Tulin huomanneeksi marketissa asioidessani, että hyllyssä, missä myydään erilaisia viinin/oluen valmistukseen tarvittavia tuotteita, oli todella erikoisia superhiivavalmisteita, eli ns. turbohiivoja.
Joissakin pakkauksissa luvattiin jopa 21 %:n alkoholipitoisuuksia alle 24:ssä tunnissa. Miten tällainen on mahdollista? Tehokkain hiiva oli 21 %/18 h.
Onko mahdollista käymisteitse saada aikaiseksi yli 17 %:n viini?
Toki selväähän on, että kukaan asiallinen viininvalmistaja ei käytä tällaisia tuotteita viinin tekemiseen, vaan nämä superhiivat on suunnattu ihan toisenlaisille käyttäjille, mutta lähinnä kyselen pitääkö tuollainen "markkinointilupaus" paikkaansa?
Kysymys alkoholin käymisestä
17
4090
Vastaukset
- toinen.nimimerkki
Juo vähemmän kiljua niin ei tarvitse kysellä moneen kertaan.
- näin-uskon
Minun kouluaikanani käymistuotteen rajana pidettiin vielä 14 %:a. Ilmeisesti hiivoja on kyetty kehittämään niin, että ne kestävät suurempia alkoholipitoisuuksia.
- FASDFASDFADS
Yleensä alkoholi alkaa inhiboimaan hiivoja siinä 14-16% tuntumassa, että 21% tuntuu jo melko korkealta. Toki jos on jotain ihan uutta laatuaan niin saattaapi mahdollista olla, mutta epäilen.
Kuitenkin, parhaimmillaanhan hiivoilla on saatu 60%:sta alkoholia ilman tislausta, mutta tämä tosin vaatikin jo jonkinlaista kylmäkäsittelyä hiivalta, jolloin kykeni suuresta alkoholipitoisuudestaan huolimatta puskemaan reaktioita eteenpäin.- Anonyymi
No nyt pomppasi,käyttämällä 60%
- 1814
kymppi rajaksi korkeintaan niin maku ei mene täysin. kymppi on riittävän vahvaa myös suurkuluttajalle. tottuneelta menee alas desin annos 5 min välein.
- valmista_hyvää
Ei alkoholia "käytetä", alkoholia muodostuu käymisprosessissa. Eli alkoholi on sen käymisprosessin lopputuotetta.
Hiivasolujen "ravintoa" on sokeri ja tästä aineenvaihdunta prosessista syntyy sitä alkoholia.
Kyllä tavallisella "leivontahiivallakin" saadaan syntymään jonkinlaista viiniä ja olutta, mutta PAREMPI on käyttää tätä varten olemassaolevia "jalohiivoja". Hiivoja on monenlaisia, hiivat ovat osa sienten eliökuntaa.
Sienten eliökunnassa tunnetaan kymmeniä tuhansia lajeja ja osa on vielä tuntemattomia.
Joillakin viinirypälelajeilla kasvaa ihan omanlaisia jalohiivoja ja näitä voidaan hyödyntää viinien valmistuksessa. Laadukkaan viinin valmistuksessa pyritään siihen ettei valmistuksen aikana mukana ole vääriä "sekalaisia" hiivalajikkeita huonontamassa laatua. Näin hyvien viinien ja olueiden valmistus vaatii laatukontrollia. Tee empiirinen koe, sillähän se selviää.
- menejatiedä
Hiivoissa on varmaankin eroja, mutta näin kemian näkökulmasta, olisiko mitenkään mahdollista, että tuollainen superhiivojen aiheuttama käyminen on yksinkertaisesti niin nopeaa ja voimakasta, että hiiva ei ehdi kuolla heti, vaan muodostaa vielä ylimääräiset muutamat prosenttiyksiköt? En tiedä, mutta kuulostaisi loogiselta. Varmaankin se 21% alkaa olla jo melko lailla maksimi. Jos joskus törmään ko. tuotteisiin, voisinpa vaikka huvikseni testata, pitääkö paikkaana.
- eionn
Miten meinasit alkoholipitoisuuden määrittää? Ei siihen kotilaittein kovin tarkkoja menetelmiä ole.
- nauti_älä_myrkytä
eionn kirjoitti:
Miten meinasit alkoholipitoisuuden määrittää? Ei siihen kotilaittein kovin tarkkoja menetelmiä ole.
