Pieni vinkki kaikille makkarakastikkeen tekijöille - jättäkää kastike suolaamatta ja lisätkää ruskistetut makkaran palat siihen, pari ruokalusikallista jauhoa sekaan, vettä noin puoli litraa, sekoitus ja antakaa muhia kannen alla miedolla lämmöllä vajaan tunnin ajan aina välillä sekoittaen. Näin makkaroiden sisältämä suola maustaa kastikkeen ja siitä ei tule tönkkösuolattua - makkarat sisältävät paljon suolaa (2-2,5%) ja pikaisesti tehtynä ja maustettuna kastikkeen suolapitoisuus on huomattava.
Lisäksi pitkä haudutus tuottaa kauniin ruskean kastikkeen ilman jauhojen ruskistamista, mikä monille on vaikeaa - pelkästään ruskistetuista makkaroista irtoava väri ja vehnäjauhojen kypsyminen riittää. Samaten pitkällä haudutuksella esim. sipuli pehmenee huomaamattomaksi ja käytettyjen yrttien maut syvenevät.
Kastikkeen voi maustaa loppuvaiheessa esim. peppalla ja sinapilla, jos makua jää uupumaan.
Makkarakastike
12
337
Vastaukset
- hyvämaku
No on kyllä ankea ohje. Lihaliemeen se kastike pitää tehdä.
- makkarankeksijä
Todellista perinneruokaa?
- nitriittinakki
Itseasiassa läskisoossi ja makkarakastike ovat suomalaista perinneruokaa oikein tehtyinä.
Ohjeen tarkoitus on auttaa ihmisiä saamasta liikaa suolaa ravinnostaan - nitriittinakeissa sitä on jo enemmän kuin riittävästi vaikka kylmänä maistaen siltä ei tunnukaan.
- iso vinkki
Mikäs alottelija täällä koittaa opettaa uusavuttomia makkarakastikkeen tekoon, Niin ja mikä ihmeen makkaroista irtoava väri ? Yrtit makkarakastikkeessa ? häh ?
Kauhaa komisenkytä vuotta pyöritelleenä takuuvarma ohje
Täyslihamakkaraa, tai hk blöö
Sipulikuutioita
- ruskista ,älä polta, voissa pannulla, ripota päälle vehnäjuhoja n 2-3 rkl
Kaada päälle kylmää vettä, sekoita tehokkaasti ja liheliemikuutio ja laakerinlehti sekaan
Anna porista miedolla lämöllä puolisen tuntia
Maustekurkku
- pieneittynä, sinappia, ketsuppia ja kermaa loraus vähän ennen tarjoilua
Jos kastike on liian paskua, lorauta maustekurkun lientä sekaan
Niin ja mitään suolaa tähän EI lisätä, liemikuutio ja makkara riittää- nitriittinakki
Siis mitään suolaa ei muka lisätä kunhan vähän liemikuutiota, maustekurkunlientä, ketsuppia, sinappia ja makkaroiden suola - lopputulemana tönkkösuolattu kastike, jonka syötyään joutuu juomaan vettä loppuillan.
Te ette sitten huomaa miten paljon suolaa jo pelkkä makkara sisältää liemikuutioista puhumattakaan. Pelkkä makkaran suola riittää kunhan antaa kastikkeen muhia jonkun aikaan.
Ja kyllä - jauhoja ei ole pakko ruskistaa, jos sitä ei osaa - makkaroiden ja sipulien ruskistuminen riittää kastikkeen väriin - kokeile, jos et usko. Aluksi jauhojen ja veden jälkeen kastike on valjun värinen, mutta anna muhia vajaan tunnin niin värikin on muuttunut tummemmaksi jauhojen kypsymisen ja makkaroiden paistopinnasta irtoavan värin myötä.
Varsinainen suomalainen ruskeakastike tehdään laittaen pannulle sama määrä voita ja vehnäjauhoja sekoittaen ne tasaiseksi massaksi, ruskistaen se tummaksi muttei palaneeksi, keitettyä vettä sekaan ja sekoittaen tasaiseksi, maustaminen suolalla ja pippurilla.
Makkaroiden kanssa kannattaa olla varovainen, sillä ne sisältävät välillä hyvinkin paljon suolaa - itse tarkistan maun loppuvaiheessa ennen suolan lisäämistä kastikkeeseen - yleensä sitä ei tarvitse lisätä, ehkä vähän peppaa ja sinappia. - iso vinkki
nitriittinakki kirjoitti:
Siis mitään suolaa ei muka lisätä kunhan vähän liemikuutiota, maustekurkunlientä, ketsuppia, sinappia ja makkaroiden suola - lopputulemana tönkkösuolattu kastike, jonka syötyään joutuu juomaan vettä loppuillan.
