Olen abi. Elämäntilanteeseeni sopisi tällä hetkin jäädä kotikaupunkiini opiskelemaan, mutta oikeasti haluisin muuttaa kauemmas. Eli onko mahdollista vaihtaa yliopistoa (kaupunkia lähinnä) kesken opintojen, esim. 1-2 vuoden opiskelujen jälkeen? Alani ei ole lääkis, oikis tai kauppis mikäli tällä "suosiolla" on jotain vaikutusta asiaan. Jos joutuisin tekemään valintakokeen uudestaan, kai aiemmat opintoni hyväksiluettaisiin, jotta voisin jatkaa opiskeluja siitä mihin olen aiemmassa paikassa jäänyt?
Valitsemani ala on siitä ikävä, että sitä voi opiskella vain kaupungeissa, jotka sijaitsevat kaukana toisistaan, joten mitään kompromissia kotikaupungin ja "kaukaisen kaupungin" välillä ei voi tehdä. Olisiko neuvoja miten kannattaisi toimia? Alalla ei ole yhteisvalintaa, joten voin hakea vain toiseen.
Yliopiston vaihtaminen
1
1625
Vastaukset
- austerism1
"Jos joutuisin tekemään valintakokeen uudestaan, kai aiemmat opintoni hyväksiluettaisiin, jotta voisin jatkaa opiskeluja siitä mihin olen aiemmassa paikassa jäänyt?"
Opinnot hyväksiluetaan, mutta... Opintojen hyväksiluku onnistuu käytännössä parhaiten, jos olet suorittanut valmiiksi kokonaisuuksia (eli perusopinnot, aineopinnot, syventävät opinnot).
1. vuoden aikana saanet aikaiseksi ehkä pääaineen perusopinnot, mahdollisesti sivuaineen perusopinnot ja satunnaisia kieli- ja muita kursseja. Tämä tosin vaatii hitusen ahkeruutta. 2. vuoden aikana saatat saada kasaan sivuaineen aineopinnot (mutta voi olla hankalaa) osia pääaineen aineopinnoista. Pääaineen aineopinnot jäänevät pakosta kesken, koska kandia tuskin ehdit suorittaa 2. opintovuden aikana.
Valmiiden opintokokonaisuuksien sijaan yksittäisten kurssien hyväksiluku voi olla hankalaa. Vaikka samaa ainetta voi opiskella eri yliopistoissa, yksittäiset kurssisisällöt ja laajuudet opintokokonaisuuksien sisällä voivat vaihdella, vaikka opintokokonaisuudet olisivat hyvinkin samansisältöisiä eri yliopistoissa.
Vaihtelua ja lisäksi valinnaisuutta tulee etenkin aineopintojen ja syventävien aikana (perusopinnot yleensä hyvin samansisältöisiä). Tästä syystä kokonaan valmiiksi suoritetun opintokokonaisuuden hyväksiluku on aina helpompaa kuin yksittäisten kurssien. Kaikissa yliopistoissa / tiedekunnissa / ainelaitoksissa ei kuitenkaan välttämättä anneta opintokokonaisuuksista erikseen mitään merkintää tai mainintaa (kesken opintojen) Mikäli näin on, kannatta sellainen tietysti pyytää, jos on vaihtamassa yliopistosta toiseen.
Kieli- ja yleisopinnot ovat sitten eri asia. Niiden hyväksiluku on astetta helpompaa. Ja tietysti tutkinnon vapaavalintaisiin opintoihin voi sisällyttää vaikka mitä satunnaisia kursseja.
Helpointa vaihtaminen lienee nykyjärjestelmässä maisterivaiheessa eli kutakuinkin kolmannen vuoden jälkeen.
Disclaimer. Itse opiskelin vuosituhannen vaihteessa, ja järjestelmä on sen jälkeen muuttunut monella tavalla. Toisaalta on kokemusta opintojen hyväksiluvusta, itse asiassa jopa eri mutta läheisesti toisiinsa limittyvien oppiaineiden välillä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 953313
- 883063
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä201883- 681882
- 321809
- 211721
- 241687
Pettymys! Tähdet, tähdet -kisassa tämä erikoisjakso pois - Pistänyt artistit todella lujille!
Tähdet, tähdet -kisa on edennyt genrestä toiseen. Mutta erästä monen toivomaa erikoisjaksoa ei tällä kaudella nähdä. Voi341409Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91329- 481327