Kun latinan kielen asema universaalina kielenä alkoi murentua syntyi motiiveja korvata latinan kieli toisella universaalilla kielellä?? Jokin olemassa oleva kieli oli varmasti ensimmäinen ajatus, mutta oli niitäkin jotka ennakkoluulottomasti tahtoivat luoda uuden universaalin kielen aivan alkeista lähtien itse.
- Wikipedia:
Thomas Urquhart:
Logopandecteision (1653)
This book contains another prospectus for Urquhart's universal language. Although Urquhart does not give a vocabulary, he explains that his system would be based on a scheme in which the construction of words would reflect their meanings. Logopandecteision also contains a polemic against Urquhart's creditors.
Johann Joachim Becher:
His Metallurgia was published in 1660; and the next year appeared his Character pro notitia linguarum universali, in which he gives 10,000 words for use as a universal language.
their 17th-century proposals for a 'philosophical' (i.e. universal) language include those by Francis Lodwick, Thomas Urquhart (possibly parodic), George Dalgarno (Ars signorum, 1661), and John Wilkins (An Essay towards a Real Character and a Philosophical Language, 1668). The classification scheme in Roget's Thesaurus ultimately derives from Wilkins's Essay.
https://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Lodwick
Nämä muutamat 1600-luvun ehdotukset olivat luultavasti aidosti kiinnostuneita luomaan toimiva, koko maailman käyttöön sopiva kieli tyhjästä. Mutta heillä tuskin riittivät voimavarat ja taidot. Myös oli pulaa kiinnostuneesta yleisöstä. Mihin nämä miehet kykenisivät tämän ajan työvälinein olisi mielenkiintoista testata.
Vähän Keinokielten historiaa
5
1305
Vastaukset
- alfa123om2222
Erään englanninkielisen kirjoituksen mukaan ajatuksen keinokielistä kehitti 1629 ranskalainen Rene Descartes.
Sitä ennen oli 1200-luvulta alkaen joitakin hataria uskonnollisviritteisiä yritelmiä päästä perille enkelten kielistä tms.
Tänä 400 vuoden aikana Descartesista nykypäivään on muutamia keinokieliä kehitetty, mutta niiden funktio on vähäiseksi jäänyt verrattuna esim. tietokoneiden ohjelmointikieliin.
Mutta tulee muistaa, että kielet itsessään muuntuvat, tulee uusia murteita tms. Tämä tapahtuu luonnostaan ilman keinotekoisia viritelmiä. - mkäänrobottioostana
Oikeastaan latina ei koskaan ollut universaali tai kansainvälinen kieli. Se oli länsi-Rooman valtakieli ei muuta. Roomankin aikana puhuttiin suurimmassa osassa valtakuntaa koinea (kreikkaa) josta tuli myöhemmin Itä-Rooman valtakieli. Renesanssin aikanakin eurooppalaiset ja arabialaiset oppineet keskustelivat kreikaksi.
Tässä on video eräästä keinokielen suunnitelmasta, joka kariutui 1600-luvulla, mutta itse epäilen, että vaikka itse keinokieltä ei syntynyt niin tuon kielen suunnittelussa käytettyjä periaatteita on myöhemmin sovellettu muihin tarkoituksiin ehkä.
https://www.youtube.com/watch?v=3ed4WVn6VWI
Aakkoset kertoisivat suoraan minkä luokan tuotetta tai asiaa sana edustaa. Tuolloin ei vielä ollut miljoonia kemiallisten yhdisteiden nimiä tai industrialismin tuhansia uusia keksintöjä, vaan oli maataloustuotteita, eläin - ja kasvilajeja sekä metallurgiaa. Siksi olisi vielä tuolloin ollut helpohko projekti tehdä keinokieli. Nykyisin asiat ovat toisin.Tässä linkki keskusteluun, jossa pohditaan keinokielten tarpeellisuutta.
https://www.kialo.com/are-constructed-languages-useful-and-do-we-need-more-of-them-16548/16548.0=16548.1- Anonyymi
Englannin kielinen Wikipedia on koonnut historiaa artikkeliin : constructed language..
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Constructed_language
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 692663
- 632614
- 681772
- 241597
- 201530
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91460- 151372
- 381223
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko81187- 251106