Valkoviinin päiväys

jeeenninnn

Ostin viime keskiviikkona 5.2.2014 Blue Pompano valkoviinin alkosta. Nyt huomasin pullon kyljessä päiväys merkinnän 20131113 21:53
Tarkoittaako se, että viini on valmistettu tuona päivänä vai onko se ns parasta ennen päiväys, vaikka ostin sen vasta...?
Voiko sitä juoda?

6

4711

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Turha pelätä

      En ole ikinä kuullutkaan, että pullotetuissa viineissä olisi ollut koskaan mitään parasta ennen -päiväyksiä. Hyvin tehdyt viinit saattavat säilyä asianmukaisissa oloissa säilytettynä nautittavassa kunnossa kymmeniäkin vuosia. Eräitä punaviinejä ei edes kannata juoda moneen vuoteen valmistuksesta, vaan niiden kypsyminen parhaimmilleen voi viedä toistakymmentäkin vuotta.

      Pahvisissa hanaviinipakkauksissa tuo parasta ennen -päiväysmerkintä on yleinen. Olen nähnyt esim. tallinnalaisissa myymälöissä hanaviinipakkauksia, joihin merkitty aika on jo ylittynyt. Se ei tee viinistä juomakelvotonta, mutta makuvirheen riski kasvaa.

      Mitään terveysriskiä ei hapettumaan/etikoitumaan päässeessä viinissä ole – valmistetaanhan viinietikkaa tahallaankin ja syödään salaatinkastikkeessa niin kuin tyhjää vain!

      Australialaista Blue Pompanoa saa Alkosta ilmeisesti vain muovipulloon pakattuna? Pakkaustyyppi on toistaiseksi harvinainen, mutta yleistymään päin. Todennäköisesti tuossakin on kyseessä elintarvikepakkauksiin soveltuva polyeteenitereftalaatti eli PET.

      http://www.alko.fi/tuotteet/560457/

      ”Arvio: Varsin vaatimaton, päärynäinen ja hennon omenainen tuoksu. Maku on kuiva ja siinä on tuoksun aromien lisäksi sitrusmaista hedelmäisyyttä. Suutuntumaa saa rapsakkaa ryhtiä terävästä hapokkuudesta. Yksinkertainen viini jättää suuta supistavan jälkivaikutelman.”

      http://viinilehti.fi/blog/viini/viinista-viiniin/blue-pompano-muovipullo/

      Todennäköisesti kyseessä on valmistuspäiväys.

      Pidä tuota pulloa tallessa vaikka vuosi tai pari ja kutsu minut juomaan se pois poikkeensa. Uskallan tehdä sellaisen viinin hävittämistempun silmää räpäyttämättä.

    • jeeenninnn

      Kiitos paljon vastauksesta! Selvästi asiantuntija vastaamassa.

      • Turha pelätä

        Eipä kestä kiitellä. En ole (mikrobiologian) asiantuntija enkä aina niin selväkään, mutta valko- ym. viinejä olen siemaillut pian 50 vuoden ajan niiden päiväyksiä tuijottamatta ja olen mielestäni vieläkin terve.

        Viimeksi eilen pöydässämme tyhjeni kaksi pulloa valkoviiniä, mutta pöydän ääressä oli poikkeuksellisesti neljä haarukoitsijaakin juustofonduen kimpussa.

        Ihmisillä esiintyy nykyisin turhaa päiväyshysteriaa, jonka johdosta täysin syömis- tai juomiskelpoista tavaraa menee paljon hukkaan.

        ”Viimeinen käyttöpäivä” ja ”parasta ennen” ovat muuten luonteeltaan täysin erilaisia päiväyksiä!

        ”Viimeinen käyttöpäivä” merkitään tuotteisiin, joiden tiedetään ihan oikeasti pilaantuvan tietyssä ajassa niin, että niiden syöminen tai juominen aiheuttaa jonkinasteisen ruokamyrkytysriskin (terveydelle vahingollisten mikrobien lisääntymisen myötä). Valmistaja tekee tuollaisenkin merkinnän vähän ”varman päälle”: jos tuotetta on säilytetty koko ajan oikeassa säilytyslämpötilassa, ei päivä tai pari yli ole merkinnyt minulle mitään estettä tuotteen käyttämiselle. Tällaiseen tietoiseen riskinottoon en halua sinänsä ketään yllyttää.

