Mikä neuvoksi kun meidän kohta 2v neiti alkaa itkemään hysteerisesti.
Ensin tulee vaimeaa ulinaa ja täys huutokohtaus vajaan minuutin sisään. Ei tahdo paijausta eikä tahtoisi syliin. Sylissä jäykistyy ja haluaisi pois. Ei kuuntele oikeastaan itkukohtauksen aikana. Kun kysyn "haluutko pois?" niin vastaa ei ja tarraa lujemmin, huuto jatkuu. Useimmiten rauhottuu isän syliin.
Rauhotuttuaan juo maidon ja alkaa nukkumaan, herää aamulla.
Tyttö nukkuu vieressäni.
Neuvoja?
Yölliset itkukohtaukset
6
171
Vastaukset
- huutoonherännyt
Hampaiden puhkeaminen aiheuttaa itkuja siinä 3v ikävuoteen saakka osalla lapsista. Voisit testata johtuuko siitä esim. illalla panadolilla, mutta jatkuvampi lääkitys on kysyttävä lääkäriltä. Omalla lapsellani johtui siitä, mutta tajuttiin vasta kun kaikki hampaat oli puhjenneet, niin itkut loppui kuin seinään.
- Yölliset kauhut
Kuulostaa melko tyypilliseltä yölliseltä kauhukohtaukselta ennemmin kuin hampaisiin liittyvältä huudolta. Googletapa tuo yöllinen kauhukohtaus, on melko tavallista pienillä lapsilla.
- ...
Pelästyy teidän kuorsaustanne?
- Yölliset kauhut
Yölliset kauhukohtaukset eivät ole sidoksissa mihinkään ulkoiseen tekijään. Kyse on syvän unen häiriöstä, ei ole vaarallista ja ongelma poistuu yleensä itsestään lapsen kasvaessa.
- mnii
Unikauhuilta kuulostaa joo. Yleensä alkavat 3v. iässä, mutta meillä pojalla on ollut niitä jo 1,5v. iästä. Yksilöllistä on varmasti. Tunnistaa juurikin tuosta, että syliin ei tahtoisi, mutta ei sitten poiskaan. Kun oppii puhumaan, niin saattaa tulla ihan mahdottomia sekavuuksia, ei minkäänlaisia järkeviä vastauksia. Unikauhuissa on kyse siitä, että lapsi on oikeasti unessa, mutta näyttää olevan hereillä. Siksi kaikki toiminta on järjetöntä. (Nämä jutut ja ohjeet olen lukenut palstoilta ja perheneuvontasivuilta.)
Unikauhukohtuaksen aikana ei kannata ottaa syliin, se voi pelästyttää pahemmin. Paras keino ainakin meillä on ollut herättää lapsi. Valot päälle, kutsut nimeltä varsin kuuluvasti, sormien napsuttelua, vihellystä, jne. Ei siis säikyttelyä, vaan kunnon herättelyä. Joku kertoi, että vasta kylmä vesi kasvoille herätti lapsen kunnolla. Meillä heräämisen huomaa siitä, kun silmät aukeavat kunnolla (voivat olla osin auki aluksi) ja itku muuttuu paniikista semmoiseksi pahanmielenitkuksi. Siinä vaiheessa otetaan sitten syliin ja lohdutetaan normaalisti.
Unikauhut menevät ohi parista minuutista ehkä kymmeneen, ovat hurjan kuuloisia, mutta ihan normaaleja. Joillakin niitä on enemmän, joillakin vähemmän, joillakin ei ollenkaan. Tärkeintä on olla itse rauhallinen, herättää lapsi kunnolla ja lohduttaa. Ja ne eivät liity ääniin, vaan tulevat unista, joten kenenkään syytä ne eivät ole.- Yölliset kauhut
Kyllä yöllisiä kauhukohtauksia esiintyy ihan tyypillisesti puolentoista vuoden iästä lähtien:
http://www.pshp.fi/download.aspx?ID=658&GUID={FE07BE7D-A02D-40FF-B2E8-7799C01E6FB6}
Tuo herättäminen ei tosin ole mikään automaattisesti suositeltavin keino kauhukohtauksen käsittelyyn. Lapsi ei muista kohtauksesta mitään vaikkei häntä herättäisikään. Koska lapsi on kohtauksen aikana itse asiassa syvässä unessa voi hän olla pelästynyt ja sekava kun hänet väkisin herätetään. Kauhukohtaus on samantyyppinen unihäiriö kuin unissakävely ja unissakävelijätkin kannattaa ennemmin yrittää hellävaraisesti ohjata takaisin sänkyyn kuin herätellä kesken kävelyn.
Jos kauhukohtaus esiintyy aina samaan aikaan yöstä suhteellisen usein, voi tosin kokeilla herättämistä hieman ennen oletettua kohtausta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 682580
- 622542
- 681752
- 241557
- 201480
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91420- 151352
- 381203
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko81147- 251076