Makkarakastike

hivensuolainen

Pieni vinkki kaikille makkarakastikkeen tekijöille - jättäkää kastike suolaamatta ja lisätkää ruskistetut makkaran palat siihen, pari ruokalusikallista jauhoa sekaan, vettä noin puoli litraa, sekoitus ja antakaa muhia kannen alla miedolla lämmöllä vajaan tunnin ajan aina välillä sekoittaen. Näin makkaroiden sisältämä suola maustaa kastikkeen ja siitä ei tule tönkkösuolattua - makkarat sisältävät paljon suolaa (2-2,5%) ja pikaisesti tehtynä ja maustettuna kastikkeen suolapitoisuus on huomattava.

Lisäksi pitkä haudutus tuottaa kauniin ruskean kastikkeen ilman jauhojen ruskistamista, mikä monille on vaikeaa - pelkästään ruskistetuista makkaroista irtoava väri ja vehnäjauhojen kypsyminen riittää. Samaten pitkällä haudutuksella esim. sipuli pehmenee huomaamattomaksi ja käytettyjen yrttien maut syvenevät.

Kastikkeen voi maustaa loppuvaiheessa esim. peppalla ja sinapilla, jos makua jää uupumaan.

12

337

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvämaku

      No on kyllä ankea ohje. Lihaliemeen se kastike pitää tehdä.

    • makkarankeksijä

      Todellista perinneruokaa?

      • nitriittinakki

        Itseasiassa läskisoossi ja makkarakastike ovat suomalaista perinneruokaa oikein tehtyinä.

        Ohjeen tarkoitus on auttaa ihmisiä saamasta liikaa suolaa ravinnostaan - nitriittinakeissa sitä on jo enemmän kuin riittävästi vaikka kylmänä maistaen siltä ei tunnukaan.


    • iso vinkki

      Mikäs alottelija täällä koittaa opettaa uusavuttomia makkarakastikkeen tekoon, Niin ja mikä ihmeen makkaroista irtoava väri ? Yrtit makkarakastikkeessa ? häh ?
      Kauhaa komisenkytä vuotta pyöritelleenä takuuvarma ohje

      Täyslihamakkaraa, tai hk blöö
      Sipulikuutioita
      - ruskista ,älä polta, voissa pannulla, ripota päälle vehnäjuhoja n 2-3 rkl
      Kaada päälle kylmää vettä, sekoita tehokkaasti ja liheliemikuutio ja laakerinlehti sekaan

      Anna porista miedolla lämöllä puolisen tuntia

      Maustekurkku
      - pieneittynä, sinappia, ketsuppia ja kermaa loraus vähän ennen tarjoilua

      Jos kastike on liian paskua, lorauta maustekurkun lientä sekaan

      Niin ja mitään suolaa tähän EI lisätä, liemikuutio ja makkara riittää

      • nitriittinakki

        Siis mitään suolaa ei muka lisätä kunhan vähän liemikuutiota, maustekurkunlientä, ketsuppia, sinappia ja makkaroiden suola - lopputulemana tönkkösuolattu kastike, jonka syötyään joutuu juomaan vettä loppuillan.

        Te ette sitten huomaa miten paljon suolaa jo pelkkä makkara sisältää liemikuutioista puhumattakaan. Pelkkä makkaran suola riittää kunhan antaa kastikkeen muhia jonkun aikaan.

        Ja kyllä - jauhoja ei ole pakko ruskistaa, jos sitä ei osaa - makkaroiden ja sipulien ruskistuminen riittää kastikkeen väriin - kokeile, jos et usko. Aluksi jauhojen ja veden jälkeen kastike on valjun värinen, mutta anna muhia vajaan tunnin niin värikin on muuttunut tummemmaksi jauhojen kypsymisen ja makkaroiden paistopinnasta irtoavan värin myötä.

        Varsinainen suomalainen ruskeakastike tehdään laittaen pannulle sama määrä voita ja vehnäjauhoja sekoittaen ne tasaiseksi massaksi, ruskistaen se tummaksi muttei palaneeksi, keitettyä vettä sekaan ja sekoittaen tasaiseksi, maustaminen suolalla ja pippurilla.

        Makkaroiden kanssa kannattaa olla varovainen, sillä ne sisältävät välillä hyvinkin paljon suolaa - itse tarkistan maun loppuvaiheessa ennen suolan lisäämistä kastikkeeseen - yleensä sitä ei tarvitse lisätä, ehkä vähän peppaa ja sinappia.


      • iso vinkki
        nitriittinakki kirjoitti:

        Siis mitään suolaa ei muka lisätä kunhan vähän liemikuutiota, maustekurkunlientä, ketsuppia, sinappia ja makkaroiden suola - lopputulemana tönkkösuolattu kastike, jonka syötyään joutuu juomaan vettä loppuillan.

        Te ette sitten huomaa miten paljon suolaa jo pelkkä makkara sisältää liemikuutioista puhumattakaan. Pelkkä makkaran suola riittää kunhan antaa kastikkeen muhia jonkun aikaan.