        ”Parasta ennen” -päiväys merkitään tuotteisiin, joiden laatu heikkenee hiljalleen, mutta vaarattomasti. Valmistaja haluaa taata kuluttajalle, ettei tuotteessa varmasti ole havaittavissa mitään oleellista laatu- tai makuvirhettä ao. päivämäärään mennessä. Esimerkiksi monet täyssäilykkeet ja kuivatuotteet kuten jauhot, ryynit, kuivapasta jne. säilyvät täysin syömäkelpoisina vaikka kuinka monta kuukautta ”parasta ennen” -päiväyksen jälkeenkin – alkavat vain vähitellen maistua yhä enemmän ja enemmän ”purkille” tai ”kaapille”.

        Kun pidättäytyy heittämästä täysin käyttökuntoisia tuotteita bioroskiin tai viemäriin, säästyy rahaa käytettäväksi vaikkapa viiniin...


    • hetelmätanniini

      Viiniä ei ole "valmistettu" tuona päivänä vaan todennäköisesti pullotettu - mikä taas on aivan eri asia.

      Kaikki viinit pilaantuvat hyvinkin nopeasti, jos niihin ei ole lisätty "säilöntä"-aineita eli pääsääntöisesti rikkiyhdisteitä. Nämä taas voivat aiheuttaa herkille ihmisille pahojakin migreenin-kaltaisia oireita. Valkkareissa näitä yleensä käytetään eniten.

      Itse maistan nämä yhdisteet hyvinkin herkästi ja pidänkin lähinnä huvittavana aikuisten ihmisten viininmaistelua nyansseista vakavin naamoin kun he lähinnä maistelevat rikin eri olomuotoja.

      • In vino veritas

        Jaa. Suurin sallittu rikkidioksiidipitoisuus valkoviineille on noin 0,2 grammaa litraa kohden. Eiköhän noilla pitoisuuksilla tuohon viinilitraan mahdu jokunen muukin aromaattinen ainesosa?


    • Turha pelätä

      >Viiniä ei ole "valmistettu" tuona päivänä vaan
      >todennäköisesti pullotettu - mikä taas on aivan eri asia.

      Olet tietenkin oikeassa... tai miten asian sitten ottaakin... Loppuasiakkaan ostama tuotehan on pullollinen viiniä, ja pullotus on oleellinen osa tuon tuotteen valmistusprosessia!

      >Itse maistan nämä yhdisteet hyvinkin herkästi ja
      >pidänkin lähinnä huvittavana aikuisten ihmisten
      >viininmaistelua nyansseista vakavin naamoin
      >kun he lähinnä maistelevat rikin eri olomuotoja.

      Minä olen onneksi säästynyt tuollaiselta makuaistilta sekä migreenitaipumukselta.

      Mahdettiinkohan viineissä muuten käyttää liiemmälti säilöntäaineita menneinä vuosikymmeninä ja -satoina? Minun varhaisimmat viinikokemukseni ajoittuvat 1960-luvun loppupuoliskolle. Vierailin mm. 1968 useammankin kerran eräässä maineikkaassa saksalaisessa viiniravintolassa, jonka historia ulottuu ajassa yli 600 vuotta taaksepäin ja jonka monisatanimikkeinen viinilista oli ja on vahvasti valkoviinipainotteinen. Viinilistan ”Aarrekammio”-osiosta löytyi häkellyttävän vanhoja vuosikertoja! Minua tosin valistettiin, että kaikkein vanhimmissa vuosikerroissa on vain pieni osa alkuperäistä ikivanhaa viiniä, jota on sittemmin jatkettu tuoreemmalla. Hinnat eivät houkutelleet maistelemaan niitä, opiskelijabudjetilla kun oltiin liikkeellä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      88
      1587
    2. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      15
      1471
    3. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      98
      1390
    4. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      119
      1285
    5. Katsotko mieluiten

      Kaivatussasi mitä?
      Ikävä
      69
      1260
    6. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      116
      1150
    7. Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan

      Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n
      Maailman menoa
      258
      987
    8. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      69
      971
    9. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      18
      935
    10. Pidätkö kaivatustasi

      Minkä vuoksi erityisesti? Mikä hänessä vetoaa?
      Ikävä
      37
      917
    Aihe