Te ette sitten huomaa miten paljon suolaa jo pelkkä makkara sisältää liemikuutioista puhumattakaan. Pelkkä makkaran suola riittää kunhan antaa kastikkeen muhia jonkun aikaan.
Ja kyllä - jauhoja ei ole pakko ruskistaa, jos sitä ei osaa - makkaroiden ja sipulien ruskistuminen riittää kastikkeen väriin - kokeile, jos et usko. Aluksi jauhojen ja veden jälkeen kastike on valjun värinen, mutta anna muhia vajaan tunnin niin värikin on muuttunut tummemmaksi jauhojen kypsymisen ja makkaroiden paistopinnasta irtoavan värin myötä.
Varsinainen suomalainen ruskeakastike tehdään laittaen pannulle sama määrä voita ja vehnäjauhoja sekoittaen ne tasaiseksi massaksi, ruskistaen se tummaksi muttei palaneeksi, keitettyä vettä sekaan ja sekoittaen tasaiseksi, maustaminen suolalla ja pippurilla.
Makkaroiden kanssa kannattaa olla varovainen, sillä ne sisältävät välillä hyvinkin paljon suolaa - itse tarkistan maun loppuvaiheessa ennen suolan lisäämistä kastikkeeseen - yleensä sitä ei tarvitse lisätä, ehkä vähän peppaa ja sinappia.Joo ei. Ei lisätä suolaa.
Liemikuutio on muuten puolelle litralle nestettä tarkoitettu, jos laittaa sinappia ja ketsuppia öbaut puolitoista ruokalusikkaa niin ei ne sitä suolaa. Maustekurkun liemessä on etikkaa ja sokeria pääosin.
Et vissiin usko- no kokeile.
Mikähän ihme mauste on peppa ? Neuvokoon muna nyt kanaa.
Jos tarkoitat pippuria, aika harvoin sitä kyllä makkarasoossiin laitan, keittoon kokonaisia MAUSTE (ei musta) pippureita.
Ikinä en kyllä makkaraa keitä yli tuntia vehnäjauhoissa mutta tee sinä kuten tykkäät. - jadiabetestäpukkaa
iso vinkki kirjoitti:
Joo ei. Ei lisätä suolaa.
Liemikuutio on muuten puolelle litralle nestettä tarkoitettu, jos laittaa sinappia ja ketsuppia öbaut puolitoista ruokalusikkaa niin ei ne sitä suolaa. Maustekurkun liemessä on etikkaa ja sokeria pääosin.
Et vissiin usko- no kokeile.
Mikähän ihme mauste on peppa ? Neuvokoon muna nyt kanaa.
Jos tarkoitat pippuria, aika harvoin sitä kyllä makkarasoossiin laitan, keittoon kokonaisia MAUSTE (ei musta) pippureita.
Ikinä en kyllä makkaraa keitä yli tuntia vehnäjauhoissa mutta tee sinä kuten tykkäät.Peppa on mustapippuri kansanomaisesti sanottuna vaikka peppa terminä voidankiin yhdistää myös peppuun eli takapuoleen.
Maustepippuri ei varsinaisesti ole pippuri vaikka mauste onkin http://fi.wikipedia.org/wiki/Maustepippuri. Oikeastaan ainoa mauste, jota naiseni suostuu laittamaan lihapulliin - suotakoon se hänelle, sillä pullat ovat maultaan hyviä.
Niin maustekurkun liemessä kuin sinapissa ja ketsupissa on suolaa, joten kastikkeesi on maustettu suolalla, suolalla ja suolalla ja juuri tätä yritin ohjeellani välttää - pelkästään makkaran sisältämä suola riittää maustamaan kastikkeen kunhan antaa sen muhia rauhassa riittävän kauan.
Et näemmä ymmärrä, mutta kastikkeesi suolapitoisuus on jotain 5 % luokkaa eli yli minkään suosituksen. - Mesu2
jadiabetestäpukkaa kirjoitti:
Peppa on mustapippuri kansanomaisesti sanottuna vaikka peppa terminä voidankiin yhdistää myös peppuun eli takapuoleen.
Maustepippuri ei varsinaisesti ole pippuri vaikka mauste onkin http://fi.wikipedia.org/wiki/Maustepippuri. Oikeastaan ainoa mauste, jota naiseni suostuu laittamaan lihapulliin - suotakoon se hänelle, sillä pullat ovat maultaan hyviä.
Niin maustekurkun liemessä kuin sinapissa ja ketsupissa on suolaa, joten kastikkeesi on maustettu suolalla, suolalla ja suolalla ja juuri tätä yritin ohjeellani välttää - pelkästään makkaran sisältämä suola riittää maustamaan kastikkeen kunhan antaa sen muhia rauhassa riittävän kauan.