        Ja kyllä - jauhoja ei ole pakko ruskistaa, jos sitä ei osaa - makkaroiden ja sipulien ruskistuminen riittää kastikkeen väriin - kokeile, jos et usko. Aluksi jauhojen ja veden jälkeen kastike on valjun värinen, mutta anna muhia vajaan tunnin niin värikin on muuttunut tummemmaksi jauhojen kypsymisen ja makkaroiden paistopinnasta irtoavan värin myötä.

        Varsinainen suomalainen ruskeakastike tehdään laittaen pannulle sama määrä voita ja vehnäjauhoja sekoittaen ne tasaiseksi massaksi, ruskistaen se tummaksi muttei palaneeksi, keitettyä vettä sekaan ja sekoittaen tasaiseksi, maustaminen suolalla ja pippurilla.

        Makkaroiden kanssa kannattaa olla varovainen, sillä ne sisältävät välillä hyvinkin paljon suolaa - itse tarkistan maun loppuvaiheessa ennen suolan lisäämistä kastikkeeseen - yleensä sitä ei tarvitse lisätä, ehkä vähän peppaa ja sinappia.

        Joo ei. Ei lisätä suolaa.
        Liemikuutio on muuten puolelle litralle nestettä tarkoitettu, jos laittaa sinappia ja ketsuppia öbaut puolitoista ruokalusikkaa niin ei ne sitä suolaa. Maustekurkun liemessä on etikkaa ja sokeria pääosin.

        Et vissiin usko- no kokeile.

        Mikähän ihme mauste on peppa ? Neuvokoon muna nyt kanaa.
        Jos tarkoitat pippuria, aika harvoin sitä kyllä makkarasoossiin laitan, keittoon kokonaisia MAUSTE (ei musta) pippureita.

        Ikinä en kyllä makkaraa keitä yli tuntia vehnäjauhoissa mutta tee sinä kuten tykkäät.


      • jadiabetestäpukkaa
        iso vinkki kirjoitti:

        Joo ei. Ei lisätä suolaa.
        Liemikuutio on muuten puolelle litralle nestettä tarkoitettu, jos laittaa sinappia ja ketsuppia öbaut puolitoista ruokalusikkaa niin ei ne sitä suolaa. Maustekurkun liemessä on etikkaa ja sokeria pääosin.

        Et vissiin usko- no kokeile.

        Mikähän ihme mauste on peppa ? Neuvokoon muna nyt kanaa.
        Jos tarkoitat pippuria, aika harvoin sitä kyllä makkarasoossiin laitan, keittoon kokonaisia MAUSTE (ei musta) pippureita.

        Ikinä en kyllä makkaraa keitä yli tuntia vehnäjauhoissa mutta tee sinä kuten tykkäät.

        Peppa on mustapippuri kansanomaisesti sanottuna vaikka peppa terminä voidankiin yhdistää myös peppuun eli takapuoleen.

        Maustepippuri ei varsinaisesti ole pippuri vaikka mauste onkin http://fi.wikipedia.org/wiki/Maustepippuri. Oikeastaan ainoa mauste, jota naiseni suostuu laittamaan lihapulliin - suotakoon se hänelle, sillä pullat ovat maultaan hyviä.

        Niin maustekurkun liemessä kuin sinapissa ja ketsupissa on suolaa, joten kastikkeesi on maustettu suolalla, suolalla ja suolalla ja juuri tätä yritin ohjeellani välttää - pelkästään makkaran sisältämä suola riittää maustamaan kastikkeen kunhan antaa sen muhia rauhassa riittävän kauan.

        Et näemmä ymmärrä, mutta kastikkeesi suolapitoisuus on jotain 5 % luokkaa eli yli minkään suosituksen.


      • Mesu2
        jadiabetestäpukkaa kirjoitti:

        Peppa on mustapippuri kansanomaisesti sanottuna vaikka peppa terminä voidankiin yhdistää myös peppuun eli takapuoleen.

        Maustepippuri ei varsinaisesti ole pippuri vaikka mauste onkin http://fi.wikipedia.org/wiki/Maustepippuri. Oikeastaan ainoa mauste, jota naiseni suostuu laittamaan lihapulliin - suotakoon se hänelle, sillä pullat ovat maultaan hyviä.

        Niin maustekurkun liemessä kuin sinapissa ja ketsupissa on suolaa, joten kastikkeesi on maustettu suolalla, suolalla ja suolalla ja juuri tätä yritin ohjeellani välttää - pelkästään makkaran sisältämä suola riittää maustamaan kastikkeen kunhan antaa sen muhia rauhassa riittävän kauan.

        Et näemmä ymmärrä, mutta kastikkeesi suolapitoisuus on jotain 5 % luokkaa eli yli minkään suosituksen.

        Iso vinkki tarkoitti, ettei lisättyä suolaa, jonka ravintola-alan ammattilaiset kyllä heti ymmärtävät. Mutta täällähän suuri osa on tavallisia pulliaisia, jotka ei oikeesti ymmärrä ruuanlaitosta hölkäsen pöläystä.
        ja en kyllä ole kuullut pippuria kansanomaisesti sanottavan pepaksi, vaikka olen ollut keittiössä vuodesta 1979 alkaen.


