Lihan kypsennys

flesubiitti

Tseffit aina ruskistavat lihan pannulla ja siirtävät lihat kuivumaan uuniin väittäen sen kypsentävän lihan kosteana ja mureana.

Kymysys kuuluu, että mikseivät vain laita kantta pannun päälle ja tiputa lämpöä. Miksi muutaman lihanpalan takia pitäisi lämmittää vielä uunikin kun pannu kannella on jo minikokoinen uuni.

Ainoa syy voisi olla rapsakampi pinta, mutta silloin kypsennys tapahtuu jo alunperin uunissa tai suoraan pannulta pöytään.

Uunissa liha vain menettää nesteitään haihduttaen ja todennäköisesti tulee kuivakkaaksi.

11

364

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vautsi, upeeta !

      Juu ei ne tseffit mitään asiasta tiedä, kyllä viisaus asuu sinussa.
      Sinun on nyt vain alettava ankara tiedon jakaminen, jotta tseffit muuttaa tapansa oikeaksi.
      Eli kansi pannuun ja lämpö pienelle.

      • flesubiitti

        Itseasiassa tseffit ovat vain trendiensä mukaisia pellejä keittiössä - kun on katsonut ruokaohjelmia reilu 30 vuotta on nähnyt miten tekotavat ovat muuttuneet ja silti huomaa aina välillä tiettyjen tapojen fakkiintuneen tseffeihin - näin on aina tehty ja se pysyy.

        Yksi huvittavimmista on liian pienien astioiden käyttö varsinkin sekoittaessa aineksia - aina tulee reunojen yli vaikka oikealla valinnalla homma hoituisi paremmin.

        Totuus on, että ei ne tseffitkään kaikkea tiedä tai osaa.


    • bbb1

      Ehkäpä ammattikeittiössä on kyse myös tilankäytöstä: uuni on jokatapauksessa koko ajan kuumana, eli sitä ei tarvitse erikseen lämmittää, ja hellalla pitää toisaalta tehdä paljon muutakin, eli laittamalla liha uuniin vapautetaan hellatilaa. Eihän kukaan valvo miten sinä itse lihasi laitat kotonasi, jos omalla menetelmällläsi tulee mieleisesi lopputulos niin anna palaa vaan!

    • tseffffii

      Hellalla se lämpö tulee alapuolelta ja on suoraan kosketuksissa lihan toiselle puolelle ja se massiivinen valurautapannukin tuppaa varastoimaan lämpöä ihan kivasti, lämpö siirtyy konduktoitumalla suoraan kappaleeseen. Uunissa lämpö on suuremmin konvektiivista ja myös säteilylämpöä joka ei pilaa pihviä niin helposi.

      Lopputuloksena pannulla empiiristen kokeilujen perusteella tulee huomattavasti helpommin ylikypsä pihvi.

      Parempi siis käyttää uunia.

      • flesubiitti

        Mutta tseffithän yleensä ottavat flesuun väriä pannulla ja lykkäävät sen uuniin lihoineen kypsymään, joten uuninkestävä pannu kypsyttää lihaa varauksellaan ja kiertoilmauuni vain kuivattaa sitä lisää ja näin lihasta tulee kuivaa.

        Kun ajattelee asiaa niin lihahan on jo melkein kypsää saatuaan väriä pintaan ja raskas pannu taas varaa lämpöä niin hyvin, jotta kannen alla liha kypsyy hellästi saaden sekä suoraa lämpöä kuin säteilevääkin alhaisella teholla ilman kuivumista. Parhaimpien pannujen kohdalla liekin voi ottaa kokonaan pois päältä ja antaa lihan muhia aikansa kannen alla.


      • piffii

        Itse pihvejä paljon syöneenä pidän suoraan pannulla tehdystä parhaana ylivoimaisesti, tiedä sitten miksi


    • PuolRaakaa

      Eihän ne cheeffit sitä kypsytä, kaiken pitää olla punaista sisältä...

