neuvoja sosiaalisten tilanteiden pelon hoitoon

abcdefghijöö

Hei, ajattelin laittaa tähän oman kokemuksen mukaan hyviä keinoja hallita jännitystä sosiaalisissa tilanteissa :)

- Oman ajattelun muuttaminen terapiassa on ollut iso juttu, mikä on vähentänyt ahdistusta. Kannattaa esim. opetella hyväksymään virheiden tekemisen mahdollisuus ja olla välttämättä niitä, hyväksyä kehon reaktiot eri tilanteisiin ja olla välittämättä muiden ihmisten mielipiteistä. Helpommin sanottu kuin tehty mutta pitkään harjoitellessa edelliset alkavat toimia.

- Mindfulness - meditaatio on ollut ehkä suurin jännitykseen vaikuttanut tekijä. Tutkimuksessa 8 viikon harjoittelu vähensi muistaakseni 40% henkilöiden jännitysoireita, pidempi harjoittelu toimii luonnollisesti vielä tehokkaammin. Tämä sopii yhteen ajattelun muuttamisen kanssa. Hyvä kirja josta saa neuvoja on Mielekkäästi eroon ahdistuksesta, kirjoittajina Susan Orsillo ja Lizabeth Roemer.

- Tietokonepelien pelaamisen vähentäminen toimii ainakin omalla kohdalla, muista en tiedä. Pelit oman kokemuksen mukaan lisäävät jännitystä pelissä olevien jännittävien tilanteiden vuoksi. Sama saattaa päteä myös kauhulöeffoihin ym.

- Liikunta, omalla kohdalla kuntosali, on vaikuttanut hyvin paljon jännityksen vähentymiseen. Kuntosalilla käynnin jälkeen esim. luokassa vastaaminen opettajan kysymykseen ei ole ongelma toisin kuin ilman sitä.

- Pikkuhiljaa jännittäviin tilanteisiin totuttautuminen on erittäin tärkeää. Sitä voi tehdä joka päivä ja se kannattaa aloittaa helpoimmasta jännittävästä tilanteesta. Olen viimeiset 8 vuotta esim. valinnut sen kävelyreitin kaupungilla jonka varrella on enemmän ihmisiä, koska mitä enemmän ihmisiä sitä pahemmat oireet. Stressiin totuttautumiseen on auttanut myös päivittäinen kylmä suihku.

- Internetistä kannattaa etsiä inspiraatiota jännityksen vähentämiseen ja sitä kautta elämän muuttamiseen. Suomi24 saattaa olla hyvä paikka, mutta usein täällä on myös loputonta valitusta, mikä ei loppupeleissä auta eteenpäin, jos siihen jumiutuu. Tämäkin kaveri on tehnyt itsestään pelimiehen, vaikka kärsi alunperin sosiaalisista peloista https://www.youtube.com/watch?v=5lqo86IvOJ0

- Sosiaaliset suhteet toimivat hyvin jännityksen hoidossa, vaikka ne ovatkin vaikeita. Jos sosiaalisia suhteita ei tällä hetkellä ole, vaihtoehtoja ovat mm. uusi harrastus, vapaaehtoistyö tai jokin muu missä jotuu muiden ihmisten lähelle.

- Ei kannata vertailla itseään muihin, joilla asiat ovat sujuneet helpommin, koska se ei ole reilua eikä sinun vikasi jos sinulla on vaikeaa. Toisaalta sinulla on vastuu tehdä asialle jotain. Kannattaa etsiä hyviä puolia tästäkin. Jännittämisestä yli pääseminen on kovaa työtä ja kehityt siinä ihmisenä enemmän, kuin toinen jonka elämä on ruusuilla tanssimista (jos sellaisia onkaan...)

