Missä asteessa kana varmasti kypsyy?

Salmonellaa pelkäävä

Teen kanalaatikkoa. Kypsensin eilen kanasuikaleita vartin verran paistinpannulla. Sen jälkeen laitoin ne peruna-sipulisekoituksen ja ruokakerman kanssa 225 asteiseen uuniin, jossa pidän sitä n. tunnin verran. Eikös luulisi kanan olevan silloin ainakin kypsää?

10

7402

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Salmon Ella

      No hei, onko kypsää? On!

      Kokit vetää terveen kanan tonne 71 asteeseen ja salmonellaa pelkäävät 75:een.
      Vartti paistinpannulla (joka on ihan liikaa) nostaa jo sisuksen lämmön taatusti mikrobeille tuhoiselle tasolle. Ja uunikäsittely taputtelee niiden hautakummut sileiksi.

      • kraavattu

        Tseffit kyllä käyttävät vieläkin alhaisempia lämpötiloja, koska heillä on kollektiivinen hulluus mahdollisimman raa'asta lihasta - siankin pitäisi oikeastaan heidän mielestään olla vähän "pinkki", jotta se ei olisi "kuiva".

        Suomessa ei onneksi ole salmonellaa paljon (maailman puhtain maa sen suhteen), mutta silti kypsentäisin tsikkenin 75 asteeseen ihan vain varmuuden vuoksi.

        15 minsaa pannulla ja tunti uunissa 225 asteessa ainakin riittää tappamaan mahdolliset pöpöt, mutta joku kulinaristi tietysti sanoisi tsikkenin olevan kuivaa.

        Toisaalta taas pitkä haudutus nesteessä tekee lihalle ihmeitä eli kuivasta lihasta tuleekin mehevän hajoavaa - siis nykytrendin mukaista "pulled polloa" kuten kaikki liha nykyään halutaan tarjota.

        Nykyään tseffithän haluaisivat lihan sisälämmön olevan jotain 55-60 astetta, mikä on aivan liian alhainen - alin taisi olla jotain 45 astetta, josta ihminenkin selviää vielä hengissä. Foodclub-ohjelmassa taisivat kerran keittää ranteenpaksuista kalkkuna-filettä muovikääreessä about kymmenen minuuttia ja sanoivat senkin olevan liikaa.

        Eviran mukaan suurin osa haitallisista eliöistä tuhoutuu yli 80 asteessa reilu 10 minuuttia kypsennettyä, mutta tseffeille tämä on liikaa ja siksi toksoplasmoosi vain leviää kaikkien lihansyöjien keskuudessa aiheuttaen esim. hermostollisia oireita.

        Ja siitähän tseffien hulluus vain yltyy - lisää carpacciota tänne ja heti tai ainakin raakaa fisuu.


      • heihoihurraa

        Heston kypsyttää tsikkenin miedossa (90 asteessa) lämmössä puolitoista tuntia sisälämpötilan noustua 60 asteeseen ja ruskistaa pinnan grillivastusten alla noin 15 minsaa 200 asteessa.

        Tosin hänkin mainitsee, että jos haluaa olla varma pöpöjen delaamisesta niin sisälämpötila olisi noin 75 astetta, mikä taas hänen mielestään tarkoittaa "kuivaa" kanaa.

        Mutta jos suikaleita paistoit 15 minuuttia niin jo silloin ne olivat kypsiä ja tunti uunissa 225 asteessa todennäköisesti teki niistä jo ylikypsiä ja kuivia. Parempi olisi nopea pinnan ruskistus kuumalla pannulla ja lopullinen kypsennys uunissa kerman ja nesteiden kanssa - puoli tuntia riittää.

        Nyrkkisääntö yleensä on, että isompien lihojen kanssa kypsennys uunissa tarkoittaa noin puolta tuntia/kilo 200 asteessa eli kokonainen tsikkeni saa maata uunissa noin tunnin - kypsyyden voi tarkistaa viiltämällä paksuimpaan kohtaan ja katsomalla lihan väriä tai lykkäämällä paistilämpömittari siihen paksuimpaan kohtaan ja sen osoittaessa 75 astetta niin tsikkeni on ainakin kypsää ja mikrobivapaata.


      • SeSuuriEro
        kraavattu kirjoitti:

        Tseffit kyllä käyttävät vieläkin alhaisempia lämpötiloja, koska heillä on kollektiivinen hulluus mahdollisimman raa'asta lihasta - siankin pitäisi oikeastaan heidän mielestään olla vähän "pinkki", jotta se ei olisi "kuiva".