    • keittiönnurkasta

      Sanonta *Otetaan väri pannulla* on hieman harhaanjohtava. Toki lihaan tulee kaunisväri, mutta se ei ole se tärkein pointti. Vaan kuumalla pannulla suljetaan lihasta huokoset, jottei lihaneste, pääse valumaan lihasta pihalle. Etenkin suuremmissa kimpaleissa (esim paistit) tämä on erittäin tärkeää, tehdä huolellisesti ihan jokapuolelta. Jos jonnekkin jää huokoset auki, niin sieltä se neste sitten kyllä valuu pois. Samalla lihan proteiinit, ja sokerit saadaan liikkeelle, parantamaan ja esiintuomaan lihan makua. (Maillard reaktio).

      Pihvit taas paistetaan, tai pariloidaan, eikä missään nimessä niitä saa hauduttaa (=kannen alla ). Kyseessähän ei ole mikään pataruoka.

      Tosin viime viikonloppuna juuri seurasin erään sateenkaari*kokin* *pihvinpaistoa* Jossa ensin toiseltapuolelta otettiin väri pintaan parilalla. Käännettyään pihvin, lastalla pihviä painaen, puristi lihasnesteet pihalle, jonka jälkeen heitti pihvinpäälle vielä kannen, saaden lihan jopa parilalla kiehumaan. Sääliksi kävi eläinparkaa, joka oli kuollut ilmeisen turhaan, vain tullakseen h raiskatuksi.

      Tasokkaissa keittiöissä on kehälämppöuuni, joka on normaaliuuneja huomattavasti raaka-aineystävällisempi. Etenkin lihankypsennyksessä sellaisen kanssa on helppo olla *huippukokki*. Ei ihme että sellaisen omaavat ja sitä oikeasti käyttää osaavat hehkuttavat sen puolesta. Monissa melkeinravintoloissa, niitä näkee käytettävän lähinnä lämpimänä pitämiseen. Googlettamalla saa varmaankin lisätietoa.

    • täydellinen_pihvi

      Miksi pihvit pitää paistaa pinnalta, sen sijaan että laitettaisiin pitkäksi aikaa 48-asteiseen uuniin. Näin pihvi kauttaaltaan saavuttaisi täsmälleen oikean lämpötilan ja kypsyysasteen, ja on "bleu" sekä sisältä että pinnalta.
      Tai jos haluaa vielä kypsemmän demi-anglais pihvin, laittaa sen 62-asteiseen uuniin niin se pihvi ei voi paistua ylikypsäksi mistään kohtaa.

    • kotikokkikakkonen

      Lihan huokosten sulkeminen kovalla lämmöllä on urbaanilegendaa. Ei vaikuta mitenkään siihen, pysyykö nesteet sisällä.

      Lihasta kuin lihasta saa mureaa ja maukasta, kun laittaa sen uunivuokaan ja folio päälle. Mitä kauemmin pitää lämpöä (sianlihassa) siinä 70 asteen kieppeillä, sitä enemmän tulee makua. Lämpöä nostetaan vaikkapa tunnin päästä että saadaan liha kypsäksi. Varsinkin ulkofileellä huomaa eron. Pannulla nopeasti paistaessa maku on kuminen kengänpohja, uunissa hitaasti tulee herkkua.

      Jos haluaa niin voi ennen uunia tai uunin jälkeen tuotteen käristää pannulla maillardin reaktion vuoksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      88
      1617
    2. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      15
      1511
    3. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      98
      1410
    4. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      121
      1343
    5. Katsotko mieluiten

      Kaivatussasi mitä?
      Ikävä
      73
      1302
    6. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      116
      1170
    7. Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan

      Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n
      Maailman menoa
      261
      1037
    8. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      69
      991
    9. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      18
      955
    10. Pidätkö kaivatustasi

      Minkä vuoksi erityisesti? Mikä hänessä vetoaa?
      Ikävä
      37
      937
    Aihe