      • mesulleviikseen
        Mesu2 kirjoitti:

        Iso vinkki tarkoitti, ettei lisättyä suolaa, jonka ravintola-alan ammattilaiset kyllä heti ymmärtävät. Mutta täällähän suuri osa on tavallisia pulliaisia, jotka ei oikeesti ymmärrä ruuanlaitosta hölkäsen pöläystä.
        ja en kyllä ole kuullut pippuria kansanomaisesti sanottavan pepaksi, vaikka olen ollut keittiössä vuodesta 1979 alkaen.

        Lisätyä suolaa kuitenkin tuli kaikesta maustekastikkeista ja lihaliemestä ilman tarvitsematta lsätä sitä enää suolapurkista.

        Ns. ammattilainen eikä muka ole koskaan kuullut sanaa peppa - ehkä pitäisi putsata korvansa ja opetella tavoille.

        Jo 35 vuotta tehden paskaa eikä vieläkään ole oppinut tavoille - hyi häpeä.


      • Mesu2
        mesulleviikseen kirjoitti:

        Lisätyä suolaa kuitenkin tuli kaikesta maustekastikkeista ja lihaliemestä ilman tarvitsematta lsätä sitä enää suolapurkista.

        Ns. ammattilainen eikä muka ole koskaan kuullut sanaa peppa - ehkä pitäisi putsata korvansa ja opetella tavoille.

        Jo 35 vuotta tehden paskaa eikä vieläkään ole oppinut tavoille - hyi häpeä.

        Niin siis selvitykseksi, Jos sanotaan ei lisättyä suolaa tarkoittan siis ettei liemien ym. lisäksi ole enää lisätty suolaa puhtaana suolana.

        Hmm.. muuten aika asiaton kommentti tuo yllä oleva, joka ei näköjään itse osaa tapoja, joita kyllä opetetaan alan ammattilaisille ravintolakoulussa.


    • fakiiri kronblom

      jaaHans onko lidlin grillimakkaradissaaja hra/rva tönkkösuola taas liikenteessä.

      • taianomainen

        Haista hans sinunkin vilkkuvillesi jos et parempaa keksi.

        Lliiterin huora ei paljon eineksiä naamavärkillään paranna - kuraa mikä kuraa vaikka mikkeliini-ukko niitä mainostaisi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En voi jutella kanssasi

      tietenkään, mutta täällä voin sanoa sinulle, että se sinun hiljaisuutesi ja herkkyytesi eivät ole heikkoutta. Ne ovat ih
      Tunteet
      39
      5150
    2. Trump ja Vance murskasivat ja nolasivat Zelenskyn tiedotusvälineiden edessä Valkoisessa talossa.

      Jopa oli uskomaton tilaisuus Valkoisessa talossa. Zelensky jäi täydelliseksi lehdellä soittelijaksi suhteessa Trumpiin j
      Maailman menoa
      518
      1730
    3. Kokoomus haluaa hoitaa flussat yksityisellä, jotta säästettäisiin rahaa ja aikaa

      Mies hakeutui Terveystalo Kamppiin flunssaoireiden takia helmikuisena sunnuntai-iltana. Diagnoosiksi kirjattiin influens
      Maailman menoa
      77
      1100
    4. Rakkaus ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee yhdessä TOTUUDEN kanssa.

      Tajuatteko, että jotkut ihmiset pitävät siitä, kun toiset kaatuvat? He nauttivat siitä, kun toiset mokaavat tai käyttävä
      Idän uskonnot
      359
      1008
    5. Koska olet rakastellut

      Kaivattusi kanssa viimeksi?
      Ikävä
      77
      943
    6. Anteeksi Pekka -vedätys

      Apuna Ry:n somessa levinnyt Anteeksi Pakka -kampanja saa aina vaan kummallisempia piirteitä. ”Mä pyydän anteeksi. Mä
      Maailman menoa
      53
      921
    7. Kumpi tästä

      Teidän tilanteesta teki vaikeaa? Sivusta
      Ikävä
      59
      870
    8. Kaikkia ei voi miellyttää

      Eikä ole tarviskaan. Hyvää huomenta ja mukavaa perjantaita. 😊❄️⚜️✌🏼❤️
      Ikävä
      228
      814
    9. Mikä on kaivattusi ärsyttävin piirre?

      Mun kaivattu on erittäin vastahakoinen puhumaan itsestä. Kääntää puheenaiheen aina muuhun kun hänestä tulee puhetta.
      Ikävä
      50
      803
    10. Päivi Ollila on tehnyt kunnallisvalituksen saadakseen pidettyä Tarja Pirkkalaisen virassa

      Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Päivi Ollila on tehnyt kunnallisvalituksen kaupungin johtamisjärjestelyiden muutokses
      Haapavesi
      58
      738
    Aihe