        Suomessa ei onneksi ole salmonellaa paljon (maailman puhtain maa sen suhteen), mutta silti kypsentäisin tsikkenin 75 asteeseen ihan vain varmuuden vuoksi.

        15 minsaa pannulla ja tunti uunissa 225 asteessa ainakin riittää tappamaan mahdolliset pöpöt, mutta joku kulinaristi tietysti sanoisi tsikkenin olevan kuivaa.

        Toisaalta taas pitkä haudutus nesteessä tekee lihalle ihmeitä eli kuivasta lihasta tuleekin mehevän hajoavaa - siis nykytrendin mukaista "pulled polloa" kuten kaikki liha nykyään halutaan tarjota.

        Nykyään tseffithän haluaisivat lihan sisälämmön olevan jotain 55-60 astetta, mikä on aivan liian alhainen - alin taisi olla jotain 45 astetta, josta ihminenkin selviää vielä hengissä. Foodclub-ohjelmassa taisivat kerran keittää ranteenpaksuista kalkkuna-filettä muovikääreessä about kymmenen minuuttia ja sanoivat senkin olevan liikaa.

        Eviran mukaan suurin osa haitallisista eliöistä tuhoutuu yli 80 asteessa reilu 10 minuuttia kypsennettyä, mutta tseffeille tämä on liikaa ja siksi toksoplasmoosi vain leviää kaikkien lihansyöjien keskuudessa aiheuttaen esim. hermostollisia oireita.

        Ja siitähän tseffien hulluus vain yltyy - lisää carpacciota tänne ja heti tai ainakin raakaa fisuu.

        Nämä käyttävätkin vain ensiluokkaisia raaka-aineita. Se ei liity mitenkään kotikokkiin, joka etsii mahdollisimman halvat raaka-aineet mielellään tarjouksesta vanhaa tavaraa.


      • hiukkatekeepahaa
        SeSuuriEro kirjoitti:

        Nämä käyttävätkin vain ensiluokkaisia raaka-aineita. Se ei liity mitenkään kotikokkiin, joka etsii mahdollisimman halvat raaka-aineet mielellään tarjouksesta vanhaa tavaraa.

        Ensiluokkainenkin raaka-aine on raakaa, jos sitä ei ole kypsennetty oikein eli se niistä tseffeistä.


    • Aika ratkaisee

      Kana kypsyy missä tahansa yli 100 asteen lämpötilassa kunhan paistoaika on tarpeeksi pitkä.

    • Salmon Ella
    • tsikuna

      Suikaleista en tiedä, mutta koipireisiä kypsyttelen 125:ssa asteessa muutaman tunnin. Lopuksi pintaan vähän rapeutta grillivastuksella, jolloin nahkakin maistuu hyvälle.

      Minuuttipihvejä paistelen pari-kolme minuuttia puoleltaan, jonka jälkeen otan ne veks. Sitten paistelen kasviksia jne lorautan päälle purkillisen kermaa ja heitän minuuttipiffit sekaan ja hauduttelen hitaasti miedolla lämmöllä kannen alla sen verran, että riisit tai muut lisukkeet saa keiteltyä.

      Siipiä paistellessa on tullut käyteltyä uunissa korkeampia lämpötiloja, eli 250:ä astetta. Silloin pitää olla kyllä skarpimpana paistoajan suhteen.

    • tekeevarmallamieleen

      Nuu on varmasti kypsää - vähempikin olisi riittänyt eli tsikkenit ruskistaen pannulla ja uuniin puoleksi tunniksi, jotta kasvikset ja kerma kypsyvät, vähän kovaa juustoa päälle gratinoitumaan ja eiku muutaman potun/riisin ja etikkaisten viereen.

    • Kanakoipi

      Keität 30 minsaa kiehuvassa vedessä niin alakaa olla kypsää ja ilman trikinejä.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      95
      3313
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      88
      3063
    3. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      20
      1883
    4. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1882
    5. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      32
      1809
    6. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      21
      1721
    7. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1687
    8. Pettymys! Tähdet, tähdet -kisassa tämä erikoisjakso pois - Pistänyt artistit todella lujille!

      Tähdet, tähdet -kisa on edennyt genrestä toiseen. Mutta erästä monen toivomaa erikoisjaksoa ei tällä kaudella nähdä. Voi
      Tv-sarjat
      34
      1409
    9. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1329
    10. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1327
    Aihe