Unohdin eilen autoon tyhjien pullojen kanssa samaan kassiin eksyneen valkoviinipullon, ja tänään se oli tietenkin umpijäässä (yöllä pakkasta vähintään –12 °C).Ihme kyllä, pullo oli säilynyt ehyenä!
Ranskalaisen Larochen Petit Chablis oli yleensä juomiini valkkareihin verrattuna sen verran arvokasta, että en raaskinut heittää pulloa suoraan menemäänkään, vaan annoin sen sulaa huoneenlämmössä.
Nautiskelen parhaillaan ensimmäistä lasillista (vielä kylmää), ja toinen ihme: viinihän menee alas ihan irvistelemättä! Vieraille en ehkä menisi tarjoamaan, mutta tällaiselle vanhalle juopolle ihan onnen omiaan. Viini taitaa kuin taitaakin päätyä viemäriin kurkkuni kautta.
Muilla kokemuksia?
Jäätynyt valkoviini
4
444
Vastaukset
- Magnumpullo
Viini on elävä ja sen säilytyshistorian tulee olla moitteeton. Ne mitä alko tarjoaa ovat tulleet esimerkiksi Italiasta kesäkuumassa rekassa ( 40?) ja sellainen shokkihoito muuttaa makua. Tai talvella Alppien lävitse miinusasteissa.
Jos maidolle kävisi samoin, niin jokin valvira, evira tai mtö niitä nyt nkaan, kieltäisi juomasta.- Juomanlatkija
Oletko satavarma, että saat maailmalta (s.o. muualta kuin Alkosta) ostamasi viinit perille kotiisi ilman että ne ovat saaneet termistä ”shokkihoitoa” ennen myyntipisteeseen päätymistään? Kai ne yleensä saavat matkata rekassa, merikontissa tai vastaavassa kuljetusneuvossa (useammassakin) matkallaan tuottajalta myyntipisteisiin, sijaitsevatpa nämä missä tahansa.
Ajelin viimekesäisellä Keski-Euroopan automatkallani (n. 5 500 km) mm. Rheinpfalzin ja Moselin viinialueilla. Autossani matkasi Suomeen muiden juomien ohella viitisenkymmentä viinipulloa. Autossani on ilmastointilaite, mutta auto joutui toki välillä seisomaan auringonpaisteessa siten, että lämpö sisällä nousi varmasti noihin ”kes kuljetusäkuuman rekan” lukemiin. Eivät nuo viinit niin pahasti pilalle menneet, että en olisi niitä kurkustani alas saanut!
:•)
Myönnän toki auliisti, ettei jäädyttäminen tai lämpöhoito viinin säilyvyyttä mitenkään edistä eikä makuvivahteita paranna.
Asuin kesällä 1969 kahden viikon ajan Pohjois-italialaisella pikku viinitilalla, jonka tuottamat rypäleet menivät pääosin osuustoiminnalliseen viininvalmistamoon (vrt. osuusmeijerit). Isäntä teki itsekin omaan ja vieraittensa käyttöön ”pikkueriä” pullottamatonta punkkua, jota me vieraat saimme käydä itse laskemassa kellarissa karahviin mukavankokoisesta (3 000 l) puutynnyristä. Paikan päällä nautittuna se oli ihan yllättävän kelvollista maatiaisviiniä, mutta saksalaiset matkaseuralaiseni valistivat minua: tuota viiniä ei kannata kuljetella tekopaikaltaan minnekään, se ei kestä kuljetusta vaan maku kärsii pahan kerran! Väitteen paikkansapitävyyden jätin testaamatta. - Korjaus
Juomanlatkija kirjoitti:
Oletko satavarma, että saat maailmalta (s.o. muualta kuin Alkosta) ostamasi viinit perille kotiisi ilman että ne ovat saaneet termistä ”shokkihoitoa” ennen myyntipisteeseen päätymistään? Kai ne yleensä saavat matkata rekassa, merikontissa tai vastaavassa kuljetusneuvossa (useammassakin) matkallaan tuottajalta myyntipisteisiin, sijaitsevatpa nämä missä tahansa.
Ajelin viimekesäisellä Keski-Euroopan automatkallani (n. 5 500 km) mm. Rheinpfalzin ja Moselin viinialueilla. Autossani matkasi Suomeen muiden juomien ohella viitisenkymmentä viinipulloa. Autossani on ilmastointilaite, mutta auto joutui toki välillä seisomaan auringonpaisteessa siten, että lämpö sisällä nousi varmasti noihin ”kes kuljetusäkuuman rekan” lukemiin. Eivät nuo viinit niin pahasti pilalle menneet, että en olisi niitä kurkustani alas saanut!
:•)
Myönnän toki auliisti, ettei jäädyttäminen tai lämpöhoito viinin säilyvyyttä mitenkään edistä eikä makuvivahteita paranna.
Asuin kesällä 1969 kahden viikon ajan Pohjois-italialaisella pikku viinitilalla, jonka tuottamat rypäleet menivät pääosin osuustoiminnalliseen viininvalmistamoon (vrt. osuusmeijerit). Isäntä teki itsekin omaan ja vieraittensa käyttöön ”pikkueriä” pullottamatonta punkkua, jota me vieraat saimme käydä itse laskemassa kellarissa karahviin mukavankokoisesta (3 000 l) puutynnyristä. Paikan päällä nautittuna se oli ihan yllättävän kelvollista maatiaisviiniä, mutta saksalaiset matkaseuralaiseni valistivat minua: tuota viiniä ei kannata kuljetella tekopaikaltaan minnekään, se ei kestä kuljetusta vaan maku kärsii pahan kerran! Väitteen paikkansapitävyyden jätin testaamatta.Korjataanpa tekstinkäpistelyvihre:
”kes kuljetusäkuuman rekan” → ”kesäkuuman rekan” - hiukkahilettä
Tässä on ongelma ns. viinituntijoille - kuljetuksen ja vaihtelevien olosuhteiden vaikutus viinin makuun ja silti ns. gurut suosittelevat eräitä viinejä ilmeisesti etikettiin luottaen.
Kuten aikaisemmin olen maininnut - kun viini lähtee tilalta sen kohtalo on vain korkeamman käsissä - joskus olosuhteet ovat suotuisat, mutta useimmin eivät ja maku kärsii niin kuljetuksesta kuin varastoinnista.
Tähän kun lisää ns. asiantuntijoiden suositukset niin ne taitavat olla enemmän etiketin tekstin ja kulturellien vaikuttajien sanelemia kuin ihan puhtaasti omaan makuun perustuvia imagenaarisia väittämiä.
Minun makuuni suurin osa vinkuista sisältää liikaa "lisäaineita" kuten kananmunan valkuaista, rikkiyhdisteitä jne..
No immeiset noin muutenkin yleensä arvostavat ulkoisia asioita ja blingbling on yliarvostettu kautta kulttuurin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 881517
Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla101380- 751166
- 1151109
- 681085
- 75981
- 68905
Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan
Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n255900Voi Rakas siellä
Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o12831- 33813