Et näemmä ymmärrä, mutta kastikkeesi suolapitoisuus on jotain 5 % luokkaa eli yli minkään suosituksen.Iso vinkki tarkoitti, ettei lisättyä suolaa, jonka ravintola-alan ammattilaiset kyllä heti ymmärtävät. Mutta täällähän suuri osa on tavallisia pulliaisia, jotka ei oikeesti ymmärrä ruuanlaitosta hölkäsen pöläystä.
ja en kyllä ole kuullut pippuria kansanomaisesti sanottavan pepaksi, vaikka olen ollut keittiössä vuodesta 1979 alkaen. - mesulleviikseen
Mesu2 kirjoitti:
Iso vinkki tarkoitti, ettei lisättyä suolaa, jonka ravintola-alan ammattilaiset kyllä heti ymmärtävät. Mutta täällähän suuri osa on tavallisia pulliaisia, jotka ei oikeesti ymmärrä ruuanlaitosta hölkäsen pöläystä.
ja en kyllä ole kuullut pippuria kansanomaisesti sanottavan pepaksi, vaikka olen ollut keittiössä vuodesta 1979 alkaen.Lisätyä suolaa kuitenkin tuli kaikesta maustekastikkeista ja lihaliemestä ilman tarvitsematta lsätä sitä enää suolapurkista.
Ns. ammattilainen eikä muka ole koskaan kuullut sanaa peppa - ehkä pitäisi putsata korvansa ja opetella tavoille.
Jo 35 vuotta tehden paskaa eikä vieläkään ole oppinut tavoille - hyi häpeä. - Mesu2
mesulleviikseen kirjoitti:
Lisätyä suolaa kuitenkin tuli kaikesta maustekastikkeista ja lihaliemestä ilman tarvitsematta lsätä sitä enää suolapurkista.
Ns. ammattilainen eikä muka ole koskaan kuullut sanaa peppa - ehkä pitäisi putsata korvansa ja opetella tavoille.
Jo 35 vuotta tehden paskaa eikä vieläkään ole oppinut tavoille - hyi häpeä.Niin siis selvitykseksi, Jos sanotaan ei lisättyä suolaa tarkoittan siis ettei liemien ym. lisäksi ole enää lisätty suolaa puhtaana suolana.
Hmm.. muuten aika asiaton kommentti tuo yllä oleva, joka ei näköjään itse osaa tapoja, joita kyllä opetetaan alan ammattilaisille ravintolakoulussa.
- fakiiri kronblom
jaaHans onko lidlin grillimakkaradissaaja hra/rva tönkkösuola taas liikenteessä.
- taianomainen
Haista hans sinunkin vilkkuvillesi jos et parempaa keksi.
Lliiterin huora ei paljon eineksiä naamavärkillään paranna - kuraa mikä kuraa vaikka mikkeliini-ukko niitä mainostaisi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
En voi jutella kanssasi
tietenkään, mutta täällä voin sanoa sinulle, että se sinun hiljaisuutesi ja herkkyytesi eivät ole heikkoutta. Ne ovat ih395150Trump ja Vance murskasivat ja nolasivat Zelenskyn tiedotusvälineiden edessä Valkoisessa talossa.
Jopa oli uskomaton tilaisuus Valkoisessa talossa. Zelensky jäi täydelliseksi lehdellä soittelijaksi suhteessa Trumpiin j5181730Kokoomus haluaa hoitaa flussat yksityisellä, jotta säästettäisiin rahaa ja aikaa
Mies hakeutui Terveystalo Kamppiin flunssaoireiden takia helmikuisena sunnuntai-iltana. Diagnoosiksi kirjattiin influens771100Rakkaus ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee yhdessä TOTUUDEN kanssa.
Tajuatteko, että jotkut ihmiset pitävät siitä, kun toiset kaatuvat? He nauttivat siitä, kun toiset mokaavat tai käyttävä3591008- 77943
Anteeksi Pekka -vedätys
Apuna Ry:n somessa levinnyt Anteeksi Pakka -kampanja saa aina vaan kummallisempia piirteitä. ”Mä pyydän anteeksi. Mä53921- 59870
- 228814
Mikä on kaivattusi ärsyttävin piirre?
Mun kaivattu on erittäin vastahakoinen puhumaan itsestä. Kääntää puheenaiheen aina muuhun kun hänestä tulee puhetta.50803Päivi Ollila on tehnyt kunnallisvalituksen saadakseen pidettyä Tarja Pirkkalaisen virassa
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Päivi Ollila on tehnyt kunnallisvalituksen kaupungin johtamisjärjestelyiden muutokses58738