Monet eivät edes ymmärrä tilavuus- ja painoprosenttien eroa. Prosenttiluku voi olla erilainen kun se ilmoitetaan painoprosenttina tai tilavuusprosenttina.
Jos alatte puhua prosenteista niin ottakaa ensin selvää mistä prosentista puhutte.
Ja alkoholiprosentista puhuttaessa pitää kertoa mistä alkoholista puhutaan. Oluen ja viinin ja viinan valmistuksessa pitäisi aina puhua etanolialkoholin pitoisuudesta. Se metanolialkoholi on myrkyllistä.
Tuotteen makuun (aromeihin) vaikuttaa käymisprosessissa syntyvät moniarvoiset alkoholit. Viineissä voi olla eri määrä "sikuna-alkoholeja" . Eri hiivalajikkeilla voidaan saada toista poikkeavia lopputuotteita. Myös käytetty viinirypäle tai muu lajike vaikuttaa.
Kokonaisuudessaan käymisprosessi on aika monimutkainen jossa moni asia voi mennä pieleen.
PS. Varoitus viinan kotipolttajille. Tuotteesi voi sisältää liikaa myrkyllisitä metanolia. Ethän aio myrkyttää itseäsi ja muita. Tämän vuoksi homma pitää jättää laillisille osaaville tuottajille. - voihanperse
No nyt menee jo viisastelun/vittuilun puolelle. Nyt puhuttiin kotiviinin alkoholipitoisuudesta joten on sanomattakin selvää että kyse oli etanolista. Metanolia jos tarkoitetaan niin kyllä se mainitaan erikseen. Ja mitä alkoholipitoisuuteen tulee niin tilavuusprosenttihan se on jota käytännön elämässä lähes poikkeuksetta käytetään nautittavista alkoholituotteista.
Lakikin kieltää viinan kotipolton, joten metanolivaaraa ei pitäisi olla. Ja eikös niissä markettipakkauksissa ole jotain entsyymejä mukana jotka ehkäisevät metanolin muodostumista? - viinien_nauttija
voihanperse kirjoitti:
No nyt menee jo viisastelun/vittuilun puolelle. Nyt puhuttiin kotiviinin alkoholipitoisuudesta joten on sanomattakin selvää että kyse oli etanolista. Metanolia jos tarkoitetaan niin kyllä se mainitaan erikseen. Ja mitä alkoholipitoisuuteen tulee niin tilavuusprosenttihan se on jota käytännön elämässä lähes poikkeuksetta käytetään nautittavista alkoholituotteista.
Lakikin kieltää viinan kotipolton, joten metanolivaaraa ei pitäisi olla. Ja eikös niissä markettipakkauksissa ole jotain entsyymejä mukana jotka ehkäisevät metanolin muodostumista?Et siis tiedä, että moni teollinen viini on itseasiassa monen viinilajin sekoituksia. Moni viini joissa on varsin korkea alkoholiprosentti on oikeastaan viinin ja lisätyn tislatun viinan seoksia.
Viinien alkoholiprosenttia nostetaan lisäämällä siihen tislattua viinaa. Monet tunnetut viinimerkit ovat itseasiassa viinilajikkeiden yhdistelmiä, näin se säännelty aromi syntyy. Käymisprosessilla synnytetyllä alkoholimäärällä on omat rajansa.
Viinirypäleiden ja marjojen aromiin vaikuttaa myös sen kasvin elinympäristö. (mm. maaperä ja ilmasto). Ns. väkevät viinit eivät ole aivan aitoja käymisviinejä. Ja monilla viineillä käyminen vielä jatkuu pullovaiheessakin eli ne ovat "makeita" viinejä joissa on vielä sokereita jäljellä. Jälkimakeus voi kertoa tästä.
Viinin säilyvyys on eräs tekijä joka on huomioitava ja tätä säilyvyyttä parannetaan mm. rikkidioksidillla ja tällä taas on oma merkityksensä mahdolliselle hiivan jatkokäymiselle (jälkikäymiselle). Ns. luomuviineissä ei olla käytetty tätä rikkidioksidia säilyvyyden parantamiseksi.