- Kannattaa varautua siihen, että peloista eroon pääsemiseen menee aikaa. Itse aloitin tämän projektin 8 vuotta sitten. Alussa sain paniikkikohtauksia pelkästään syödessäni ruokalassa ja kaupungilla kävlellessä paita oli hiestä märkä. Nyt opiskelen sosiaalista ammattia varten, pystyn juttelemaan viereaidenkin ihmisten kanssa, aloittamaan uusia harrastuksia yms. Ainakin rohkeutta on tullut kehitettyä tässä 8 vuoden aikana, mikä näkyy nyt muillekin. Ja jos tähän paneutuu paremmin, niin ei siinä tarvitse 8 vuotta mennä, en ole tehnyt tätä niin tehokkaasti kuin voisi tehdä.

Noniin tämmöinen, en tiedä onko apua mutta kirjoitin kuitenkin :)

10

334

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 5+19

      Sosiaalisten tilanteiden peloista ei voi ikävä kyllä parantua, se on fakta. :(

      • pööö111

        kyllä mä oon ainakin parantunu :) . Jonkinasteinen jännittäminen kuuluu jokaisen terveenkin elämään, eli täysin siitä ei tarvitsekaan päästä eroon


      • Ahdistunut mies

        Niin minäkin luulen tai jos parantuu niin ei se silloin mitään oikeaa sosiaalista pelkoa ole ollutkaan.


      • SosFob
        Ahdistunut mies kirjoitti:

        Niin minäkin luulen tai jos parantuu niin ei se silloin mitään oikeaa sosiaalista pelkoa ole ollutkaan.

        Mutta tottakai pitää ainakin pyrkiä helpottamaan sitä kärsimystä. Jos haluaa muuttua niin on se mahdollista parantuakin.
        Omalla kohdalla terapia altistaminen ja hyvät kokemukset sosiaalisissa tilanteissa auttavat. Sekä ihan totaalinen asenteen muutos joka on melkein tehnyt musta uuden ihmisen. Kriittisyys,pessimismi ja kauhukuvien luominen päässä olivat tavaramerkkejäni pari vuotta sitten ja olen yrittänyt korvata niitä rauhoittelemalla itseäni pahoissa paikoissa. Toimii mutta paljon on vielä työmaata edessä...

        Tuo aloittajan lista on mielestäni mainio. Kannattaa myös tarkkailla omaa sisäistä ajattelua ja tulkintaa pään sisällä. Se voi olla hyvinkin vääristynyttä.


      • Eiparane
        pööö111 kirjoitti:

        kyllä mä oon ainakin parantunu :) . Jonkinasteinen jännittäminen kuuluu jokaisen terveenkin elämään, eli täysin siitä ei tarvitsekaan päästä eroon

        Miksi sitten täällä pyörit jos olet parantunut???


      • aloittaja1111
        Eiparane kirjoitti:

        Miksi sitten täällä pyörit jos olet parantunut???

        En täällä yleensä sen enempää pyöri, lähinnä nyt tämän ketjun takia oon käyny :)


    • lennart kieromieli

      Huumorilla ja rohkeudella. Mokaile tahalleen aluks. Haasta ihmisiä väittelyihin.arvosta itseäsimuista että muitakin jännittää.ne pelot pitää vaan VOITTAA.

      • 9+12

        Eipä tollanen auta alkuunkaan vakavaa sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivää. Huumoria kyllä löytyy, mutta jaan sen mieluummin nettikavereideni kanssa kuin livenä kenenkään kanssa naamatusten. Koen sen paljon miellyttävämmäksi niin.

        Miksi haastaa ihmisiä johonkin väittelyyn?
        Lapsellista ja turhaa.

        Muitakin jännittää toki, mutta ei siinä määrin missä minua.


    • Paniikkialma

      Tää oli hyvä teksti. Just tänään mietein, että onkohan tää tätä koko lopun elämää, että välillä tuntuu palaavansa ihan alkutekijöihin ja jännittää niitä samoja asioita ja tilanteita, mitä on muka oppinut jo hallitsemaan. Mutta se on elämää. Tärkeintä on ettei luovuta. Mun mielestä on hienoa lukea kerrankin jotain kannustavaa, kiitos!

