- 652793
- 681822
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä171669- 241657
- 201600
- 231553
- 481297
- 381273
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91259