Viinit ovat edelleen visasten juomaa. Tämä viisaus on myös sitä, että tietää viinin valmistuksen prosessin ja miten sitä viiniä pitäisi nauttia. Väkevissä viineissä voi olla mukana myös tislattua viinaa prosentteja nostamassa. - voihanperse
Tuo nyt ei liity mitenkään siihen viisasteluun mihin puutuin. Toistetaan siis (lue nyt ajatuksella): Kun puhutaan viinin alkoholista, tarkoitetaan etanolia ellei toisin sanoa. Etanolia se on lisätty alkoholikin niissä tapauksissa kun sitä lisätään. Samoin se tilavuusprosenttiasia, turha sitä on erikseen hokea ellei tarve ole. Yleinen käytäntö on nimetä alkoholipitoisuus tilavuusprosentin mukaan.
Puutuin viisasteluun ja vaihdoit puheenaihetta uuteen aiheeseen joka ei mitenkään liittynyt kommentteihini. Tuttu psykologinen ilmiö.
- myrkkyäEiJuodasaa
Jotenkin tuo turpohiiva kuulostaa, kuin kilju-ukkojen stairway to h...
Onko tämä turbohiiva joku tavaramerkki vai vaan normihiiva ravinne?
Briteissä on ainakin alan firma joka mainostaa näin:
"Turboyeast - what exactly is it really? It is a mix of a very alcohol tolerant yeast strain and an optimised nutrient, especially designed for high alcohol yield and low production of off-flavours and fusels."
Joku testikin on tehty:
http://www.clawhammersupply.com/blogs/moonshine-still-blog/7784687-the-best-yeasts-for-distilling
Ei se turpo oikein pärjännyt tuossa ainakaan. Jatkojalostus onkin sitten Suomen pahin rikos. - ei_ongelmia_maussa
Prosentit nousee kun viiniin lisätään tarpeeksi tislattua viinaa. Ei siinä mitään "turbohiivaa" eikä käymisaikojen lisäystä tarvita.
Tarpeeksi väkevää juomaa saa kun tislattuun viinaan panee marja-esanssia. (makuainetta) Näin minä teen "luumuviinaa" eli kirkkaaseen viinaan pannaan yöksi seisomaan muutama kivetön luumu. Kyllä se luumu siinä maistuu kun sitä tuotetta nautitaan myöhemmin.
PS. konjakkikin on tislattua viinaa eli tislattua käynyttä rypälemehua. (punaviiniä tavallaan)- päivän_niksi
Juuri näin. Keltainen alkoholijuomana myytävä tuote on epäonnistuneen tislauksen tai säilytyksen tulos. Saattaa esiintyä hyllyillä esim. konjakki tai whisky-nimellä.
Mikäli on nauttinut kyseisiä tuotteita kannattaa heti palauttaa tyhjät pullot ostopaikkaan ja vastaisuudessa nauttia vaan kirkasta.
- Anonyymi
Käymällä saa tehtyä vahvaa juomaa jos siihen varaa aikaa.
Minä olen niin tehnyt että alkuun laittanut kaikki tarvittavat ja 4vrk päästä lisännyt viinihiivaa erikseen lisää ja 2kg sokeria sen mukana niin että 35l valmistukseen on mennyt yhteensä 9kg sokeria plus hedelmäsokeri erikseen.
Viimeksi kun katsottiin mittarilla (netistä tilattu erikseen). Niin näytti jopa 19% itsellä oli tarkotus saada se 21% mutta olisi pitänyt varmaan olla se 10kg sokeria.
Toiset tekee silleen että ne ensimmäisen päivän käyttää ilman kantta ja sitten laittavat kannen päälle. Tekotapoja on monia kuten on myös eri hiivoja. On niitä paljonkin 21% hiivoja
Paras mihin netissä törmännyt on lukenut 27% mutta siinä olikin kolme vaiheinen valmistus ja aikaa yhteensä 12 vrk.
Ja toisekseen pikahiiva on sellainen että sitä kannattaa laittaa enemmän kuin 1 pussi jos tehdään yli ,30 litran määriä.
Ja ihan jo sillä että yksi pikahiiva pussi ei riitä syömään esim 10 kiloa sokeria vaan se vaatii jo enemmän hiivaa. Itse olen 1.5ps laittanut aina jos ylitetty 30l valmistus.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 692653
- 632604
- 681772
- 241597
- 201530
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91460- 151372
- 381223
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko81187- 251096