    • aloittajaaa

      Huumori toimii minullakin hyvin, samaan tilanteeseen voi suhtautua haudanvakavasti tai ottaa koko jutun huumorin kannalta, jolloin tunnereaktiokin on täysin eri.

      Musiikki kannattaa valita huolella, ainakin omalla kohdalla jos kuuntelee pelkkää neljää ruusua on pian aika masentunut ja epätoivoinen fiilis. Positiivinen musiikki auttaa.

      Paradigmojen muuttaminen eli tavallaan maailman ja tapahtumien katsominen eri näkökulmista on hyödyllistä. Esim jos mokaa työhaastattelun, joku saattaa ajatella, että on sen takia luuseri. Toinen saattaa hyödyllisemmällä paradigmalla nähdä mokatun haastattelun hyvänä oppimiskokemuksena, jonka avulla selviää myöhemmistä haastatteluista paremmin. Eli se ei muuta elämän tapahtumia miksikään, mutta antaa niille toisen merkityksen jolloin tunne ja ajatusreaktiot muuttuvat itselle hyödyllisemmiksi.

      http://stress.about.com/od/understandingstress/a/resilience.htm

      Yllä on mielestäni hyvä linkki sosiaalisista peloista kärsivälle, joka tahtoo vahvistaa itseään henkisesti. Lopussa on myös linkki ohjeisiin, miten lueteltuja asioita voi kehittää.

      Ja kyllä sosiaalisista peloista voi parantua tai ainakin helpottaa oireita nin paljon etteivät ne enää häiritse. Alkuvaiheessa kuitenkin pelkäsin oikeasti, että hengitän luokassa liian kuuluvalla äänellä. Olin paniikissa myös pelkästään syödessäni ruokalassa enkä saanut sanaa suusta monessa tilanteessa. Nykyäänkin monet tilanteet saattavat olla vaikeita, mutta pystyn esim ohjaamaan ryhmäliikuntaa aika pienellä jännityksellä, samoin kuin pitämään esitelmiä. Ruokalassa useimmiten mistään jännittämisestä ei ole tietoakaan. Joissain tilanteissa saattaa vähän käsi täristä.

      Rohkeutta kannattaa tosiaan kehittää ja kyllä se kehittyykin matkan varrella ;). Mitä enemmän jotain asiaa tekee sen vähemmin se yleensä pelotttaa ja toisinpäin mitä vähemmän tekee sen enemmän pelottaa. Pelottaviin tilanteisiin meneminen poistaa pelon ajan mittaan, jos samalla kiinnittää huomiota omaan ajatteluun.

      Jos voisin tehdä alusta asti jotain toisin niin aloittaisin tuon meditaation saman tien. Sen voi tehdä yksin ja se antaa etäisyyttä omiin ajatuksiin ja tunteisiin ja auttaa hyväksymään ne. Suurin osa jännityksestä syntyy kuulemma siitä että yrittää vastustaa omia normaaleja inhimillisiä rekatioita (esim jännitysoireet kehossa tai laukkaavat ajatukset). Ajatuksiaankaan ei voi pysäyttää ajattelemalla vaan lähinnä hyväksymällä ne ja antamalla olla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      104
      1791
    2. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      15
      1581
    3. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      144
      1549
    4. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      101
      1475
    5. Katsotko mieluiten

      Kaivatussasi mitä?
      Ikävä
      79
      1407
    6. Vähäjärven koululla kouluampuminen/puukotus, 23 loukkaantunutta

      Tekijä ilmeisesti mamu onko lisätietoa kellään
      Pirkkala
      22
      1340
    7. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      119
      1249
    8. Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan

      Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n
      Maailman menoa
      276
      1178
    9. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      69
      1051
    10. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      18
      1034
    Aihe